Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takowe ustawienia nie istnieją.

Opublikowano

Potwierdzam, takowe ustawienia nie istnieją. Kazdy dom, kazda instalacja jest inna, przy rozruchu serwisanci przeważnie wpisują te same ustawienia ( poczytaj wcześniejsze posty, są tam ustawienia dla różnych mocy kotła) Polecam obserwacje kotła najlepiej juz w sezonie opałowym i czerpiąc wiedzę z tego forum wprowadzać delikatnie korekty w kotle!

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zmniejszyć temp w domu do 18 stopni. Ewentualnie wyłączyć kocioł na stałe.

A tak na poważnie. Jeżeli grzejesz CWU kotłem to zastosuj obniżenie nocne o 5-6 stopni  w czasie gdy nie korzystasz z ciepłej wody. Jeżeli masz mieszacz z siłownikiem to włącz sterowanie pogodowe i doświadczalnie wybierz krzywą grzewczą tak, żeby było wystarczająco ciepło i jednocześnie utrzymać możliwie niską temp obiegu. Nie stosuj obnżeń nocnych w domu.

Opublikowano

Krzywa grzewcza, czasy i przerwy podawania peletu , histerezy, ustawienia H1 i H2, to jedno. Oszczędności może tez przynieść zainstalowanie sterownika pokojowego czy nawet zwyklych glowic termostatycznych w pomieszczeniach.

Opublikowano

Takie pytania to troche jak by zapytać jak mocno wciskacie gaz w swoim samochodzie :-) Na tym forum bylo sporo o ustawieniach, przewiń z 500 postów wcześniej poczytaj od czego zależy ustawienie tych wartości i jakie efekty daje. Naprawdę jest sporo wiedzy na tym forum tylko trzeba zagłębić się w lekturę! Sam rok temu zaczynałem przygodę z peletem i Lazarem i na tym forum dużo przydatnych rzeczy się nauczyłem i wiem że na pewno nie ma uniwersalnych ustawień do kotła. Trzeba poczytać i małymi krokami próbować

Opublikowano

Witam,

W tym roku zamontowałem SF22 KW i powoli czytam i próbuje dostrajać piec do swoich potrzeb:)
I już pojawił się pierwszy problem, mianowicie przy mocy 30% zawartość tlenu mam na poziomie około 17% i jest to trochę dużo z tego co czytam.
Nadmuch ustawiony na 20% i niżej nie mogę zejść a wiec trzeba przysłonić przepustnice powietrza tylko nie widzę gdzie ona jest:)) Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć w którym miejscu sie ona znajduje.

Opublikowano

Właz inspekcyjny przykrecony dwoma srubkami z przodu kotła, odkrecasz i tak masz gorna i dolna ( śruby motylki) . Ale tam bym nie grzebał zbytnio by nie przedobrzyc, jak pelelt spala sie dobrze to nie zmieniaj, u mnie na wszystkich mocach jest pare procent wiecej tlenu i jest ok

Opublikowano

Dziś zajrzałem co jest w szufelce na popiół oraz na samym palenisku.

W szufladce na popiół jest trochę niedopalanego pelletu ale to może być wina grzania na wodę oraz dlatego że  kocioł był niedawno ustawiony przez serwisanta.

Natomiast w górnej zauważyłem, że drzwiczki są już z nalotem sadzy.                    Może trochę, przesadzam ale wczoraj piec podchodził mi przy 30% pod 18% tlenu. I chciałbym spróbować podregulować trochę powietrze. A więc czy ten słynny właz inspekcyjny gdzie mogę wyregulować dyszę jest miedzy paleniskiem a wyczystką na popiół? Czy pod białą obudową u góry?

Opublikowano

Jak przymkniesz dyszę to wpłynie to też na pracę przy 100% mocy i to niekoniecznie pozytywnie.
Na początek zwiększ podawanie pelletu na 30% mocy, tlen powinien być niższy wtedy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po sezonie letnim.

Dzisiaj odpaliłem testowo kocioł na CO. Latem zrobiłem w końcu porządek z kominem, jest prosty z wkładem 125.

Ale też dopiero dzisiaj zobaczyłem, że zdalnie w menu serwisowym minimalny nawiew na 30% jaki mogę ustawić to 33%. Na pewno to ograniczenie było na 20%. I teraz pytanie czy zmienił to serwisant na przeglądzie w jakimś dodatkowym ekstra menu serwisowym, czy wgrał nowy soft, czy też (ale to raczej wątpliwe) soft zaktualizował się sam przez internet.

Te 33% to zdecydowanie za dużo, teraz z dobrym kominem chciałbym wrócić do niskiej temperatury spalin (o 1-2 st większej od kotła) na 35% mocy, tak pracowałem chwilowo w zeszłym roku ale ze względu na problem skroplin podniosłem. Jak jest u was? Też podniosły się minimalne obroty?

Opublikowano

Robson24 tak, u mnie też dali na 30% i nie pamiętam gdze to zmniejszałem. 

Opublikowano

Panowie pomału trzeba zacząć sezon, zapasy olczyka zrobione

Zgłosiłem przegład, ciekawe kiedy przyjadą. Pewnie na św bo piszą że do 3 mieśięcy

Pawellll z dobrym Koninem czy wkładem bedzięsz miał rewelacyjnie i spokój. 

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, mam pytanie dotyczące nadzoru, czy korzystacie z tej funkcji i czy jak jest na nadzór to później zamiast się palić dalej jak spadnie temperatura to się rozpala od nowa(jakie tam macie ustawienia?) dodam że nie mogę dźwignąć funkcji casu podawania. 

16011016502586879645067886264718.jpg

Edytowane przez gwint