Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam teraz kogoś kto przywiezie mi drewno liściaste.Już nie bawię się w zwożenie samodzielne,przyjedzie transport samowyładowczy i sporo roboty mniej.Dzisiaj trochę u mnie wieje a na drewnie cały szamot w palniku rozpalony do białości.

• Lubię to 1
Opublikowano

Koledzy czy ma ktos z  was nowa 14 tke  z buforem .. jak to dziala . ile trzeba wsadow . jak dlugo pali sie jeden wsad  ..mysle o drewnie lisciastym ..

Opublikowano

U każdego będzie inaczej,różny opał,różne zapotrzebowanie,różne warunki pracy kotła.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, petronas napisał:

Koledzy czy ma ktos z  was nowa 14 tke  z buforem .. jak to dziala . ile trzeba wsadow . jak dlugo pali sie jeden wsad  ..mysle o drewnie lisciastym ..

Jaki bufor ,na 1000l dwa wsady,spalanie liściastego plus minus  -4h(3-5)w zależności jak ustawisz czy pełna moc wtedy nawet przekracza 14kw czy na szczelinie wolniej ale dłużej wtedy i spaliny mniejsze

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Czy próbował ktoś z was wygasic kocioł załadowany powiedzmy do pełna, pracujący w stabilizacji? Chodzi o sytuację kiedy braknie prądu i pompki staną. Jak odetne dopływ tlenu  pp i pw jest szansa że kocioł wygaśnie i nie zagotuje Się? Widok z komina pomijam. W przyszłości niedalekiej będzie przetwornica i akumulator

Opublikowano
50 minut temu, Leszek3 napisał:

Czy próbował ktoś z was wygasic kocioł załadowany powiedzmy do pełna, pracujący w stabilizacji? Chodzi o sytuację kiedy braknie prądu i pompki staną. Jak odetne dopływ tlenu  pp i pw jest szansa że kocioł wygaśnie i nie zagotuje Się? Widok z komina pomijam. W przyszłości niedalekiej będzie przetwornica i akumulator

Ja tak czasem w lecie wygaszałem, gdy już woda w bojlerze była nagrzana a było jeszcze mnóstwo drewna wtedy na szczelnie wyzamykałem, łącznie z powietrzem wtórnym i piec się wygaszał. Przy następnym rozpalaniu wystarczyła wtedy nawet zapalniczka bo na dnie było pełno węgla drzewnego i niespalonego drewna.

Opublikowano

Może podlinkuj pytanie, bo nie widzę na stronie żadnych nowości.

Opublikowano

To jest tzw. nowa 14 A.D. 2019r z możliwością spalania drewna liściastego, ale konstrukcyjnie to nadal DS do węgla. To jeszcze nie to.

Opublikowano

jak wygląda przesłona do zmiany opału w nowym MPMie? I jaki przekrój ma sama przegroda ceramiczna? Jakie zadanie spełnia i czy reguluje się ją w czasie palenia.

Opublikowano

Z opisu jednego z kolegów to słabo ona działa i się wypala także ja bym jej w ogóle nie zamawiał ,by w komorze nie wystawały żadne klamoty powodujące zawieszanie opału

Opublikowano
15 godzin temu, pigeon8 napisał:

Ten kocioł co pojawił się na stronie mpm to ten nowy na drewno co miał być  zagazowujacy. Bo zabardzo nie widzę różnicy miedzy starym a nowum

Ktoś z forum opowiadał chyba o rozmowie z właścicielem MPM i pracach nad kotłem HG.Jeszcze tego kotła nie ma.Ten o którym myślisz jest tylko certyfikowany do czystego spalania drewna.

Opublikowano

Jak trzy lata temu pytałem o kocioł to już wtedy mówili że będzie na drewno i do dziś nie ma,tak że jak będzie to będzie i nie ma się co podniecać ,ja jestem sceptyczny

Opublikowano

Dziś na porannym biego spacerze byłem świadkiem jak rolnik wykiprowal rozrusznik trocin w lesie... zapytałem czemu marnotrawi opał... odp piec na ekogroszk. Końcowy efekt rozmowy to 6 rozrzutnikow trocin debowo/Brzozowo/bukowych w mojej stodole W dodatku suchych... zima następna za free na koniec chłop postawił flaszkę że mu to sprzątlem. Teraz ja idę do niego z druga:)

Opublikowano

Tez w rozmowie mailowej dostałem info o kotle typowo na drewno okolo 20kw na wiosne.

Ale cudów nie ma co sie spodziewać, ceny kotlow zasypowych sie mocno wyrownaly do góry :)

wiec czy wyjdzie czy nie strzelam ze okolice cenowe 5~7tyś zł. (MPM DS25kw kosztuje obecnie 5tys. zł)

W tym pułapie cenowym zaczynaja sie podstawowe Atmosy.

Opublikowano (edytowane)

@Leszek  - jak widać warto biegać. :)  Trociny to znakomite paliwo do mpm;a - wystarczy rozpalić wiaderkiem grubeszego a na to trociny - przykładowo do 14kw wchodzi mi 50l koszyk trocin i wypala sie wszystko do zera bez grama lokomotywy z komina. i całą instalację z 500l wody potrafi to zagrzać do 62-65'C  od wygaszonego kotła.

Edytowane przez mikkei
Opublikowano

Gdybym jak kiedyś,miał dostęp do trocin,na bank olałbym zasypowce i zostawił najtańszy kocioł jako wymiennik w połączeniu z retortą spalającą trociny.Ale to już nie wróci,trociny sprasowane są więcej warte niż kawałek drewna w całości.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Gregoryy napisał:

jak wygląda przesłona do zmiany opału w nowym MPMie? I jaki przekrój ma sama przegroda ceramiczna? Jakie zadanie spełnia i czy reguluje się ją w czasie palenia.

Z przesłony jest więcej pożytku, gdy leży obok kotła w piwnicy. Bez przesłony kocioł lepiej pracuje, dym z komory jest szybko zasysany przy dokładaniu drewna i co najważniejsze, pojawił się ładny płomień wirujący.

Gdy ten kocioł połączysz z węglem to robi się bajka, chciałem przez chwile iść w Skamp pv 13, ale paliwo do niego droższe i komin ceglany miałby trochę ciężko z temperaturami.

Edytowane przez Ryszard
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Pamiętam że hajnówkę kupiłem pod trociny i wytrzymałem 2m/c-e,wsad co 2h schodziły jak woda i kupa syfu,ale darmowe paliwo było,w mpm też pewnie ze 2h by się paliło

Opublikowano

Ja miałem zrobiony zbiornik ze ślimaczkiem podającym trociny bezpośrednio do zasypu.Teraz w MPM-ie cały zasyp trocin spala się porównywalnie z drewnem,najczęściej mieszam drewno z trocinami.Trociny miałem zostawione do mieszania z węglem,teraz węgla idzie mało wiec trocin muszę spalać z drewnem,ale idzie to pięknie,lepiej niż samo drewno.

• Lubię to 1
Opublikowano

U mnie standardowo rozpalka 5kg węgla i dwa wiadra 30 l trocin ledwo sie to mieści. Pp dołem na szczelnie plus miarkownik. Wtórne otwarte po obu stronach na Max. W środku zero szmotu poza fabryka. O 12 rozpalam o 19 jak bym chciał to dokładam i jadę dalej

• Lubię to 1
Opublikowano

W połączeniu z węglem to spoko ,samymi trochę kiepsko,i nie chce mi się wierzyć że trzymają tyle co drewno,waga to kw-y a waga trocin jest chyba mniejsza