Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, 8010 napisał:

A co ma zrobić ktoś kto właśnie kupił ster lub cały zestaw? Skąd ma mieć porównanie?

Przy retorcie jeszcze można skumac że jest za mały kopiec , przy rynnie też zobaczysz że jest mniej żaru . Gorzej ma ten kto ma sv tam nie zerknie od tak :) . Można sobie slabiej wysterowac palnik i myśleć że jest dobrze . Dajac np połowę minusikow z zakresu myslac sobie jestem w połowie dam rady . Klepie taki później powietrze by nie było spiekow i niedopalkow . Ster pokazuje pełną moc . Wszystko gra i tanczy . A że zimy mamy jakie mamy to te pare kw nie odczuje .

Tak to widzę :)

Opublikowano

Czy ktoś podpowie jak obniżyć modulację?

Na kotle przy zadanej 60 jest 63 a modulacja 36%

Mała instalacja - 8grzejników, mam pompe na powrocie.

Ktoś pisał o kopczyku a to o przepływach ale jak to wyłapać i czy efekt po zmianach będzie widoczny, że to ten kierunek.

Jakie przepływy ustawić?

Będę wdzięczny za pomoc

Opublikowano
2 godziny temu, Oldek napisał:

Zapewne w nowym sterze nie ma wersji testowej :)

Oldzio przyjmuję hipotezę jak już będzie oficjalny soft

Opublikowano
1 godzinę temu, FAFAŁ napisał:

Przy retorcie jeszcze można skumac że jest za mały kopiec , przy rynnie też zobaczysz że jest mniej żaru . Gorzej ma ten kto ma sv tam nie zerknie od tak :) . Można sobie slabiej wysterowac palnik i myśleć że jest dobrze . Dajac np połowę minusikow z zakresu myslac sobie jestem w połowie dam rady . Klepie taki później powietrze by nie było spiekow i niedopalkow . Ster pokazuje pełną moc . Wszystko gra i tanczy . A że zimy mamy jakie mamy to te pare kw nie odczuje .

Tak to widzę :)

1.Na rynnie dość szybko zobaczysz że trzeba przesunąć żar w prawo lub lewo

2. Retorta już gorzej bo w zależności od powietrza zapadanie się kopca może być różne ( np. przy różnych mocach )

3. SV to faktycznie trudno zobaczyć.

Opublikowano
14 minut temu, manx napisał:

Jakie przepływy ustawić?

Kiedy sa wszystkie glowice zatwarte,1 pompka,wode w kotlu stoi,przeplywu nie ma.1 grzejnik otwarty stale,obiegu jest.

Opublikowano
4 godziny temu, glibo napisał:

panowie pomoże mi ktoś z ustawieniem sterownika , problem mam z niedopalonym ekogroszkiem po wyjściu z modulacji w stan czuwania ,piec pracuje w pidzie od 6 do 10 pozniej przechodzi w czuwanie do godziny 19 .tak wyglada kopczyk w modulacji 75%

jeśli masz za dużo opału w momencie przejścia w czuwanie,to prawdopodobnie masz za małe powietrze na modulacji z której w czuwanie przechodzi , zrób korektę powietrza dla tego przedziału ,

jednak zanim  coś poprzestawiasz wstaw jeszcze  wykres żeby było pewne że na pewno tam leży przyczyna 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jolo747 napisał:

jeśli masz za dużo opału w momencie przejścia w czuwanie,to prawdopodobnie masz za małe powietrze na modulacji z której w czuwanie przechodzi , zrób korektę powietrza dla tego przedziału ,

jednak zanim  coś poprzestawiasz wstaw jeszcze  wykres żeby było pewne że na pewno tam leży przyczyna 

chart.jpeg

wentylator wpa06 ustawiony na max 26%

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

To nie praca w modulacji-typowy dwustan.Z dolu w gore i nic pomiedzy.Ponad 2 godziny stalej pracy rosna spaliny,potym nawet spadaja,rosnac maja ok.15 min i + - trzymac na stalej mocy.Jesli po 4 godz.takej pracy jest nie dopalony groch,to za malo dmuchasz.

Opublikowano

daj zdjęcie wykresu ze sterownika , ten jest dla mnie nieczytelny, 

Opublikowano

Ja to juz mam nawet kreske spalin prosta :)

A ten sejsmograf to baniak :)

IMG_20200324_050817450.jpg

Opublikowano (edytowane)

zmieniłem węgiel z kgm standard na gold, normalnie czary , zupełnie inna praca sterownika, inna modulacja, jakość opału ma ogromny wpływ na pracę tego sterownika, mogę śmiało napisać , masz problemy z ustawieniem procesu spalania? problem może leżeć poza sterownikiem 

20200324_090355.jpg

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

@jolo747 kto ? 

Jeśli O mnie chodzi to kończę sachare z obi :) już tam powoli wchodzi na palnik  nn ze skladu :)

Opublikowano

@tig22 ustawiasz korektę + to czym ma regulować czy kotłem czy mieszaczem

Opublikowano

W menu wpisujesz temp. na zewnątrz po której wyłącza się pompa. Jak  temp. spadnie to pompa się włączy. Wystarczy podnieść temp. wyłączenia pompy i po kłopocie.

c.o > reg.pogodowy > temp.wył. obwodu

https://www.youtube.com/watch?v=1UXGeiH6748

Opublikowano (edytowane)

Program czasowy,temp.pomieszenia itp.Wylacz wszytkie regulacie CO(stop,lub praca ciagla-dla softu) i wchodzi do pogodowej.W pogodowce zalacz sterowanie mieszac.

Jescze pompa gdy mieszac na 1 ,mieszac gdy pompa 1,lub jak to jest.?.......

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Witam Panowie,

ja bym chciał trochę rozwinąć temat startu palnika dlatego, że nie do końca to u mnie chodzi najlepiej niby jest początkowa dawka i rozdmuchanie jednak ja myślę, że to trochę za mało.

15s możemy ustawić max i tu dla tych co mają szybki podajnik i słaby ciąg dadzą radę jednak co z tymi co mają wolny podajnik (12kg) i duży ciąg kominowy możliwości ustawienia słabe. Można by dołożyć więcej czasu jedna ja myślę, że najlepiej byłoby zrobić start palnika jako jeden proces, a później przejście w modulację co wy na to. <krytyka mile widziana ;)>

Opublikowano (edytowane)

masz na myśli start palnika po czuwaniu ? jeśli masz mało opału na palniku po czuwaniu to zwiększ podawanie w czuwaniu lub zmniejsz przerwę,  ja mam podajnik 19,5kg podawanie 7sek ,i nie ma z tym problemu, pod warunkiem że końcowa faza modulacji nie wypala mi opału na palniku, oraz nie wypala mi nadmiernie opału w czuwaniu 

z kolei powietrze w czuwaniu moim zdaniem powinno być ustawione na połowę max powietrza w modulacji , a czas wyjścia z czuwania tak aby spaliny osiągnęły zakres normalnej pracy w modulacji a na pewno przekroczyły temperaturę kotła  , u mnie to 230 sek 

Edytowane przez jolo747
Opublikowano (edytowane)

I czesciejsie "probudzenie" i slabe,dlugszie dmuchanie(tak,by nie wypalac caly zapas wegla) palnika w podtrzymaniu nie pomaga?

Edytowane przez bercus
Opublikowano
3 godziny temu, jolo747 napisał:

, jakość opału ma ogromny wpływ na pracę tego sterownika

Pewnie tak. Ja dopiero zaczynam przygodę z tym sterownikiem i na byle jakim węglu MOCNY max 24Mj (w rzeczywistości jest pewnie około 22Mj) jest tak:

20200324_123216.jpg

Opublikowano

Može nie až tak dla Mj,ale chečnosci,smaku wegla do samego spalania.

Opublikowano
22 minuty temu, jolo747 napisał:

masz na myśli start palnika po czuwaniu ? jeśli masz mało opału na palniku po czuwaniu to zwiększ podawanie w czuwaniu lub zmniejsz przerwę,  ja mam podajnik 19,5kg podawanie 7sek ,i nie ma z tym problemu, pod warunkiem że końcowa faza modulacji nie wypala mi opału na palniku, oraz nie wypala mi nadmiernie opału w czuwaniu 

z kolei powietrze w czuwaniu moim zdaniem powinno być ustawione na połowę max powietrza w modulacji , a czas wyjścia z czuwania tak aby spaliny osiągnęły zakres normalnej pracy w modulacji a na pewno przekroczyły temperaturę kotła  , u mnie to 230 sek 

tak po czuwaniu, może nie jarzę gdzie zwiększam podawanie w czuwaniu bo przerwy to oczywiste i siła nadmuchu

Opublikowano

Z mniejszym nadmuchiem tež nie zrobisz w podtrzymaniu tak dužy kominowy ciag naturalny.Widač u mnia na RCK.Roznica duža.W podtrzymaniu wystarcza palnik zapalič,nie rozjechač do obrotów.

Opublikowano

1 godzinę temu, DanielJu napisał:

nie jarzę gdzie zwiększam podawanie w czuwaniu bo przerwy to oczywiste i siła nadmuchu

palisz w dwu stanie czy  automacie ?

20200324_142445.jpg