Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można zawsze wrócić do trybu krzywej grzewczej albo stałego przepływu, przy czym na autoadaptacji kulturalniej się zachowuje (mniej cykli start/stop / idzie bardziej w komfort niż oszczędność).

Odnośnie licznika to pisałem w pierwszym poście o tym - jeśli ma to być wersja wspołpracująca z pompą (podpięta do jedn.wewn.) to musi spełniać określone wymagania i wówczas PC zbiera już impulsy bezpośrednio z tego licznika. Ja mam OR-WE-513.

Opublikowano

Mniej cykli start/stop= dluzsza zywotnosc.

Nie korzystac z autoafaptacjii przy Mitsubishi to jakby stanac w miejscu. Podobno tylko te pompy maja ta opcje ktora dziala bardzo dobrze. Chyba na krzywa juz nie wroce, a przy okazjii porownam ten sezon z zeszlym sezonem na krzywej.

Ok dzieki, sprawdze to, poczytam odnosnie licznika, bo jakbym mial zakladac to wlasnie taki ktory wspolpracuje z pompa.

Opublikowano

To jeszcze raz ja.

Zaczely sie mrozy, wiadomo pompa na autoadaptacjii dziala dluzej itp itd.

Pompa grzeje, ale pojawilo sie odszranianie(dzisiaj nawet w dzien) i mam pytanie odnosnie taktowania. 

Dzisiaj nawet dostalem alarm z aplikacjii, ze w ciagu chyba 3h pompa 4 razy taktowala.

To normalne, ze teraz mam taktowan np okolo 10-15 przez ostatnie 24h?

Wrzucam screeny z dzisiaj i z paru dni w tym tygodniuScreenshot_20251121_160448_MelPumpApp.thumb.jpg.36f93b3ffdd9cd63bf6d3e78906b280c.jpg

Screenshot_20251119_164059_Mel Pump App.jpg

Opublikowano

Witam jestem nowym uczestnikiem forum i nie znam się jeszcze na zasadach jakie tutaj panują.Mimo to chciałbym o coś zapytać i uzyskać odpowiedź czy sytuacja którą opiszę jest normalna.

Od 19.11.jestem użytkownikiem pompy ciepła Mitsubishi Zubadan i na chwilę obecną wg instalatora przez 7 dni pompa się uczy ale zastanawia mnie jedna rzecz że w aplikacji melcloud pokazują się tylko 3 tryby pracy grzebie CWU,grzanie CO oraz zabezpieczenie przed zamarzaniem,co jest ciekawe po zakończeniu grzania kiedy temperatura w pomieszczeniu już jest właściwa włącza się zabezpieczenie przed zamarzaniem i pompka obiegu CO nie wyłącza się i goni wodę po instalacji aż do wychłodzenia.Po spadku zadanej temperatury włącza się tryb grzania CO i pompa musi od nowa nagrzewać wodę w buforze i kaloryferach od temp.25 stopni co powoduje duże zużycie prądu.

Proszę o informację czy to jest normalne.

Opublikowano
21 godzin temu, Marek6307 napisał(a):

Witam jestem nowym uczestnikiem forum i nie znam się jeszcze na zasadach jakie tutaj panują.Mimo to chciałbym o coś zapytać i uzyskać odpowiedź czy sytuacja którą opiszę jest normalna.

Od 19.11.jestem użytkownikiem pompy ciepła Mitsubishi Zubadan i na chwilę obecną wg instalatora przez 7 dni pompa się uczy ale zastanawia mnie jedna rzecz że w aplikacji melcloud pokazują się tylko 3 tryby pracy grzebie CWU,grzanie CO oraz zabezpieczenie przed zamarzaniem,co jest ciekawe po zakończeniu grzania kiedy temperatura w pomieszczeniu już jest właściwa włącza się zabezpieczenie przed zamarzaniem i pompka obiegu CO nie wyłącza się i goni wodę po instalacji aż do wychłodzenia.Po spadku zadanej temperatury włącza się tryb grzania CO i pompa musi od nowa nagrzewać wodę w buforze i kaloryferach od temp.25 stopni co powoduje duże zużycie prądu.

Proszę o informację czy to jest normalne.

Jeżeli hydrobox jest wewnątrz budynku, to zabezpieczenie przed zamarzaniem wyłączyć. Przy instalacji grzejnikowej odkręcić zawory termostatyczne na ful. Proszę poczytać to forum od początku. Ja się z niego wiele nauczyłem.

22 minuty temu, Kazek54 napisał(a):

......

Pompa split, czy monoblok?

• Przydało się 1
Opublikowano

Pompa split

Godzinę temu, Kazek54 napisał(a):

Jeżeli hydrobox jest wewnątrz budynku, to zabezpieczenie przed zamarzaniem wyłączyć. Przy instalacji grzejnikowej odkręcić zawory termostatyczne na ful. Proszę poczytać to forum od początku. Ja się z niego wiele nauczyłem.

Pompa split, czy monoblok?

Pompa split

Opublikowano
Godzinę temu, Marek6307 napisał(a):

Opcję zabezpieczenia przed zamarzaniem można wyłączyć z aplikacji MELCloud lub z panela sterującego.