Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor na zasilaniu czy powrocie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Rozrobiłem 40 l koncentratu 75% na 90l wody 

Roztwór ok. 23% glikolu propylenowego daje ochronę mniej więcej do około –10°C (maks. –12°C).

To za mało dla monobloka, jeśli ma być realne zabezpieczenie przy większych mrozach.

Dla porównania: 30% → ok. –15°C35% → ok. –20°C40% → ok. –25°C

15 godzin temu, berti napisał(a):

To i tak za dużo dałeś , ja jak miałem haiera to do 120 litrów wlałem dwie bańki po 10 litrów koncentratu do minus 70 i żadnych calefi ,działało .

Tu są dwie rzeczy, które łatwo pomylić:„–70°C” na bańce to temperatura krzepnięcia koncentratu, a nie gotowego roztworu.Ochrona instalacji to nie tylko „kiedy zamarznie na kamień”, ale też temperatura początku krystalizacji i gęstnienie – pompa ma dalej ruszyć przy mrozie.Stężenie ≈ 16–17%.Taki roztwór daje ochronę mniej więcej do –7…–9°C (zależnie od glikolu).Dlatego „działało” – bo najpewniej nie miałeś na zewnątrz niższych temperatur albo system miał zabezpieczenia ( grzałka karteru, cyrkulacja).

Opublikowano
1 godzinę temu, carinus napisał(a):

Jeszcze raz to napiszę.

Chyba inaczej nie da się tego zrobić. Magazyn energii potrzebny mi jest do czegoś innego zamiast agregatu dlatego myślę o wykorzystaniu go zamiast kupować mniejszą baterię.

Opublikowano

Ja mam backup na cały dom realizowany przez magazyn energii. Automatyka działa tak, że jeżeli jest brak prądu w sieci, po 10 minutach następuje wyłączenie pc i innych urządzeń które zużywają duże ilości prądu. Jeżeli prąd powróci i zasilanie z sieci utrzyma się dłużej niż przez 10 minut pompa po rs485 dostaje polecenie uruchomienia

Opublikowano

Proporcje mieszania koncentratu z wodą, a otrzymana temperatura krzepnięcia:

koncentrat [%]        woda [%]          temperatura  [°C]

50                        50                        -37°C

46                        54                        -30°C

40                        60                        -27°C

35                        65                        -20°C

31                        69                        -15°C

24                        76                        -10°C

Jest to temp krzepnięcia Czyli u mnie -15 st a później robi się galaretka czyli spokojnie do -20st w moim przypadku nic nie powinno stać się z PC a niższej temperatury od -20 st u mnie nigdy nie było.

@marcus312 Czyli chyba przy -20 PC powinno mi jeszcze ruszyć?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Coś około 500zł mnie to kosztowało

Teraz spojrzałem na cenę zakupu i dałem  360zł za 40l glikolu etylowego. 500 złoty była cena glikol propylenowego tego samego producenta

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

@cezario1Realnie technicznie. Przy 24%: bezpieczna eksploatacja: do ok. –12°C, przy –15°C już granicznie, przy –20°C – może ruszyć, ale jest ryzyko dużego obciążenia pompy i niskiego przepływu. Nie chodzi o to, że coś „pęknie”, tylko że:może pojawić się błąd przepływu,może wzrosnąć prąd pompy,może nie przejść testu startowego.Jeśli u Ciebie historyczne minimum to –20°C: 30–31% (–15°C krystalizacji) byłoby rozsądnym minimum.Idealnie 30–35% — wtedy masz realny spokój.Nie dlatego, że przy –20°C zamarznie na kamień,ale dlatego, że przy postoju w silnym wietrze temperatura wymiennika potrafi spaść niżej niż odczyt z meteo.Tak z ciekawości jak wodę lejecie do tego roztworu glikolu kranówkę ?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, marcus312 napisał(a):

Tak z ciekawości jak wodę lejecie do tego roztworu glikolu kranówkę ?

Tak. Dzwoniłem do Kaisai, rozmawiałem z przedstawicielem od glikolu powiedzieli że z wodociągu może być stosowana.

Mieli zastrzeżenia do wody ze studni.

Edytowane przez cezario1
  • Lubię to 1
Opublikowano

Technicznie wygląda to tak: Najlepiej:woda demineralizowana,ewentualnie woda destylowana,dopuszczalnie: woda zmiękczona  o niskiej przewodności (zgodnie z wymaganiami producenta pompy) Nie zaleca się: wody kranowej (zawiera minerały: wapń, magnez, żelazo – powodują kamień i korozję)  wody studziennej (często ma dużo żelaza i manganu).

Woda kranowa:powoduje osadzanie kamienia w wymienniku ciepła,zwiększa ryzyko korozji (szczególnie przy obecności tlenu),pogarsza przewodność i może skracać żywotność pompy,może reagować z inhibitorami zawartymi w glikolu.W instalacjach niskotemperaturowych (PC pracuje zwykle 25–45°C) kamień osadza się wolniej niż w kotłach gazowych, ale i tak warto zrobić to poprawnie od początku.

Opublikowano
18 minut temu, marcus312 napisał(a):

przy –20°C – może ruszyć, ale jest ryzyko dużego obciążenia pompy i niskiego przepływu

Czyli najbezpieczniej będzie nagrzać instalację CO kotłem i przepchnąć PC pompką obiegową z kotła.

Opublikowano

Czy PC ruszy przy –20°C? To zależy od kilku rzeczy:Czy mówimy o temperaturze powietrza czy temperaturze glikolu w rurach? Bo: jeśli pompa pracuje cały czas, glikol ma np. +5°C  nic mu nie grozi, problem jest przy dłuższym postoju i wychłodzeniu instalacji. Czy masz funkcję antyzamarzaniową (automatyczne podtrzymanie obiegu)?Większość monobloków przy niskiej temp:uruchamia pompę obiegową,czasem załącza grzałkę. Jak długa jest instalacja na zewnątrz?
Krótki odcinek  mniejsze ryzyko.

Opublikowano (edytowane)

Rozważamy tutaj sytuację po dłuższym zaniku prądu. Czyli funkcja antyzamrażanie nie zadziała.  Jeżeli prąd dochodzi do PC to funkcja ta działa PC co jakiś czas załącza grzałkę. Przy dużym wychłodzeniu instalacji CO. PC zawsze najpierw załącza grzałkę i grzeją wodę CO do temperatury 16 stopni zanim załączy się sprężarka. Jak ją uruchamiałem po dłuższym wychłodzeniu to odkręcałem część grzejników tak żeby nie wywaliło błędu przepływu a później jak ruszyła sprężarka to odkręcałem resztę stopniowo. Instaluję kocioł na drewno więc instalacja CO będzie rozgrzana chodzi tylko o to żeby PC nic się nie stało i uruchomiła się przy wygrzanej instalacji CO. Jak glikolnie nie zamarznie na pewno ruszy nawet przy minus 20 st. Tak mi się wydaje na logikę

W dniu 6.02.2026 o 12:21, carinus napisał(a):

To będzie najlepsze wyjście bez generacji kosztów. Do zabezpieczenia pompy wystarczy użyć małej pompki w komplecie z UPS na by-pasie i elementu który zadziała gdy zaniknie zasilanie z sieci.

Tylko nie wiem czy wiesz że rozwiązanie to w Panasonicu zadziała tylko przy całkowitym zaniku prądu. W PC 3 fazowym przy zaniku 2 i 3 fazy wyskakuje błąd zasilania i PC sama się nie uruchomi tylko trzeba ten błąd skasować ręcznie

Czyli po powrocie zasilania pompa na bajpasie się wyłączy a w PC się nie załączy.

Masz 1 fazową to nie masz problemu.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
6 minut temu, cezario1 napisał(a):

Rozważamy tutaj sytuację po dłuższym zaniku prądu. Czyli funkcja antyzamrażanie nie zadziała.  ,,,,

Jeżeli jesteśmy podłączeni do sieci wodociągowej, to alternatywą jest system automatycznego uzupełniania wody (oczywiście przy zamontowaniu według prawideł zaworów przeciwzamrożeniowych).

Opublikowano

To może podsumuję (bo taką mam refleksję teraz): trzeba było brać splita 😉

2 minuty temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Jeżeli jesteśmy podłączeni do sieci wodociągowej, to alternatywą jest system automatycznego uzupełniania wody (oczywiście przy zamontowaniu według prawideł zaworów przeciwzamrożeniowych).

Ale według mnie to błąd bo zawory antyzamrożeniowe mają spuścić wodę z układu a nie bez końca wylewać