Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozy na przyszłość...

Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj dyskutujemy ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozach na przyszłość...

W tym wątku dopuszczamy wpisy "polityczne". Prosimy o merytoryczne wypowiedzi.

O cenach poszczególnych gatunków opału dyskutujemy tutaj: ekogroszekpellet, węgiel inny niż ekogroszek

Inne powiązane tematy: Dodatek węglowy; Zakup węgla od gminy

Posty nie na temat wydzielone do kosza znajdziesz tu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie żadni oszuści, tylko prawo rynku, jak nikt nie kupi, to obniżą!

Każdy może swój towar sprzedawać, po ile chce, jeżeli znajdą się chętni to super. Wy chcecie wygody kapitalizmu, a cen sterowanych jak w komunizmie!

Jak będą ceny sterowane, to jak to mawiał Kononowicz "niczego nie będzie" 😁

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ceny paliwa mamy sterowane i wg. Kononowicza wszystko zmierza do jego konkluzji, ale My przeżyliśmy reżim komunistyczny to i  do tego reżimu " kapitalistycznego " i jego wymagań- też się dostosujemy - Polak ma rozum w głowie, ale brakuje mu jaj jak w 90 latach ( zobaczcie  co się dzieje w Irlandii, w Tajlandii i sami wyciągnijcie wnioski - bez narzucania narracji mediów). Sami oceńcie: czy ten np.  węgiel, pellet, prąd będzie cenowo niższy ? czy wyższy?  ---) w kwestii blokowania cieśniny Ormóz (te surowce tamtędy nie przepływają, ale to nie przeszkadza by złupić Kowalskiego pod tym pretekstem). LPG też z tamtąd nie biorą ( głównie od Putina bierzemy LPG) a jest po ok 4 zł ( wcześniej po 3 zł). 

Moja rada : akumuliwać paliwo co najmniej na 3 sezony, bo to pozwala łatwiej podejmować decyzję w przypadku zakupu 8 w którą stronę iść? Drewno, węgiel , pellet ( prądu nie da się na 3 sezony zakumulować), na pewno podrożeje - choćby z inflacji spowodowanej konfliktem (duży  dodruk kasy - $  na zbrojenia = duża inflacja, dług będzie przeżucony na inne państwa i Europę =na Nas). Tylko odejście od $ w rozliczaniu ropy spowoduje upadek najbardziej  zadłużonego  USA i o to teraz się toczy się walka - wojna gospodarcza ( Iran chce w krypto rozliczać lub w juanach ropę) Zresztą w Iraku też o to  chodziło ( rozliczanie ropy w innej walucie info spowodowało " szukanie broni chemicznej"),  a zaprowadzanie demokracji w krajach roponośnych , czy walka z reżimem, religia,  szukanie broni chemicznej czy atomowej to uzasadnianie medialne ludobójstwa i neokolonializmu ( cele jest  zniewolenie ekonomiczne i gospodarcze państw surowcowych - i postawienie tam swojej marionetki/ marionetek - jak u nas).

Ludobójstwo jest ludobójstwem bez względu na flagę i przekonania religijne czy interesy ekonomiczne czy neokolonialne. 

My też jesteśmy kolonią w której żaden z polityków nie odważy się powiedzieć że król jest nagi - obawiając się nie tylko o dostęp do koryta, ale o bezpieczeństwo swoje i rodziny. Dlatego patrzcie kto ma odwagę mowić o tym otwarcie ( na następne wybory). 

Moim skromnym zdaniem zaoranie tego małego państwa spowoduje pokój na bliskim wschodzie i brak problemów z ropą, a na to się nie zanosi ( konflikt potrwa minimum kilka miesięcy - nie wiem ile maksimum? I jak się rozwinie? - ale potencjał jest duży, a to wystarczy do większej inflacji i kryzysu energetycznego. To mi przypomina scenę z filmu "Chłopaki nie placzą" ( czy jest tu jakiś cwaniak? - gdzie chłopcem pytającym o 5 zł  jest małe państwo, a po odpowiedzi negatywnej ---) przychodzi większe państwo. To jest też uwarunkowane tym że finansjera w USA każdy wie skąd się wywodzi? 

Dlatego w kwestii czy groszek będzie tańszy latem? czy będzie droższy? - ja uważam że to drugie, bo argumenty za wzrostem przedstawiłem ( ale to moje zdanie i nikt nie musi się z tym zgadzać - czas pokaże - ja stawiam na głęboki kryzys energetyczny - USA bardzo się o to stara swoimi działaniami , a jak król mówi że idziemy w tą stronę, to jakaś Polska musi grać w jednej orkiestrze, ale mądrzy Polacy nie koniecznie. Niech każdy ma swój rozum bo to jest jego kieszeń i co w niej zostanie po następnych sezonach grzewczych?

Pozdrawiam i

przepraszam że takie długie do czytania, ale takie jest moje indywidualne zdanie i każdy niech robi jak uważa.

Z ostatniej chwili cytat: " "Miałem zaszczyt zakończyć dziewięć wojen na świecie, a ta będzie moją dziesiątą, więc DO DZIEŁA!" - dodał Donald Trump." I pytanie ?: kto wierzy w te medialne przekazy? ( ten przekaz jest pod to że jego syn postawił na np. pozycję długą w krypto, ale to i tak poźniej runie ). 

Kto wierzy że pomarańczowh zakończył 9 wojen? 10 - siąta  będzie na Grenladi ? Czy na Kubie?  - do zakończenia??

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano
W dniu 15.04.2026 o 15:55, o6483256 napisał(a):

Nie żadni oszuści, tylko prawo rynku, jak nikt nie kupi, to obniżą!

Serio ? nikt nie kupi ? obniżą ? a czym będzie palił ? może piec trzeba zmienić ? na jaki ? , poddaj propozycję .

Opublikowano

Ja bym postawił na piec akumulacyjny lub sprytny kominek z dużą masą akumulacyjną  i dużą sprawnością spalania oraz tanim paliwem -   nie zależnym od 1 i wyłącznego dystrybutor paliwa ( państwa), więc najlepiej wypada na trudne czasy picc Kuzniecowa lub dobry kaflak - ale to moje zdanie. 

Dla wygodniejszych kocioł na ekogroszek będzie tańszy niż pellet czy PC .

Dla mniej wygodnych kocioł zgazowujący na drewno kawałkowe - najtańszy ale trzeba " wypracować sezon grzewczy" i tu zależnie od tego jaką jest godzina/PLN to można wziąść drugi etat/nadgodziny/fuchę żeby zarobić na ogrzewanie czy inne przyjemności w zależności od metrażu czy wysokości przyjemności?

Opublikowano
2 godziny temu, Piecuch19 napisał(a):

Z ostatniej chwili cytat: " "Miałem zaszczyt zakończyć dziewięć wojen na świecie, a ta będzie moją dziesiątą, więc DO DZIEŁA!" - dodał Donald Trump." I pytanie ?: kto wierzy w te medialne przekazy? ( ten przekaz jest pod to że jego syn postawił na np. pozycję długą w krypto, ale to i tak poźniej runie ). 

Aktualizacja --Już jest dziesiąta wojna zakończona przez pomarańczowego --- tylko nie wiemy jakie jest zdanie 2 strony bo Media tego nie umożliwiają??? Pytanie Najważniejsze - co będzie dalej? - giełdy w gorę (;syn Trampa wziął longi) , a potem po wyciągnięciu - oddaniu ulicy -  schorty , bo pejsiaści mogą 7 dni wytrzymać bez ludobójstwa)  Gwarantuje że w ciągu maks 2 tygodni sytuacja się odwróci  na odwrotną. Przepraszam że tak w kontekście pieniędzy to rozważam , ale jak nie wiadomo o co chodzi? - to o pieniądze chodzi , a idąc logicznie za nimi to świay jest jak by łatwiejszy do rozumienia i i kierunku w którym to pójdzie. 

Kwestia kardynalna:  jeśli Iran zgodzi się na rozliczanie ropy w $ to poległ, a dotychczas tego nie słyszałem - więc konflikt będzie trwał jeszcze długo. Co się z tym wiąże? - giełdy skoczą w górę ( wygrana 10 wojna), po to żeby potem mocno spaść, ale na krótkim  mocnym wzroście/odbiciu można chwilę zł zarobić.  

AKTUALIZACJA - PROSZĘ  MODERATORA O SCALENIE POSTÓW BO CZAS MOICH WYWODÓW MINĄŁ- A mogą być pomocne w kwestii jak w temacie: czy groszek kupić teraz ? Czy latem?

• marcin odblokował(a) ten temat