Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sie myja...dzis sobota dzien "kumpania"....zaraz ide aby nagrzeje wode w garnkach na gazie zeby mi wykres nie skoczyl:)

Bez zartow :kogo prosty wykres interesuje...wazne jest spalanie a wykres pelni role pogladowa.

Opublikowano (edytowane)

W takiej sytuacji musi być aktywna ochrona powrotu, temperatura min. powrotu ustaw na taką jaką masz przed włączeniem pompy CWU i jest jeszcze jeden warunek który moim zdaniem jest bez sensu czyli temperatura kotła musi być niższa niż zadana. Jak to powyższe jest spełnione i wzmocnienie ustawione np 10 to zobaczysz jak modulacja wystrzeli do góry.

Na poniższych zdjęciach widać jak to działa, ochrona ustawiona na 50stC.

Na drugim widać jak niepotrzebnie sterownik czeka aż zadana spadnie poniżej 55 (ustawione 55).

IMG_20181124_192910.png

IMG_20181124_193126.png

Edytowane przez crook
Opublikowano
5 godzin temu, carlo napisał:

Czy ktoś może potwierdzić czy w sofcie 2.11 sterownik nalicza zużycie w ROZPALANIU?

A teraz do rzeczy...

Czy ktoś na tym forum może odpowiedzieć na powyższe proste pytanie czy jest to może zbyt skomplikowane w porównaniu do kilkudziesięciu postów powyżej?

Opublikowano

TAK, nie jest to skomplikowane pytanie. Sterownik będzie liczył spalanie, nawet jak zawleczkę zerwie :)

Opublikowano

Wtam dormario. Wiec tak: dom 240m2 obecnie grzeje tylko dół bo majstry mowia ze za goraco u gory i ze w zupelnosci starczy to cieplo co przez klatke schodowa sie przedostanie. Kocioł robiony na zamowienie bo kotlownia mala i chcialem ja jak najlepiej wykorzystac. Palnik mala ekoenergia. Ogolnie chcialem piec ok 20kw a ostatcznie wyszed 15-25... tak twierdzi konstruktor. Moze tak byc bo nie jest zbyt wielki. Mur trzy warstwy. Megamax, 12cm styropianu i minimax (kozlowice) w sumie ok 50cm. Okna MS trzy szyby 82mm. Styropian w podlodze 15cm. Poddasze piana pur 20cm (wedlug mnie jedyne sluszne rozwiazanie przy dachu kopertowym). Instalacja podlogowa 100% ok.1800mb. Wyjscia na kaloryfer mam w scianach ale zaslepione. Docelowo beda trzy drabinki ktore w moim zamysle maja zapewnic cieply powrot zamiast cwu. Instakacja to dwie pompki energo oszczedne na drabinki (i kaloryfery) i na podloge. Dwie zwykle na cwu i na obieg cieplej wody bo kuchnie mam daleko. Zawor 3d na podloge z silownikiem (piekna sprawa, ładnie trzyma temp).

Opublikowano

U mnie 2.10 zabudowa i nie nalicza zużycie w ROZPALANIU.

Pytam bo pisałem o tym rok temu i miało to być poprawione w wersji 2.10 ale jednak nie u wszystkich zostało to poprawione.

Może w wersji 3.0 już będzie...

Opublikowano

a jak potencjal podajnika sprawdzasz to tez nie pokazuje  na wyswietalczu ze tyle i tyle?

Opublikowano

najlepiej jakby ktos ze sterem takim jak Twoj sie wypowiedzial to mozna porownac czy wszyscy tak maja czy Ty tylko.

Opublikowano
44 minuty temu, Figar napisał:

Wtam dormario. Wiec tak: dom 240m2 obecnie grzeje tylko dół bo majstry mowia ze za goraco u gory i ze w zupelnosci starczy to cieplo co przez klatke schodowa sie przedostanie. Kocioł robiony na zamowienie bo kotlownia mala i chcialem ja jak najlepiej wykorzystac. Palnik mala ekoenergia. Ogolnie chcialem piec ok 20kw a ostatcznie wyszed 15-25... tak twierdzi konstruktor. Moze tak byc bo nie jest zbyt wielki. Mur trzy warstwy. Megamax, 12cm styropianu i minimax (kozlowice) w sumie ok 50cm. Okna MS trzy szyby 82mm. Styropian w podlodze 15cm. Poddasze piana pur 20cm (wedlug mnie jedyne sluszne rozwiazanie przy dachu kopertowym). Instalacja podlogowa 100% ok.1800mb. Wyjscia na kaloryfer mam w scianach ale zaslepione. Docelowo beda trzy drabinki ktore w moim zamysle maja zapewnic cieply powrot zamiast cwu. Instakacja to dwie pompki energo oszczedne na drabinki (i kaloryfery) i na podloge. Dwie zwykle na cwu i na obieg cieplej wody bo kuchnie mam daleko. Zawor 3d na podloge z silownikiem (piekna sprawa, ładnie trzyma temp).

No i wszystko jasne. Jeżeli dobrze zrozumiałem Dom jak termos bez termostatów, na razie nie zamieszkały. Woda krąży tylko w podłodze więc układ ma dużą bezwładność.

Ja mam tylko kaloryfery z termostatami i dlatego takiego wykresu nigdy nie uzyskam.

Opublikowano

Tego nie wiem... 

Opublikowano

Witam czy jak chce wyczyscic kociol i w opcji wlacze wygaszony zostawie kociol na godzine zeby mniej kurzu,pyłu podczas czysczenia bylo i samo czysczenie zajmie ok.1 godziny czy kociol po ponownym uruchomieniu liczy ta przerwe do dobowego spalania ??

Opublikowano

Hmm czyli sterownik sie troszke oszukuje... moze Pan Tomek to poprawi w aktualizacji kiedys

Opublikowano (edytowane)

Ale co ma poprawić? Nie było spalania w jakiejś godzinie to liczy w tej godzinie spalanie=0

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
3 godziny temu, carlo napisał:

A teraz do rzeczy...

Czy ktoś na tym forum może odpowiedzieć na powyższe proste pytanie czy jest to może zbyt skomplikowane w porównaniu do kilkudziesięciu postów powyżej?

A po co Tobie to? W rozpalaniu spalisz kilogram czy dwa. 

Faktycznie to jest kolosalna różnica przy całym sezonie grzewczm...

Opublikowano

A ja mam propozycję lub pytanie do pana Tomka. Czy dało by się w sterowniku dać możliwość obsługi podajników z autorewersem. Ja akurat taki posiadam i teraz nie wykorzystuje tego. Jest to fajna opcja gdy podajnik się przytka. W tych podajnikach nie występuje zawleczka.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 minuty temu, 8010 napisał:

A po co Tobie to? W rozpalaniu spalisz kilogram czy dwa. 

Faktycznie to jest kolosalna różnica przy całym sezonie grzewczm...

Temat był wałkowany w starszych wersjach bo rozjeżdżały się wskazania spalania. M.in. nie było brane podawanie w rozpalaniu ale też i inne. Chodzi o ustalenie jak jest teraz.

Opublikowano
3 minuty temu, wojszym2244 napisał:

Temat był wałkowany w starszych wersjach bo rozjeżdżały się wskazania spalania. M.in. nie było brane podawanie w rozpalaniu ale też i inne. Chodzi o ustalenie jak jest teraz.

Liczy każdy milimetr obrotu podajnika. Jak wejdziesz w onstalatora to możesz podejżeć ilośc sekund podawania w każdej godzinie do 24 godzin wstecz.

Opublikowano (edytowane)

Jesteś tego pewny?? że tam jest podawanie w rozpalaniu? Pytanie było o soft 2.11

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Wyłacz kocioł. Wciśnij dodaeanie opału w rozpalaniu nap. na 20 minut i zobacz jak zmienił się stan spalonego opału. 

Bedziesz wiedział sam jak nie ufasz innym.