Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Część, chciałbym zapytać, i od razu dodam że jestem laikiem w tej dziedzinie mam podłączony bufor równolegle  ( tak podłączone zostało przez instalatorów ) czyli pompa na instalację CO za buforem jest, czy przy podłączeniu bufora na powrocie czyli układ 3T  - pytanie czy można z tej pompy za buforem zrezygnować, przy tym podłączeniu 3T  czy ta pompa w hydrobox da radę.. 

Dom piętrowy góra i dół grzejniki aluminiowe..160 M2 do ogrzania..

Pompa w hydrobox  Grundfos UPM3. 15-75 130 

Edytowane przez Tomek17
Opublikowano

Cześć. 3T to zupełnie inny układ od bufora zamontowanego na powrocie. Jeśli nie chcesz mieć drugi pompki obiegowej za jakiegoś powodu to bufor na powrót lub robisz instalację bez bufora. I to bez bufora wcale nie żart - po prostu większość instalacji jest robiona na pałę / jednym schematem.

Opublikowano (edytowane)

Patrol   Dzięki, 3T to tylko przykład podałem, bo myślę że ja mam źle to podłączone przez instalatorów, co do pompki za buforem to chciałbym ją wykorzystać do ogrzewania podłogowego podłączonego w czasie przeróbki tego bufora, choć nie wiem dlaczego oni mi tej podłogowego nie podłączyli..

Pytanie czy ta w hydrobox da radę?

Jak to bez bufora ? - a defrost z czego zrobi PC.. choć instalacja u mnie jest na grubych rurach kiedyś była grawitacyjna 

Patrol  a czy można o jakiś rysunek poglądowy co do bufora, sam nie bede robił przeróbki , ale to ja teraz będę mówił hydraulikowi jak ma to zrobić..

Edytowane przez Tomek17