Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczął bym od zmierzenia tej temperatury powrotu, może czujnik da się dodać do sterownika. I to nie jest tak że jak masz mniej niż 50 stopni na powrocie to kocioł z automatu skoroduje. Tak piszą ale tak naprawdę może się nic nie skraplać nawet przy 30 stopniach powrotu. Zależy od specyfiki kotła i instalacji. Obserwowac, będzie widać. U siebie skraplająca się wodę widziałem ostatnio jak załączyłem grzanie cwu po przestoju, gdy cała woda w zbiorniku cwu miała 10 stopni i powrót też niewiele wiecej. Pojawiły się na dole kotła ściekające krople wody. Ale w miarę nagrzewania kotła wszystko odparowało, mimo że ani bojler ani powrót jeszcze nawet 30 stopni nie miał. Tak że na razie nie montuję żadnej dodatkowej ochrony, wyciągając popiół z pieca sprawdzam czy ścianki na dole są suche. Generalnie przy paleniu peletem w kotle mam tylko pył na ściankach, żadnej sadzy, więc dość łatwo zauważyć czy wszędzie sucho. Przy węglu było trudniej stwierdzić 

Opublikowano

No właśnie problem polega na tym że pod tacką na popiół zbiera mi się woda. I to nie jest tak, że kocioł dopiero co odpalony tylko chodzi już od października. Temp zadana kotła 65, histereza 14 (może tu jest problem i zmniejszyć histerezę?). Kocioł się nagrzewa i odstawia na 2-2,5h. Może powinien palić się cały czas i popracować modulacją tak, żeby doprowadzić go do stałej pracy? Sam nie wiem gdzie szukać rozwiązania. Już tyle wątków przeczytałem, że głupieję…

Opublikowano

Z podlogowki isto powrot chlodny.Przerob na 4d i po problemu.Poki jest woda tylko pod popielnikom,to može dol kotla nawet chlodne powietrze wystudzi,jesli nie tam plasc wodny.Wepchal bym okolo pod kociolek troche welny szkalnej i može do przerobki wspomože,by zbytno nie zgnilo.Taczka na popiol tež bym na probe wyjal,by liepiej odparowalo,czy czyms podložyc by luzik pod nim byl.