Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W pierwszym kanale kotłów ds , gdzie spaliny idą do góry , przy prawidłowym paleniu nie powinno być niczego do czyszczenia. Pyłek opadnie sam.

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące czyszczenia wymiennika w MPM czy próbował ktoś wypalić z niego sadzę polewając np rozpałką do grilla ? Pytanie może głupie ale zastanawiam się nad ewentualnymi skutkami ubocznymi wypalenia zamiast zeskrobania sadzy ?

Opublikowano

Najpewniej jest sadzę usunąć mechanicznie lub odpowiednim rozpuszczalnikiem na zimno.Potem postarać się żeby tej sadzy nie produkować zbyt dużo.

Co do smoły w komorze zasypowej,już kolejna osoba próbuje zwalić winę na konstrukcję kotła.Problem jest tylko w konstrukcji drzwiczek,bo każdy DS w którym nie podamy powietrza przez zasyp,będzie miał smołę w komorze.W poprzednim kotle drzwiczki miałem wysunięte nieco do przodu i lekko pochylone,dzięki temu smoła nie spływała na uszczelnienia.

Opublikowano

Co do stosowania płynów łatwopalnych to lepiej sie dobrze zastanowić ,komin choc zimny ma zawsze ciąg i wciąga opary.

Polejemy,zaczniemy skrobać ,gdzies jakaś iskra i podmuch z zapalonych oparów komina wyleci góra i dołem,

jak przy okazji nie rozsadzi komina i nie spowoduje pozaru,dodatkowo ognisty podmuch upiecze nas zywcem ;-)

Jeśli juz czyms polewac dla pomocy to bym zdemontował rurę łaczącom piec z kominem,a komin zatkał na ten czas .

Opublikowano

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1z8v

Mój wynik. Jeszcze nie skończyłem modernizacji termicznej więc wynik w przyszłości wydaje się będzie lepszy. na chwile obecną skłaniałbym się ku 8-10kw. Pytanie czy przy 157 żeberkach żeliwnych i starej instalacji grawitacyjnej nie będzie to mało. Proszę o opinię.

Opublikowano

Właśnie wracam z dokładnego mierzenia komina od czopucha pieca do wylotu komina 9m komin 14x14 u podstawy troszkę szerszy.

Bedzie paliło mpm-em 8-10 kw ????

Co do ciągu ostatecznie mam ochotę skonsultować sie jeszcze z kominiarzem (pomiar)

Opublikowano (edytowane)

Masz w instrukcji kotła minimalne wymiary komina, jeśli Twoje są mniejsze nie masz gwarancji w przypadku niedomagania kotła. Przy tej długości ciąg na pewno jest wystarczający.

Edytowane przez wojtl
Opublikowano

Mój wynik. Jeszcze nie skończyłem modernizacji termicznej więc wynik w przyszłości wydaje się będzie lepszy. na chwile obecną skłaniałbym się ku 8-10kw. Pytanie czy przy 157 żeberkach żeliwnych i starej instalacji grawitacyjnej nie będzie to mało. Proszę o opinię.

Ilosć wody w obiegu przy kotłach zasypowych, im więcej tym lepiej. Mam 147 żeberek żeliwnych i dom 100 letni nie ocieplony, i paląc drewnem z mocą ok 12 kw muszę przepalać bo jest za gorąco przy ciągłym paleniu. Dom 14m x11m, dwa poziomy i cały podpiwniczony.

8 - 10 kw wystarczy palac węglem.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam takie to oto pytanie o MPM 12-14 kW  - jak długo jeden wsad drewna (mówimy tylko o drewnie) mógł by wytrzymać - chodzi o czas spalania - przy takim domu - http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1zap ? Chodzi mi o długość spalania bez bufora? Oraz jak byśmy palili z dużą mocą ładując bufor.

I pytanie nr 2. Jak długo bufor (i ewentualnie jak duży) po wygaśnięciu może podtrzymać temp. w domu w okolicy 22 stopni u Was w domach.

Pytam o to ponieważ przymierzam się  do zmiany pieca i chcę wybrać najlepszą opcję do spalania drewna.

Dom - ściana =suporex24 + 8cm steropian + cegła ceramiczna K2 12cm. Razem 158m2 do ogrzania + piwnica nieogrzewana 78m przy stałej mniej więcej temp. w niej 15-18 stopni?

Edytowane przez ekolud
Opublikowano

Witam

Prawdopodobnie sypnę troszkę piasku w tryby MPM :) ,lecz niebawem zobaczymy jak się sprawdzi przy większych mrozach i paleniu drewnem (na horyzoncie -15) szczególnie na tych mniejszych piecykach

Opublikowano

Właśnie wracam z dokładnego mierzenia komina od czopucha pieca do wylotu komina 9m komin 14x14 u podstawy troszkę szerszy.

Bedzie paliło mpm-em 8-10 kw ????

Co do ciągu ostatecznie mam ochotę skonsultować sie jeszcze z kominiarzem (pomiar)

Mam 8m komina 14x14 i jest lepiej niż dobrze.

Opublikowano

Witam

Prawdopodobnie sypnę troszkę piasku w tryby MPM :) ,lecz niebawem zobaczymy jak się sprawdzi przy większych mrozach i paleniu drewnem (na horyzoncie -15) szczególnie na tych mniejszych piecykach

Ja mam przewymiarowany o jakieś 8 kilołotsów więc nie mam tego zmartwienia. Ale i tak czekam z niecierpliwością na te mrozy. U mnie zapowiadają -22 pod koniec tygodnia

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam

Myślę że dla większości z nas, te mrozy mogą być własnie smarem w trybikach Mpa-a.

Sam wiem po sobie, kiedy w zeszłym roku zrobiło sie trochę zimniej, bardzo szybko zrezygnowałem z moich ustawień zmniejszających moc do oryginału, by móc palić z mocami bliskich nominalnych ;-).

Kociołek od razu przebudził sie z "zimowego" letargu :-)

Opublikowano

Do wypalania sadzy jest proszek typu sadpal. Wszelkie inne zdecydowanie odradzam bo w najlepszym razie zapali się sadza w kominie.

Mam 8m komina 14x14 i jest lepiej niż dobrze

Sam przekrój i wysokość to nie wszystko. Dużo zależy od ukształtowania terenu oraz samego umieszczenia na dachu(powyżej/poniżej szczytu).

Opublikowano (edytowane)

wg mnie mało 168 żeberek to ok 17 kw mocy przy 70 stopniach i 8,5 kw przy 50 stopniach tak więc będzie ci ciężko  tak małym piecem osiągnąć większą temperaturę jak 55 stopni ale to teoria i może się mylę sorki 157 żeberek to ok 16 kw mocy ale i tak 8-10 może być za mały chyba że węglem i bez wygaszania to da radę

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Ilość wody w instalacji, liczba żeberek, metrów podłogówki nie ma tutaj znaczenia. Liczy się tylko zapotrzebowanie na ciepło. Przewymiarowane grzejniki oddadzą tyle samo ciepła tyle że przy niższej temperaturze zasilania/ niższym przepływie. Od temperatury pracy kotła są zawory mieszajace 3d/4d..

Opublikowano

Dla zainteresowanych - palenie peletem w MPM DS :)

Opublikowano

Ilość wody w instalacji, liczba żeberek, metrów podłogówki nie ma tutaj znaczenia. Liczy się tylko zapotrzebowanie na ciepło. Przewymiarowane grzejniki oddadzą tyle samo ciepła tyle że przy niższej temperaturze zasilania/ niższym przepływie. Od temperatury pracy kotła są zawory mieszajace 3d/4d..

ale nie wszyscy mają te zawory i żeby osiągną te 70 stopni na tylu żeberkach to potrzeba pieca o odpowiedniej mocy chyba że komuś wystarczy 50 stopni to ok

Opublikowano

Dla zainteresowanych - palenie peletem w MPM DS :)

czy ten kolega z filmiku ma specjalny palnik na pellet ?

Opublikowano

ale nie wszyscy mają te zawory i żeby osiągną te 70 stopni na tylu żeberkach to potrzeba pieca o odpowiedniej mocy chyba że komuś wystarczy 50 stopni to ok

70* nie musi być na wszystkich grzejnikach, np w sypialni wystarczy może 40*