Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj włączyłem pompę w tryb ogrzewania,po małym zamieszaniu ustabilizowała się na 16 Hz 

Po uruchomieniu grzania cuw (harmonogram) wykres wygląda jak poniżej

Co polecacie w tym przypadku?

Krzywa i bieg pompy na 4, grzejniki

Cienkie rurki miedziane do tego bufor 100 l chyba na powrocie 

Screenshot_2024-02-07-17-19-13-15_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg

Screenshot_2024-02-07-17-18-42-80_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Tibhar napisał(a):

Przegrzania nie sprawdza się na cwu to po pierwsze. Po drugie przeczytaj sobie bajkę bardzo uważnie ze zrozumieniem . I nie chodzi w niej o zasilanie 60 st. Nie będę ciągnął tej wypowiedzi bo to nie ma sensu. I nie zmieni tu nic co napisze. W tej bajce jak ktoś ją rozumie jest tak naprawdę wszystko

Otatnia prośba. Czy mógłbyś tu dla wszystkich wrzucić wykres z pracy pompy i odczyt z czujników tak jak mówisz przy delcie 2 st. Poproszę. I moim skromnym zdaniem jeśli dochodzi do delty 2 st to pompa stop. I teraz od nowa. Bo za szybko pompa goni wodę. 

I już zakończmy ten wątek. Niech każdy robi jak uważa. 

Pozdrawiam😉

Po pierwsze to napisz może czego oczekiwałeś po samym parametrze przegrzania? szybciej wtedy dojdziemy do sedna. Sprawdza się różne parametry po 30min pracy w trybie c.o. i w trybie c.w.u. w tym SHd- przy cwu wkręcisz kompresor najwyżej; pisałeś wcześniej o defroście no i na to też odpisałem.

Po drugie i może już po ostatnie 🙂:

korzystniejsza jest praca z większym przepływem, mniejszą deltą co NIE ZNACZY największym możliwym przepływem, a to nie wiem dlaczego z uporem maniaka próbujesz mi zarzucać.. gdzie ja napisałem, że ktoś ma na chama 5 bieg wrzucać ? Przepływ ma się zawierać we wskazanych widełkach i być 'dopasowany' do instalacji. Doskonale zdajesz sobie sprawę jaki skutek przynosi podwyższanie temp. zasilania. No i pompa ma nie taktować a to też nie znaczy, że jak się kilka razy w ciągu doby wyłączy to doktorat trzeba zrobić. 

A poniżej proszę - moje wykresy - innych danych nie zbieram, co najwyżej karta SD.. dodam, tylko że u mnie Thw1/Thw2 pokrywają się praktycznie z Thw6/Thw7 (bufor w 3T, więc żadnej straty na zasilaniu nie widać).

Mel04_02..thumb.PNG.ed10caecbe58eaa350a8453ab8a9286e.PNGMelhistoriatemp..thumb.PNG.3c4983de3a6bf8e48a43bd145b540a6b.PNGMeltemp_wewn.thumb.PNG.deb5316f56e814ba8096cf094688eb0c.PNGMel05_02..thumb.PNG.62da0f3e15f240a55fa87ced7afc0d8d.PNG

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2024 o 19:03, Patrol napisał(a):

Po pierwsze to napisz może czego oczekiwałeś po samym parametrze przegrzania? szybciej wtedy dojdziemy do sedna. Sprawdza się różne parametry po 30min pracy w trybie c.o. i w trybie c.w.u. w tym SHd- przy cwu wkręcisz kompresor najwyżej; pisałeś wcześniej o defroście no i na to też odpisałem.

Po drugie i może już po ostatnie 🙂:

korzystniejsza jest praca z większym przepływem, mniejszą deltą co NIE ZNACZY największym możliwym przepływem, a to nie wiem dlaczego z uporem maniaka próbujesz mi zarzucać.. gdzie ja napisałem, że ktoś ma na chama 5 bieg wrzucać ? Przepływ ma się zawierać we wskazanych widełkach i być 'dopasowany' do instalacji. Doskonale zdajesz sobie sprawę jaki skutek przynosi podwyższanie temp. zasilania. No i pompa ma nie taktować a to też nie znaczy, że jak się kilka razy w ciągu doby wyłączy to doktorat trzeba zrobić. 

A poniżej proszę - moje wykresy - innych danych nie zbieram, co najwyżej karta SD.. dodam, tylko że u mnie Thw1/Thw2 pokrywają się praktycznie z Thw6/Thw7 (bufor w 3T, więc żadnej straty na zasilaniu nie widać).

Mel04_02..thumb.PNG.ed10caecbe58eaa350a8453ab8a9286e.PNGMelhistoriatemp..thumb.PNG.3c4983de3a6bf8e48a43bd145b540a6b.PNGMeltemp_wewn.thumb.PNG.deb5316f56e814ba8096cf094688eb0c.PNGMel05_02..thumb.PNG.62da0f3e15f240a55fa87ced7afc0d8d.PNG

Prosiłem o wykres z delta tak jak mówiłeś 2 st i dane z czujników w tym samym czasie. 

"korzystniejsza jest praca z większym przepływem, mniejszą deltą..

To proszę ustawić deltę na 1 jak jest korzystniejsza😁. To bzdura.!

I Proszę odpowiedzieć sobie na pytanie czy ustawić 5 bieg pompy w ecoinverter 6 kw i w zubadanie 10 kw. To te same jednostki. I czy ma być przepływ na max.? Oczywiście mieszcząc się w widełkach.

NIe chce się w nieskończoność spierać. Proszę przeczytać bajkę ze zrozumieniem! Tam jest wszystko. Daikin moduluje pompa obiegowa aby trzymać właśnie te wspomniane np 5 st. Zwalnia lub przyspiesza żeby ten parametr utrzymać. 

NIe chce się w nieskończoność spierać. Czy wymadrzac się. Jestem naprawdę otwarty na krytykę i argumenty. Zakończmy dyskusje na temat przepływu i delty. Bo nie zgodzimy się w tej kwestii, w wielu innych pewnie tak. Bo w tej pompie nie ma wielkiej filozofii.

OCzywiscie będę śledził ten temat i to forum ale temat biegów pompy, przepływu, zostawmy.

Pozdrawiam😉

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Jak włączyć autoadaptacje żeby czytało z czujnika pokojowego zamiast z czujnika głównego 

Prosił bym o pomoc, szczerze mówiąc nie wiem jak z tym działać żeby było jak na początku wykresy

Opublikowano

Podziękować kolegom-co do tych przepływów żeby były zbliżone to zrobiłem to tak, zamontowałem na wejście bufora termometr i na wyjście też w identyczny sposób i identyczne termometry i bawiłem się żeby uzyskać takie same temperatury, co udało mi się najlepiej zgrać to, temperatura na wejściu bufora jest o 0.5 stopnia wyższa od temperatury na wyjściu bufora..

Opublikowano
34 minuty temu, lukaszon napisał(a):

Jak włączyć autoadaptacje żeby czytało z czujnika pokojowego zamiast z czujnika głównego 

Prosił bym o pomoc, szczerze mówiąc nie wiem jak z tym działać żeby było jak na początku wykresy

MEL RC.PNG

Opublikowano
Godzinę temu, Tibhar napisał(a):

Prosiłem o wykres z delta tak jak mówiłeś 2 st i dane z czujników w tym samym czasie. 

doprecyzuj jakie czujniki w tym samym czasie

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2024 o 21:33, Patrol napisał(a):

doprecyzuj jakie czujniki w tym samym czasie

Już nie istotne😉 Tamten wątek zakończony. 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
9 minut temu, lukaszon napisał(a):

Czyli mam ustawić na RC1-8?

tak (Room RC - pilot w pomieszczeniu), a wcześniej coś zmieniałeś czy go po prostu nie miałeś?

Teraz, Tibhar napisał(a):

Już nie istotne😉 Tamten wątek zakończony. 

poważnie pytam, już nie chodzi o spieranie, bo to nie ma sensu, ale thw6 i thw7 przynajmniej moja wersja nie rysuje na wykresie i to o tyle ciekawy temat, że na holenderskim forum ludki miały te dane, a odp. serwisu "aplikacja pokazuje tylko temperatury rur zasilających wodę przed „ buforem”  nie umiem odpowiedzieć dlaczego aplikacja jeszcze nie jest w stanie tego wyświetlać i kiedy będzie gdyż ten produkt jest programowany poza polską"

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2024 o 21:37, Patrol napisał(a):

tak (Room RC - pilot w pomieszczeniu), a wcześniej coś zmieniałeś czy go po prostu nie miałeś?

poważnie pytam, już nie chodzi o spieranie, bo to nie ma sensu, ale thw6 i thw7 przynajmniej moja wersja nie rysuje na wykresie i to o tyle ciekawy temat, że na holenderskim forum ludki miały te dane, a odp. serwisu "aplikacja pokazuje tylko temperatury rur zasilających wodę przed „ buforem”  nie umiem odpowiedzieć dlaczego aplikacja jeszcze nie jest w stanie tego wyświetlać i kiedy będzie gdyż ten produkt jest programowany poza polską"

Chodziło mi o odczyt czujnika  w serwisowych, ale już to zostawmy. 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.02.2024 o 10:04, Oldeq17 napisał(a):

A co tutaj się mogło stać, było Ok..

Screenshot_2024-02-08-10-00-50-157_com.android.chrome.jpg

Moim zdaniem albo krzywa i zmieniła się temp a dom nie odbierał ciepła. Albo no właśnie.,za mała delta i tak niestety będzie jak powrót zbliży się do zasilania. Ale to też tak powiem wróżenie z fusów, bo nie ma danych w tym przedziale z odczytów czujnika

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.02.2024 o 12:41, Oldeq17 napisał(a):

Nie grzeje według krzywej, tylko przepływ temp. Zad.35 co do temperatur.

Moim zdaniem nie ma odbioru ciepła. Zapewne brak sterownika w pomieszczeniu. I tak będzie się działo na stałym przepływie. Można spróbować, pompę za buforem na 1 a w hydrob na 2 może 3. 

W dniu 8.02.2024 o 12:52, Tibhar napisał(a):

Moim zdaniem nie ma odbioru ciepła. Zapewne brak sterownika w pomieszczeniu. I tak będzie się działo na stałym przepływie. Można spróbować, pompę za buforem na 1 a w hydrob na 2 może 3. 

Ale tak jak mówię, to moje zdanie. I trochę wróżenie z fusów 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Panowie co tutaj poradzicie? Przy pierwszym uruchomieniu idealnie trzymała 16 Hz aż do uruchomienia grzania zbiornika cuw 

Zmniejszyłem bieg pompy na 3 i jest jeszcze gorzej

Zubadan 8kw grzejniki powierzchnia do ogrzewania 110 metrów temperatura w domu 24 na termometrze 25,5 na sterowniku pokojowym Mitsubishi 

Screenshot_2024-02-08-15-41-24-10_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg

Screenshot_2024-02-08-15-41-47-02_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.02.2024 o 15:50, lukaszon napisał(a):

Panowie co tutaj poradzicie? Przy pierwszym uruchomieniu idealnie trzymała 16 Hz aż do uruchomienia grzania zbiornika cuw 

Zmniejszyłem bieg pompy na 3 i jest jeszcze gorzej

Zubadan 8kw grzejniki powierzchnia do ogrzewania 110 metrów temperatura w domu 24 na termometrze 25,5 na sterowniku pokojowym Mitsubishi 

Screenshot_2024-02-08-15-41-24-10_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg

Screenshot_2024-02-08-15-41-47-02_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg

Coś mi się wydaje że za duża pompa. Ale to zostawmy. Nie grzała dobrze przed cwu. Tylko od początku źle grzeje. Za mała delta. Pompa za buforem na 1 bieg w hydrob na 2 lub 3, podkręcać na max grzejniki.

W dniu 8.02.2024 o 16:39, Tibhar napisał(a):

Coś mi się wydaje że za duża pompa. Ale to zostawmy. Nie grzała dobrze przed cwu. Tylko od początku źle grzeje. Za mała delta. Pompa za buforem na 1 bieg w hydrob na 2 lub 3, podkręcać na max grzejniki.

Sprawdzić przepływ 540 i odczyt czujnika jak pompa będzie potrafiła trzymać deltę 4, 5 st to takich rzeczy nie będzie. I ogranicz zasilanie

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Odnosiłem się do tego wykresu, początek moja wina,pompa była 3 razy wyłączana na chwilę a później potrafiła utrzymać 16 Hz do czasu zasilania zbiornika cuw 

I tak jestem do tej pory

Pompa w hydrobox jest obecnie na 3 , gdy wrócę do domu to sprawdzę przepływ 540

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.02.2024 o 18:35, lukaszon napisał(a):

Odnosiłem się do tego wykresu, początek moja wina,pompa była 3 razy wyłączana na chwilę a później potrafiła utrzymać 16 Hz do czasu zasilania zbiornika cuw 

I tak jestem do tej pory

Pompa w hydrobox jest obecnie na 3 , gdy wrócę do domu to sprawdzę przepływ 540

Jeszcze pytanie, krzywa, przepływ, auto?, cwu na max 3 bieg. I moim zdaniem nie ma odbioru ciepła. Może się mylę. Na tym wykresie temp wewnętrzna 31 st. Piszesz że żądana 24 powyżej z apki temp ustawiona na 25. Może jest coś ze sterownikiem bo piszesz że dane są z PAR..Coś chyba tam namotales. Może tam jest ustawiona ta temperatura 30 st i w domu jest bardzo gorąco każemy dalej grzać pompie, nie ma odbioru i pompa start, stop. I pewnie znowu jak ostygnie i ja włączymy będzie chwilę ok a później dalej to samo. Za wysokie zasilanie być może chyba że takiego potrzebujesz. To takie dywagacje, 

W dniu 29.01.2024 o 21:31, lukaszon napisał(a):

Screenshot_2024-01-29-21-32-46-87_399e0effe8b0148198e727db3f2fa3b1.jpg

Jeśli mam wyłączony tryb ogrzewania to dlaczego w aplikacji pokazuje pobór w tym trybie?

A co do tego. To tak będzie zawsze. W lato przy samym grzaniu cwu i wyłączonym co. Będzie pobór na co od 1 do 3 kw.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Już tłumaczę,na ostatniej fotce było ustawione na krzywej a temperatura była ustawiona na 38 na zasilaniu

Temperatura 30 była odczytywana z sterownika głównego, małe pomieszczenie kotłowni z stąd ta temperatura

Dziś przestawiłem na odczyt temperatury z sterownika pokojowego i nanim wyświetla się 25,5 a ustawiona na 25 

Obecnie cuw mam na 3 biegu, lepiej włączyć na 2?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.02.2024 o 19:13, lukaszon napisał(a):

Już tłumaczę,na ostatniej fotce było ustawione na krzywej a temperatura była ustawiona na 38 na zasilaniu

Temperatura 30 była odczytywana z sterownika głównego, małe pomieszczenie kotłowni z stąd ta temperatura

Dziś przestawiłem na odczyt temperatury z sterownika pokojowego i nanim wyświetla się 25,5 a ustawiona na 25 

Obecnie cuw mam na 3 biegu, lepiej włączyć na 2?

Już się zamotalem.ale..jak dobrze rozumiem co piszesz to na 99% a

1. Na krzywej tak będzie niestety..może raz lepiej raz gorzej ale będzie taktowala. Zwłaszcza przy plus 5-15

2. Jest za gorąco i nie ma co tego ciepła odebrać. Za gorąca woda i być może za szybko praca do pompy Jak ostygnie chata to będzie lepiej ale tylko jakiś czas.

3. Jeśli jest taki takt na cwu to spróbuj 2-3 bieg. 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.02.2024 o 19:53, lukaszon napisał(a):

Czy to normalne że grzanie cuw podbija temperaturę wyjściową?

Screenshot_2024-02-08-19-51-18-12_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg

? Chyba nie zrozumiałem. A jak inaczej ma zagrzać wodę? Do np 48 st. Musi grzać wyższa temp

Edytowane przez Ryszard