Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam inny palnik rzeczywiście. Ale z tego co wiem w palnikach zeliwnych są specjialne otwory do napowietrzania kanału węglowego. I przecież o yo chodzi zeby oba kanały były odseparowane od Siebie. I właśnie o to chodzi żeby powietrze dmuchalo tylko kanalami do tego przeznaczony mi

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez KamilCK
Opublikowano

Powietrze zwiększyłem i czekam, potem wstawię zdjęcia.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Mam inny palnik rzeczywiście. Ale z tego co wiem w palnikach zeliwnych są specjialne otwory do napowietrzania kanału węglowego. I przecież o yo chodzi zeby oba kanały były odseparowane od Siebie

Pod koroną palnika ECO są jeszcze dwa otwory i uszczelniając koronę na dole , cały strumień powietrza kieruje tylko w te dwa otwory i wtedy jest masakra,przerabiałem to.

Ten niespalony eko jest właśnie tego powodem,ponieważ nie dostaje na dole korony powietrza.

Edytowane przez slawek56
Opublikowano

Możliwe ze tak jest nie kwestionuje tego tylko jednak nie daje mi to spokój bo przecież o to chodzi zeby powietecze trafiało tam gdzie chcemy

Opublikowano

Ale same dysze w koronie właśnie nie dopalają środka palnika,przekonasz się jak usunie silikon na dole.

Opublikowano (edytowane)

Możliwe zaczekam na efekt. Następny palnik zle przemyślany masakra jakaś z tymi palnikami

Edytowane przez KamilCK
Opublikowano

Palnik z uszczelnioną górą oraz dołem korony. Kanał powietrzny i węglowy odseparowany, pod koroną 2 dziurki do kanału węglowego.

Zdjęcia z przed chwili, moc na fotce 7,4 kW. Kocioł czyszczony tydzień temu w poniedziałek, węgiel retopal.

post-70418-0-23564200-1522078416_thumb.jpg post-70418-0-40800800-1522078445_thumb.jpg

półki z zawirowywaczami czyszczone w piątek

post-70418-0-06112000-1522078492_thumb.jpg

Opublikowano

Przypominam,może nie wszyscy wiedzą że palmik ECO firmy Żeliwny oryginalnie nie jest uszczelniony na dole korony.

Opublikowano

Mój tez nie był i spalalo się jak samo chciało a teraz pali się jak ja chce i spala wszstko świetnie

Opublikowano (edytowane)

Tak wygląda u mnie z silikonem tylko u góry korony,oraz oddzielonymi kanałami ,kocioł nie czyszczony 11 dni

post-36488-0-76799800-1522079980_thumb.jpg

post-36488-0-54455700-1522080017_thumb.jpg

post-36488-0-35663000-1522080047_thumb.jpg

Edytowane przez slawek56
Opublikowano (edytowane)

Koleżeństwo z jakimś filtrem robi te fotosy czy mąką pali ?

Edytowane przez Oldek
Opublikowano (edytowane)

Może to dlatego, że retopal jest w białych workach.... ;)

Jeśli wszystko jest tak, jak być powinno, to nie potrzeba fotoszopa, żeby wyglądało, jak wygląda.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Jockey sprawdzales jaka jest roznica bez tych zawirowywaczy?co one daja?

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Obniżają temperaturę spalin o 20 stopni

Opublikowano

Koleżeństwo z jakimś filtrem robi te fotosy czy mąką pali ?

Dla mnie to jest jeszcze za czarno

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie też...

Na Ekorecie jest czyściej niż na retopalu, u mnie przynajmniej.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Dla mnie to jest jeszcze za czarno

Ja pierdziu, dużo nauki przede mną. 

Opublikowano

Panowie aby nie wyszło tak że będziecie przepraszać konstruktora kotła i palnika za oskarżenia bo z tego co czytam wątpliwości wadliwego kołnierza są coraz bardziej obalane może rzeczywiście ten typ tak powinien mieć .

Opublikowano

U kolegi Gangsta i spalanie zmalalo i spiekow nie ma tak wiec cos jest na rzeczy. Nawet konstruktor sywierdzil ze tak nie powinno być

Opublikowano

Jak by nie było, po postach na forum sprawdzę jak jest to zrobione w mojej ekoenergii.

Pamiętam że przed ustawieniem kotła hydraulicy wyciągnęli ślimak razem z podajnikiem i zbiornikiem

i po ustawieniu skręcili to na silikon, którego 1/2 tuby mi zostawili. Jak to pasowało do siebie

nie mam pojęcia i do 7 dni wstecz nie zastanawiałem się nad tym

Opublikowano

Hrabia1973 ten niespalony eko na środku palnika zniknie jak nie będzie silikonu na dole korony

OK.Te dwa otwory muszą być otwarte.

Ponieważ w tej chwili odseparował kanały i powietrze mu nie dmucha bespośrednio w węgiel jak było wczesniej,więc węgiel musi dostać powietrza pod koroną palnika,

Przypominam,może nie wszyscy wiedzą że palmik ECO firmy Żeliwny oryginalnie nie jest uszczelniony na dole korony.

Mogę tylko potwierdzić wszystko co jest napisane wyżej.

Brak silikonu pod koroną palnika pozwala na dostarczenie odpowiedniej ilości powietrza na palnik.

Natomiast powietrze dostarczane kanałem dostarczania opału (przez szczelinę, która była przedmiotem dyskusji) powoduje spieki bo opał pali się bardzo nisko palnika.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak i spieki już wychodzą z dołu palnika.

Edytowane przez slawek56