Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, pacjent zero jest. Mam ten kocioł i daje radę. Komora załadowcza jest naprawdę spora i głównie dlatego go wygrałem, ale nie ma co przesadzać z zbyt ciasnym ułożeniem drewna. Załączenie pompki 57-58st, zawór 3d 60st, bufor na max miałem 91st góra. Paliłem w nim może z 10razy temp spalin nigdy nie przekroczyła 100st głównie 90-95st czujnik na czopuchu zaraz za piecem przypięty drutem stalowym. Wadą albo moja nie wiedzą jest załadunek drewna dość mocno leci dym do kotłowni (duże drzwi załadowcze) pomimo ustawionego nadmuchu na 100% jak podaje producent.(Co jest mocno kłopotliwe po z menu ustawień podstawowych nie można w trybie praca tego ogarnąć- ustawienia zaawansowane). Naładowanie bufora od 30-35st do około 90 góra podgrzanie podłogowymi i wody góra zbiornika cwu- to max 1,5-2wsady. Kończę jeszcze rury izolować. To chyba na tyle.IMG_20241020_135738638_HDR.thumb.jpg.831e462b91d2b949ee0bb42d2ecee179.jpgIMG_20240929_125730602.thumb.jpg.8f25ec2ec60db58bd039c502715b801d.jpgIMG_20240929_154725305.thumb.jpg.612b052ba791d2f05e885f4b26dcc747.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

No i pięknie, będziesz pan zadowolony.

A ten czujnik temp. spalin to w czopuch instaluj, bo na wierzchu to będzie przekłamywać.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
W dniu 30.10.2024 o 07:43, sasz20 napisał(a):

temp spalin nigdy nie przekroczyła 100st głównie 90-95st czujnik na czopuchu zaraz za piecem przypięty drutem stalowym.

Będzie drugie tyle jak czujnik temperatury zainstalujesz w połowie przekroju rury czopucha.

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
10 godzin temu, maracz napisał(a):

@sasz20 jest w tym kotle podgląd płomienia? 

Widać na zdjęciach że w dolnych drzwiczkach jest jakiś judasz, więc strzelam że podgląd jest.😉

Opublikowano

Ten judasz nie zapewni wglądu na płomień za palnikiem. Wziernik musi być gdzieś w okolicach wymiennika.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A to nie widać przez niego płomienia ? 

Opublikowano

Podgląd płomienia w tym kotle powinien być w dolnych drzwiczkach i powinno w nim widać wnętrze komory dopalania gazów wraz występującym tam płomieniem. Po przyjrzeniu się zdjęciom, faktycznie jakiś punkcik w tych drzwiczkach jest, czyżby to był ten wizjer?

Opublikowano

Wizjer to trochę na wyrost powiedziane, bardziej judasz do filowania. 😁

Szkoda że pacjent "zero" się nie wypowiedział na temat tego otworku. 🤔

Opublikowano

Wow, w końcu mpm poszedł po rozum do głowy i zaczął produkować prawdziwe kotły HG. Jeszcze tylko sonda lamda i sterowanie powietrzem pierwotnym/wtórnym i będzie poziom europejski:)

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

I cena też się zrobi "ełropejska". 🤪

• Haha 1
Opublikowano

Wizjer jest w drzwiczkach na dole, jak widać na zdjęciach. O dziwo coś widać i coś można wyregulować tzn powietrzne pierwotne i wtórne. Pozycja do wglądu wizjera bardzo kiepska. Czujnik temp spalin z chęcią przeinstaluje ale jestem pewny że temp nie podskoczy dwa razy bardziej jak sądzi Pan Piecuch 19. 

Opublikowano

No i mnie też trzeba "pokłon złożyć" aby popatrzeć sobie przez judaszka na płomień, lub cyknąć fotkę.

W Caldo nie ma czujnika temperatury spalin zamontowanego fabrycznie? 🫤

IMG_20241108_181503.thumb.jpg.0947fea1d47c41337b47a8d121440714.jpg

Opublikowano
W dniu 30.10.2024 o 07:43, sasz20 napisał(a):

Witam, pacjent zero jest. Mam ten kocioł i daje radę. Komora załadowcza jest naprawdę spora i głównie dlatego go wygrałem, ale nie ma co przesadzać z zbyt ciasnym ułożeniem drewna. Załączenie pompki 57-58st, zawór 3d 60st, bufor na max miałem 91st góra. Paliłem w nim może z 10razy temp spalin nigdy nie przekroczyła 100st głównie 90-95st czujnik na czopuchu zaraz za piecem przypięty drutem stalowym. Wadą albo moja nie wiedzą jest załadunek drewna dość mocno leci dym do kotłowni (duże drzwi załadowcze) pomimo ustawionego nadmuchu na 100% jak podaje producent.(Co jest mocno kłopotliwe po z menu ustawień podstawowych nie można w trybie praca tego ogarnąć- ustawienia zaawansowane). Naładowanie bufora od 30-35st do około 90 góra podgrzanie podłogowymi i wody góra zbiornika cwu- to max 1,5-2wsady. Kończę jeszcze rury izolować. To chyba na tyle.IMG_20241020_135738638_HDR.thumb.jpg.831e462b91d2b949ee0bb42d2ecee179.jpgIMG_20240929_125730602.thumb.jpg.8f25ec2ec60db58bd039c502715b801d.jpgIMG_20240929_154725305.thumb.jpg.612b052ba791d2f05e885f4b26dcc747.jpg

No dobrze że jest pacjent zero ale jeszcze żeby był chętny do pogadania to bym był wdzięczny bo znajomemu będę ten kocioł montował i w nim uczył palić i jedno co widzę to dużo pw do pp jest ustawione ,a jak się dokłada opał to oba powinny być zamknięte ,pw bo osłabia wyciąganie dymu a pp bo ono wręcz wyrzuca dym do góry ,a swoją drogą to caldo ma odsysacz powietrza górą ,widocznie słabo to działa, kolego @darianusproszę o odzew 

• Lubię to 1
Opublikowano

W tym kotle, i w innych HG brakuje podawania pp z czterech stron

IMG_20241117_064721.thumb.png.20b826566b487b13f67a88269cd6766e.png

Podawanie pp tylko z dwóch stron powoduje zaleganie opału na bokach przez które nie przepływa pp. Będzie to miało wpływ na nierównomierne opadanie opału i na wypalanie wolnych przestrzeni biegnących wprost do palnika od stron przez które przepływa pp. Uwidoczni się to zwłaszcza na grubym drewnie. Dlaczego producenci nie stosują takiego rozwiązania?  Jak podejrzewam byłoby to kłopotliwe w produkcji, a więc pewnie miałoby też wpływ na wyższą cenę.

@maronka montuj że ten kocioł jak najszybciej, i recenzuj😀

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W przyszłym roku , i filmiki się nakręci,a co do podawania pp to blaze ma z czterech stron chyba

Opublikowano

Nie wyglada,že jest wiekszym problemom w tym kotle tego podawania pp dorobic.

Opublikowano
W dniu 16.11.2024 o 23:09, maronka napisał(a):

No dobrze że jest pacjent zero ale jeszcze żeby był chętny do pogadania to bym był wdzięczny bo znajomemu będę ten kocioł montował i w nim uczył palić i jedno co widzę to dużo pw do pp jest ustawione ,a jak się dokłada opał to oba powinny być zamknięte ,pw bo osłabia wyciąganie dymu a pp bo ono wręcz wyrzuca dym do góry ,a swoją drogą to caldo ma odsysacz powietrza górą ,widocznie słabo to działa, kolego @darianusproszę o odzew 

To chyba nie do mnie prośba 🙂 tylko do @sasz20

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak na razie to brak odzewu.🫤

Opublikowano

Czyżby w końcu mpm wyprodukował kocioł w którego temacie, zamiast dziesiątków zapytań, jak usprawnić kocioł, to starzy userzy, chcący się wykazać wiedzą, będą w postach prosić nowych użytkowników tego kotła o zadawanie pytań? 😉

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@maracz Poczekaj jak pojawi się więcej ludków na forum z tym kociołkiem i ....się zacznie telenowela od nowa.

• Zgadzam się 1
  • Haha 2
Opublikowano

Może napisałem to zbyt zawile, ale moja wypowiedź była ironiczna😀

Tak naprawdę ten kocioł  ma spóźnioną premierę o kilka lat. W między czasie na rynku pojawiło się od groma kotłów HG i jest dość duży wybór na rynku. To może kocioł sprzedający się w o wiele mniejszych ilościach niż inne od mpm, bo spalisz w nim tylko drewno, wunglem nie napalisz za bardzo, cena zapewne wyższ od reszty kotłów. 

Opublikowano

Może konkurować tylko ceną wśród podobnych i podobnie wyposażonych HG.