Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozy na przyszłość...

Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj dyskutujemy ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozach na przyszłość...

W tym wątku dopuszczamy wpisy "polityczne". Prosimy o merytoryczne wypowiedzi.

O cenach poszczególnych gatunków opału dyskutujemy tutaj: ekogroszekpellet, węgiel inny niż ekogroszek

Inne powiązane tematy: Dodatek węglowy; Zakup węgla od gminy

Posty nie na temat wydzielone do kosza znajdziesz tu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wszystko jest jakieś rozwiązanie dodatków żadnych  też nie dostałem od jakiegoś czasu w wolnej chwili robię brykiety kartony są za darmo trociny też do tego łuparka drewno tanie z czyszczenia lasu . Ustawiam żagiel tak żeby iść z wiatrem po najmniejszej linii oporu oczywiście kosztuje to trochę wysiłku i pracy fizycznej ale to ponoć wychodzi tylko na zdrowie.

Opublikowano

20210129_170014.jpg

20210129_165838.jpg

Opublikowano

To co pokazujesz na zdjęciach to chyba końcowy etap palenia gdzie w palenisku jest już wszystko odgazowane i został sam żar który dopalił wcześniej osadzoną sadzę na wymienniku .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zgadza się. Palone od góry.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@BORA, u mnie to nie jest siwy, tylko biały jak mleko. Tylko na greenpalu i Janinie widziałem wcześniej coś takiego, ale wtedy z 0.5 t było mniej siary, niż tu z 10 kg. Siwy miałem na Jowiszu, to mogłem 3 miesiące nie czyścić wymiennika, a temp. spalin nie wzrosła nawet o 3C. 

Edytowane przez HarryH
  • Lubię to 1
Opublikowano

Najlepszy ekogroszek jaki miałem to był kolumbijski który swojego czasu kosztował 800zł. Palił się pięknie i miał dużą kaloryczność. Potem miałem "ruska" który też był bardzo dobry. Potem niby znowu był kolumbijski który okazał sie g... dużo popiołu niska kaloryczność- chyba lokalny skład sypał byle co i byle jak opisywał. Teraz palę opałem z PGG któremu daleko do kolumbijskiego, czy "ruska" Jedyna jego zaleta to cena. Choć po tym co widzę, mogę napisać już JAKOŚĆ 🤣

• Haha 1
Opublikowano

OK, wiadomo że spalanie w zasypowych a podajnikowych to jednak różnica.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
18 minut temu, o6483256 napisał(a):

Potem niby znowu był kolumbijski który okazał sie g... dużo popiołu niska kaloryczność- chyba lokalny skład sypał byle co i byle jak opisywał. 

Jeśli piszesz o Sztygarze to nie lokalny skład. To był przekręt zrobiony wyżej, bo w całej PL to się pojawiało. Ja wziąłem tego 4 worki na początku sezonu kontrolnie i raz na zawsze zapomniałem o tym. Wcześniej dwa sezony paliłem i był to bdb. groch poza kamieniami.

A ten nasz jest z PGG jest bezproblemowy. Przynajmniej u mnie wypala się na zero. Popiołu objętościowo ma trochę, ale wagowo nie jest go dużo. Zero jakiegokolwiek najmniejszego spieku po dobrym ustawieniu stera. Półki co dwa tygodnie przelecę w 3 minuty drapakiem i tyle z tym mam roboty.

Nie mam odniesienia w podajniku do innego, ale problemów ja przynajmniej nie stwierdziłem. Poza tym zim nie mamy na -15 / -20  więc te 26 w zupełności też daje energetycznie radę. Pieklorz z PGG bardziej u mnie paprał sadzą. Przy Karliku jest dużo czyściej. To nie są złe ani problematyczne grochy. A w tej chwili to towar pierwsza liga cenowo i jakościowo z tego co widać i słychać na około.

Opublikowano

Jaram pokruszonego Ziemowita i w spalinach jak otworzę drzwi od kotła podczas pracy to lekko czuć siarką. Spaliny są inne niż z ruskiego Stabka. Tam to nic w sumie czuć nie było 😄. Sam towar natomiast nie jest zły. Mimo tego że mam w ciul drobnicy, miału, wypala się dobrze. Popiołu objętościowo trochę jest, ale bez dramatu. Patrząc co ludzie dostają z importu to i tak jest pierwsza liga. Jakbym miał kupować kota w worku za 3500 na składzie to bym wolał wybrać się do Castoramy czy innego Liroja i za podobną kasę kupić u nich. Przynajmniej wiadomo czego się spodziewać. 

Opublikowano
21 godzin temu, lriuqs napisał(a):

Nie jestem bardzo biegły z węgla, ale czy polski węgiel będzie się palił tak po prostu rozpalony palnikiem na łopacie i nie będzie gasł? Nie potrzeba większego ruchu powietrza jakie jest w piecu z kominem?

Raczej nie będzie się palił to z doopy taką pokazówkę dali ,wiadomo TVN i wszystko jasne , dali by to do jakiejś kozy to okazało by że się pali i cały misterny plan bombki strzeliły ot POlityka dziabnąć gdzie się da.

Opublikowano
17 minut temu, daromega napisał(a):

Jeśli piszesz o Sztygarze to nie lokalny skład.

Lokalny skład należał do grupy rosyjskiego oligarchy SUEK Polska, sprzedawał kolumbijski i "ruski" węgiel. Co kupowałem to mogłem jedynie zaufać sprzedawcy, bo nie było naklejek na węglu z krajem pochodzenia, jak na bananach 😄

5 minut temu, berthold napisał(a):

Raczej nie będzie się palił to z doopy taką pokazówkę dali ,wiadomo TVN i wszystko jasne , dali by to do jakiejś kozy to okazało by że się pali i cały misterny plan bombki strzeliły ot POlityka dziabnąć gdzie się da.

Muszę się z tobą zgodzić, mogli dla przykładu pokazać na drugiej łopacie inny węgiel który się pali.

No, ale "rządowa TV", jest jeszcze gorsza w swoich reportażach.

Opublikowano (edytowane)

No dokładnie, to mi, a nie uważam się za jakiegoś wielkiego znawcę w temacie palenia coś w tym całym pokazie nie pasowało. Dlatego też poruszyłem tu ten temat. Ewidentna propaganda i ludzie to łykną. Wymyślona na kolanie, byle szybko pokazać. Jakby rozpalili ten węgiel w kozie to nie było by efektu jaki właśnie osiągnęli.

@daromega ile ma być żaru z kilkunastosekundowego podgrzewania węgla palnikiem? Jak rozpalam grilla na brykiecie drzewnym to potrzebuję więcej ognia, aby to się rozpaliło jak należy, do tego ostre rozdmuchiwanie żaru. Z 15-20 minut mi to zajmuje.

@MrWolf a nie myślałeś aby napisać skargę na urzędnika, odwołanie czy coś w tym stylu. Jeśli masz potwierdzenie korekty i jeszcze urzędnika, który się pomylił i przyznaje się do błędu to ktos bardziej decyzyjny powinien temat zbadać.

Edytowane przez lriuqs
Opublikowano

@lriuqs

Nie wiem nie znam się 🙂 @HarryH pokazał próbkę palenia rządowym importem. Mnie to bardziej przekonuje niż czyjeś misie i teorie spiskowe. Poczekamy dalej na efekty.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Aż tak zły jest ten węgiel, może był on jeszcze dodatkowo chrzczony wszędzie tam gdzie był jakiś przeładunek, w końcu Polak potrafi 😄 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@lriuqs wczoraj wspominałem Mamie, że trzeba się od tego na piśmie odwołać. Tutaj dodatkowo jest combo z numerem domu, więc myślę, że będzie po zawodach. Nikt tego nigdy nie prostował, bo nie było potrzeby. Ludzie tak od wojny mieszkają, mają akty notarialne, rachunki, umowy osobne i nie ma nigdzie problemu, aż tu nagle gdy przyszło do rozdawania pieniędzy, nagle zaczęło przeszkadzać. Gmina doskonale zna przecież sytuację mieszkańców, mają wgląd w deklaracje śmieciowe itd. Tutaj jest tylko mechaniczne i bezmyślne stosowanie się do poradnika z ministerstwa. Żaden poradnik nie byłby potrzebny, gdyby ustawa od początku była odpowiednio napisana. Ludzie są wkurzeni na maksa, więc jest szansa, że grupowo będą wojować z samorządem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Warto moim zdaniem spróbować, chociaż numeracja domu zapewne nie pomoże. Ale jak korekta była robiona zgodnie z prawem i to jeszcze przez pomyłkę urzędnika, to urząd nie powinien używać tego argumentu do odmowy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, MrWolf napisał(a):

Składaj pisma przez profil zaufany, muszą odpisać. do tego będziesz miał elegancki wgląd w całą korespondencję. Niech uzasadnią na piśmie odmowę, a ty się do tej odmowy ustosunkujesz.

Edytowane przez o6483256
  • Przydało się 1
Opublikowano

Do mojes korespondencji przez profil z sierpnia mam odpowiedź, że wniosek jest uznany, ale forsy nie ma. Jest zdanie, że zapłacą po otrzymaniu środków

2 godziny temu, o6483256 napisał(a):

JAKOŚĆ

Trzeba przyznać pgg, że kamieni nie ma, ale popiołu w opór, a jak kocioł przechodzi w nadzór to i sadzy

Opublikowano
53 minuty temu, HarryH napisał(a):

Do mojes korespondencji przez profil z sierpnia mam odpowiedź, że wniosek jest uznany, ale forsy nie ma. Jest zdanie, że zapłacą po otrzymaniu środków

Trzeba przyznać pgg, że kamieni nie ma, ale popiołu w opór, a jak kocioł przechodzi w nadzór to i sadzy

Kamienie, faktycznie nie ma. Zgadza się👍

Kaloryczność tego opału mogłaby być zdecydowanie lepsza (w porównaniu do importu ze wschodu, czy Kolumbii).

Zresztą, na obecne czasy i cenę jaką za ten opał zapłaciłem jest SUPER 👍😉

Opublikowano

Ja palę stabakiem z mrówki + 60 % owies komfort. Pali się to na razie dobrze i spieków bardzo mało. Podstawa to SUCHY OPAŁ i dobrze wymieszac przed zasypaniem zasobnika.

Opublikowano
23 godziny temu, Animus napisał(a):

Jak to co, polityka putina, to samo co u Niemców, rusek specjalnie sprzedawał tanio, żeby wszyscy byli cicho, a on miał plany powiększać imperium.

Firmy zaczęły sprowadzać w zasadzie tylko z rosji, bo cena dyktuje rynek i to od paru lat ogromne ilości, za psisu.

Wystarczyło patrzeć jak rozpieprza Ukrainę i się nie wtrącać, a węgiel by płynął wagonami tak długo, dopóki by się nie zabrali potem za nas.  

To może da się wziąć choć dotację na to co było wcześniej zaznaczone w deklaracji.  

No dobra wytłumaczenie ma jakieś ręce i nogi i nawet oparcie w faktach ale.jak w takim razie tłumaczyć to co robily rzady PO i w szczegolnosci piSS?

Skoro ostatecznie nie zgodziliśmy się na plan Putina tj. na tanią energie i w przyszłości "powiększenie imperium" to dlaczego zrezygnowaliśmy z niezależności energetycznej niszcząc i to dosłownie przemysł wydobywczy?

Drugie pytanie czemu w takim razie dobry(?) wujek z Ameryki nie dotuje tanim gazem, ropa, węglem skoro PL ma robić jako zderzak USA?

Jak nazwać taka symbiozę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.