Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukam jakiś sensownych silników i dam znać co wyjdzie.Teraz nie ma sensu grzebać przy kociołku,najlepiej po sezonie.U siebie mam na razie zrobioną prowizorkę,czyli silnik bezpośrednio sprzężony z osią sprzęgłem elastycznym i leży na cegiełkach.Nie robiłem sensownej konstrukcji gdyż nie byłem pewny efektu działania.Teraz widzę że system się sprawdza i kupiłem zestaw kółek na pasek zębaty.Silnik zostanie przeniesiony na sciankę kotła i połączone paskiem zębatym.Żeby zestaw nie odstawał za bardzo od kotła najlepsza będzie przekładnia kątowa.Tutaj ceny zabijają a najprościej będzie użyć przekładni ze szlifierki kątowej.

Może z racji kilkuletniej walki z dymem jestem już przewrażliwiony i nie wiem jak inni, ale na filmiku @maronka ewidentnie widzę lekki dymek, chyba że to para wodna.

Panowie, jaką długość powinien mieć płomień przy paleniu węglem płomiennym lub gazowo-płomiennym? Na niektórych filmikach koledzy chwalą się bezdymnym spalaniem, ale płomień jest bardzo krótki, co może być spowodowane nadmiarem powietrza, a co za tym idzie niepotrzebnie wychładza się wymiennik. Natomiast u innych płomień jest tak długi, że nie da rady ocenić brak kopcących końcówek.

Bardzo minimalny dymek na filmiku widać,ale umówmy się z tym już nie będę walczył bo toż to prawie nic,na oryginalnym palniku ,minęła 12 h palenia żar jeszcze na parę godzin na kotle 70 ale pompkę wyłączyłem by wody nie wychładzać i za gorąco w domu było,na mrozy jak córa będzie narzekać na dokładanie ,5 worków kupię węgla bo tyle mi do auta wejdzie,ale wątpię by było tak zimno bym musiał palić ciągle ,myślę że z rana worek,a z wieczora drewienko na dopalenie resztek węgla ,a dodam jeszcze że nie rusztowałem ani razu ,może teraz trochę porusztuję ,dobrej nocy wszystkim

Edytowane przez maronka

To ładnie trzyma. U mnie przeważnie po 12h jest resztka węgla. No chyba, że się zawiesi w nocy to i 20 trzyma:)

U mnie też zapowiadają mrozy do -15. A było tak fajnie. Chyba jutro Wesoła zamówię...

Brodekg, dzięki za info w sprawie cegieł. Na pewno wypróbuję.

I tak jak pisałeś, że działa to dobrze na dużej mocy. Jak zbytnio przykręcenia dopływ PP to ogień który pojawiał się przy kanałach PW zanika i zaczyna się dymienie . Tak jakby większy ruch wirowy wytwarzał podciśnienie i zasysał więcej PW

Ja mam bufor, także palę cały czas na ful

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Odejdę trochę od tematu.

Czy jak dobieraliście kocioł to czy sugerowaliście się też wysokością i wymiarami komina?

przyznam się szczerze, że myślę o MPM DS 14kW i tam jest podany minimalny ciąg 0.3mbara. Poszukałem w internecie i znalazłem następujące wykresy:

(nie chcę tutaj nikogo reklamować i promować )

http://www.presto-kominy.pl/strefa-profesjonalisty/dobor-srednicy-komina-

http://www.instsani.pl/239/dobor-wysokosci-i-przekroju-komina

Mam komin wysoki na 8,8m w przekroju 14x14 cm z cegły więc ze wzorów mi wychodzi nawet więcej niż potrzeba a producent MPM podaje na swojej stronie minimalny przekrój komina 18x18 cm.

Czy to nie jest na wyrost? Czy coś źle myślę?

Kostka ,niedawno było juz :

http://www.wobex.com.pl/kalkulator?oblicz=true&wysokosc=9&moc=14&paliwo=1600

masz tez od nich aplikacje na androida ,kod QR na podanej stronie.

Ja mam jak w avatarze wkład blacha 1.4404  fi 140 wysoki na 8,5m -liczone od poziomu czopucha ,ale tak darło w komin ze zastosowałem RCK i zmiejszyłem podcisnienie do 10PA , i tak juz pale 2 sezon .

Bardziej bym sie martwił zimniejszymi spalinami i możliwościa kondensacji w kominie -a to smród,wykwity i w skrajnych przypadkach stawianie nowego komina.

Przepraszam tyle jest informacji na forum że nie doczytałem.

Rozumiem teraz już. Czyli gabarytami komina się nie przejmować tylko wkład z blacha 1.4404 i dołożyć reduktor ciągu.

Dzięki.

Witam

Mam takie pytanie czy jak kupię MPM 12-14kw 5klasa i bufor 1000 litrów to czy bez żadnych przeróbek (no moża poza wepchaniem szamotu na ruszt przed palnik) będzie czysto spalał na pełnej mocy?

Będzie czysto spalał nawet bez szamotki ale ta moc do tego bufora to tylko przy węglu ,na drewnie nie da rady ,za słaby będzie

Ja mam takie doświadczenie,że drewno zrobi większy hacjung od węgla.

A jak będzie się palił cały zasyp np.drewna to nie będzie kopcić?

Będzie czysto spalał nawet bez szamotki ale ta moc do tego bufora to tylko przy węglu ,na drewnie nie da rady ,za słaby będzie

Kolega nie podał swojego zapotrzebowania na ciepło,ale jak ma dobrze ocieplony dom to ten bufor może być za mały albo kocioł za duży.Ja moim małym kociołkiem na drewnie mogę zagotować bufor 1000l.

Totlanie nieocieplony dom.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3mjk

Sprawność około 60% bo rura do komina dobrze grzej,bo problem sadzy już prawie został opanowany.

Edytowane przez tajne

Sam widzisz ze przeciętna moc potrzebna do grzania w niewielkie mrozy to 5kW więc kocioł musi chodzić cyklicznie na drewnie.Maronka ma znacznie większa pow.do ogrzania i odbiór ciepła ma większy,poradzi sobie bez bufora.U Ciebie po ociepleniu ten kocioł będzie chyba za duży.

Ja nic nie będę ocieplał bo kocioł będzie za duży.

Mój obecny kocioł ma 8-10kw i nie jest palone cało dobę bo na wieczór zaczyna się robić upał a powietrza nie żałuje bo będzie kiszonka.

Ja chce z buforem i 12-14kw by był papier na 5klasę.

Edytowane przez tajne

Tajne ,ale z całej serii MPMa jedynie 12-14 ma certyfikat ale czytaj uwaznie -klasa czystości spalin 5 ,KLASA SPRAWNOŚCI 4 ,wiec kocioł ma ogólnie 4 klase .

Jak chcesz klase 5 ale nie automat to np kotły Atmos ,zgazowujace na drewno i wegiel drzewny ,wtedy masz klase 5 ,i ładowanie bufora ale rozwaz wtedy wiekszy bufor , jak np ten 

http://allegro.pl/atmos-kombi-c18s-10-20-kw-kociol-na-wegiel-drewno-i7075589723.html

Zgazowujący drogi.

Podobno szybko przerdziewieje w komorze zasypowej,ale to by chyba było można szamotu napchać.

I podobno do tych zgazowujących trzeba super hiper drewno nie wiedzieć czemu?

To 5klasę to chcę na przyszłość gdyby ustawa antyzadymowa dotarła.

A jak to jest z kominem do 5klasy?

Skrapla się sam czysty kondensat typu H2SO4 mokry popiół,HNO3 bez smoły tak?

Jaka jest najmniejsz moc tego atmosa?

A to chyba klasa emisji się liczy przy ustawie antyzadymowej?

Edytowane przez tajne

Perpetum mobile mówisz.

Mój kocioł stary trza wymienić.

W tym kraju to ja nie wiem nie można się zapytać normalnie bo ci zaraz z jakimś bimbrem wyskakują.

MPM ma dystrybutora w Lubartowie?

Edytowane przez tajne

Kolega nie podał swojego zapotrzebowania na ciepło,ale jak ma dobrze ocieplony dom to ten bufor może być za mały albo kocioł za duży.Ja moim małym kociołkiem na drewnie mogę zagotować bufor 1000l.

Jednym wsadem,nie wierzę, i nie mówię że drewnem nie da rady zagrzać bufora 1000l ale przy najmniej dwoma wsadami i znając problemy ludzi tu na forum z mocą na drewnie ,nadal uważam że 12-14 za mały do bufora na drewnie,kocioł i bufor ma sens wtedy jak zagrzewa się całość do 90 za jednym podejściem,ja u siebie jak bym do tego 17-19 co mam dorzucił bufor to na drewnie była by bieda całoś zagrzać może do 60-70 ,a to trochę mało zgromadzonej energii tak że ja brałbym do bufora 1000l  ten21-25 ,a nawet ten o numer większy i ewentualnie nie pakował bym całego ,jak tylko węglem to 1-2 numery mniejszy

Edytowane przez maronka

Spokojnie szamot na ruszt przed palnik i drewnem można do 85 hajcung robić.

W swoim kotle mam szamot na ruszcie przed palnikiem i drewno się pali bardzo dobrze.

A w czym problem napchać dwa wsady?

Po za tym tylko 12-14kw ma 5klase czy jeszcze jakiś?

Dziś gadałem z gościem o palniku na pelet i wygadał że jutro jadą z 17-19 do łodzi na badania na 5klasę ,wspomniał coś o jakiś ulepszeniach ale jak znam życie to będą to zawirowacze i spaliny moga się skraplać w zwykłych kominach ale za to te kotły będą nadal produkowane bo będą miały kwity ,a to znaczy że na wioskę do starego domu będzie sobie pewnie można zamówić bez ulepszeń dających klasę 5 ale utrudniających z pewnością obsługę,,,i jeszcze mówił koleś że można u nich zamówić palnik z pojemnikiem na pelet z drzwiami drugimi do naszych kotłów ale tyko te z boku otwierane ,więc to też jest jakiś pomysł,kocioł ds i sobie palimy jak teraz lato wiosna jesień , a zimą przekładamy drzwi z palnikiem i automat pełną gębą

Edytowane przez maronka

Tylko paliwo do tego automatu trochę za drogie.W przyszłym tygodniu też robię "automat" do palenia przez cały tydzień bez zaglądania do kotłowni,tyle że bez użycia prądu i mechanizmów.