bercus Opublikowano 24 Listopada 2021 #401 Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) Godzinę temu, Ryni napisał: Coś mi się wydaje, że może minąć trochę czasu nim znajdziemy jakieś rozwiązanie. ??????????????????????? Nie to robota konstruktorow? Edytowane 24 Listopada 2021 przez bercus Cytuj
maffer Opublikowano 25 Listopada 2021 #402 Opublikowano 25 Listopada 2021 Wcisnalem to bardziej do srodka i siedzi sztywno Cytuj
mcjszt Opublikowano 25 Listopada 2021 #403 Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) A nie prościej by było ustawić to na kawałkach sznura szklanego i wkleić uszczelniaczem do kominków? Było by stabilnie ale nie na sztywno. Edytowane 25 Listopada 2021 przez mcjszt 2 Cytuj
carinus Opublikowano 25 Listopada 2021 #404 Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) Nie wiem dlaczego producent nie powiela sprawdzonych rozwiązań z innych kotłów, gdzie właśnie takimi sznurami jest wszystko dokładnie uszczelnione i ustabilizowane, nic wtedy nie pęka i jest stabilne. Niby robią postępy, ale idzie im to jak po grudzie i nadal dają d...y na prostych i oczywistych rozwiązaniach. Nie mając sznura, korzystałem do uszczelnień z wełny mineralnej, wyskubanej z ocieplenia bufora. Edytowane 25 Listopada 2021 przez carinus 2 1 Cytuj
bercus Opublikowano 25 Listopada 2021 #405 Opublikowano 25 Listopada 2021 Liepiej wyciagnuc o troche wiecej kasy,kupic rowno atmosa,kiedy ma byc jescze jakos tanio i ciesic sa z ciepelka.Tnac drewno na kawaly zamiast kawalkow,szamoty sa w nim na swoich miejscach i nawet BEZPROBLEMOWO dziala,zgazowuje i jest latami dopracowany.Byc mpm milosnikom nie latwa robota,nie mowiac o poprawkach bledow konstrukcyjnych,aby kociol mogl byc w ogole užywany,ktore zawsze marnuja certyfykatow.Od wyjecia turbolizatorow po wkladanie szamotu. 1 1 Cytuj
Ryni Opublikowano 25 Listopada 2021 #406 Opublikowano 25 Listopada 2021 14 godzin temu, bercus napisał: ??????????????????????? Nie to robota konstruktorow? Tak takie rzeczy też robią konstruktorzy. Teraz jeszcze musicie sobie zadać pytanie dlaczego w wood przegroda jest zamontowana własnie w taki sposób, z czego to wynika. Jak już to ustalicie może zasugerujecie jakieś rozwiązanie. Wiem, rozumiem, że łatwiej jest krytykować, niż próbować znaleźć rozwiązania, to normalne, tak jest po prostu łatwiej. Cytuj
zielenina Opublikowano 25 Listopada 2021 #407 Opublikowano 25 Listopada 2021 A prawda jest taka że mpm a konstruują użytkownicy eksperymentatorzy. Takiego poligonu nie ma chyba zadna inna firma kotlarska w Polsce. 2 Cytuj
Ryni Opublikowano 25 Listopada 2021 #408 Opublikowano 25 Listopada 2021 Z kotłami nie, ale ze sterownikami sytuacja wygląda podobnie, one też ewoluują wraz z omawianymi m.i. tutaj problemami. Rożnica jest tylko taka, że by zmienić coś w algorytmie sterownika trzeba znać kod źródłowy, a ten znają tylko producenci. Cytuj
carinus Opublikowano 25 Listopada 2021 #409 Opublikowano 25 Listopada 2021 @zieleninaTakie cos nie jest złe, że opinie zbiera sie na forum użytkowników, gdyż jest to najlepszy poligon dla wytwarzanego sprzetu. Mam jednak żal do firmy ze uparła się na jeden wymiar kotła i tłucze wszystko na jedno kopyto, gdzie można zrobić coś dla drewna z większa komora zasypową i skośnym wrzutem opału. Idą po prostu na łatwiznę po najmniejszej linii oporu, a mogli by zrobić coś naprawdę dobrego na rynku kociołków do drewna, na węgiel już jest. 1 3 Cytuj
pawlopawlo Opublikowano 25 Listopada 2021 #410 Opublikowano 25 Listopada 2021 Poczekajcie z pół roku/rok to pojawi sie WOOD II ze wszystkimi omówionymi tu poprawkami. 2 Cytuj
Przemq89 Opublikowano 25 Listopada 2021 #411 Opublikowano 25 Listopada 2021 No ciekawe pewnie tak może być ☺ hehe Cytuj
Robokop Opublikowano 25 Listopada 2021 #412 Opublikowano 25 Listopada 2021 Nie miałem z tymi szamotami styczności. Czy dobrze myślę, że w razie czego można taki samemu wykonać jak pęknie? Cytuj
Ryni Opublikowano 25 Listopada 2021 #413 Opublikowano 25 Listopada 2021 Tak palnik w MPM-ie jest modułowy. Podstawowym modułem są wymiary cegły szamotowej. Z takich cegieł można wykonać kopie wszystkich elementów palnika. Cytuj
carinus Opublikowano 25 Listopada 2021 #414 Opublikowano 25 Listopada 2021 Do tego kociołka można wszystko dorobić z szamotu, niekoniecznie odwzorowane z dokładnością aptekarską. Kociołki będą klepane w takim wzorze do momentu, aż zacznie spadać popyt i będą wyraźne uwagi żeby to w końcu poprawić. Widać że konkurencja jest gorsza lub droższa, zależy jak kto na to patrzy, ale widać że na rynku jest jeszcze miejsce na niedopracowane w całokształcie wyroby. Za kilka lat pewnie będę szukał kociołka na drewno i na pewno chciałbym kupić coś sprawdzonego ale niekoniecznie następną protezę do poprawek. Cytuj
Przemq89 Opublikowano 25 Listopada 2021 #415 Opublikowano 25 Listopada 2021 Może jakiś producent opracuje dobry piec na drzewo ☺ Cytuj
carinus Opublikowano 25 Listopada 2021 #416 Opublikowano 25 Listopada 2021 Pytanie tylko co oznacza pojęcie dobry. Każdy będzie miał inne priorytety wyboru kotła, dla każdego będą rzeczy ważniejsze i mniej ważne. 1 Cytuj
pawlopawlo Opublikowano 25 Listopada 2021 #417 Opublikowano 25 Listopada 2021 ńajprostszy za minimum dyche z takim tempem wzrostu cen Na drzewo to nie wiem czy taki sie zmiesci do kotłowni,predzej na drewno cos wymyslą😁 Cytuj
RamZez Opublikowano 25 Listopada 2021 #418 Opublikowano 25 Listopada 2021 Mnie np interesuje taki, który da radę bez zasilania i wentylatora, dlatego obserwuję wątek MPMa. Komin ok. 11m2. Otwarta instalacja na grawitacji, bufor też planuję na grawitacji. Niektóre kotły od naszych południowych sąsiadów niby dają radę awaryjnie bez zasilania, ale ta cena, no i prostota MPMa ma zalety. To rzeźbienie w palniku trochę mnie odrzuca, ale coś za coś. Cytuj
carinus Opublikowano 25 Listopada 2021 #419 Opublikowano 25 Listopada 2021 Prostota w tym kotle jest aż nadto bolesna, ale ma w tym swój plus. Patrząc na uwagi użytkowników w tematach rozmiarów komory załadowczej, sposobu regulacji podawania powietrza, umiejscowienia drzwiczek, to bedzie podstawa do poprawek, plus oczywiście inne przydatne rozwiązania, niekoniecznie kosztowne. Cytuj
Robokop Opublikowano 25 Listopada 2021 #420 Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) Ja w tej chwili opalam się czymś takim. Myślę że po wymianie kotła na mpm wood 18kw będzie prawa w spalaniu drewna. Bo sprawność tego pudła na ognisko to max 40%. Kupione to było jako używka na czas budowy a już 4 sezon pracuje. Tylka moja wersja to chyba 14kw, ma 5 tych rur Edytowane 25 Listopada 2021 przez Robokop Cytuj
Przemq89 Opublikowano 25 Listopada 2021 #421 Opublikowano 25 Listopada 2021 Kolego @Robokop przyszedł już do Ciebie ten ds wood? Cytuj
Robokop Opublikowano 26 Listopada 2021 #422 Opublikowano 26 Listopada 2021 Właśnie rozmawiałem z człowiekiem z tego sklepu. Ma być w przyszłym tyg. Podobno producenci mają problemy ze stalą i są opóźnienia Cytuj
Przemq89 Opublikowano 26 Listopada 2021 #423 Opublikowano 26 Listopada 2021 Ja jeszcze dwa tygodnie muszę czekać 😐 Cytuj
Przemq89 Opublikowano 28 Listopada 2021 #424 Opublikowano 28 Listopada 2021 Ktoś jeszcze założył ds wooda? Cytuj
homer90210 Opublikowano 28 Listopada 2021 #425 Opublikowano 28 Listopada 2021 Tak ja mam dwa miesiące 😉 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi