Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mojżesz zdradzić jaki zadziała ? Próbowałem STM32CubeProgramer ale nie chce się połączyć gdyż płytka nie jest wprowadzona w tryb bootloadera tak jak jest to wykonywane na początku poprzez program flymcu poprzez odpowiednie ustawianie stanów dtr oraz rts.

Opublikowano (edytowane)

Ja próbowałem aktualizacji na dwóch polecanych adapterach, na trzech lapkach i nie szło... Podjechałem do producenta i się okazało że zimny lut był winny...bywa ale ogarnęli i nawet spoko wszystko wyszło bo podmienili mi płytę na nową.

Namawiałem szefa na opcję żeby temperatura załączenia ładowania bufora była z automatu zależna od temperatury jaka jest wyliczona jaką 3d ma dawać na instalację np. 1-3 oC więcej(albo opcja wyboru histerezy)... no szef był słabo zainteresowany a mogło by to pomóc bardzo bo w okresach przejściowych wiosna i jesień te minimum 35 oC na ogół buforze wystarczy ale są  też nieraz nagle przymrozki ostre i ciepła brakuje a tak sam sterownik by reagował. No jak by to dodali to mogli by dodać też max. temp. ładowania bufora zależną od temperatury wyliczonej na 3d bo po co mam ładować bufor do 80oC jak mi leci 35oC na 3d np. jakaś prosta opcja wyboru histerezy. Oczywiście wszystko jako opcja bo może ktoś woli na stałe. Przy buforze brakuje mi jeszcze sterowania zaworem ochrony powrotu bo skzp 05 jest opcja dla 4d a przy buforze się 4d nie używa tylko 3d albo termostatyczne które się zapychają. Może komuś też to jest potrzebne i pociśniecie 😉 no i byłby prawie bezobsługowy automat z opcją adaptacji na kotły zagazowujące drewno bo sterownik jest niezły tylko tego mu brakuje.

Edytowane przez yareka
Opublikowano

20241021_194914.thumb.jpg.239ae84754387b33c41955c989e17d64.jpgWitam szanowne grono!Pytanko,gdzie podłączyć drugi panel pokojowy,jeżeli oba wejścia są zajęte, jedno przez panel pokojowy na parterze, drugie wejście przez Bragera.

20241021_194927.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.10.2024 o 20:06, Kijasr napisał(a):

Poprzez trójnik rj

Ok wypróbuje. Dzięki Kijasr na Ciebie można liczyć 👍

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Mam mały problem, nie działa mi do końca praca programatora przy kotle. I już sam nie wiem czy coś pomijam czy jest błąd w oprogramowaniu. Powinien o danej godzinie zbijać o 2 stopnie zadaną temp i działać dalej, a on przechodzi w stan czuwania eko jakby nie mial zapotrzebowania z odbiorów. Odbiór czyli co1 potrzebuje ciepła ale według sterownika widocznie nie chce. Tam jest 10% mieszacza bo tak mam minimum (zamknięty), temp ma histereze 0.5 ale nawet gdy ustawi się 26º nic nie ruszy. Dopiero wszystko działa jak ustawi się prace kotła na stała temp. Obwód co1 pracuje zawsze według programatora, a teraz ustawiłem specjalnie na komfort bo wyższa temp. Ostatnio mi coś rano zimno byłwało, a dopiero dzisiaj zauwazylem że piec się wygasza.

20241114_010730.jpg

20241114_010720.jpg

20241114_010700.jpg

20241114_011028.jpg

20241114_010742.jpg

Opublikowano

Witam, czy jest jakiś sposób, żeby kocioł się nie odstawiał.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.11.2024 o 20:23, Kijasr napisał(a):

Przede wszystkim to poprawna instalacja kotła to wieksza połowa sukcesu

Miałem wcześniej sterownik sppv2 i trzymał zadaną co do stopnia, więc nie do końca to wina instalacji. Myślę że w ustawieniach sterownika tkwi diabeł. Skzp 02 mam od dzisiaj i testuje.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
24 minuty temu, Kijasr napisał(a):

Timel t

25 minut temu, Kijasr napisał(a):

Timel też potrafi Screenshot_2024-11-15-20-38-12-231_com.android.chrome.jpg

eż ppotrafi Screenshot_2024-11-15-20-38-12-231_com.android.chrome.jpg

Pomożesz się zalogować na wojszym2244, z trudem zalogowałem się na apkę Timela, po wielu wyłączeniach zasiliania jakoś się udało, na wojszym ni czorta w żaden sposob. Może coś źle wpisuje.