piotrkierys Opublikowano 7 Maja 2021 #1 Opublikowano 7 Maja 2021 Witam wszystkichMoja instalacja c. o to Kocioł na pellet LUMO 20Kw i bufor 850l.W domu mam dwa liczniki jeden 3f i 1f, licznik 3f jest podłączony na cały dom a licznik 1f nie jest nigdzie podłączony i tak się zastanawiam jak bym ten licznik podłączył tylko pod grzałki 4kw w buforze i przeszedł na taryfę nocna i grzał tylko w nocy a resztę dogrzewał by Kocioł na pellet. Czy to będzie miało ses, czy więcej zapłacę za prąd niż za kupno pellet proszę o radę Pozdrawiam Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
mac65 Opublikowano 7 Maja 2021 #2 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Jeżeli za tonę peletu zapłacisz 1000 zł ( założenie ) to 1 kg peletu to koszt 1 pln z którego będziesz miał ok 5 kWh energii czyli 1 -na kWh to koszt 20 groszy . Z uwzględnieniem sprawności kotła na poziomie 80% to wyjdzie jakieś 24 grosze /kWh. bez względu na porę dnia taryfę i etc. Jak kupisz pelet taniej to procentowo mniej zapłacisz za każdą kWh. Prąd wg cennika za taryfę . Przelicz sobie to sam .Sprawność bez mała 100%. Edytowane 7 Maja 2021 przez mac65 Cytuj
piotrkierys Opublikowano 8 Maja 2021 Autor #3 Opublikowano 8 Maja 2021 Czyli jak 1kwh kosztuje 0,1914 złA z tony peletu 4700kwh - 20% straty kotla=3760kwh tona peletu 900zlA prąd0,1914kwh x 3760kwh =719, 664 złDobrze to policzyłem Jak tak to się opłaca Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
mac65 Opublikowano 8 Maja 2021 #4 Opublikowano 8 Maja 2021 (edytowane) Jak dobrze bufor ocieplisz to prawie tak wyjdzie . Pozostaje jeszcze kwestia wielkości bufora i ustawienia sterownika kotła tak żeby dogrzewał w miarę potrzeb a nie grzał bufora na zapas . Tak pewnie wyjdzie zakładając że kocioł ma fabrycznie prawie 90 ale już średniorocznie mniej a realnie pewnie wyjdzie te 80 % albo jeszcze mniej . No i na ile realna i na jak długo będzie cena za kilowat prądu na poziomie jaki podałeś bo ja widząc te słupki na fakturach to dostaje białej gorączki . No ale jak to mój kolega mówił "koś puki widno " jak będzie taniej to czemu nie skorzystać . Edytowane 8 Maja 2021 przez mac65 Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 8 Maja 2021 #5 Opublikowano 8 Maja 2021 Dobrze policzyłeś stawkę za 1 kWh? Gdzie taki tani prąd mają w nocnej taryfie?Ty nie patrz na to co mają na stronie dostawcy. Do tego trzeba doliczyć jeszcze przesyłówkę od każdej kWh i wyjdzie ok 27-29gr.Kolejna kwestia jest taka jaką sprawność na kocioł a mogę się założyć że do 80% to im daleko. Osobiście bym obstawiał ok 60-70%.Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 9 Maja 2021 #6 Opublikowano 9 Maja 2021 Kolego @piotrkierys spojrzyj chłodnym okiem na ten materiał poniżej. Polecam także przejrzenie całego kanału "Domowe ewolucje". źródło: Cytuj
piotrkierys Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor #7 Opublikowano 30 Lipca 2021 WitamTak sobie pomyślałem jak z grzałkami w drugiej taryfie za bardzo się nie opłaca to może zainwestować jakąś pompę ciepła monoblok podłączyć ją do bufora i wtedy grzać ją w drugiej taryfie.Tylko na pompę chciałbym wydań 10-12tysCo o tym Myślicie Pozdrawiam Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
piotrkierys Opublikowano 30 Lipca 2021 Autor #8 Opublikowano 30 Lipca 2021 Koledzy albo te 10-12tys zł przeznaczyć na fotowoltaika to by było jakieś 3kW i wtedy zimą cały wyprodukowany prąd puszczać w grzałki wiadomo wtedy jestem 20%stratnyWysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 30 Lipca 2021 #9 Opublikowano 30 Lipca 2021 Jak znajdziesz pompę która podziała Ci dłużej niż 10-15lat to zakładaj. To że teraz części do naprawy PC są dostępne nie znaczy że za 10 lat też będą. Prosty przykład ode mnie z pracy. Klimatyzator Daikina który skończył żywot po 8-10 latach. Naprawa jest dosłownie o 3k zł tańsza niż zakup nowego klimatyzatora. Naprawa 9k netto bez gwarancji, nowa 12k zł netto z 7 letnią gwarancją. Strzelił skraplacz na którego każą sobie czekać 6-8miesięcy bez gwarancji iż się znajdzie. Cytuj
piotrkierys Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor #10 Opublikowano 31 Lipca 2021 A ktoś doradzi jaka pompę ciepła kupić żeby mógł ją podłączyć po bufor 800l i była w tej kwocie do 12tys zł Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Mafialoso Opublikowano 15 Marca 2022 #11 Opublikowano 15 Marca 2022 Witam. Nie chce zakladac nowego tematu a moje pytanie jest zwiazane z tym tematem. Czy jest jakas istotna roznica zamontowania grzałek w buforze 1000l? U siebie mam 2x6kw na samym dole bufora i zastanawiam się czy warto by było przenieś jedną do połowy bufora. Pozdrawiam Cytuj
szakallo Opublikowano 17 Marca 2022 #12 Opublikowano 17 Marca 2022 Przy małym zapotrzebowaniu może i lepiej mieć jedną w środku bo nie grzejesz całego zładu. Z drugiej strony ma to znaczenie tylko przy CWU bo do grzania w mniejszym zapotrzebowaniu może być czynnik z niższą temp. Na dwoje babka wróżyła, Cytuj
Daniel1 Opublikowano 16 Maja 2022 #13 Opublikowano 16 Maja 2022 Panowie zakupiłem 2 bufory po 300 litrów każdy. Doradźcie w jaki sposób spiąć je razem - szeregowy czy równoległy. W który z tych buforów wpiąć grzałkę 7,5 kwh. Cytuj
Outsider Opublikowano 16 Maja 2022 #14 Opublikowano 16 Maja 2022 Ja podłączyłbym to szeregowo. A grzałkę wpiąłbym na buforze nr 1. Czyli tym bliżej kotła. Wtedy zachowujesz ten sam kierunek cyrkulacji co z kotła wewnątrz buforów w czasie ich ładowania. Widzę zawór 4 d na instalacje. Proponowałbym zmienić na 3D. Mam u siebie też 4 d i sposób ładowania czy rozładowania buforów nie przebiega optymalnie czyli tak jak sztuka nakazuje, warstwowo. Cytuj
PioBin Opublikowano 16 Maja 2022 #15 Opublikowano 16 Maja 2022 26 minut temu, Outsider napisał: sposób ładowania czy rozładowania buforów nie przebiega optymalnie czyli tak jak sztuka nakazuje, warstwowo. Cos sknociles. 4d mam miedzy kotlem a buforem i laduje warstwowo. Rozladowuje przez instalacja 3d i tez „warstwowo”. Gdzie masz pompy lub daj schemat, logike dzialania i poprawimy… Cytuj
Outsider Opublikowano 16 Maja 2022 #16 Opublikowano 16 Maja 2022 A dzięki za propozycję pomocy. Odezwę się wieczorem na priv Cytuj
Daniel1 Opublikowano 17 Maja 2022 #17 Opublikowano 17 Maja 2022 Bufory mają być u mnie podpięte niezależnie od kotła (bezpośrednio w instalację). Dystrybucja ciepłej wody z nich ma się odbywać za pośrednictwem zaworu 3-D. Panowie ogólnie będę miał 600 litrów wody w buforach. Czy taka ilość starczy aby grzać dom w II taryfie. Planuje nagrzewać wodę do 95 stopni i rozładowywać do 45 stopni. Dodam że mój dom jest średnio docieplony. Cytuj
miklo Opublikowano 17 Maja 2022 #18 Opublikowano 17 Maja 2022 To się da policzyć. Ale musisz znać zapotrzebowanie Twojego budynku. Cytuj
Sławek007 Opublikowano 17 Maja 2022 #19 Opublikowano 17 Maja 2022 600l przy 50 stopniach różnicy potrafi zmagazynować 35kWh energii - straty. Resztę sobie policz czy Ci starczy. Najgorzej będzie pomiędzy 15-22, bo to 7 godzin grzania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi