Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-05- Ustawienia, Porady

FAFAŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Mojżesz zdradzić jaki zadziała ? Próbowałem STM32CubeProgramer ale nie chce się połączyć gdyż płytka nie jest wprowadzona w tryb bootloadera tak jak jest to wykonywane na początku poprzez program flymcu poprzez odpowiednie ustawianie stanów dtr oraz rts.

Ja próbowałem aktualizacji na dwóch polecanych adapterach, na trzech lapkach i nie szło... Podjechałem do producenta i się okazało że zimny lut był winny...bywa ale ogarnęli i nawet spoko wszystko wyszło bo podmienili mi płytę na nową.

Namawiałem szefa na opcję żeby temperatura załączenia ładowania bufora była z automatu zależna od temperatury jaka jest wyliczona jaką 3d ma dawać na instalację np. 1-3 oC więcej(albo opcja wyboru histerezy)... no szef był słabo zainteresowany a mogło by to pomóc bardzo bo w okresach przejściowych wiosna i jesień te minimum 35 oC na ogół buforze wystarczy ale są  też nieraz nagle przymrozki ostre i ciepła brakuje a tak sam sterownik by reagował. No jak by to dodali to mogli by dodać też max. temp. ładowania bufora zależną od temperatury wyliczonej na 3d bo po co mam ładować bufor do 80oC jak mi leci 35oC na 3d np. jakaś prosta opcja wyboru histerezy. Oczywiście wszystko jako opcja bo może ktoś woli na stałe. Przy buforze brakuje mi jeszcze sterowania zaworem ochrony powrotu bo skzp 05 jest opcja dla 4d a przy buforze się 4d nie używa tylko 3d albo termostatyczne które się zapychają. Może komuś też to jest potrzebne i pociśniecie 😉 no i byłby prawie bezobsługowy automat z opcją adaptacji na kotły zagazowujące drewno bo sterownik jest niezły tylko tego mu brakuje.

Edytowane przez yareka

20241021_194914.thumb.jpg.239ae84754387b33c41955c989e17d64.jpgWitam szanowne grono!Pytanko,gdzie podłączyć drugi panel pokojowy,jeżeli oba wejścia są zajęte, jedno przez panel pokojowy na parterze, drugie wejście przez Bragera.

20241021_194927.jpg

W dniu 21.10.2024 o 20:06, Kijasr napisał(a):

Poprzez trójnik rj

Ok wypróbuje. Dzięki Kijasr na Ciebie można liczyć 👍

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu