Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy takim układzie to rzeczywiście najprostsze co można zrobić jest dostęp i to już dużo zmienia jeśli chodzi o zainstalowanie. Oczywiście wieżę,że to działa ale zasada na jakiej ma to pomóc to dla mnie nie jest jasne.

Opublikowano

też się zastanawiałem na jakiej zasadzie pompowanie wody w kółko ma pomagać - nie ma wpływu na wydajnosć kotła, ale miesza w nim wodę tak że w całym jest bardziej wyrównana temperatura. Może to pomaga uniknąć nagłego wychłodzenia bo jest ono wtedy bardziej stopniowe i od razu w całej objętości, więc sterownik wcześniej dostaje sygnał żeby grzać bo temperatura spada.

U siebie nie mam tej pompy przewałowej i ogrzewanie jest sterowane termostatem pokojowym. W związku z tym czasami piec jest wyłączony przez kilka godzin a woda w instalacji wtedy robi się zimna. Potem po załączeniu, gdy piec się rozgrzeje i pompa CO ruszy, nagle wpada do niego cała woda z instalacji i błyskawicznie piec się wychładza. Potem znów się rozgrzewa, i historia się powtarza. Ale przy 3-cim powtórzeniu już instalacja jest cieplejsza i nie ma takiego wychładzania kotła, potem w ogóle się stabilizuje temperatura i rośnie aż do ustawionej.  Czyli na początku jest tak jak u Ciebie, ale jak instalacja się rozgrzeje to powrót robi się cieplejszy i nie ma już tego wychładzania.

Dlatego zakładałem że u Ciebie też powinno się tak stać - tzn jeśli kocioł ma wystarczającą moc to w końcu nagrzeje te podłogi, temperatura powrotu wzrośnie i w rezultacie kocioł też będzie mógł podnieść temperaturę całości. Ale jeśli tak się nie dzieje i mimo wielu godzin grzania nie może osiągnąć temp ustawionej to znaczy że gdzieś mu mocy brakuje i nawet pompa przewałowa nie zlikwiduje tego braku - tzn nawet jeśli nie będzie nagłego wychładzania i cyklicznych skoków temperatury, to kocioł tak czy siak może mieć problem z osiągnięciem zadanej temperatury. Dlatego przed zmianami w instalacji sprawdzał bym najpierw opcje nie wymagające zmian, np to obniżenie temperatury podłogówki. Ten zawór 4d który masz to jest sterowany elektronicznie przez piec, czy ustawiony na stałą temperaturę, czy może jakoś 'na oko'?
Masz jakiś pomiar temperatury wody w instalacji i temperatury powrotu? Wykres może? Skąd wiadomo jaka temperatura wody idzie na podłogę?

Opublikowano

Zawór sterowany jest przez sterownik kotła APCKslim. Tak się nazywa Temperatura wody zasilania listwy rozdzielczej jest taka jak temperatura zaworu z czujnika za zaworem,tj na chwilę obecną 38 st. Na powrocie z podłogówki listwa jest zimna. Nawet jak ustawię,że woda zasilająca ma 45st. to i tak powrót zimny termometr laserowy pokazuje 22 st. Czujnik powrotu do pieca jest trochę w dziwnym miejscu ale jest on założony przez producenta tj. na rurze powrotnej na środku gdzie zbiega się lewa i prawa strona powrotu oczywiście powrót jest tylko z jednej natomiast kocioł ma dwie możliwości podłączenia lewa/prawa str.

Opublikowano

Ustaw stałe ciśnienie na podłogę i niższą temperaturę zadaną. Spróbuj nawet poniżej 30 stopni. Przy niskiej temperaturze kocioł powinien wyrobić a podłoga w końcu się wygrzeje i w domu będzie ciepło.

Opublikowano

Też tak myślę jak kult5 - że ta podłoga w końcu powinna się nagrzać a temperatura powrotu podnieść. Gdyby mimo wielu godzin grzania była nadal na poziomie 22 stopnie to znaczy że kocioł ma za małą moc.

Opublikowano

Glownie nie wylaczac tego grzania podlogi z jakas czasowka,czy podobno.Grzac stalo 24/7  z niska stala temperatura.Wystudzanie i ponowne dogrzewanie,to najwieksza strata opalu.Možne tylko robic pozwolne zmiany temperatury zasilania z pogodowka,czy reczno dla pogody,ale pozwoli.

Opublikowano

Obawiam się tylko,że petle najdłuższe będą cały czas zimne a tym samym podłoga, jak pompa jest nastawiona na tryb auto to kocioł daje radę zagrzewa się powiedzmy do 54 st. przy zadanej tem.60 st.dalej nie ,bo już sterownik podłogi daje sygnał o wyłączeniu ale w sypialniach gdzie jest najdalej podłoga jest zimna jak lód w salonie jest przyjemnie ciepława. Ogólnie temp. w domu jest dobra ,bo z pomieszczeń ciepłych idzie tam gdzie jest zimniej i jest ok. Chciałbym żeby podłoga w sypialniach też była ciepła,ale to pompa musi chodzić na najwyższym biegu a wtedy mamy nie wydatek ciepła z kotła i pętla się zamyka.

Opublikowano

Przetestuj, możliwe że trzeba będzie jeszcze ograniczyć przepływ na krótszych pętlach żeby równo grzało.

Opublikowano

Przepływy są wszędzie ustawione na 2 tak jest najlepiej 

Opublikowano

Poki bedziesz ustawiac takim zposobom,by stalo zalaczalo i wylaczalo grzanie podlogi,to každy kociol bedzie slabym.Ustaw nižsza temp.zasilania,przy takiej pogodzie do 30niech dziala stalo ,wygrzeja sie cale podlogi i znikna dalsze problemy.

Opublikowano

tam jest termostat w podłodze, tylko akurat w tej która nagrzewa się najszybciej. Kiedy termostat sygnalizuje że jest ciepło i wyłącza grzanie to reszta podłóg w domu jest jeszcze zimna, i nie będą miały szans się nagrzać. To też trzeba jakoś wyrównać - albo wyregulować podłogi żeby grzały równiej, albo użyć innego termostatu/w innym miejscu. Może nawet zrezygnować z czujnika w podłodze i użyć zamiast niego czujnika temperatury w pomieszczeniu - nie wiem. 

Opublikowano

Kolego Nightwatch jak korzystałem z czujnika temp. pomieszczenia to strasznie przegrzewalo dom. Na początku właśnie tak było bo instalator paparuch nawet nie założył czujnika podłogi w ogrzewaniu podłogowym to trzeba być geniuszem.

Dzisiaj po 20 godzinach testu wiem , że zmiana prędkości wentylatora nie ma dużego wpływu na moc pieca jest różnica ale kosztem znacznie większego zapotrzebowania na pellet niby oczywiste ale dopóki człowiek się sam nie przekona to nie wierzy.

Opublikowano

Zrobiłem tak jak wskazał kolega Kult5 nastawiłem na 32 st. bo 30st. to za mało i termometr w podłodze ani rusz ale 32 st. już reaguje i pomału grzeje.Temperatura na kotle 56 st. zadana 60 st. ,ale powrót bardzo ciepły 50 st. Zobaczymy ile będzie kocioł chodził,żeby podłoga osiągnęła temp. żądaną 23 st. Tyle wystarcza , żeby w domu było bardzo ciepło. Pompa nadal na auto.

Opublikowano

Nie wiem o co chodzi, trochę zaczynam tracić nadzieję,że to będzie działać. Zrobiłem zdjęcie kocioł chodzi już pół godziny temperatura niby jest ale powrót tak jak widać. Na instalację ledwo ciepłe idzie też widać na zdjęciu jak będzie tak grzało to przy -10 st. na zewnątrz to na ekranie telewizora będę miał szron. Trzeba będzie chyba wrócić do starych ustawień gdzie kocioł wariuje,podłoga w sypialniach zimna,ale w domu w sumie ciepło tylko co z tym kotłem będzie za 5 lat.

IMG_20241202_133421469_HDR_AE.jpg

Opublikowano

Żebym jeszcze był zadowolony z pracy tej całej instalacji to pół biedy a tu kocioł chodzi jak chodzi podłoga w sypialniach zimna towaru na grzanie idzie a kasa na wszystko wydana konkretną bo nowy dom. Zrobiłem zdjęcie właśnie podłoga dogrzania i kocioł się wyłączył.

IMG_20241202_143506266.jpg

Opublikowano

Twoim największym problemem jest to, że chcesz mieć dobrze na źle wykonanej instalacji.

Jak powinna być wykonana instalacja w stylu minimalistycznym dostałeś info w kilku pierwszych postach tego tematu,

Ponadto w DTR-ce kotła na pewno jest coś takiego jak minimalna temp powrotu na kocioł.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
Godzinę temu, Jarek75 napisał(a):

Nie wiem o co chodzi, trochę zaczynam tracić nadzieję,że to będzie działać. Zrobiłem zdjęcie kocioł chodzi już pół godziny temperatura niby jest ale powrót tak jak widać. Na instalację ledwo ciepłe idzie też widać na zdjęciu jak będzie tak grzało to przy -10 st. na zewnątrz to na ekranie telewizora będę miał szron. Trzeba będzie chyba wrócić do starych ustawień gdzie kocioł wariuje,podłoga w sypialniach zimna,ale w domu w sumie ciepło tylko co z tym kotłem będzie za 5 lat.

IMG_20241202_133421469_HDR_AE.jpg

Tak jak pisałem wcześniej, powrót z podłogówki mocno chłodzi kocioł. Jest identycznie u szwagra i kolegi jak wyłączę zdalnie pompę krótkiego obiegu. Moment i wszystko wariuje, a szczególnie zawór 4D.

Opublikowano

Kolego dodatkowa pompa na powrót między zawór a kocioł. 
Jeszcze lepszy byłby zawór 3D za 4D ale to koszty 😔

Wrzuć zdjęcie tego rozdzielacza podłogi

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kolego Sambor nie wiem co to jest DTR-ka. jeśli chodzi o tą pompkę to trzeba będzie to zrobić to jedyna dostępna przeze mnie opcja. Zaraz zrobię zdjęcia i narysuje schemat mojej instalacji,bo nie jestem pewien czy się dobrze rozumiemy jeśli chodzi o miejsce montażu pompki.

Trochę amatorsko ten rysunek sorry. Pompka na rurze tej pod zaworem rozumiem.

IMG_20241202_180837689_AE.jpg

IMG_20241202_175154339_AE.jpg

Odwrotne rysunek się zapisał,ale mam nadzieję, że wszystko czytelne 

Opublikowano

Witam

Kolega @1mps w poście #24 zamieścił taki obrazek, pozwoliłem sobie troszkę posklejać owe grafiki tak abyś mógł kolego pobawić się jak moje wnuczki w taki quiz/rebusik... czym różnią się te obrazki..

gwarantuję że znajdziesz odpowiedź.

Pozdrawiam YARO

Screenshot2024-12-02at18-33-46IMG_20221218_101230.jpg.2296959a7dc62613f9a8741c84371a36.jpg(obrazJPEG1042810pikseli)Skala(75_).png.1e38d977e00b86ab6d5cd8b76865305d.png

Opublikowano

To bardzo zabawne, jeśli jeszcze mi powiesz,że podłogi w sypialniach będą na bank ciepłe ,bo to oczywiste jak ten rysunek to jakaś nagrodę dla Ciebie wyślę jak w konkursie radiowym.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jeśli będziesz miał podłogi ciepłe to w pomieszczeniu będzie za gorąco. Podłogówkę grzeję obecnie przy temperaturze zewn -1 stopnia woda idzie w podłogę 27stopni i pompa obiegowa chodzi cały czas a reguluje ją krzywa pogodowa. Podłoga ma ok 25-26 stopni w domu mam 23,1 teraz(podane dane na żywo). Za chwilkę wrzucę Tobie fotki z termowizji..

YARO

RB00156X.JPG.20b53bef9da2c20a17ed327934fe7fc9.JPG

P.S Fotki podłogi z salonu, muszę sprostować że przy zewn.-1 stopnia idzie 28stopni na podłogę, ale bezwładność jest na tyle duża że temp podłogi wzrośnie przypuszczalnie za 2-3godziny

Kol @1mps ja tylko chciałem powtórzyć już napisane m.in. przez ciebie porady i spostrzeżenia. Wszyscy koledzy chcą pomóc jak mogą i potrafią ale sami wiecie jak to jest z odbiorem informacji .....

Jeszcze raz pozdrawiam Was wszystkich. YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

@YaroXylen kolego nie musisz nic pisać, wystarczy przeczytać twoje motto, które idealnie pasuje do dyskusji w tym temacie.