Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko wood

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Micha90zgaz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

8 godzin temu, widelec1 napisał(a):

Nie wiem i co Ci już chodzi, najpierw mówisz że Bufor tylko na górze ciepły a teraz podajesz temperatury po 80-70st czyli wszystko działa

Podałem temperatury 80 i 70 st. Laddomatu a bufor u góry do 35 max 45st. się nagrzewa a dół ok 35st. Temp cwu jest wyższa niż tu widać czujnik słabo stykał ze zbiornikiem cwu

PSX_20230804_140914.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

A faktycznie pisales że to na termometrach laddomatu..To wg mnie coś nie tak jest pociagniete bo na lewym termometrze to powinieneś mieć mniej więcej tyle co wychodzi z dołu bufora czyli ok 30st dopiero jak cały Bufor rozgrzany to z dołu zaczyna iść coraz cieplejsza woda

Opublikowano

Może być laddomat odwrotnie zamontowany? 🤔 

Opublikowano (edytowane)

Długo nie nie mogłem zrozumieć o co ci chodzi ,ale przyjrzałem się instalacji, tak jak jest to podłączone to na pewno działać to nie będzie.

Nie może być powrót z co i z cwu wpięty w rurę przed laddomatem .

Do tego jeszcze z tej rury puszczone do zaworu trójdrożnego do zasilania co, masakra.

Nie wiem kto to ci robił ale nie ma pojęcia o tym.

Edytowane przez wkl
Opublikowano (edytowane)

Też tak mi się zdaje. Bo jak powrót z cwu i co gorący to jak ma się schłodzić /wymieszać w laddomacie? 🤔 Chłodna woda nie idzie z bufora do laddomatu tylko powrotna z obiegu. A z rury zasilającej bufor z kotła może iść na cwu i co? 🤔 (też do poprawki? 🤔

Edytowane przez Irek14
Opublikowano (edytowane)

Jako, że powietrze wtórne zostało już opanowane można przystąpić do montażu.

😃

364228124_652752203493013_6082034336987047293_n(1).thumb.jpg.1ad1b52d7ef44d5bb22da762746b83d1.jpg

Edytowane przez PredatorC
Opublikowano

2 minuty temu, Irek14 napisał(a):

Też tak mi się zdaje. Bo jak powrót z cwu i co gorący to jak ma się schłodzić /wymieszać w laddomacie? 🤔 Chłodna woda nie idzie z bufora do laddomatu tylko powrotną z obiegu. A z rury zasilającej bufor z kotła może iść na cwu i co? 🤔 (też do poprawki? 🤔

To ewentualnie może iść , ale wypadało by zastosować stopniowanie średnic rur.

11 minut temu, PredatorC napisał(a):

Jako, że powietrze wtórne zostało już opanowane można przystąpić do montażu.

😃

364228124_652752203493013_6082034336987047293_n(1).thumb.jpg.1ad1b52d7ef44d5bb22da762746b83d1.jpg

Jak to powietrze opanowałeś?

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, wkl napisał(a):

Nie może być powrót z co i z cwu wpięty w rurę przed laddomatem .

Do tego jeszcze z tej rury puszczone do zaworu trójdrożnego do zasilania co, masakra.

a czy to nie jest rozwiązanie tak jak na tym schemacie po prawej ?JOULE_bufor_polaczenie_przykladowe.jpg

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie jak to z prawej. Zawór trójdrożny z pompą CO a pompa CWU jak już wcześniej pisałem także z tej samej rury zasilającej bufor. Czy to może dobrze działać jakby usunąć zawór trójdrożny? 🤔 Oczywiście powrót przed laddomatem hydraulik musi poprawić bo mi się woda w kotle zagotuje 😱

sketch-1691182034746.png

Jutro ma być hydraulik więc ponawiam pytanie czy górę złączy mogę zostawić a tylko dół (powrót) do przeróbki? 

Edytowane przez Irek14
Opublikowano
W dniu 29.07.2023 o 12:00, widelec1 napisał(a):

mniejszy model niż ds wood 18 ale różnice nie są duże, mój bardziej "lubi" węgiel ale też tylko gatunki płomienne, niespiekające, nie koksujące itd.

a czy próbował Pan przy paleniu tych mniej lubianych gatunków węgla lub drewna uchylić drzwiczki żarowe? i jak się wtedy pali?

Opublikowano

Oczywiście że próbowałem,nawet kupiłem dodatkowo takie drzwiczki z klapką jak u kolegi maronki niestety u mnie się to nie sprawdza...tak jakby każdy egzemplarz mocowy rządził się swoim prawami

Opublikowano
W dniu 4.08.2023 o 22:13, wkl napisał(a):

Jak to powietrze opanowałeś?

Środkowymi drzwiczkami. Niedługo pojawią się zdjęcia. 
Miało być tamtędy gdzie te oryginalne mikroskopijne rurki ale tam są aż 3 ścianki zespawane do kupy i nie było tego jak wyciąć. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.07.2023 o 12:47, Irek14 napisał(a):

Witam. Pewnie nie ten dział ale stalmark i taki sposób połączenia wkrótce ukończonego. Zastanawiam się czy to jest poprawnie? 🤔 Nie narysowałem zaworów zwrotnych i naczynia przelewowego. Nie powinno być że wejście od kotła z jednej strony a wyjscie na co /cwu z drugiej strony bufora? 🤔 PSX_20230704_124415.thumb.jpg.34f50b3da910ce027530b0a9ec79f90e.jpg

a czy próbowałeś jak to chodzi przy wyłączonej pompce CO i CWU - czy wtedy piec nagrzewa sam bufor? może te pompki źle działają są za silne, za słabe albo mają źle ustawioną charakterystykę.

a tak przy okazji - czy nie myślałeś o tym aby zrobić obejścia grawitacyjne?

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

A może to być tak zrobione? 🤔 Może być powrót CWU i CO na jednym króćcu .. Linia przerywana. Nie za dużo tych zaworów zwrotnych? Może starczy przy buforze a nie jeszcze za pompami? 🤔 

PSX_20230806_142553.jpg

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Irek14 napisał(a):

A może to być tak zrobione? 🤔 Może być powrót CWU i CO na jednym króćcu .. Linia przerywana. Nie za dużo tych zaworów zwrotnych? Może starczy przy buforze a nie jeszcze za pompami? 🤔 

PSX_20230806_142553.jpg

jeśli już koniecznie ma być osobne wyjście z bufora na grzejniki to czemu nie dać tego ze szczytu bufora tak jak tutaj (będzie lepsze wykorzystanie wody ze szczytu bufora)mpm + bufor na grawitacji.jpg ten wklejony schemat jest z tej dyskusji

w internecie jest ciekawy wykład o podłączaniu buforów pod linkiem (może coś też pomoże):

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Na szczycie jest odpowietrznik.Chyba żeby gdzie indziej go przełożyć? 🤔 Na rurach zasilajacych i powrotnych do CWU CO też są odpowietrniki. Razem z tym na buforze to 5szt... Zastanawiam się czy po wygaśnięciiu kotła w takim co przedtawilem schemacie będzie pobierał wodę do zbiornika CWU? 🤔 

Edytowane przez Irek14
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Irek14 napisał(a):

Na szczycie jest odpowietrznik.Chyba żeby gdzie indziej go przełożyć?

tam na szczycie bufora chyba daje się trójnik i w jedną stronę daje się zasilanie CO a w drugą odpowietrznik - tak jak w buforze  na tym filmie

39 minut temu, Irek14 napisał(a):

Zastanawiam się czy po wygaśnięciiu kotła w takim co przedtawilem schemacie będzie pobierał wodę do zbiornika CWU? 🤔

tu jest wpis użytkownika durczyk który ma schemat kotłowni podobny do tego co masz aktualnie - może jego też spytaj jak to u niego działa

19 godzin temu, widelec1 napisał(a):

Oczywiście że próbowałem,nawet kupiłem dodatkowo takie drzwiczki z klapką jak u kolegi maronki niestety u mnie się to nie sprawdza...tak jakby każdy egzemplarz mocowy rządził się swoim prawami

a próbowałeś założyć wentylator wyciągowy lub wyciągnięcia części/całości palnika?

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.07.2023 o 12:00, widelec1 napisał(a):

a w jednym domu od 2015r mam MPM DS 10 a teraz w drugim ekowood 37. Powiem tak: w MPM nadal "uczę się palić" przerobiłem różne gatunki drewna i delikatne modyfikacje kotła a i tak palenie to ciągłe bawienie się, poprawianie opału bo się zawiesza

Niestety kolego MPM DS10 wogóle nie nadaje sie do drewna-  nawet jak byłem - chłopaki w fabryce mi to mówili. Tu komora jest mikroskopija i nie ma bata aby sie coś nie zwiesiło.

Dopiero 14 i 18 maja duże komory spalania i nadają sie dobrze pod drewno. 

Co do samego MPM DS - ten piec z roku 2023 to juz chyba 5 czy 6 edycja (lift ze zmianami)  poczawszy licząc od oryginału z 2015r  Zmiany były 2017 potem 2019 w 2021 wszedł mpm DS wood - typowo pod drewno a teraz w 2023r wszedł MPM DS wood plus.  Zmieniali tam dużo poczawszy od zasypu , poprzez dodatnie 2 obieg powietrza wtórnego (tak są tam 2 wtórne odzielnie sterowane od siebie) , oraz zmiana palnika oraz zwiększenie powierzchni wymiennika oraz wentylator wyciągowy.

Mam ten piec ale porównując pierwsze modele a to co jest teraz to jest dużo kosmetycznych zmian (ale sa to raczej ulepszenia na plus) fakt faktem ten piec jest trudny w paleniu czystym drewnem ale wszystko idzie dostroić tak aby działało to dobrze.   a gdy palisz mieszankę drewna z odrobiną weglą - piec jest całkiwicie bezproblemowy i nic sie nie wiesza.  Wybaczcie za OF ale musiałem sprostować.

Co do waszego Stalmarka -  widzę tu jedno to są klony pieców z USA HG z lat 80 , zresztą bez jakichkolwiek badan czy ulepszen z naszej strony.  Oni poszli juz lata do przodu oferując teraz elektroniczne sterowania PW i PP i inne bajery w swoich konstrukcjach a tu niestety jest zacofanie, bo jak widać męczycie sie z wysterowaniem buforów a tam to mają fabrycznie...

Edytowane przez mikkei
Opublikowano

Sprawdziłem dokładnie mój  mpm jest z 2017 czyli już po pewnych zmianach np palnik wirowy.Fajnie , że w fabryce powiedzieli ci że się do drewna nie nadaje, Szkoda że w instrukcji i na tabliczce znamionowej zapomnieli bo nawet są osobne moce 8 dla drewna 10 węgiel... ale zgadzam się że większe modele są bardziej udane

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, widelec1 napisał(a):

Sprawdziłem dokładnie mój  mpm jest z 2017 czyli już po pewnych zmianach np palnik wirowy.Fajnie , że w fabryce powiedzieli ci że się do drewna nie nadaje, Szkoda że w instrukcji i na tabliczce znamionowej zapomnieli bo nawet są osobne moce 8 dla drewna 10 węgiel... ale zgadzam się że większe modele są bardziej udane

A i pewnie zapomnieli ci napisać jaka to klasa kotła zgadza się ? ja też mam 10 kw i żadnej wzmianki o klasie kotła i w sumie co podać jak trzeba będzie ?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

W tamtym roku jeszcze nie robili mu badań więc niestety jak gdzieś masz podać klasę kotła to jest pozaklasowy... czyli traktowany jak najgorszy kopciuch a szkoda bo akurat czysciutko spala

Opublikowano

No pozaklasowy wiadomo skoro nie ma wzmianki tylko trochę się mylisz że w tamtych latach nie podawali klasy bo w roku 2015 oraz 2016 podawali a potem zmieniali palniki i nie wiadomo co autorzy mieli na myśli nie wpisując jakiej kolwiek klasy skoro chyba w 2016 weszło zarządzenie aby podawać klasy kotłów ba chyba nawet jeszcze wcześniej to zarządzenie weszło ale nie pamiętam kiedy.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Matejko1 napisał(a):

a czemu nie przez popielnik? i tam wstawić kierownicę powietrza wtórnego podobną jak w górniakach https://czysteogrzewanie.pl/rozwoj/drobne-usprawnienia-kotlow/ tylko od dołu tj. przez te drzwi popielnika?

Bo w dolnej komorze na górze jest płaszcz wodny i trzeba go by było wyciąć ale nie było by go jak zaspawać z uwagi na brak podejścia do spawania. 
Ta kierownica z górniaka raczej by nie działała, powietrze wtórne musi być podane przed przewężeniem, żeby go zasysało oraz ,żeby się mieszało z dymem. 

...

Jaki czujnik temperatury idzie do sterownika w stalmarku ?
KTY 81-110
czy 
KTY 81-220

Edytowane przez PredatorC