Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, lenas1 napisał(a):

Kopciuch to była inna bajka. 

Miałem wcześniej kopciucha i termometr w czopuchu.

Temperatury się wachały w granicach 250st.Termometr miałem do 500st.jak mu dałem czadu to termometr się skończył. 

podczas palenia wiem że te temperatury są wysokie  ale podczas wygaszania  już nie  a ten mój stał praktycznie 1/2 doby  bez grzania

wczoraj wyszedłem z PID na sterowniku i wszedłem na dwustanowy  tryb   temperatura na kominie poszła do 80  na podajniku spadła z 40 na 30   teraz walka z powietrzem, podawaniem , czuwaniem  itd   w pid było wszystko już ok tylko ta temperatura spalin mnie martwiła  mam kilku znajomych też z piecami z podajnikiem na ekogroszek i oni nie mają czujnika spalin  za to żyją sobie w spokoju bez zmartwień " grzeje -to grzeje  , ciepło jest-to jest, jak jest pusto  - to wrzucają wiadrem lub łopatą "

Opublikowano
Godzinę temu, jnka napisał(a):

podczas palenia wiem że te temperatury są wysokie  ale podczas wygaszania  już nie  a ten mój stał praktycznie 1/2 doby  bez grzania

wczoraj wyszedłem z PID na sterowniku i wszedłem na dwustanowy  tryb   temperatura na kominie poszła do 80  na podajniku spadła z 40 na 30   teraz walka z powietrzem, podawaniem , czuwaniem  itd   w pid było wszystko już ok tylko ta temperatura spalin mnie martwiła  mam kilku znajomych też z piecami z podajnikiem na ekogroszek i oni nie mają czujnika spalin  za to żyją sobie w spokoju bez zmartwień " grzeje -to grzeje  , ciepło jest-to jest, jak jest pusto  - to wrzucają wiadrem lub łopatą "

Widzę, że kolega próbuje się pocieszać. Przy kopciuchu wystarczyło pół doby żeby wygrzać komin. Znajomi nie mają czujników spalin i nic się nie dzieje, widocznie mają lepsze warunki. 

U moich znajomych komin zrobił się mokry po paru sezonach, jeden kocioł na ekogroszek, drugi na pellet. 

Życzę koledze suchego suchego komina. 

Pozdrawiam

Opublikowano
Godzinę temu, lenas1 napisał(a):

Widzę, że kolega próbuje się pocieszać. Przy kopciuchu wystarczyło pół doby żeby wygrzać komin. Znajomi nie mają czujników spalin i nic się nie dzieje, widocznie mają lepsze warunki. 

U moich znajomych komin zrobił się mokry po paru sezonach, jeden kocioł na ekogroszek, drugi na pellet. 

Życzę koledze suchego suchego komina. 

Pozdrawiam

nie chcę się  pocieszać  chodzi mi o to że jak nie wiedzą  jaką mają temperaturę  do śpią spokojnie  to jest jak z autem  niektórzy się przejmują każdym innym dźwiękiem a inni twierdzą że jak jedzie to jest ok ☺

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jnka napisał(a):

nie chcę się  pocieszać  chodzi mi o to że jak nie wiedzą  jaką mają temperaturę  do śpią spokojnie  to jest jak z autem  niektórzy się przejmują każdym innym dźwiękiem a inni twierdzą że jak jedzie to jest ok ☺

No taka natura człowieka. Pozostaje być czujnym i obserwować. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
16 godzin temu, Elwood napisał(a):

Dobrze. Dziękuję za stwierdzenie. 
a co mógłbym zrobić zeby było lepiej? Niższa temperatura spalin?

Daj zawirowacze.

Opublikowano
1 godzinę temu, jnka napisał(a):

jak nie wiedzą  jaką mają temperaturę  do śpią spokojnie   ☺

Dokładnie. Jak sterowniki zaczęły rysować wykresy to zaraz płacz że czemu taki falowany i że koniecznie trzeba wyprostować. Jak pokazuje temperaturę powrotu to zaraz płacz że za mała i trzeba instalacje przerobić. Temperaturę spalin zobaczysz i od razu na forum - oczywiście że Ci powiedzą że zła, jaka by nie była. Łoo panie, kto Ci to tak spieprzył...

Opublikowano

Poki masz zaworu 4d,to jescze podniesol bym temperaturu kotla,bo to tež nic nie kosztuje,može bedzie liepiej "cos tam dzialac" .Ja spokojnie mam 70 na kotlu.

Opublikowano
32 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Dokładnie. Jak sterowniki zaczęły rysować wykresy to zaraz płacz że czemu taki falowany i że koniecznie trzeba wyprostować. Jak pokazuje temperaturę powrotu to zaraz płacz że za mała i trzeba instalacje przerobić. Temperaturę spalin zobaczysz i od razu na forum - oczywiście że Ci powiedzą że zła, jaka by nie była. Łoo panie, kto Ci to tak spieprzył...

Mnie nie interesuja kreski wegiel ma się wypalac w domu ma byc ciepło

Opublikowano

Poki instalacja oki,to kreski sa same wyprostuja przy dobrych nastawach.

Opublikowano

Co roku kupuję w miarę dobry opał u tego samego dostawcy. Za każdym razem trzeba zrobić niewielkich korekt w ustawieniach. To co sprzedał mi w lipcu, to tragedia. Jakaś mieszanka rodzimego opału z importowanym. Pełno kamienia ze ściany wyrobiska. Tak jakby węgiel nie był płukany. Musiałem go zareklamować. Ponieważ kupiłem 2t luzem nie dało rady go zwrócić. Dostałem 10 worków lepszego opału. Musiałem zrobić sporo zmian w ustawieniach żeby dało sie tym gorszym palić. Kaloryczność 2Mj w dół, pow. dla max modulacji lekko w dół, pow. dla min modulacji sporo w górę. Musiałem też zmienić powietrze dla czuwania i o połowę skrócić czas przerwy, bo wygasało. Zużycie opału też wzrosło o jakieś 15-20%. Niektórzy sprzedawcy pozbywają się jeszcze zapasów opału z importu. Jeśli komuś zużycie opału wydaje się zbyt duże lub ma problemy z ustawieniem sterownika, to może trafił na minę z opałem, tak jak ja.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie  mam zawór 4d  dwie pompy jedna co 1     drugą co2 (kotłowa)  na piec mam ustawioną temperaturę 55   na  obieg grzejnikowy  38  czy idzie ustawić  jakiś program czasowy na grzejniki lub zawór 4d  żeby obniżyć na noc temperaturę  teraz w domu jest 22-23  na dzień Ok ale w nocy wolimy troszkę niżej 

Opublikowano

Można ręcznie zmniejszać na mieszaczu, a jak chcesz mieć harmonogram z automatu to głowice elektroniczne na grzejnikach lub harmonogram od reg. pokojowego. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 17.12.2024 o 18:13, Elwood napisał(a):

Dobrze. Dziękuję za stwierdzenie. 
a co mógłbym zrobić zeby było lepiej? Niższa temperatura spalin?

Mam kocioł 12KW na 75m2 jak spaliny są ponad 100 to mnie wątroba zaczyna boleć. Przy takich temperaturach na dworze masz spaliny 160, to pomyśl ile by musiały mieć gdy na dworze  było minus 20. NIe za mocno dmuchasz ciepło wywalasz kominem. 

Opublikowano
5 godzin temu, jnka napisał(a):

czy idzie ustawić  jakiś program czasowy na grzejniki lub zawór 4d  żeby obniżyć na noc temperaturę

Tak. Wystarczy mieć czujnik pokojowy i można korzystać z wbudowanego regulatora pokojowego lub podłączyć zewnętrzny regulator i w trybie on-off obniżać temperaturę o zadaną wartość.

Opublikowano
W dniu 18.12.2024 o 18:18, jnka napisał(a):

Mam jeszcze jedno pytanie  mam zawór 4d  dwie pompy jedna co 1     drugą co2 (kotłowa)  na piec mam ustawioną temperaturę 55   na  obieg grzejnikowy  38  czy idzie ustawić  jakiś program czasowy na grzejniki lub zawór 4d  żeby obniżyć na noc temperaturę  teraz w domu jest 22-23  na dzień Ok ale w nocy wolimy troszkę niżej 

Po co kombinować przykręć grzejniki w sypialni i tyle . Po całym domu nie latasz