Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, stoję właśnie przed trudnym zadaniem wymiany kopciucha i proszę o wszelkie porady w tej kwestii.

Obecnie palę 100% węglem, brak gazu, brak własnego drzewa. Dom sprzed roku 1900, nie ocieplony, z cegły pełnej zamieszkiwane obecnie 1 piętro 100mkw (+część korytarza i kotłownia łącznie około 30mkw) ale w niedalekiej przyszłości plan ogrzewania także parteru czyli dodatkowe 60mkw czyli łącznie prawie 200mkw do potencjalnego ogrzania.

Według strony cieploapp wyszło zapotrzebowanie rzędu 20,6kw co pokrywa się również z audytem energetycznym.

Rozważałem wymianę na kocioł na węgiel np Ogniwo Classic DS albo jego odpowiednik z firmy Defro bądź Tekla ale ciężko jest podjąć ostateczną decyzję im człowiek dłużej się nad wszystkim zastanawia.

Co radzicie?

Screenshot_2024-12-03-19-25-38-241_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Chcesz palić z buforem?

Opublikowano

@tuniu77 tak chciałbym pewnie wstawić bufor zwłaszcza że w obecnych czasach jest wymagany

@Matejko1 też tak uważam ale czytałem że skomplikowana "ceramika" może okazać się problematyczna jako duży koszt eksploatacyjny

Opublikowano (edytowane)

@ŚnieżnyKocioł Wybór kotła to ciężka sprawa i każdy kocioł ma jakieś swoje wady.

Część kotłów węglowych jest wylistowanych na stronie czyste ogrzewanie:

https://czysteogrzewanie.pl/na-zakupach/przeglad-tanich-i-czystych-kotlow-na-wegiel-i-drewno/

Poza tą listą chyba też jest sporo kotłów.

Tu na forum jest dużo dyskusji z porównywaniem kotłów - także też trzebaby poszukać tematów o tym.

Nie jestem ekspertem, ale kotły można porównywać pod rozmaitymi aspektami – przykładowo:

1. czy mają poziomy (bardziej podatny na zabrudzenia i osłabiający sprawność) czy pionowy wymiennik (mniej podatny na zabrudzenia więc bez takiego osłabiania sprawności),

2. przy kotłach z poziomym wymiennikiem czy mają wyczystkę boczną czy też czy jej nie mają,

3. czy potrzebują większego lub mniejszego komina do palenia na ciągu naturalnym (która to praca na ciągu naturalnym umożliwia palenie w kotle nawet jak trzeba kilka tygodni czekać na naprawienie przez serwis dmuchawy, sterownika itd. jak również w przypadku braku prądu - sprawa takiej awarii kotła (m.in. dmuchawy trafiła do telewizji i polecam obejrzeć https://interwencja.polsatnews.pl/reportaz/2023-11-21/nowy-piec-nie-dziala-gwarancja-im-nie-pomogla/

4. czy mają większą czy mniejszą moc,

5. czy mają większą czy mniejsza komorę zasypową,

6. czy mają ruszt ruchomy lub jego brak

7. czy jest wizjer do obserwacji płomienia pozwalający na obserwacje płomienia i regulacji pracy pieca.

8. czy mają certyfikat na tylko jedno paliwo np. węgiel lub drewno czy też na oba te paliwa

9. czy klapkę krótkiego obiegu można otworzyć za pomocą zewnętrznej wajchy czy też takiej wajchy nie ma.

Moim zdaniem warto czytać instrukcje w tym informacje dotyczące czyszczenia kotła oraz wymogów co do komina i ciągu kominowego.

Warto też dotrzeć bezpośrednio do użytkowników kotłów i spytać się opinię użytkowania.

Poza tymi co wymieniłeś to MPM kiedyś robił kotły na węgiel i pewnie jeszcze mają patenty na te kotły więc jakby Cię interesował ten kocioł to możesz zadzwonić i spróbować czy jakiegoś jeszcze nie mają w magazynach lub dystrybutorów lub aby nawet sklepali (bo może jak teraz zawieszono program czyste powietrze to znów ruszy produkcja/sprzedaż kotłów węglowych), Pereko Retro kiedyś miał dwa certyfikaty na węgiel i drewno i nie wiem czy da się jeszcze dostać model z dwoma certyfikatami czy tylko model pod nazwą Pereko Carbo z certyfikatem na sam węgiel. Z tego co kojarzę to moim zdaniem warto też spojrzeć na kocioł Bat-Gaz. Ale jest też dużo innych firm.

Możesz też bezpośrednio pisać do forumowiczów i poprosić o pomoc np. @Piecuch19

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

@Matejko1Prosze nie doradzaj.W twoim profilu nie widac žadnego kotla i dla tego,co piszesz nie wierze,že kiedys w kotlu paliles .Bywasz w bloku?

"Nie jestem ekspertem" wszystko wyraža zupelnie dokladnie.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Pamiętajcie.. Kupujcie tylko i wyłącznie Polskie kotły.. 🙂

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
  • Haha 1
Opublikowano

A co do mocy takowego kotła i pojemności buforu czy moc w okolicach 20kW i bufor 1000-1500 byłyby wystarczające na 130 a w przyszłości 200metrow?

Opublikowano

Chcesz palic węglem, jaki jest powód ,że zastanawiasz się nad kotłem zasypowym, a nie kotłem na ekogroszek??

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@bercus Ty co chwila wypowiadasz się na temat MPM-a, którego nie masz. Nie interesuje mnie w co Ty wierzysz.

Ty nie będziesz mi mówił co mam robić, ani na jakie tematy mam się wypowiadać!

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)

Tekla classico jest czeskim viaflamsom,bywaly viadrus,ktoremu brakuje želiwa.Z powodu tej skomplikowanej keramiky nie polecam,juž w viadr. z tym byly problemy.

Ogniwo prostsze,szamot prosty do naprawienia.Widac možliwosc instalacji wyciagu.

Defro tež proste,"domek"wyciagu nie ma.

Ekogroszkowy,czy ekogroszko/pelletowy kombik tež nie zla možliwosc,przynajmniej dužo komfortniejsza.Bedziesz zadowolnym,že codziennie nie wysypujesz goracego popiolu i dalsze plusy.

10 minut temu, Matejko1 napisał(a):

Ty co chwila wypowiadasz się na temat MPM-a, którego nie masz. Nie interesuje mnie w co Ty wierzysz.

Ty nie będziesz mi mówił co mam robić, ani na jakie tematy mam się wypowiadać.

Palilem w kilka innych dolniakoch,czyli dužo o dzialaniu takich kotlow wiem.Nie odpowiedziales na pytanie.

W jakich kotlach paliles,czy palisz????????????????????

Edytowane przez bercus
Opublikowano
6 minut temu, ŚnieżnyKocioł napisał(a):

@oxalis3 cena i zapewne już trochę też przyzwyczajenie

Kocioł DS + bufor to pewnie tyle samo co cena nowego kotła na ekogroszek. Paliłem w zasypowcach wiele lat, a od 10 w ekogroszkowcu. Przecież to jest przepaść w komforcie użytkowania. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

zgadzam sie z @oxalis - jak już ktoś chce palić węglem to niech się sam nad sobą zlituje, i nad sąsiadami, i kupi porządnego ekogroszkowca. Ekogroszek kosztuje niewiele więcej niż inne węgle więc żadnej oszczędności na paliwie do tego zasypowca nie będzie (a raczej w drugą stronę - więcej zmarnowanego opału niż w kotle automatycznym).

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Patrząc z innej strony. Jakie paliwo spali zasypowiec, a jakie ekogroszkowiec. Wygoda jest, ale jaka może być cena tej wygody. Wygoda to gaz i prąd, w żadnym wypadku węgiel.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

carinus, przeczytałeś pierwszy post autora wątku??

Opublikowano (edytowane)

W zasypowym spali i węgiel i drewno w nowoczesnym na ekogroszek chyba nie. Nie wiadomo jaka cena będzie węgla za parę lat jak przyjdzie płacić za ETS Drewno można kupić nie trzeba mieć swoje.

Znajomy ma na ekogroszek i bardzo narzeka bo bez przerwy zapycha mu się ślimak od podajnika lub zrywa klin. Wiadomo że zależy to od jakości ekogroszku ale nie zawsze da się kupić dobrej jakości.

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano
34 minuty temu, bercus napisał(a):

W jakich kotlach paliles,czy palisz?

Kolega @Matejko1 to (ostatnio padlo i mi sie spodobalo) „virtual advisor”.

Jak wegiel to podajnik. Mocowo kociol dobierzesz idealnie.

Jak drewno to HG i bufor.

Jak jedno i drugie to MPM + cegly szamotowe, betony, nierdzewka, smola itd.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Zapomniałeś jeszcze o Ogniwo DS spalanie bez smoły. @ŚnieżnyKocioł brał bym te porady z przymrużeniem oka ktoś sprzedaje daną markę kotła to ją chwali a nigdy w tym kotle nie palił. 

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano
27 minut temu, Matejko1 napisał(a):

@ŚnieżnyKocioł ,,,,   
,,,,O ile to jest możliwe dobrze abyś znalazł użytkowników kotła, który Cię interesuje.

Na zakończenie dzisiejszego dnia, moje krótkie podsumowanie.

-   Użytkownik Predestynowany "jako wzorzec" danego kotła, powinien posiadać aktualny certyfikat obsługi danego kotła 
-   użytkownik danego kotła powinien posiadać w pełni opomiarowaną instalacje cieplną i udostępnić dane pomiarowe
-   użytkownik danego kotła powinien załączyć dokładny schemat instalacji hydraulicznej obiektu grzewczego
-   użytkownik danego kotła powinien dołączyć przynajmniej szacunkowe zapotrzebowanie na energię cieplną obiektu grzewczego

• Lubię to 1
Opublikowano

Najlepiej jak by miał kilka kotłów w kotłowni to miał by porównwnie który najlepszy.

• Zgadzam się 1
  • Haha 1
Opublikowano

To jeszcze pytanie, czy taki Ogniwo Classic DS 24kW z buforem 1500 poradziłby sobie z dogrzaniem tego wszystkiego? nie byłby za duży, bądź jak dojdzie mi jeszcze 60m do ogrzania, za mały?

Ogólnie i w trakcie audytu i na ciepło app podałem powierzchnię już "końcową" ale wolę dopytać bo propozycje kotłów z ciepłoapp wyszły trochę kosmiczne mocowo np.:

Cytat

Kocioł węglowy bez podajnika, z buforem ciepła

Najlepiej gdyby moc kotła wynosiła ok. 31kW a pojemność bufora ok. 4 200l.

Zwłaszcza taki bufor jest jak dla mnie nierealny...

Opublikowano

Mnie też z tej stronki wychodziły jakieś absurdy nawet do 36 kW. 🫣

Wcześniej miałem Defro GS 20kW zmniejszony szamotem w 1/3 powierzchni rusztu i komory zasypowej i swobodnie chodził na 70°. Teraz mam HG 23 kW i 1600 l bufory, 300 l CWU i w zupełności na dobę wystarcza przy 160m nie ocieplonej chałupy. 😁

Opublikowano
12 godzin temu, bercus napisał(a):

Bedziesz zadowolnym,že codziennie nie wysypujesz goracego popiolu

Mógł byś podać w jakim kotle dolnego spalania miałeś takie doświadczenia? ( u siebie raz na tydzień wysypuje popiół, który nie jest gorący).

Wygoda = wyższym kosztom ogrzewania. Dla osób z małym zapotrzebowaniem na ciepło ogrzewających nie wielkie domy może nie mieć to znaczenia, ale trzeba wziąć pod uwagę że ekogroszek jest o ok 50% droższy od węgla luzem zanim oba znajdą się w kotłowni. Tym samym koszty ogrzewania będą o ok połowę droższe. Przy dużym zapotrzebowaniu na ciepło ma to znaczenie. Ja bym ekogroszek obchodził z daleka ( brak zgazowywanie i duże zużycie w porównaniu do dolniaka).

• Lubię to 1
  • Przydało się 1