Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zagwozdke co wybra膰 - bufor z w臋zownic膮 do CWU czy osobno bufor pusty i bojler wymiennik z w臋偶ownic膮.Drugie pytanieto czy w og贸le montowa膰 bufor do pieca pelletowego/spotka艂em opinie,偶e to nie ma sensu przy pe艂nej automatyce/

Opublikowano

Witam.

Do艂膮cz臋 do tematu 偶eby nie mno偶y膰, a tym samym podzieli膰 si臋 informacj膮.聽Ja te偶 mam zagwozdk臋 bo te偶 dumam nad buforem dla mojego pelletowca gdzie wszystko jest zautomatyzowane. No i w艂a艣nie trafi艂em na bufor聽NOEL. Szuka艂em tu na forum czy kto艣 pisa艂 o tym, ale znalaz艂em jakie艣聽stare w膮tki. Pomimo tego 偶e moje szukanie tu nie przynios艂o zadowalaj膮cych efekt贸w chcia艂bym poruszy膰 temat bufora, gdzie omawiany przeze mnie egzemplarz posiada ciekawe rozwi膮zania bo opr贸cz buforu CO posiada w zasobnik CWU. Jest te偶 na jednym z kana艂贸w wywiad - przepytywanie przedstawiciela niniejszej firmy聽BUFOR CIEP艁A Dlaczego mia艂bym go wybra膰 ???聽Wi臋c chcia艂bym zapyta膰 forumowicz贸w co s膮dz膮 o tym rozwi膮zaniu, a mo偶e kto艣 ju偶 u偶ytkuje ten egzemplarz Firmy Noel. To te偶 dla kolegi z mojej聽strony propozycja, bo te偶 znam ludzi kt贸rzy pal膮 pelletem i聽maj膮 bufor - oczywi艣cie inny ni偶 ten o kt贸rym wspomnia艂em.聽

Pozdrawiam.

Opublikowano

Czy stosowa膰 bufor przy kotle peletowym czy te偶 go nie stosowa膰 zale偶y od rodzaju ogrzewania w budynku a g艂贸wnie od temperatur z jakimi b臋dzie pracowa艂a instalacja . W przypadku instalacji niskotemperaturowych jak np pod艂og贸wka bufor b臋dzie niezb臋dny , natomiast w przypadku instalacji wysokotemperaturowej o du偶ej pojemno艣ci wodnej聽 powinna wystarczy膰 automatyka reguluj膮ca temperatur臋 w pomieszczeniach i tu sa dwie mo偶liwo艣ci , indywidualna w postaci termostat贸w grzejnikowych i grupowa lub ca艂o艣ciowa w postaci regulacji temperatur膮聽 zasilania instalacji ( nie myli膰 z temperatur膮 藕r贸d艂a czyli kot艂a) i tu s膮 do dyspozycji聽 mieszacze regulowane z automatyk膮 lub termostatyczne聽 .

Automatyk臋 nale偶y r贸wnie偶 stosowa膰 w przypadku bufora i instalacji niskotemperaturowych ale w tym uk艂adzie bufor s艂u偶y g艂贸wnie do ustabilizowaniu pracy samego kot艂a ( aby kocio艂 nie taktowa艂 ) i jego pojemno艣膰 mo偶e by膰 dobrana jedynie do r贸偶nicy pomi臋dzy minimaln膮 moc膮 kot艂a a max zapotrzebowaniem budynku . Nierzadko wystarcza pojemno艣膰 200 -300 litr贸w . W przypadku ma艂ych kot艂owni mo偶na wykorzysta膰 bufor po艂膮czony z zasobnikiem CWU w jednym , r贸wnie偶 zda to egzamin a pozwoli zaoszcz臋dzi膰 miejsce w kot艂owni .

聽Co do kot艂a ma on w tej sytuacji drugorz臋dne znaczenie bo istotna jest tylko jego moc minimalna z jak膮 mo偶e pracowa膰 . Nie zwalnia to jednak聽 z dok艂adnych wylicze艅 zapotrzebowania budynku i doboru mocy kot艂a .

Opublikowano

Zgadzam si臋 z MAC65,watpliwo艣ci moje dotycz膮 pory letniej czy nie taniej b臋dzie grza膰 bojler wymiennik ni偶 du偶y bufor - wydaje mnie si臋 , 偶e straty ciep艂a stygn膮cego bufora b臋d膮 wi臋ksze

Opublikowano

Jak bufor b臋dzie konkretnie zaizolowany z ka偶dej strony to staty postojowe b臋dziesz mia艂 bardzo niskie. Mo偶e 1-2* w skali doby. A w pe艂ni na艂adowany winien wystarczy膰 na kilka dni. Gorzej jak izolacja jest licha to co 6h b臋dziesz notowa艂 znaczny spadek jak chocia偶by ja swoim boilerze. Po na艂adowaniu go grza艂ka do 61* ok 14:00 to ju偶 o 20-21:00 mam 57-58 przy temp w kot艂owni na poziomie 22*. A z wody jeszcze nikt nie korzysta艂. Cyrkulacja wy艂膮czona.

Wys艂ane z mojego MAR-LX1A przy u偶yciu Tapatalka

Opublikowano

Jaki sens ma wydawanie kilku tysi臋cy z艂 na bufor do kot艂a na pellet? By聽potem dziadowa膰聽na opale z聽nisk膮聽temperatur膮 zadan膮?
Przecie偶 ten kocio艂 sam si臋 rozpala i wygasza聽wedle potrzeby, wi臋c montowanie jakich艣聽bufor贸w jest pozbawione聽sensu.
Ustawcie mu temperatur臋 zadan膮 na 70 stopni i pozw贸lcie mu robi膰 swoje.

A jak ju偶 koniecznie chcecie kumulowa膰 energi臋 ciepln膮, to聽zakopcie ogromny zbiornik聽pod powierzchni膮 ziemi, nie zapominaj膮c聽o odpowiedniej聽izolacji, i pod艂膮czcie do niego solary oraz skraplacze od klimatyzacji, wtedy przez ca艂e lato b臋dziecie mogli niemal偶e za darmo 艂adowa膰 wasz ogromny bufor by p贸藕niej w zim臋 czerpa膰 skumulowan膮 w nim energi臋. A je艣li oka偶e si臋 jej za ma艂o, to kocio艂 b臋dzie uzupe艂nia艂 jej braki.
Niestety taki pomys艂 jest pozbawiony sensu z uwagi na koszta ca艂ej聽instalacji.聽聽Du偶o ta艅szym rozwi膮zaniem jest聽pompa ciep艂a.

A mora艂 tej opowie艣ci jest taki, 偶e kumulowanie energii jest po prostu nie op艂acalne. Lepiej na bie偶膮co wytwarza膰 j膮 z opa艂u. I najlepiej gdyby to si臋 odbywa艂o automatycznie.
A skoro kocio艂 na pellet jest聽na tyle zautomatyzowany, 偶e wystarczy jedynie raz na kilka dni uzupe艂ni膰 zasobnik, to po co bawi膰 si臋 w jakie艣 bufory?

Opublikowano
9 godzin temu, Dozy napisa艂:

Jaki sens ma wydawanie kilku tysi臋cy z艂 na bufor do kot艂a na pellet? By聽potem dziadowa膰聽na opale z聽nisk膮聽temperatur膮 zadan膮?
Przecie偶 ten kocio艂 sam si臋 rozpala i wygasza聽wedle potrzeby, wi臋c montowanie jakich艣聽bufor贸w jest pozbawione聽sensu.

C贸偶... Je偶eli nie masz Kolego zbyt wiele wiedzy o tym jak dzia艂a bufor z peleciakiem, a ju偶 zadnego do艣wiadczenia w jego u偶ywaniu to mo偶e jego obecno艣膰 w instalacji wydawa膰 si臋 bez sensu.聽 Powi膮偶 kilka fakt贸w i potem zastan贸w si臋 nad tym sensem.

Strata rozpalania, strata wygaszania, ilo艣膰 rozpale艅 na dob臋, sprawno艣膰 kot艂a na pe艂nej mocy a sprawno艣膰 na modulacji ta rzeczywista, g贸wniane sterowania naszych producent贸w gdzie ta modulacja jest fikcj膮, strata przez przewymiarowanie kot艂a, trwa艂o艣膰 kot艂a pracuj膮cego na pe艂nej mocy lub nie.

呕eby twierdzi膰, 偶e co艣 jest bez sensu trzeba co艣 w temacie wiedzie膰.聽 A nie,偶e nie wiem, nie polecam, nie stosuje, nie widzia艂em i jednocze艣nie gor膮co odradzam.

Przy peleciaku z buforem spalam tyle samo paliwa co w dawniejszym przewymiarowanym ekogroszkowcu. Pomimo tego, 偶e pellet daje jakie艣 40 procent mniej ciep艂a.

W dniu 25.08.2021 o 12:30, romanadam napisa艂:

Mam zagwozdke co wybra膰 - bufor z w臋zownic膮 do CWU czy osobno bufor pusty i bojler wymiennik z w臋偶ownic膮

Pusty bufor i boiler z w臋偶ownic膮. Latem nie b臋dziesz musia艂 grza膰 ca艂ego bufora dla kilku litr贸w ciep艂ej wody do wyk膮pania si臋 pod prysznicem.

Opublikowano (edytowane)

A ile偶 tej straty przy rozpalaniu i wygaszaniu, w przeliczeniu na z艂ot贸wki? Bo za taki 300-400 litrowy bufor + kszta艂tki + pod艂膮czenie, to co najmniej 3 tony opa艂u b臋dzie.聽

Z buforem czy bez, ten kocio艂 i tak b臋dzie si臋 wygasza艂. Bez bufora by艂y straty na modulacji, a z聽b臋dzie strata na聽buforze i na rurach do niego pod艂膮czonych.

A w kwestii nie widzia艂em i nie mia艂em, i nie polecam:
Bufor do kot艂a zasypowego to ja rozumiem jak najbardziej, zw艂aszcza do przewymiarowanego kot艂a. Sam zastanawia艂em si臋 nad jego zakupem. Ale s臋k w tym, 偶e do instalacji grzejnikowej potrzeba hektolitr贸w聽wody, z kolei聽takiego olbrzyma trzeba jako艣 "przecisn膮膰" przed futryn臋 i mie膰 gdzie postawi膰. Dlatego pro艣ciej, lepiej, wygodniej i przy聽d艂u偶szej perspektywie聽eksploatacji taniej, by艂o wymieni膰聽kocio艂. 馃檪

Wybacz, ale聽niekt贸rych kwestii nie musz臋 widzie膰 na 偶ywo, ani ich testowa膰, by wiedzie膰 czy to si臋 nadaje czy nie. To mi daje moja wyobra藕nia i logiczne my艣lenie.
Niemniej jednak potrafi臋 si臋 pomyli膰, co艣 przeoczy膰, czego艣 nie przewidzie膰... jestem tylko cz艂owiekiem.

PS.
A z t膮 trwa艂o艣ci膮 kot艂a to 偶e艣 Wa艣膰 pojecha艂.聽馃槅

Edytowane przez Dozy
Opublikowano
2 minuty temu, Dozy napisa艂:

A ile偶 tej straty przy rozpalaniu i wygaszaniu, w przeliczeniu na z艂ot贸wki? Bo za taki 300-400 litrowy bufor + kszta艂tki + pod艂膮czenie, to co najmniej 3 tony opa艂u b臋dzie.聽

Trudno艣膰 w dostosowaniu ustawie艅 kot艂a kr贸tko pracuj膮cego. Takiego kt贸ry odpala sie od 5 do 15 razy na dob臋. Dostosowanie prog贸w nadmiaru tlenu dla poszczeg贸lnych prog贸w mocy. Kocio艂 pracuj膮cy na mocy nominalnej przez godzin臋 do dw贸ch du偶o 艂atwiej dosterowa膰. Je偶eli w kotle pelletowym jest czarno to dodatkow膮 strat臋 oceniam na 20-25 procent. A je偶eli czarno nie jest to palnik mo偶e byc te偶 przetleniony, czego nie wida膰 i strata mo偶e by膰 jeszcze wy偶sza.

I jeszcz臋 si臋 powt贸rz臋, 偶e sterowania palnik贸w dost臋pne od naszych krajowych producent贸w to 艣redniowiecze. I pseudomudulacja strat臋 te tylko zwi臋ksza.

12 minut temu, Dozy napisa艂:

A z t膮 trwa艂o艣ci膮 kot艂a to 偶e艣 Wa艣膰 pojecha艂.

Kot艂y pelletowe pracuj膮ce bez bufora powinny poracowa膰 na du偶ej histerezie temp zadanej kot艂a. Pomimo stosowania zabezpiecze艅 powrotu ka偶de rozpalenie kot艂a generuje szczeg贸lnie w dolnych partiach kot艂a kondensat, kt贸ry musi oczywiscie odparowa膰. Wiadomo co oznacza utrzymuj膮ca si臋 wilgo膰 dla wymiennika jak i te偶 dla komina. Je偶eli chodzi o sam komin to przy obecno艣ci bufora kocio艂 pracuj膮cy na mocy max d艂u偶ej utrzymuje podwy偶szon膮 temp spalin. Co jest wr臋cz zbawienne dla wk艂ad贸w kominowych z kwas贸wki.

Opublikowano

Czyli co, jak do艂o偶ysz zbiornik 400 litr贸w to kocio艂 sam sie dosteruje? Tak czy inaczej ustawienia sterownika trzeba odpowiednio dostosowa膰. Instalator tego nie zrobi. To musi zrobi膰 jeden z domownik贸w, je艣li chce zmniejszy膰聽straty. ...cho膰 te, tak czy owak zawsze b臋d膮.

Nie wiem dlaczego por贸wnujesz sterowniki do 艣redniowiecza. Mo偶e聽ja czego艣 nie wiem, albo聽Ty oczekujesz cud贸w. Nie wiem, dlatego pytam.

My艣l臋, 偶e na wilgo膰 w kotle jest rada - temperatura zadana聽na 70 stopni + pompa kot艂owa i palnik mo偶e se taktowa膰 0-100%.
Odno艣nie komina, to z jednej strony wysoka temperatura wyd艂u偶a mu 偶ywot, ale wtedy wi臋cej ciep艂a z opa艂u jest tracone, a wi臋c tak 藕le i tak nie dobrze.

Najlepszym聽rozwi膮zaniem wydawa膰 by si臋 mog艂a聽pompa ciep艂a albo elektryczne maty grzejne聽- te rozwi膮zania maj膮 chyba najlepsz膮 sprawno艣膰 przy聽konwersji energii. Ale ogrzewanie pr膮dem jest najdro偶sze. A jak na miesi膮c nie daj przyci艣nie syberyjski mr贸z i zawali聽艣niegiem, na dodatek聽jeszcze awaria pr膮du, to dupa zimna i nawet aplikacja w telefonie nic tu nie pomo偶e. 馃檪

Mo偶liwe, 偶e jestem w b艂臋dzie. Nie specjalizuj臋 si臋 w ogrzewnictwie.

PS.
M贸j kocio艂 na groszek w podtrzymaniu 偶aru (pracuje tylko聽pompa kot艂owa) spala 0.01kg/h. Czy to jest du偶o?

Opublikowano (edytowane)

Interpretujesz Kolego wszystko po 艂ebkach. Jak sobie do艂o偶臋 te 400 litr贸w to kocio艂 nie moduluje i 艂atwiej jest mi go dosterowac. A dosterowanie i problem jaki si臋 tu nasuwa to nier贸wnomierno艣膰 podawania pelletu. Uwa偶asz, 偶e dla efektywnego, poprawnego i ekonomicznego spalania b臋dziesz umia艂 sam ustawi膰 poprawnie dawki podawania dla 30, 50 i 100% mocy? Dobra膰 do tego poprawnie referencyjne moce nadmuchu( pellet musi by膰 spalany na odpowiednim nadmiarze tlenu w procesie spalania, gdzie ten przedzia艂 jest do艣膰 w膮ski) do tego trzeba ustawi膰 parametry fuzzy logic ( logika rozmyta). Parametr A, B i C przyrostu lub spadku mocy. Do tego dochodz膮 cztery parametry fuzzy Logic Sondy lambda. Tu sterowany jest tlen resztkowy w spalinach. A raczej praca wentylatora 偶eby to osi膮gn膮膰. Dla pelnej mocy warto艣膰 poni偶ej 7,5 % sprawia ze palnik kopci powy偶ej 9,5 ju偶 przewietrza palnik i sch艂adza kocio艂, Dla 50 i 30% prawid艂owe parametry zawieraj膮 si臋 odpowiednio 10-11% i powy偶ej 13% Odst臋pstwa od zadanych parametr贸w to strata.聽 Wystarczy, 偶e na palnik wpada kilka ziarenek mniej lub wiecej i po ekonommi. Albo wystarczy, 偶e na dnie zbiornika zbierze sie troche lu藕nych trocin i py艂. I praca palnika jest w czarnej d...e. Pomimo posiadania bufora po zmianie pelletu sp臋dzi艂em dwa dni w kot艂owni z tabletem w 艂apach, 偶eby by艂o jako tako.

St膮d bior膮 sie wpisy na forum typu: Pomocy bo zbankrutuje, dom super ocieplony, 100 metr贸w, na dworze +5 stopni a kocio艂 wci膮ga mi 50 kg pelletu.

To co opisa艂em to dzia艂anie jednego z najlepszych sterownik贸w na naszym rynku - Plum. Dlaczego to 艣redniowiecze? Bo w por贸wnywalnym kotle, Windhager ( Austria, drogi) Edilkamin (W艂ochy, ceny por贸wnywalne do naszych ... heh wiod膮cych producent贸w), czy konstrukcje du艅skie z cenami jak w przyk艂adzie drugim naciskasz guzik ON lub OFF. Dosypujesz pellet, wyrzucasz popi贸艂 co dwa miesi膮ce i dwa razy na sezon czy艣cisz kocio艂 gruntownie. . Windhagery czy Edilkaminy w zale偶no艣ci od warunk贸w panuj膮cych na palniku i instalacji same dosterowuj膮 podawanie nadmuchy, przerwy itd. Gdy kupowa艂em swojego Biawara聽 i gdybym wiedzia艂 to co wiem dzi艣 to w kot艂owni sta艂by W艂och albo nawet Austriak.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Poprawi艂e艣 mi humor. 馃檪

Ostatnio wok贸艂 s艂ysz臋 jak si臋 ludzie podniecaj膮 tym pelletem, bo czysto w kot艂owni i ekologicznie i w og贸le hiper cudo, a w臋giel to bee, nie dobry i nied艂ugo zaka偶膮.
Ja zwykle kwituj臋 to stwierdzeniem, 偶e ogrzewanie t膮聽"czysto艣ci膮"聽kosztuje o po艂ow臋 wi臋cej ni偶 grochem, bo nie do艣膰, 偶e warto艣膰 opa艂owa tych "szczurzych聽bobk贸w" jest o 1/3 mniejsza, to na dodatek ten opa艂 jest co najmniej 10% dro偶szy od w臋gla. Ale mimo wszystko czu艂em niepewno艣膰, czy aby na pewno dobrze zrobi艂em kupuj膮c kocio艂 na groch.
Ale jak Ty teraz dosadnie wypisa艂e艣 uwarunkowanie wydajnego spalania... jak ja si臋 ciesz臋, 偶e nie musz臋 kupowa膰聽tego "ekologicznego" bubla.聽馃槉

Odno艣nie wiedzy...聽Cz艂owiek uczy si臋 przez ca艂e 偶ycie, a i tak g艂upi umiera.聽馃槅
Wszystko mo偶na by艂o zrobi膰 inaczej i聽lepiej, tylko kto o tym wiedzia艂 zawczasu.

Opublikowano
Godzin臋 temu, Dozy napisa艂:

Ale mimo wszystko czu艂em niepewno艣膰, czy aby na pewno dobrze zrobi艂em kupuj膮c kocio艂 na groch.

Ogrzewa艂em kot艂em na ekogroch 11 Lat. Mog臋 si臋 konkretnie rozpisa膰 dlaczego nie chce tego g贸wna wi臋cej widzie膰 na oczy. Ile kasy wyda艂em na "eksploatacj臋 " i ile wypu艣ci艂em niepotrzebnie kominem zanim nauczy艂em si臋 w nim prawid艂owo pali膰. Oraz jakie perypetie mnie dopad艂y gdy na rynku zacz臋艂o by膰 coraz wi臋cej w臋gla spiekaj膮cego.

Opublikowano

To, 偶e nie umia艂e艣 (zanim si臋 nauczy艂e艣) pali膰 to wy艂膮cznie Twoja wina i nie obwiniaj za to kot艂a, ani sortymentu聽opa艂u.
To, 偶e trafia艂e艣 na spiekaj膮cy w臋giel to nie wina kot艂a, a wy艂膮cznie wina sprzedawc贸w w臋gla, 偶e sprzedawali typ nienadaj膮cy si臋 do kot艂贸w z podajnikiem.
Nie wiem jakie b艂臋dy trzeba pope艂nia膰 przy grochu聽albo czego mo偶na nie wiedzie膰, 偶eby p贸藕niej mie膰 na co narzeka膰. ...albo trzeba by膰 bardzo wybrednym.
11 lat to szmat czasu. Dzi艣 kot艂y s膮 dwukro膰 lepsze, zar贸wno pod wzgl臋dem emisyjnym jak i ekonomicznym.

Ja nie mam tak szerokiego do艣wiadczenia w rodzajach聽kot艂贸w, a pisz膮c konkretniej,聽zetkn膮艂em si臋 z trzema zasypowymi i聽dopiero od niedawna mam聽pierwszy kocio艂 z podajnikiem, ale ju偶 teraz聽widz臋 ogromn膮 r贸偶nic臋, w tym聽du偶e聽plusy.
Dla por贸wnania, m贸j zasypowy 16kW 呕ubr po偶era艂 tony drewna, a worek grochu pu艣ci艂 z dymem w 4 godziny. Dla mojego聽nowego聽30kW z podajnikiem聽przy takich samych warunkach taki worek聽to prawie ca艂a doba palenia z takim samym efektem energetycznym. ...a kocio艂 pomimo, 偶e聽mocno przewymiarowany, to potrafi jeszcze by膰 o wiele oszcz臋dniejszy.

W wi贸rowych bobkach nie widz臋 ogrzewania, a raczej lobby i same problemy ze zgorzelin膮, czyszczeniem palnika, cofaniem si臋 ognia, przepaleniami rury i tonami przesypywanego granulatu. Takie jest moje zdanie.

Wracaj膮c do tematu - dwa posty wcze艣niej napisa艂e艣, 偶e z buforem kocio艂 nie moduluje. Czyli co, pali w dwustanie?
Fakt faktem temperatura wzbiera wolniej, ale kocio艂 w ko艅cu nagrzeje bufor do przyk艂adowo聽50 stopni i zacznie聽zwalnia膰. A wtedy co? Poprawne dostrojenie nadmuchu i innych ustawie艅 staje si臋 zbyteczne?

Tak jak wspomnia艂em wcze艣niej, nie specjalizuje si臋 w tej dziedzinie i nie musz臋 wszystkiego rozumie膰.

Opublikowano

@Outsider My艣la艂em 偶e kupuj膮c zwyk艂y kocio艂 zasypowy i m臋cz膮c si臋 w jego modyfikacje mia艂em zmarnowane 偶ycie. Czytaj膮c Twoje opisy o d膮偶eniu do poprawnej regulacji podajnika, stwierdzam 偶e a偶 tak 藕le nie mia艂em, w dodatku nie musia艂em p艂aci膰 a偶 takiej kasy 偶eby przechodzi膰 drog臋 przez m臋k臋.

Opublikowano
5 godzin temu, Dozy napisa艂:

Poprawi艂e艣 mi humor. 馃檪

Ostatnio wok贸艂 s艂ysz臋 jak si臋 ludzie podniecaj膮 tym pelletem, bo czysto w kot艂owni i ekologicznie i w og贸le hiper cudo, a w臋giel to bee, nie dobry i nied艂ugo zaka偶膮.
Ja zwykle kwituj臋 to stwierdzeniem, 偶e ogrzewanie t膮聽"czysto艣ci膮"聽kosztuje o po艂ow臋 wi臋cej ni偶 grochem, bo nie do艣膰, 偶e warto艣膰 opa艂owa tych "szczurzych聽bobk贸w" jest o 1/3 mniejsza, to na dodatek ten opa艂 jest co najmniej 10% dro偶szy od w臋gla. Ale mimo wszystko czu艂em niepewno艣膰, czy aby na pewno dobrze zrobi艂em kupuj膮c kocio艂 na groch.
Ale jak Ty teraz dosadnie wypisa艂e艣 uwarunkowanie wydajnego spalania... jak ja si臋 ciesz臋, 偶e nie musz臋 kupowa膰聽tego "ekologicznego" bubla.聽馃槉

Odno艣nie wiedzy...聽Cz艂owiek uczy si臋 przez ca艂e 偶ycie, a i tak g艂upi umiera.聽馃槅
Wszystko mo偶na by艂o zrobi膰 inaczej i聽lepiej, tylko kto o tym wiedzia艂 zawczasu.

Widz臋 偶e Kolega nie ma 偶adnego poj臋cia o paleniu pelletem , uog贸lniasz i wymy艣lasz co艣 o cofaniu si臋 opa艂u i przepalonych rurach o wielkich kosztach bezsensownych buforach dla peleciaka .聽

Te wielkie koszty w moim przypadku to 3.3 t pelletu po 560 z艂 za ostatni sezon .

Opublikowano (edytowane)

No nie ma, nie ma, bo w oczach ma "w臋gliki" 馃槣

Edytowane przez Trener40
Liter贸wka
  • Lubi臋 to 1
Opublikowano

Jak to m贸wi膮 膰wiczenie czyni mistrza.

30 minut temu, Dozy napisa艂:

Wracaj膮c do tematu - dwa posty wcze艣niej napisa艂e艣, 偶e z buforem kocio艂 nie moduluje. Czyli co, pali w dwustanie?

Nie. Uruchamiasz w sterowniku obs艂ug臋 bufora. Ustawiasz temp zadan膮 bufora i temp rozpocz臋cia 艂adowania. Kocio艂 pracuje jak膮艣 godzin臋 do p贸艂torej i si臋 wygasza. Czeka 4 do 8 godzin w zale偶no艣ci od zapotrzebowania i powtarza cykl. Bufor oddaje ciep艂o na obieg przez mieszacz sterowany pogodowo. Sterowany sterownikiem od kot艂a. Pod tym wzgl臋dem Plum jest rewelacyjny.

36 minut temu, Dozy napisa艂:

a kocio艂 pomimo, 偶e聽mocno przewymiarowany

I to jest zasadniczy b艂膮d. Analogia do wyprawy po bu艂ki do biedronki skuterem albo starem 266. Skuter zasuwa na odci臋ciu i spali kieliszek benzyny. Star pyka na lajcie i ze偶re 3 litry ropy. Odk艂adaj膮c przy tym kilogramy nagaru.

39 minut temu, Dozy napisa艂:

Nie wiem jakie b艂臋dy trzeba pope艂nia膰 przy grochu聽albo czego mo偶na nie wiedzie膰, 偶eby p贸藕niej mie膰 na co narzeka膰. ...albo trzeba by膰 bardzo wybrednym.

Po pierwsze instalacja zrobiona przez Januszy. B艂臋dne prze艣wiadczenie, 偶e obni偶anie temp na noc oszcz臋dza opa艂. Przeswiadczenie, 偶e od艂膮czanie pompy od termostatu to jest oszcz臋dzanie opa艂u. Brak wiedzy o przewymiarowaniu kot艂a i ca艂ym z艂em z tym zwi膮zanym. Brak zrozumienia co si臋 dzieje na palniku i co trzeba zrobi膰 偶eby negatywne skutki wyeliminowa膰. Brak wiedzy w temacie 偶e sta艂a praca kot艂a najlepiej z najmniejsz膮 liczb膮 odstawie艅 to recepta na trwa艂o艣膰 kot艂a i ekonomie w kwestii spalania. Sypanie wilgotnego w臋gla do zasobnika. I brak wiedzy 偶e to sprawi, 偶e slimak prze偶arty ukr臋ci si臋 w trzecim chyba sezonie. A zasobnik po pi膮tym b臋dzie podziurawiony jak durszlak.聽 Ponad to 偶e silnie spiekaj膮cy w臋giel mo偶e wymaga膰 przerwy podawania nawet 140 sek zamiast wcze艣niejszych 45.聽 I 偶e mo偶e si臋 spala膰 praktycznie bez p艂omienia! I, 偶e zamiast kolby kukurydzy wychodz膮cej z retorty mo偶na uzyska膰 popi贸艂聽niemal jak z legendarnego papierosa.

54 minuty temu, Dozy napisa艂:

11 lat to szmat czasu. Dzi艣 kot艂y s膮 dwukro膰 lepsze, zar贸wno pod wzgl臋dem emisyjnym jak i ekonomicznym

Ogrzewam pelletem ju偶 jaki艣 czas. Min臋艂o ju偶 14 lat od czasu wstawienia ekogroszkowca. Kot艂y s膮 lepsze? Oczywi艣cie. Wejd藕 na w膮tek o sterowaniu SKZP. Podono najlepszy sterownik na chwil臋 obecna. 呕eby zrozumie膰 o czym ludzie tam pisz膮 trzeba by si臋 uda膰 na sta偶 u in偶yniera od softu.

Godzin臋 temu, Dozy napisa艂:

W wi贸rowych bobkach nie widz臋 ogrzewania, a raczej lobby i same problemy ze zgorzelin膮, czyszczeniem palnika, cofaniem si臋 ognia, przepaleniami rury i tonami przesypywanego granulatu. Takie jest moje zdanie

Pomy艂ka. Zgorzelin臋 to zobaczysz na wyj艣ciu z palnika pal膮c na ma艂ej mocy w swoim przewymiarowanym kotle. Zmniejszy ci 艣rednice otworu po pierwszej zimie nawet o 4 cm. I trzeba to rozbija膰 m艂otkiem. Zanim si臋 o tym przekonasz b臋dziesz si臋 dziwi艂 dlaczego w臋giel nie dopala si臋 po przeciwnej stronie od zasobnika.

A kwiatki o kt贸rych piszesz to mo偶na sobie zafundowa膰 kupuj膮c smieciucha z wymiennikiem z lat osiemdziesi膮tych z dostawionym palnikiem. Bez samoczyszczczenia palnika, wymiennika czy sondy.

Opublikowano

Ka偶dy ma prawo wyboru. Jedni wol膮 pelet bo im pachnie a inni wol膮 czarny brud .

A w tytule tematu jest :

Jaki spos贸b grzania CWU lepszy?

Co cz艂owiek to inna opinia i inne wymagania .聽

Je艣li kto艣 posiada solary to bufor z w臋偶ownic膮.聽

Je艣li posiada pod艂og贸wk臋 to bufor i bojler oddzielnie a najlepiej z grza艂k膮 na lato ot tyle.

Opublikowano
1 godzin臋 temu, Dozy napisa艂:

mojego聽nowego聽30kW

A w艂a艣nie. Co tym ogrzewasz, 偶e a偶 30 kilowat贸w? Czy to tak tylko dla zapasu? Wiesz 偶e taki kocio艂 pracuj膮cy na mocy nominalnej spali oko艂o 100 kg w臋gla na dob臋? A uwzgl臋dniaj膮c realn膮 sprawno艣膰 kot艂a 70-80% to nawet 120 -130 kg.

I czy wiesz te偶 to, 偶e maj膮c za du偶y kocio艂 ze sprawno艣ci膮 zejdziesz do 50 %?

Opublikowano
19 minut temu, Kordjano napisa艂:

Widz臋 偶e Kolega nie ma 偶adnego poj臋cia o paleniu pelletem , uog贸lniasz i wymy艣lasz co艣 o cofaniu si臋 opa艂u i przepalonych rurach o wielkich kosztach bezsensownych buforach dla peleciaka .聽

Te wielkie koszty w moim przypadku to 3.3 t pelletu po 560 z艂 za ostatni sezon .

Nie wymy艣lam, tylko przytaczam to co widzia艂em na bodaj偶e tym forum. Kto艣 pisa艂, 偶e ju偶 mu si臋 rur臋聽dwa razy upali艂o, w tym drugi raz po 4-ech miesi膮cach.

O pellecie wiem tyle, 偶e jest drogi, stosunkowo 艂atwopalny (w por贸wnaniu do w臋gla) i ma nisk膮 kaloryczno艣膰.
Wiem, 偶e kocio艂 nie grzeje samym powietrzem i skoro pellet ma ~18Mj/kg, a w臋giel 28, to logicznym jest, 偶e tego granulatu trzeba zhajcowa膰 wi臋cej aby uzyska膰 tak膮 sam膮 ilo艣膰 energii co z w臋gla.
O potrzebie instalacji bufora do peleciaka nie mia艂em zielonego poj臋cia聽bo tak聽w艂a艣ciwie jest do dla mnie dziwne 偶eby do kot艂a聽niemal偶e automatycznego stosowa膰 takie same bufory jak do zasypowego (co w tym przypadku jest dla mnie w zupe艂no艣ci zrozumia艂e).

Nie wiem gdzie masz tak niskie ceny. Poza tym ja m贸wi臋 o dzisiejszych cenach, nie sprzed roku.

10 minut temu, Trener40 napisa艂:

No nie ma, nie ma, bo w oczach ma "w臋gliki" 馃槣

Masz co艣 konkretnie do wniesienia czy b臋dziesz tylko spamowa艂?
I jak ju偶, to w臋gielki, nie w臋gliki.

10 minut temu, Outsider napisa艂:

Jak to m贸wi膮 膰wiczenie czyni mistrza.

Nie. Uruchamiasz w sterowniku obs艂ug臋 bufora. Ustawiasz temp zadan膮 bufora i temp rozpocz臋cia 艂adowania. Kocio艂 pracuje jak膮艣 godzin臋 do p贸艂torej i si臋 wygasza. Czeka 4 do 8 godzin w zale偶no艣ci od zapotrzebowania i powtarza cykl. Bufor oddaje ciep艂o na obieg przez mieszacz sterowany pogodowo. Sterowany sterownikiem od kot艂a. Pod tym wzgl臋dem Plum jest rewelacyjny.

I to jest zasadniczy b艂膮d. Analogia do wyprawy po bu艂ki do biedronki skuterem albo starem 266. Skuter zasuwa na odci臋ciu i spali kieliszek benzyny. Star pyka na lajcie i ze偶re 3 litry ropy. Odk艂adaj膮c przy tym kilogramy nagaru.

Po pierwsze instalacja zrobiona przez Januszy. B艂臋dne prze艣wiadczenie, 偶e obni偶anie temp na noc oszcz臋dza opa艂. Przeswiadczenie, 偶e od艂膮czanie pompy od termostatu to jest oszcz臋dzanie opa艂u. Brak wiedzy o przewymiarowaniu kot艂a i ca艂ym z艂em z tym zwi膮zanym. Brak zrozumienia co si臋 dzieje na palniku i co trzeba zrobi膰 偶eby negatywne skutki wyeliminowa膰. Brak wiedzy w temacie 偶e sta艂a praca kot艂a najlepiej z najmniejsz膮 liczb膮 odstawie艅 to recepta na trwa艂o艣膰 kot艂a i ekonomie w kwestii spalania. Sypanie wilgotnego w臋gla do zasobnika. I brak wiedzy 偶e to sprawi, 偶e slimak prze偶arty ukr臋ci si臋 w trzecim chyba sezonie. A zasobnik po pi膮tym b臋dzie podziurawiony jak durszlak.聽 Ponad to 偶e silnie spiekaj膮cy w臋giel mo偶e wymaga膰 przerwy podawania nawet 140 sek zamiast wcze艣niejszych 45.聽 I 偶e mo偶e si臋 spala膰 praktycznie bez p艂omienia! I, 偶e zamiast kolby kukurydzy wychodz膮cej z retorty mo偶na uzyska膰 popi贸艂聽niemal jak z legendarnego papierosa.

Ogrzewam pelletem ju偶 jaki艣 czas. Min臋艂o ju偶 14 lat od czasu wstawienia ekogroszkowca. Kot艂y s膮 lepsze? Oczywi艣cie. Wejd藕 na w膮tek o sterowaniu SKZP. Podono najlepszy sterownik na chwil臋 obecna. 呕eby zrozumie膰 o czym ludzie tam pisz膮 trzeba by si臋 uda膰 na sta偶 u in偶yniera od softu.

Pomy艂ka. Zgorzelin臋 to zobaczysz na wyj艣ciu z palnika pal膮c na ma艂ej mocy w swoim przewymiarowanym kotle. Zmniejszy ci 艣rednice otworu po pierwszej zimie nawet o 4 cm. I trzeba to rozbija膰 m艂otkiem. Zanim si臋 o tym przekonasz b臋dziesz si臋 dziwi艂 dlaczego w臋giel nie dopala si臋 po przeciwnej stronie od zasobnika.

A kwiatki o kt贸rych piszesz to mo偶na sobie zafundowa膰 kupuj膮c smieciucha z wymiennikiem z lat osiemdziesi膮tych z dostawionym palnikiem. Bez samoczyszczczenia palnika, wymiennika czy sondy.

O funkcji obs艂ugi bufora nie wiedzia艂em. Nie mog艂e艣 tak od razu?

Nie podawaj przyk艂ad贸w ze starem i skuterem, bo ja tej 3-dziechy nie kupowa艂em jedynie do tego budynku, kt贸ry ogrzewa艂 16kW 呕ubr z 2000 roku. Na t膮 "szaf臋 z rakiet膮" czeka jeszcze drugi, znacznie wi臋kszy budynek.
Nie wspomina艂em o tym wcze艣niej bo nie mia艂o to zwi膮zku z w膮tkiem.

W kwestii Twojej januszowej instalacji i ca艂ym dalszym akapitem, to ja akurat to wszystko wiem.
A nawiasem m贸wi膮c, nie mam retorty.

Akurat o SKZP (pomimo, 偶e go nie mam) naczyta艂em si臋 sporo. I mo偶esz mi wierzy膰 lub nie, ale rozumiem o czym oni tam pisz膮. Ale ja nie mam tego typu problem贸w i nie mam czasu 偶eby tego聽wszystkiego聽czyta膰.

Reszt臋 wypowiedzi pomijam, bo mnie nie dotyczy.
I dla Twojej wiadomo艣ci, ja instalacj臋 robi艂em sam. Najpierw grzejniki, kt贸re po sezonie zmieni艂em na nagrzewnice. Wi臋c jakie艣 podstawy o budowaniu instalacji mam.

Opublikowano

Od zawsze mam osobno bufor i bojler. Gdyby chodzi艂a tylko w臋偶ownica w buforze, to wielokrotnie rano mia艂bym ch艂odn膮 wod臋 do mycia. Latem nagrzewa艂em ca艂y komplet i przepompowywa艂em wedle potrzeby wod臋聽z bufora do bojlera i w ten spos贸b rozpala艂em raz na tydzie艅.

Opublikowano (edytowane)

B臋dzie poza tematem, ale od siebie napisz臋, 偶e rozwa偶a艂em zamontowanie bufora jak mia艂em kocio艂 zasypowy, bo w ci膮gu po艂owy sezonu zacz膮艂em mie膰 do艣膰 tego codziennego ch艂odu w biurze (w sensie ma艂ym wydzielonym pomieszczeniu, kt贸re mam niespe艂na rok). Ale s臋k w tym, 偶e w instalacji mam glikol w proporcji 1:2, wi臋c koszt zakupu bufora + kilka hektolitr贸w glikolu z wod膮 demineralizowan膮 to by艂by przerost formy nad tre艣ci膮. A potem mimo wszystko dalej by艂bym niewolnikiem kot艂a.聽 ...a dlaczego glikol? To ju偶 d艂u偶sza historia.
My艣la艂em te偶 偶eby da膰 dwa wymienniki p艂ytowe (jeden 艂aduj膮cy, a drugi pobieraj膮cy ciep艂o), a sam bufor nape艂ni膰 wod膮. Ale jeszcze dosz艂yby dwie dodatkowe pompy + orurowanie... szybko to sobie wybi艂em z g艂owy. 馃檪

//edit:
Chyba dobr膮 decyzj臋 podj膮艂em zmieniaj膮c stary聽kocio艂, nie? 馃檪

Edytowane przez Dozy
Opublikowano
13 godzin temu, Outsider napisa艂:

Latem nie b臋dziesz musia艂 grza膰 ca艂ego bufora dla kilku litr贸w ciep艂ej wody do wyk膮pania si臋 pod prysznicem.

Nie musisz grzac calego.聽To tylko kwestia instalacji i/lub聽sterownika. Da sie to zrobic tak ze zagrzejesz 1/3 1/2 3/4 tyle ile bedziesz chcial (potrzebowal). Najprostszym sposobem (hydraulicznym) jest przelaczanie powrotu do kotla z pewnej wysokosci bufora. Drugim sposobem jest 鈥瀙rzelaczanie鈥澛燾zujnika naladowania bufora z dolnego na wyzszy. Czujnikow mozesz miec i 10 na roznych wysokosciach. Wazne jest aby zawsze zapewnic warstwowy rozklad ciepla w buforze.

Opublikowano
17 godzin temu, Dozy napisa艂:

Praktycznie tak jest, dlatego wysterowanie tego jest prostsze. Kocio艂 mo偶e lecie膰 na 100%, grzeje bufor, a potem si臋 po prostu wy艂膮cza. Oczywi艣cie tak nie jest i je偶eli sterownik jest ogarni臋ty, to tak偶e moduluje.

Ja problemy bez bufora widz臋 tylko i wy艂膮czenie w okresach przej艣ciowych i instalacjach w kt贸rych jest ma艂o wody (ma艂a bezw艂adno艣膰 instalacji). Wtedy bufor faktycznie ma sens. Z艂ad wody w buforze stabilizuje prac臋. Na bufor potrzebne jest miejsce i kasa. A powiedzmy sobie szczerze, 偶e kot艂ownie w domach to za wielkie projektowane nie s膮 i nie ka偶dy t臋 kas臋 posiada. Poza tym by艂 dawno temu tutaj watek o wy偶szo艣ci 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia od Wielkanocnych. Gdyby艣my wszyscy tak optymalizowali systemy CO i CWU, to ka偶dy by mia艂 20kWp PV, pomp臋 ciep艂a, akumulatorowni臋 i np. wiatrak. Ja np. zawsze si臋 zastanawia艂em, dlaczego takie pi臋kne szklane fasady biurowc贸w nie s膮 pokrywane PV. Czyli takim troch臋 bardziej u偶ytecznym szk艂em.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.