Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.09.2020 o 18:23, Robson24 napisał:

Zgłosiłem przegład, ciekawe kiedy przyjadą. Pewnie na św bo piszą że do 3 mieśięcy

Zgłosiłem pod koniec sierpnia, dostałem maila, że z powodu COVID zawieszają przeglądy i będą traktować zgłoszenie jako ważne z punktu widzenia gwarancji. Po  czym 2 tyg później zadzwonił serwisant, że jutro będzie :)

• Odpowiedzi 3.7 tys.
  • Wyświetleń 770.2 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• rozpuszczam pellet i po wysuszeniu widzę z czego go sklejali. To dlatego że był kłopot z Barlinkiem. Na dnie palety były worki z zanieczyszczonym pelletem, czy było to celowe czy przypadek? tego

• Jestes w tym samym miejscu co ja gdy walczyłem z "dziwnymi" workami Barlinka (na dnie palety co chyba nie jest pojedynczym przypadkiem ), tez wtedy pytałem czy ustawia się kocioł pod pellet? Serwisant

• Nie chce prowadzić tu żadnej kryptoreklamy firmy, ale znajomy w kotle Kostrzewa przerabiał różne pellety i obecnie chwali "Wrona" (pewnie dopóki się nie zepsuje jakość). Jasny, czysty, nie pyli, spali

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Możecie w waszych piecach w funkcji nadzur zmienić czas podawania? 

Opublikowano

Jaką drogą? 

Opublikowano

zalezy kto i co chce osiągnąć ja zmieniałem również czasy podawania i kilka stron wczesniej napisalem co osiagnąłem w ten sposob. 

Opublikowano

Witam, może ktoś podpowie jaka jest przyczyna wygaszania i zaraz ponownego rozpalania kotła. SmartFire 15 cztery lata nim palę nic nie zmieniałem , czyszczenie i normalna eksploatacja, bufor 800l.+ bojler 300l. Ostatnio przy temp. 66stopni wygasza się i ponownie się rozpala i idzie do zadanej 85stopni i znowu się wygasi. Nie serwisuję kotła .

Opublikowano

witam posiadam sf15 od zeszłego roku, generalnie jestem zadowolony aczkolwiek nie był do konca wyposazony. Dzisiaj został zamontowany mieszacz 4d z siłownikiem podłoczony wg schematu lecz zostały  jeszcze ustawienia czy wie ktos po mału od czego zacząć? Pozdrawiam 

Opublikowano
11 godzin temu, Junior15 napisał:

czy wie ktos po mału od czego zacząć?

Od wywalenia tego 4D. Na dzień dobry krzywdę sobie zrobiłeś, no ale masz to co chciałeś. 

Opublikowano

Dlaczego krzywde ? 

Opublikowano

poczytaj forum. po raz kolejny nie ma sensu o tym dyskutować

Opublikowano

Na Forum jestem od 08/2019 od tamtego czasu obserwuje wpisy ale nie pamietam o jakis ustawieniach mieszacza. W sumie zależy jaka instalacja bo u mnie zauważyłem że  praca kotła bez mieszacza była ciągle miedzy 30 a 50 %. Instalacja C.O. grzejniki stalowe + głowice termostatyczne bez podłogówki + 500l CWU dom 160m2 okna 3 szyby i przez zeszły sezon wybalował 6,5T pelletu tzn. 0d 08/19 do 08/20. Na rurze od C.O. było zawsze około 60-63°C co było bez sensowne a teraz przy mieszaczu max 45 i grzejniki też są gorące. Kazdy ma inną  instalacje i u kazdego to inaczej funkcjonuje. Przez kolejny sezon zostawiam bez zmian i po roku napiszę  czy było warto zainwestować  w mieszacz z siłownikiem. Pozdrawiam 

Edytowane przez Junior15

Opublikowano

ja nic mie pisałem o ustawieniach i nie napiszę bo nie wiem, pisałem o 4D jako takim

Opublikowano
W dniu 7.10.2020 o 08:44, Gonzo19 napisał:

ja nic mie pisałem o ustawieniach i nie napiszę bo nie wiem, pisałem o 4D jako takim

A posiadasz 4d? 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

a muszę?

Opublikowano

Nie wiem, nie mam pojęcia jaką masz instalacje dlatego zapytalem bo jesli nie posiadasz to nie rozumiem dlaczego od razu jest krytyka z twojej strony i takowe podejście ? 

Opublikowano

Żaby o czymś wiedzieć, nie trzeba tego posiadać. Trzeba umieć uczyć się na błędach innych. W szkole tez uczyli Cie o wielu rzeczach których na oczy nigdy nie widziałeś i nigdy nie zobaczysz a wiesz, ze tak jest i bierzesz to za podstawę swojego rozumowania świata. 

Opublikowano

@Junior15

Jaka zadana kotła? 

Jaka temp powrotu? 

Której temp pilnuje siłownik? 

Pompę kotłową masz? 

Wstw kilka fotek... 

Opublikowano
W dniu 7.10.2020 o 09:30, Trener40 napisał:

@Junior15

Jaka zadana kotła? 

Jaka temp powrotu? 

Której temp pilnuje siłownik? 

Pompę kotłową masz? 

Wstw kilka fotek... 

Temp. Kotła 75°C pracuje na wyższych temp. Tzn. 67-70  na powrocie nie mam czujnika nie został wysłany w zestawie. Temp. Zadana 40°C ale zazwyczaj wzrasta do 55 czasem nawet do 60 ale wtedy go zamyka. Pompa kotłowa też jest. 

IMG-20201007-WA0000.jpg

IMG-20201007-WA0001.jpg

IMG-20201007-WA0002.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

Nie cytuj ostatnich postów... 

Ogólnie ja dramatu tu nie widzę. Pompa kotłowa  zabezpiecza temp powrotu i dzięki temu siłownik nie wahluje w prawo i lewo zaworem. 

Ten wzrost temp do 60st, to kiedy występuje? Pewnie w pierwszej fazie dogrzewania pomieszczeń? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam kolegów.

Zamierzam podpiąć u siebie pod kocioł sf22 termostat pokojowy i mam kilka pytań.

1. Termostat 1 wpinamy w zlacz 26 i 27. Który z nich to COM a który No?

2. Jaki przekruj ma mieć przewod podłączeniowy?

Z gory dzięki za odpowiedzi pozdrawiam.

Edytowane przez bobomerco
Bledy

Opublikowano

1. Wszystko jedno. Wybierz sobie. 

2. 2x0.35mm2 lub wiekszy

Opublikowano

Panowie,

Mam również problem z podłączonym termostatem pokojowym podłączonym pod mieszacz nr 1 (złącza 26,27) - mianowicie w takiej konfiguracji termostat bardzo fajnie wyłącza mi pompę obiegową mieszacza z obiegu nr 1 (czyli jak rozumiem jest prawidłowo podpięty), jednakże nie wprowadza kotła w tryb "postój" tylko ponownie się rozpala - nie czeka, aż w pokoju spadnie temp. o zadaną histerezę - blokada kotła włączona, opcja blokady pompy też nie powoduje wyłączenia pompy. 

Macie jakiś pomysł, co mogę jeszcze sprawdzić?

Opublikowano

ustaw sterowanie kotła termostatem

Opublikowano

@Gonzo19 - to może być dobry trop, sprawdzę wieczorem :-), dobrze myślę, że ustawienie to jest w ogólnych ustawieniach kotła, a nie w serwisowych, prawda?