Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam teraz kogoś kto przywiezie mi drewno liściaste.Już nie bawię się w zwożenie samodzielne,przyjedzie transport samowyładowczy i sporo roboty mniej.Dzisiaj trochę u mnie wieje a na drewnie cały szamot w palniku rozpalony do białości.

• Odpowiedzi 17.4 tys.
  • Wyświetleń 3.9 mln.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• I dlatego lubię to forum bo ścierają się tu różne teorie grzania tylko trzeba umiejętnie wyłuskać to co jest dobre i dobre dla mojego sposobu ogrzewania domu. Zanim kupiłem MP-a to przez 1,5 roku czyt

• Chcesz opini użytkowników kotła to nie czytaj opini ludzi typu Animus którzy kocioł MPM znają tylko z obrazków i opowiadań ludzi w internetach... Jesli interesuje ci naprawde ten kociołek ok 500

• Komu rozwaliła sie ceramika w MPM DS - albo pekła przegroda polecam kupić beton BOK 150 z Fenixusa i samemu odpać wszystkie cegiełki , przegrodę i palnik wirowy + zaizolowac całosć papierem ceramiczny

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Koledzy czy ma ktos z  was nowa 14 tke  z buforem .. jak to dziala . ile trzeba wsadow . jak dlugo pali sie jeden wsad  ..mysle o drewnie lisciastym ..

Opublikowano

U każdego będzie inaczej,różny opał,różne zapotrzebowanie,różne warunki pracy kotła.

Opublikowano
20 godzin temu, petronas napisał:

Koledzy czy ma ktos z  was nowa 14 tke  z buforem .. jak to dziala . ile trzeba wsadow . jak dlugo pali sie jeden wsad  ..mysle o drewnie lisciastym ..

Jaki bufor ,na 1000l dwa wsady,spalanie liściastego plus minus  -4h(3-5)w zależności jak ustawisz czy pełna moc wtedy nawet przekracza 14kw czy na szczelinie wolniej ale dłużej wtedy i spaliny mniejsze

Edytowane przez maronka

Opublikowano

Czy próbował ktoś z was wygasic kocioł załadowany powiedzmy do pełna, pracujący w stabilizacji? Chodzi o sytuację kiedy braknie prądu i pompki staną. Jak odetne dopływ tlenu  pp i pw jest szansa że kocioł wygaśnie i nie zagotuje Się? Widok z komina pomijam. W przyszłości niedalekiej będzie przetwornica i akumulator

Opublikowano

Dzieki  kol maronka .. krutko i zwiezle  ..

Opublikowano
50 minut temu, Leszek3 napisał:

Czy próbował ktoś z was wygasic kocioł załadowany powiedzmy do pełna, pracujący w stabilizacji? Chodzi o sytuację kiedy braknie prądu i pompki staną. Jak odetne dopływ tlenu  pp i pw jest szansa że kocioł wygaśnie i nie zagotuje Się? Widok z komina pomijam. W przyszłości niedalekiej będzie przetwornica i akumulator

Ja tak czasem w lecie wygaszałem, gdy już woda w bojlerze była nagrzana a było jeszcze mnóstwo drewna wtedy na szczelnie wyzamykałem, łącznie z powietrzem wtórnym i piec się wygaszał. Przy następnym rozpalaniu wystarczyła wtedy nawet zapalniczka bo na dnie było pełno węgla drzewnego i niespalonego drewna.

Opublikowano

Ten kocioł co pojawił się na stronie mpm to ten nowy na drewno co miał być  zagazowujacy. Bo zabardzo nie widzę różnicy miedzy starym a nowum

Opublikowano

Może podlinkuj pytanie, bo nie widzę na stronie żadnych nowości.

Opublikowano

To jest tzw. nowa 14 A.D. 2019r z możliwością spalania drewna liściastego, ale konstrukcyjnie to nadal DS do węgla. To jeszcze nie to.

Opublikowano

jak wygląda przesłona do zmiany opału w nowym MPMie? I jaki przekrój ma sama przegroda ceramiczna? Jakie zadanie spełnia i czy reguluje się ją w czasie palenia.

Opublikowano

Z opisu jednego z kolegów to słabo ona działa i się wypala także ja bym jej w ogóle nie zamawiał ,by w komorze nie wystawały żadne klamoty powodujące zawieszanie opału

Opublikowano
15 godzin temu, pigeon8 napisał:

Ten kocioł co pojawił się na stronie mpm to ten nowy na drewno co miał być  zagazowujacy. Bo zabardzo nie widzę różnicy miedzy starym a nowum

Ktoś z forum opowiadał chyba o rozmowie z właścicielem MPM i pracach nad kotłem HG.Jeszcze tego kotła nie ma.Ten o którym myślisz jest tylko certyfikowany do czystego spalania drewna.

Opublikowano

Jak trzy lata temu pytałem o kocioł to już wtedy mówili że będzie na drewno i do dziś nie ma,tak że jak będzie to będzie i nie ma się co podniecać ,ja jestem sceptyczny

Opublikowano

Dziś na porannym biego spacerze byłem świadkiem jak rolnik wykiprowal rozrusznik trocin w lesie... zapytałem czemu marnotrawi opał... odp piec na ekogroszk. Końcowy efekt rozmowy to 6 rozrzutnikow trocin debowo/Brzozowo/bukowych w mojej stodole W dodatku suchych... zima następna za free na koniec chłop postawił flaszkę że mu to sprzątlem. Teraz ja idę do niego z druga:)

Opublikowano

Tez w rozmowie mailowej dostałem info o kotle typowo na drewno okolo 20kw na wiosne.

Ale cudów nie ma co sie spodziewać, ceny kotlow zasypowych sie mocno wyrownaly do góry :)

wiec czy wyjdzie czy nie strzelam ze okolice cenowe 5~7tyś zł. (MPM DS25kw kosztuje obecnie 5tys. zł)

W tym pułapie cenowym zaczynaja sie podstawowe Atmosy.

Opublikowano

@Leszek  - jak widać warto biegać. :)  Trociny to znakomite paliwo do mpm;a - wystarczy rozpalić wiaderkiem grubeszego a na to trociny - przykładowo do 14kw wchodzi mi 50l koszyk trocin i wypala sie wszystko do zera bez grama lokomotywy z komina. i całą instalację z 500l wody potrafi to zagrzać do 62-65'C  od wygaszonego kotła.

Edytowane przez mikkei

Opublikowano

Gdybym jak kiedyś,miał dostęp do trocin,na bank olałbym zasypowce i zostawił najtańszy kocioł jako wymiennik w połączeniu z retortą spalającą trociny.Ale to już nie wróci,trociny sprasowane są więcej warte niż kawałek drewna w całości.

Opublikowano
12 godzin temu, Gregoryy napisał:

jak wygląda przesłona do zmiany opału w nowym MPMie? I jaki przekrój ma sama przegroda ceramiczna? Jakie zadanie spełnia i czy reguluje się ją w czasie palenia.

Z przesłony jest więcej pożytku, gdy leży obok kotła w piwnicy. Bez przesłony kocioł lepiej pracuje, dym z komory jest szybko zasysany przy dokładaniu drewna i co najważniejsze, pojawił się ładny płomień wirujący.

Gdy ten kocioł połączysz z węglem to robi się bajka, chciałem przez chwile iść w Skamp pv 13, ale paliwo do niego droższe i komin ceglany miałby trochę ciężko z temperaturami.

Edytowane przez Ryszard

Opublikowano

To kturedy podajesz pp jak palisz tymi trocinami ? masz wtedy na ruszcie szamot ? kol miki.. jak dlugo sie pali wsad ..

Opublikowano

Pamiętam że hajnówkę kupiłem pod trociny i wytrzymałem 2m/c-e,wsad co 2h schodziły jak woda i kupa syfu,ale darmowe paliwo było,w mpm też pewnie ze 2h by się paliło

Opublikowano

Ja miałem zrobiony zbiornik ze ślimaczkiem podającym trociny bezpośrednio do zasypu.Teraz w MPM-ie cały zasyp trocin spala się porównywalnie z drewnem,najczęściej mieszam drewno z trocinami.Trociny miałem zostawione do mieszania z węglem,teraz węgla idzie mało wiec trocin muszę spalać z drewnem,ale idzie to pięknie,lepiej niż samo drewno.

Opublikowano

U mnie standardowo rozpalka 5kg węgla i dwa wiadra 30 l trocin ledwo sie to mieści. Pp dołem na szczelnie plus miarkownik. Wtórne otwarte po obu stronach na Max. W środku zero szmotu poza fabryka. O 12 rozpalam o 19 jak bym chciał to dokładam i jadę dalej

Opublikowano

W połączeniu z węglem to spoko ,samymi trochę kiepsko,i nie chce mi się wierzyć że trzymają tyle co drewno,waga to kw-y a waga trocin jest chyba mniejsza