Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko w sterowniku można włączyć czujnik temperatury LCD i jest wlaczony

Godzinę temu, MrWolf napisał:

A ja z takim rebusem. Jest ktoś w stanie wytłumaczyć po kiego grzyba jest pokazywany odczyt z czujników z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku? 

Ja swoje eksperymenty zakończyłem na sofcie 2.37 i muszę napisać że nigdzie nie widziałem dokładności do setnych po przecinku. Ale gdym miał to chyba by mi drażniło oczy. Może jest jakiś settings gdzie można to zmienić. Tak jest u wojszyma gzie odczyt z czujników można ograniczyć do całości.

Dokładność pomiaru do dwóch miejsc po przecinku jest widoczna tylko w zakładce diagnostyka. W głównym oknie jest normalne z dokładnością do jednej cyfry po przecinku. Nie zmienia to faktu, że sterownik decydując o uruchomieniu jakiejś akcji bierze pod uwagę ten dokładniejszy pomiar co jest zupełnie niepotrzebne i tylko pompy po tyłku dostają.

20 godzin temu, FAFAŁ napisał:

Skzp liczy czas pracy podajnika w sekundach . Ustawienie czy podaje 5 czy 15 sekund nic w tej kalkulacji nie psuje .

Nie o to mi chodziło. Nie zrozumiałeś.

16 godzin temu, alf napisał:

Nieprawda, ja lubię ważyć, mierzyć i się narobić😉 Ostatnio zważylem 5 worków karlika co to kupiłem na próbę ale jakoś tak stoją już 2 miesiące i czekają na swoj czas. Okazuje się że czym dłużej stoją to jest tego mniej. 

Ja czasami też tak mam. 😄 

Wczoraj dopadła mnie ciekawość i chęć zmierzenia ilości obrotów silnika po odcięciu prądu. Po prostu zapragnąłem dowieść swego. 😁

22 godziny temu, FAFAŁ napisał:

Co tam masz za silnik i jakie on ma koło zamachowe że tak długo się kreci .

Co prawda nie podłączałem żarówki czy też miernika by widzieć kiedy prąd jest odcinany.  Jednak na moim zauważyłem że silnik niemal odrazu staje w miejscu . Sądzę że przy zużyciu z 15 kilo doba to jak silnik raz zrobi obrót z rozpędu to maks . 

Długo? Wirnik kręci się z prędkością 1330 obr/min czyli na sekundę wykonuje 22.17 obrotów. Zatrzymuje się w mniej niż sekundę mocno wyhamowując swą prędkość obrotową, ale w ciągu tego momentu wykonuje jeszcze około 2.5 obrotu.

Zakładając, że masz przesyp 10kg/h, to sumaryczny czas pracy podajnika w ciągu doby to 1.5 godziny.
90 minut = 5400 sekund, więc przy dawce 10 sekundowej silnik załącza się 540 razy. ...a przy 5-sekundowej 1080 razy.
Mówisz, że jeden obrót max z rozpędu podczas 540 cykli praca-stop? Pfffffhahahahahah... 🤣🤣🤣 Dobry żart. Naprawdę świetny. 😄

A temperatura mierzona pięć miejsc po przecinku? 🙂

Silnik nie tylko ma dobieg,przy startu tež bedzie opožnienie rozbiegowe -zero od zera.Wieksza roznica bede robic styk slimak-opal przy krotkich zalaczeniach.Przy rozmiaru podajnika i zalaczeniu po 2s poda 7 gramow wegla.Daj na wage 7 gr.wegla jaki stos to bedzie? Marnosc liczac 2,5 obrotu silnika ktore sa 0,00 obrotu slimaka.Wychodzi extra podanie 0,000000000000000000 gramu

1 godzinę temu, Dozy napisał:

Nie zrozumiałeś.

Chyba ty 😁

Dobra szybko podłączyłem żarówkę . Tel kijowo nagrywa jak mu wali po oczach światło . Jest koło obrotu moze więcej po zaniku napiecia . I co i nic dalej to potrzebne jak świni siodło .

Edytowane przez FAFAŁ

@Dozyhttps://www.udrop.com/6mXH/YouCut_20220216_111349839.mp4

Nie mam jak i trochę mi się nie chce kombinować ze zwolnieniem wideo . W maks zwolnionym tempie jest niecałe dwa obroty . 

Sorki za post pod postem . 

Edytowane przez FAFAŁ

56 minut temu, bercus napisał:

Silnik nie tylko ma dobieg,przy startu tež bedzie opožnienie rozbiegowe -zero od zera.Wieksza roznica bede robic styk slimak-opal przy krotkich zalaczeniach.Przy rozmiaru podajnika i zalaczeniu po 2s poda 7 gramow wegla.Daj na wage 7 gr.wegla jaki stos to bedzie? Marnosc liczac 2,5 obrotu silnika ktore sa 0,00 obrotu slimaka.Wychodzi extra podanie 0,000000000000000000 gramu

Jeśli miałbym odpowiednie urządzenia pomiarowe to udowodniłbym Ci, że się mylisz w kwestii rozbieg=dobieg. Ale tak czy owak jest to błahostka którą należy traktować z humorem.

Nie wiem jak ja zabrnąłem w ten głupi zaułek. 🙂 Może po prostu gdy poprzednie dwa pełne zasypy zgadzały mi się, a gdy zmieniłem czas podawania z 5 na 10 i na koniec pojawiła się niezgodność liczydła ze stanem w koszu, to obstawiłem na ten dobieg silnika, bo przecież jeśli załączał się o połowę razy mniej, to i ilości dobiegów była połowa.
Przesyp na sterowniku musiałem zmniejszyć, czyli generalnie wszystko się zgadzało.
Tylko nie wziąłem pod uwagę istotnego faktu, że tak naprawdę waga zasypanego węgla mogła być różna, a nawet ilość podziarna i nadziarna w tych ostatnich workach, a to przecież ma dużo większe znaczenie. 😁

Ale fajnie, że można tutaj luźno podyskutować nawet o takich pierdołach. 😉

//edit:
Ło kutfa... 😄 Ja wczoraj nakleiłem odblask na ten wiatraczek, zmierzyłem swoim chińskim tachometrem (1440rpm, a na tabliczce 1330) i nagrałem ten wirujący odblask, a potem na 10-krotnym zwolnieniu przyglądałem się. 😅

A teraz patrze, że i ty nagrałeś obracający się wiatraczek. Witamy w domu wariatów. 😂😂

Edytowane przez Dozy

Nie mam tej oslony od dawna . To na wypadek jak by się blokowal mam bieg wsteczny haha . Wcześniejsze test były na sluch . Teraz musiałem odkręcić dekiel a łatwo nie było bo zbiornik komplikuje dostep . Jest jak jest dla mnie nic się nie zmienia .

Gorsze to że oliwa mi się sączy z przekladni a kij z tym .

Załóż tą osłonę bo ona pełni też funkcję kierownicy powietrza i silnik nie ma chłodzenia bez niej.
Łopatki wentylatora są proste, więc wytwarzają podmuch siłą odśrodkową na zewnątrz prostopadle do osi obrotu. Osłona ma za zadanie ukierunkować ten podmuch poziomo na żeberka na korpusie silnika.

PS.
Też mam przełącznik na bieg wsteczny. 😁

Edytowane przez Dozy

Witajcie. Czy jest możliwość w SKZP-02/05 zatrzymania pieca, przejście w "stop", ale w taki sposób, by dopalił pellet (nie podając świeżej dawki pelletu) przez wcześniej zadany czas wygaszania? W poprzednim sterowniku (Argos black) miałem tak, że po wciśnięciu "wygaś", sterownik zaczynał odliczać zadany czas wygaszania i przez ten czas wypalał pellet z palnika. Po tym czasie przechodził w "stop"
Pozdrawiam i z góry dziękuję

Oczywiście, że da się. Jest to czas dopalania. 

Czas wygaszania w SKZP to czas po jakim kocioł przejdzie w stan wygaszony z powodu braku wzrostu temperatury. 

Natomiast czas dopalania to ustawiany czas przez który dmuchawa pracuje z ustawialną mocą, a podajnik nie podaje. 

Jest też opcja czas wypychania żaru, też do ustawienia przez użytkownika. 

SKZP to kombajn. Argos black to takie samo gówno co argos pid+. 

Miałem ten drugi. Zmieniłem na SKZP-05 i do tej pory nie mogę przeboleć ile ja się wcześniej namordowałem z tym bublem+. 

Edytowane przez Dozy

I aktywujemy ten proces przyciskiem "wygaszanie" w menu "wygaszanie"?

Co do tego Argosa to zdanie mam podobne, nie bez powodu zmieniłem sterownik :), zmieniłem na SKZP-05

IMG_20220216_201636.jpg

1 godzinę temu, K-r-y-s napisał:

Witajcie. Czy jest możliwość w SKZP-02/05 zatrzymania pieca, przejście w "stop", ale w taki sposób, by dopalił pellet (nie podając świeżej dawki pelletu) przez wcześniej zadany czas wygaszania?

W opcjach zapalarki ustawiamy czas dopalania oraz nadmuch z jakim ma pracować wentylator (opcje w pracy automatycznej). Jeśli chcemy ręcznie wygasić kocioł, funkcje te nie obowiązują. Można zatrzymać podajnik ręcznie do czasu wypalenia opału (ustawienia-tryb pracy-podajnik stop)

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1

58 minut temu, Dozy napisał:

Witaj wśród męczenników oświeconych 😉

Instrukcja w łapki i studiujemy. 

No niestety nie jest tak kolorowo, żeby wszystko wyczytać, bo nie ma nic na temat ręcznego wygaszenia kotła, aby procedura dopalania była automatyczna. 

Według instrukcji nastawy czasu dopalania i nadmuchu, o których pisze także @Hitower są przewidziane i obowiązują dla trybu wygaszania, ale automatycznego, tylko wtedy gdy sterownik uzna to za konieczne, a nie ręcznie. Ręcznie można rozpalić piec w sposób automatyczny "rozpal automatycznie", ale ręcznie wygasić pieca w sposób automatyczny się nie da,i szkoda, bo moim zdaniem powinna być taka opcja.

@HitowerTrafna sugestia z tym ręcznym wygaszaniem, aczkolwiek brakuje mi tej funkcji wyzwalanej jednym poleceniem, tzn. kliknięciem "wygaś" , a reszta leci z automatu. Podajnik stoi, a dmuchawa działa z mocą i przez czas ustalone w ustawieniach dopalania

Jak to nie obowiązują? Wczoraj kliknąłem wygaszanie i wentylator pracował dokładnie 600 sekund z zadaną mu mocą i potem sterownik przeszedł w stan stop. 

Nie wiem tylko jak z wypychaniem żaru bo mam ustawione na 0. 🙂

Edytowane przez Dozy

16 godzin temu, Dozy napisał:

SKZP to kombajn. Argos black to takie samo gówno co argos pid+. 

Miałem ten drugi. Zmieniłem na SKZP-05 i do tej pory nie mogę przeboleć ile ja się wcześniej namordowałem z tym bublem+. 

Zgadzam się,

SKZP 05 ustawiłem przez 2 tygodnie i nie mam co robić teraz 🙂, z Tech  K1PV2 męczyłem sie 6 lat i zawsze coś nie grało, dobrze, że mi padł przekaźnik od podajnika - to była okazja do wymiany.

Zakup 100% udany.

3 godziny temu, Dozy napisał:

Jak to nie obowiązują? Wczoraj kliknąłem wygaszanie i wentylator pracował dokładnie 600 sekund z zadaną mu mocą i potem sterownik przeszedł w stan stop. 

Nie wiem tylko jak z wypychaniem żaru bo mam ustawione na 0. 🙂

Napawasz mnie optymizmem. Ja na razie nie będę sprawdzał, muszę poczekać na lepszą pogodę.

Możliwe, że obowiązują, ale w instrukcji nie znalazłem nic na ten temat. Nie jest napisane, że naciskając "wygaszanie", sterownik rozpocznie wygaszanie, tak samo jak, gdy to robi automatycznie (zadany czas dopalania i moc dmuchawy). Dlatego dopytuję 

Jedno pytanie. Czy ktoś z Was wie jak wyliczane jest spalanie dobowe?
Wskazanie potrafi zmieniać się kilka razy na dobę.

@K-r-y-s, czekasz na lepszą pogodę? A to u Ciebie mróz? U mnie 6 stopni na zewnątrz.
Kliknij wygaszanie i zobacz co się będzie działo. Przerwa pracy kotła na kwadrans w niczym nie przeszkadza. 🙂

Odnośnie zapisów w instrukcji... cóż... nie wszystko jest tam dokładnie opisane. Nie ma tam rozdziału pt. "co się stanie gdy". Pewnych rzeczy trzeba się po prostu domyśleć. ...ale to tak wszędzie jest.
Ja rozumiem, że nie każdy może mieć zmysł techniczny, jak też nie każdy "łapie" np. rachunkowość.
Nie ma ludzi idealnych i wszechstronnych. 😉

Edytowane przez Dozy

W instrukcji stoi: "SPALANIE DOBOWE – ilość paliwa zużyta w ciągu ostatnich 24 godzin". Spalanie to może się więc zmieniać co godzinę.

• Zgadzam się 2

K-r-y-s przepraszam, mój błąd. Dozy ma rację. Przed chwilą byłem to sprawdzić. Jest dopalanie w trybie ręcznym. Rzadko wygaszam kocioł i nie korzystałem z tej funkcji.

11 minut temu, Dozy napisał:

Jedno pytanie. Czy ktoś z Was wie jak wyliczane jest spalanie dobowe?
Wskazanie potrafi zmieniać się kilka razy na dobę.

To jest proste jak drut telegraficzny 🙂 Opiera się to na czasie pracy podajnika. Ten czas pracy można odnaleźć w zakładce informacje (wiem że do 2.37, co dalej nie wiem). Tam jest czas pracy podajnika w sek. w ciągu godziny. I tu wchodzi potencjał podajnika w kg. który możemy zamienić na potencjał podajnika w sek. itd, itp.