Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Hitower glupoty wypisujesz.

Po pierwsze odczyt na pewno nie jest co 20s a juz w ogole nie co 2min, bo to przepasc czasowa dla elektroniki. Ale moze to byc “odczyt”/cykl dla jakis celow regulacji np. zaworem lub dmuchawa itp.

Po drugie napewno nie masz dokladnosci 0,01C. Pomyliles dokladnosc czujnika z wizualizacja na wyswietlaczu. Oczywiscie ze sa czujniki o takich dokladnosciach i wiekszych wspolpracujace z przyrzadami pomiarowymi ale to nie ta liga. Max. mozliwosci sensownych to 0,1C

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztofcwik napisał(a):

Twierdzisz że odświeżanie następuje co 20 sekund a u mnie szybciej niż co 1 sekundę skacze temperatura o 0.1°C

12 godzin temu, Hitower napisał(a):

W sterowniku odczyt temperatury z czujników następuje co 20s

Jeśli w tym czasie nastąpiła zmiana, sterownik reaguje i zmienia położenie mieszacza, modulację itp.

3 godziny temu, PioBin napisał(a):

Po pierwsze odczyt na pewno nie jest co 20s

3 godziny temu, PioBin napisał(a):

Ale moze to byc “odczyt”/cykl dla jakis celow regulacji

Kto głupoty wypisuje? To jest to odczyt czy nie.

W instrukcji obsługi pisze, że co 20s sterownik a właściwie algorytm reaguje na ewentualne zmiany temperatury, które odczytuje z czujników.

Masz rację jeśli chodzi o dokładność czujników. Źle to sformułowałem. Mamy podgląd pracy czujników z dokładnością do 0,01°.

Opublikowano (edytowane)

Nie to nie jest “odczyt” - ujalem to w cydzyslowie specjalnie.

To jest wewnetrzny czas ktory sluzy do algorytmu przestawienia zaworu i moze byc 10s, 30s, 43,… ryle ile sobie ustawisz. Nie ma to nic wspolnego z odczytem wartosci analogowej z czujnika.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Znowu mylisz 2 rzeczy. 20s to wewnętrzny czas, ustawiony przez programistę sterownika, do którego nie mamy dostępu. To nie czas reakcji siłownika mieszacza tylko czas co ile sterownik dokonuje ewentualnych zmian modulacji.

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich 😉

zakupiłem nowy sterownik , stary uległ wyładowaniu 😉 

pytanie czy da się przerobić wtyczki czujników z tych starych okrągłych , pod nowe gniazda ? 

Opublikowano

Na pewno się da, ale jakakolwiek ingerencja w sterownik wiąże się z utratą gwarancji.

Opublikowano

Czy może  mi ktoś zdradziać jak robicie że temperaturę spalin macie powyżej 80c  mam ustawiona temp na piec 55  powrót w granicach 53,5  na grzejniki idzie  38 (przez zawór 4d) a spaliny są w granicy 60c   komin  z cegły 8 m  boję się żeby nie zaczął się skraplać  czujnik wyczyszczony , komin wyczyszczony  sterownik SKZP02 piec malina 19

Opublikowano

Temperatura spalin 60st.występuje jak jest kocioł przewymiarkowany i większość czasu pracuje w podczymaniu. 

Komin na bank zrobi się mokry. 

Jaka powierzchnia do grzania? 

Opublikowano

Też mam kocioł 19kW i podobną temperaturę spalin -ok 70 stopni. Nijak nie wychodzi więcej - niektóre kotły tak po prostu mają. Może to kwestia usytuowania czujnika temperatury spalin i te cieplejsze go omijaja, ale to raczej nie będzie wielka rozbieżność. Myślę jednak że z automatu nic tu nie wynika - komin trzeba sobie obejrzeć po sezonie a nie zakładać że coś tam musi się wydarzyć bo komuś innemu się wydarzyło. Na wodę w kominie najbardziej pomaga założenie daszka od góry, jeśli go jeszcze nie ma, tak żeby się nie lało do środka.

Opublikowano (edytowane)

by zaktualizować sterownik skzp-02 ślimak, bez panelu pokojowego , bez zapalarki , która wersje oprogramowania wybrać :

Plik wsadowy SKZP-02 ver. 2.46
 Plik wsadowy PANEL LCD ver. 2.46
 Plik wsadowy ver. 2.50 LPC
 Plik wsadowy ver. 2.50 STM

czy wgrywać po prostu najnowsza ? jesli nie mam koncowki ST w numerze wersji to mam procesor LPC?

Edytowane przez glibo
Opublikowano
4 godziny temu, jnka napisał(a):

Czy może  mi ktoś zdradziać jak robicie że temperaturę spalin macie powyżej 80c  mam ustawiona temp na piec 55  powrót w granicach 53,5  na grzejniki idzie  38 (przez zawór 4d) a spaliny są w granicy 60c   komin  z cegły 8 m  boję się żeby nie zaczął się skraplać  czujnik wyczyszczony , komin wyczyszczony  sterownik SKZP02 piec malina 19

Mam dokładnie ten sam kocioł. Ogrzewam 200m. Komin 10,5m, rozwiercony z wkładem ceramicznym. Na kotle mam 56° na CO 39° plus korekta pogodowa 3° na kocioł i CO. Temp. spalin 60-65°. Gdy na dworze jest 0° temperatury są odpowiednio 59°, 42°, 70-80°. Mieszacz pracuje w zakresie 25-38%. Jeśli kocioł się nie odstawia to temp. spalin u wylotu komina wynosi ok. 40°. Mokro się robi, gdy przez 2 dni sporo pada. Woda nie zdąży odparować.

Jeśli boisz się o komin to podnoś temp. kotła, ale stopniowo. Do momentu zanim zacznie się odstawiać. Wyższa temp. kotła, to wyższa temp. spalin. Jedynie mieszacz będzie pracować w niższym przedziale otwarcia.

Opublikowano (edytowane)

Nie mam już siły do tej cholery. 
Jeden z najdroższych sterowników na rynku a żeby go ustawić trzeba chyba się z nim ożenić, zamieszkać i doktoryzować. 
Nie wiem czemu pali ponad 26kg przy temperaturze zewnętrznej 8 stopni.

piec z rusztem wodnym. TermoEko Duo Stąporków. 
zawor 4D z siłownikiem. 

Co należy zmienić? 

Pomożecie?

IMG_0515.jpeg

IMG_0517.jpeg

IMG_0518.jpeg

IMG_0519.jpeg

IMG_0520.jpeg

IMG_0521.jpeg

IMG_0522.jpeg

IMG_0523.jpeg

IMG_0524.jpeg

Edytowane przez Elwood
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Zwiększył bym czas podawania z 4 na 10 sekund przypuszczam że trzymasz bardzo niski kopczyk.
Napisz jeszcze jaka masz dmuchawę zamontowaną i jaka temperatura w domu oraz jaki opał

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Krzysztofcwik napisał(a):

Zwiększył bym czas podawania z 4 na 10 sekund przypuszczam że trzymasz bardzo niski kopczyk.
Napisz jeszcze jaka masz dmuchawę zamontowaną i jaka temperatura w domu oraz jaki opał

Czyli uważasz, że podajnik min: 4s a maksymalny czas podawania 10s?

Opał , ekogroszek marketowy max. 26MJ

W kwestii wentylatora znalazłem następujące dane:

Wentylator RV-12PK

Moc pobierania: 70 W
    •    Prąd znamionowy: 0,35 A
    •    Max. wydajność: 240 m3h
    •    Max. spiętrzenie: 310 Pa
    •    Obroty przy max. wydajność: 2450 obr/min
    •    Obroty przy max. spiętrzeniu: 2850 obr/min

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
13 godzin temu, lenas1 napisał(a):

Temperatura spalin 60st.występuje jak jest kocioł przewymiarkowany i większość czasu pracuje w podczymaniu. 

Komin na bank zrobi się mokry. 

Jaka powierzchnia do grzania? 

kocioł jest przewymiarowany 

powierzchnia grzania około 180 m   docieplone 10cm  styropianu ściany dach płaski  bez docieplenia  okna PCV dwuszybowe  i mają już swoje  lata

czy piec pracuje w podtrzymaniu - osiąga swoją temperaturę  i  mało wchodzi w czuwanie ale  gdzieś wyczytałem że  im równiejszy wykres z temperatury i mocy kotła tym lepiej

Opublikowano

@ElwoodWylacz czysczenie palnika,czy dodmuch gdy podaje-te zebki na temp. spalin.Rozwala calkowo ustawienie powietrza.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, bercus napisał(a):

@ElwoodWylacz czysczenie palnika,czy dodmuch gdy podaje-te zebki na temp. spalin.Rozwala calkowo ustawienie powietrza.

OK. Dziękuję, wywaliłem podmuch itp.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
2 godziny temu, jnka napisał(a):

kocioł jest przewymiarowany 

powierzchnia grzania około 180 m   docieplone 10cm  styropianu ściany dach płaski  bez docieplenia  okna PCV dwuszybowe  i mają już swoje  lata

czy piec pracuje w podtrzymaniu - osiąga swoją temperaturę  i  mało wchodzi w czuwanie ale  gdzieś wyczytałem że  im równiejszy wykres z temperatury i mocy kotła tym lepiej

Dobrze wyczytałeś. 

Być może to kwestia usytuowania czujnika spalin jak kolega wyżej napisał. Zdarzają się przypadki, że nic się nie dzieje, sam jestem takim przypadkiem. Mam pelleciaka komin ceglany 8m temp. spalin 100-120st.czasami 80st. czwarty sezon i komin suchy, co nie znaczy, że tak będzie. Komin mokry może się zrobić nawet po paru sezonach. 

Nie chcę Cię straszyć, ale u Ciebie cienko to widzę. 

Opublikowano

Panowie, 

jak poprawnie ustawić w tym sterowniku obniżenie temperatury pieca, przejście w czuwanie dwa razy na dobę np. w godzinach 24.00-4.00, i np 10.00-15.00Jakie ustawienia powinny być żeby piec nie wygasł albo żar nie cofnął się w podajniku o ile to możliwe w tym trybie?IMG_0525.thumb.jpeg.71dce39f04973b94a39ef91f1c4de50c.jpeg

Opublikowano

Elwood - Przy tak wysokich spalinach to musi tyle spalić. 

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, lenas1 napisał(a):

Dobrze wyczytałeś. 

Być może to kwestia usytuowania czujnika spalin jak kolega wyżej napisał. Zdarzają się przypadki, że nic się nie dzieje, sam jestem takim przypadkiem. Mam pelleciaka komin ceglany 8m temp. spalin 100-120st.czasami 80st. czwarty sezon i komin suchy, co nie znaczy, że tak będzie. Komin mokry może się zrobić nawet po paru sezonach. 

Nie chcę Cię straszyć, ale u Ciebie cienko to widzę. 

To pierwszy sezon na tym piecu przedni kopciuch  pracował właściwie od godziny 13  do 20 potem już nie było podkładane  jakie wtedy były temperatury na czopuch  nie wiem nic nie wychodziło 

Opublikowano

Kopciuch to była inna bajka. 

Miałem wcześniej kopciucha i termometr w czopuchu.

Temperatury się wachały w granicach 250st.Termometr miałem do 500st.jak mu dałem czadu to termometr się skończył. 

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, duch napisał(a):

Elwood - Przy tak wysokich spalinach to musi tyle spalić. 

Dobrze. Dziękuję za stwierdzenie. 
a co mógłbym zrobić zeby było lepiej? Niższa temperatura spalin?

Opublikowano

Dla retorty, przy max modulacji, temp spalin powinna się mieścić w przedziale 160-200°. Zależy od mocy kotła. Na zdjęciach średnia modulacja to 65-70%, czyli spaliny są w górnej granicy. Bardziej martwił bym się tym, że wymiennik kotła nie odbiera temperatury z opału. Przy spalinach 160° kocioł osiąga tylko 53°. Nie znam tego kotła. Jeśli jest w nim sporo ceramiki, to jest to jeden z powodów takiego stanu rzeczy. Na niej ma się osadzać sadza i części lotne z spalin. Jeśli jest miejsce to warto pomyśleć o misce azora pod rusztem lub, i zawirowywaczach aby zmniejszyć prędkość spalin.

8 godzin temu, Elwood napisał(a):

jak poprawnie ustawić w tym sterowniku obniżenie temperatury pieca, przejście w czuwanie dwa razy na dobę np. w godzinach 24.00-4.00, i np 10.00-15.00Jakie ustawienia powinny być żeby piec nie wygasł albo żar nie cofnął się w podajniku

Przy 53° na kotle chcesz obniżać jego temperaturę? Może lepiej obniż temp. na CO. Mieszacz się przymknie o kilka stopni, a zmniejszone zapotrzebowanie na ciepło może doprowadzi do przejścia kotła w czuwanie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Co do ustawienia czuwania,to powietrze ustaw w okoliciu 75% tego co masz ustawione w pracy pid,czy w 100% pracy pid,wyjscze z czuwania do 60s.Poki kopczyk w czuwaniu bedzie robil sie za dužy,to wydlužaj nadmuch,poki bedzie zapadac,to wydluž podanie wegla.Poki bedzie wygasac,to skroc przerwe.

Pamietaj ale,že poki co w nocznych pauzach osczedzisz,to o cos wiecej bedziesz musial po startu grzania nadgonic,bo zima na dworze nie przestaje odsysawac ciepla z budynku kiedy ty wylaczysz,czy zmniejszasz grzanie.Najtaniej jest grzac stalo dla pogodowki.Staral bym sie obnižac spalin-czy zawirowacz spalin w wymiennik,czy jeszcze nie masz luz w ustawieniu powietrza.

• Zgadzam się 1