Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawuje się moim zdaniem dobrze chociaż mogłoby być lepiej. Podczas dokładania opału zawsze jest trochę dymu na piwnicy mimo przymykania innych klapek a ciąg napewno jest dobry. Różnicy w opale nie zauważyłem pozatym że nielubi grubego drzewa. Powinni być takie mniej więcej jak do kominka max 15 cm średnica jeszcze lepiej gdy ma 10. Pozatym trochę trudno się go rozpala i ciężko go rozbujać do 60 stopni. Nie jest to niemożliwe ale trudno. Stary piec jeśli choci o rozpalanie i palenie był o niebo prostszy nic tam nie kopcilo się i nie wywalał dym. Ale jak się rozbuja to już się pali dość delikatnie i długo do 8 godzin jest żar.

Opublikowano

Czyli najważniejsze to aby dobrze rozpalić a potem to już się dobrze pali i dłużej niż w starym kopciuchu? Ja pewnie jeszcze ze 2 tygodnie muszę poczekać na tego wooda bo około 6 tygodni producent nie wyrabia z produkcją.. ale jeśli chodzi o prostotę to ten ds wood jest w miarę ok bo inne piece to tak średnio no chyba że zgazowujące ale to już wyższa półka w cenie jak i obsłudze...

Opublikowano

Do @Przemq89

U mnie jutro będzie 6tyg jak zapłaciłem zaliczkę i ruszyła maszyna. 

Nie wiem czy uruchomię ten piec w tym roku bo mają być mrozy i trochę strach rozbierać kotłownie w środku sezonu grzewczego.

Opublikowano (edytowane)

u mnie jutro 6 tyg. I nie ma. Co najlepsze ceny w sklepie gdzie go zamawiałem już o 400zł podskoczyły

Edytowane przez Robokop
Opublikowano
7 godzin temu, Robokop napisał:

Nie wiem czy uruchomię ten piec w tym roku bo mają być mrozy i trochę strach rozbierać kotłownie w środku sezonu grzewczego.

Dasz radę,mój kocioł montowany kilka lat temu w styczniu,akurat dniówkę zeszło, a potem śmigał resztę zimy. Nie dałbym rady go trzymac do nastepnego sezonu 😉

Opublikowano

Mam trochę przeróbek. Sam tą kotłownie robiłem i zrobiłem kilka błędów.  Muszę dołożyć jeszcze jeden zbiornik przeponowy. Jakiś bajpas żebym mógł puścić ogrzewanie z pominięciem bufora. Trochę mi tego brakuje. 

Jak przyjdzie to sobie wszystko przygotuje i w jakiś cieplejszy dzień od rana. Tylko muszę spuścić cała wodę z instalacji i bufora ponad 1000l

Opublikowano

@Robokop ale sprzedawca nic nie marudzi z ceną że teraz droższe są i wogóle? Inflacja jest na wszystkim... ja na nawóz saletre kupowałem w styczniu po 1220 zł za tonę a teraz ta sama tona kosztuje 2900 w zwyź a przyjdzie wiosna to znowu podniosą handlarze i przyjdzie z musu przejść na ekologię bo jest ciężko przy tych cenach tego wszystkiego..

Ja też sam nie wiem czy odrazu montować ds wooda jak tylko przyjdzie czy czekać aż stary ogłosi kapitulacje po 12 latach..hehe

Ssąsiad 5 lat temu kupił nowy piec bo mu stary siadał ale pomyślał żeby póki co przeczekać i dalej stary 18 letni piec chodzi a nowy 5 lat w folii w garażu na palecie stoi...hehe

Opublikowano

Panowie z wymianą kotła nie czekajcie za długo zazwyczaj stary wysiądzie w największe mrozy kiedy mocno palimy ,mi w zakładzie pękł na spawie przy minus 10 stopni zanim znalazłem fachowca do spawania to pomieszczenia tak wystygły że ciężko było to zreperować a gdyby ty był dom mieszkalny to w ciągu dwóch dni też nie było by wesoło i jeszcze aspekt ekonomiczny MPM to naprawdę ekonomiczny kocioł. 

Opublikowano

Dla spokojności wymiana kotła w mniejszy mróz jest lepsza niż wymiana przy minus 15 stopni a igranie ze szczęściem czy wytrzyma jeszcze czy też nie to proszenie się o stres i nerwy przed samymi świętami 😐 

Opublikowano
W dniu 30.11.2021 o 09:14, Robokop napisał:

Nie będzie mrozów.

Od dłuższego czasu śledzę temat MPM. Po pierwszych porównaniach wybór wydawał się prosty. Wg strony producenta tylko ten kocioł spełniał moje warunki: przyzwoita sprawność, dolne spalanie, pojedzie bez prądu. Im dalej w las, tym więcej wątpliwości. Generalnie mam wrażenie, że firma zapomniała o jednej literce w nazwie. Powinno być MPM DSD - czyli MPM Do Samodzielnego Dopracowania. Tylko kto za to zapłaci? Jest u nich jakiś program bonifikat za te wszystkie podpowiedzi i modyfikację? Bo tak patrząc z boku, to się to kupy nie trzyma. Klient płaci, dostaje gwarancję, a potem rzeźbi w nowym produkcie na potęgę. "To wywal, to popraw, to przerób"...  Powinno to inaczej wyglądać.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Nikt nie zmusza do zakupu, ale jak porównasz ceny innych kociołków to różowo nie jest i nie wiem czy też lepiej.

Opublikowano

Cena nie zawsze wszystko.Na mpm nic pomimo kotla.Najtanszy atmos posiada wentylator wyciagowy i jego sterownik.To bardzo zalatwi rozpalanie i bezdymnosc užytkowania,tež wieksze polanka možno wkladac.Ktos ale chce bezpradowa instalacja,nie ma w domu pradu to zas nie wiem,jak bedzie w mpm ciac te szamotki.Nawet przy buforze jest bezpradowy system tylko awaryjnym,kiedy ma instalacja wspomagac užytkownikowi i nie odwrotno.

Opublikowano

W ostatnim wpisie na blogu czysteogrzewanie  poruszony jest temat "Perspektywy rozwoju kotłów zasypowych". Potencjał jest, ale nie ma zainteresowania komercyjnego, a czasy firm garażowych to już chyba przeszłość, badania i certyfikacje kosztują. Poza tym to niemodne, jest nagonka na każdy rodzaj spalania, biomasa też ma wrogów (jak i silniki spalinowe).

Opublikowano

Niemodne bo młodzi maja tak wyprane mózgi przez deweloperów i katalogi  na których jest bialy domek z panelami na dachu i samochodem elektrycznym w garazu ze wstyd im mowic ze maja kotłownie z piecem na drewno.Zresztą kto by im to drewno szykował,bedą szukac aplikacji jak trzymac siekiere w reku i którą stroną?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Co do przeróbek to one nie są niezbędne jak tu niektórzy piszą,to że coś przerabiamy to robimy dla frajdy i ewentualnego poprawienia spalania ,ale przy dobrym ciągu i odpowiednim opale nie trzeba nic przerabiać i kocioł będzie dobrze spalał w większości dni,można zamontować sobie wentylator wyciągowy i sie nim wspomagać w razie problemów ze spalaniem czy przy dokładaniu opału,są to kotły w miarę tanie na różne paliwo ,i na pewno sezon z takim kotłem wychodzi dużo taniej niż na dedykowanym do danego opału   

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano

Jak prosty do drewna i  z duza komorą to tylko WOOD I SELVAN.I dalej nie ma juz nic.A i z obu sie dymi przy podkladaniu.

Opublikowano

1 min 50sekunda dokładanie opału

Opublikowano
2 godziny temu, pawlopawlo napisał:

Jak prosty do drewna i  z duza komorą to tylko WOOD I SELVAN.I dalej nie ma juz nic.A i z obu sie dymi przy podkladaniu.

Zdarzają sie wyjątki......

Opublikowano
3 godziny temu, maronka napisał:

Co do przeróbek to one nie są niezbędne jak tu niektórzy piszą,to że coś przerabiamy to robimy dla frajdy i ewentualnego poprawienia spalania , 

Pamiętaj kolego, my nie przerabiamy kociołka, my kociołek dostosowujemy do indywidualnych potrzeb i warunków.😁

• Zgadzam się 2
Opublikowano

U mnie od paru dni dymiło przy podkładaniu i pomyślałem że coś jest nie tak.. przeczyściłem piec i pali się znowu jak w piekle piec wchodzi szybko na pełną moc i ciąg.. jeden mały szczegół a nawet najlepszy piec będzie stwarzał problemy..

• Zgadzam się 1