Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Czy u Was V2.35A w panelu pokojowym , menu kocioł też trzeba klikać poniżej przycisku "USTAWIENIA" żeby załapało? Przed chwilą wgrałem ponownie soft bo myslałem że coś nie poszło za pierwszym razem ale jest tak samo jak było.

Tak nawiasem mówiąc to walczę już trzeci dzień z tym softem i chyba się poddam bo nie mogę się nawet zbliżyć do tego co miałem na 2.28. Moim zdaniem to coś jest nie tak z tą przybliżoną kalorycznościa. Jest dużo więcej węgla na palniku i trzeba dać więcej wiatru co skutkuje wielkimi spiekami. Jeszcze jutro będę kombinował ale coś mi się widzi że będzie downgrade.

A tak na nowym sofcie.

Wszystko fajnie się ustabilizowało. Nie wiem czy coś do poprawki.

Walczyłem z wiatrami ale jakoś się udało.

Spalanie troszkę duże a może się czepiam.

Obecnie 9.2kg

received_495327744475845.jpeg

Jescze k temu tematu (wczoraj dzialal,jutro nie) Na poczatku jak stale grzebalem w ustawieniach,opominalem na potwierdzenie ZAPISZ.I z tego powodu zostaly niektore funkcie w sterowniku "zawieszone",lub dzialaly tak nie tak.Po otwarciu wszystkich okien i potwierdzieniu ZAPISZ sterownik wrocil do normalnej pracy.

K ustawieniu wiatru:w 2,35a wiatrak troche inaczej reaguje,niž w poprzednych softach.Przy tak samej nastawe podstawowej ,jak na poprzed. sofcie jest podobny nadmuch  max.85 i w min zeszlem w dol podstawa o 1 i ustawione 3. Wiatrak wpa 07 35w

Edytowane przez bercus

56 minut temu, ThomaSz napisał:

Tak nawiasem mówiąc to walczę już trzeci dzień z tym softem i chyba się poddam bo nie mogę się nawet zbliżyć do tego co miałem na 2.28. Moim zdaniem to coś jest nie tak z tą przybliżoną kalorycznościa. Jest dużo więcej węgla na palniku i trzeba dać więcej wiatru co skutkuje wielkimi spiekami. 

I co tu dziwić się producentowi sterownika że szuka rozwiązań które by wyeliminowały zapytania do serwisu w sprawie kaloryczności. Przecież mam na worku napisane ile, a że węgla za dużo na palniku to wina sterownika nie sternika. Jeśli grochu jest za dużo na palniku inaczej pisząc kopiec jest za wysoki, robimy korektę kaloryczności na minus i nie czekamy że za 1/2 h będzie już dobrze tylko odczekujemy kilka godzin na wynik tej korekty. 

Zmiana ilości węgla na palniku jest związana teraz i z korekta ale też z przesunięciem  nadmuchu. Jeżeli ktoś nie umie sobie poradzić można obniżyć minimalnie moc główna efekt powinien być podobny. 

Opóźnienie dmuchawy u mnie widać jak ustawie min 25 , przy tej wartości dopiero było widać ze to jest , pewnie zależy to od węgla , podajnika i komina , trzeba testować i tyle . Będzie trzeba pomyśleć o analizatorze spalin za jakieś rozsądne pieniądze 

Moim skromnym zdaniem, trzeba powyłączać przesunięcia nadmuchu, dodmuch gdy podaje i wtedy ustawić kopczyk. W przeciwnym razie prędzej się sezon skończy, niż do ładu się dojdzie. Kaloryczność na worku też może odbiegać od tego co się w nim znajduje. 

• Zgadzam się 1

2 godziny temu, tig22 napisał:

Ale teraz jak ustawiłem jak napisałeś czyli "ekonomiczna" to w oknie pokojowego jest OFF ale mimo obniżenia się temp. Na zewnątrz poniżej zadanej na pogodówce, w oknie pogodowki aktywowała się pompa/na zielono/ ale fizycznie nie ruszyła. Jak przestawiłem z powrotem pokojowy na OFF pompa ruszyła.

Wczoraj raz rano było dobrze, zrobiło się ciepło, pompa się wyłączyła i siłownik się zamknął. Nic nie zmieniałem. Dziś juz d... .

Może trafiłeś na idealne warunki. Pompa mogła stanąć bo jednocześnie w pokoju gdzie jest czujnik temperatura przekroczyła zadaną ( w twoim przypadku ekonomiczna ) a jednocześnie na zewnątrz było chłodno co powinno włączyć pompę. 

Reasumując musisz w Twoim przypadku mieć spełnione dwa warunki żeby pompa pracowała:

a) w pokoju musi być chłodniej niż zadana temp.

b) temp na pogodówce musi być niższa niż ustawione wyłączenie obwodu pompy 

Jak piszesz że zadziałało po wyłączeniu pokojowego to oznacza że miałeś za ciepło w pokoju :) 

Pytanie z jakiego powodu. Czy słońce waliło w okno czy może żonka paradowała w bieliźnie :)

@Oldek. Tyle to ja wiem tylko jak robię korektę na minus i na wyższych mocach jest w miarę dobrze to na niskich brakuje mi już skali żeby zejść z nadmuchem i kopiec się zapada. Podejrzewam że nie bez znaczenia jest tu też węgiel którym palę (Wesoła) nie mniej jednak na 2.28 nie miałam takich problemów.
Wiem też że to wersja testowa i nikt nikogo nie zmusza do instalacji ale z racji że teraz byłem cały tydzień w domu, też chciałem potestować. Jeśli się nie uda ogarnąć, trudno. Wrócę do 2.28 i poczekam na następną oficjalną wersję.

13 minut temu, shaft7 napisał:

Opóźnienie dmuchawy u mnie widać jak ustawie min 25 , przy tej wartości dopiero było widać ze to jest , pewnie zależy to od węgla , podajnika i komina , trzeba testować i tyle . Będzie trzeba pomyśleć o analizatorze spalin za jakieś rozsądne pieniądze 

Wcześniej trzeba było przetleniac żeby było czysto w pełnym zakresie pracy sterownika. Teraz jak to niektórzy opisali nie musi być perfekcyjnych ustawień a jest czyściej. 

PS. Dmuchawa teraz pracuje w pełnym swoim zakresie i potrzebuje więcej czasu. 

Edytowane przez pospisz

Ok

Tylko że poza tą Próba, ja mam ciągle wyłączony pokojowy, podobnie jak ochronę powrotu, a pompa rano nie wyłączyła się choć na czujniku było 15 a mam ustawione 11 stopni. Po wyłączeniu sterownika na chwilę i włączeniu juz się nie włączyła. Ale ciekawe bo siłownik stopniowo otwierał aż do Max

Zamknij gdy pompa wyłączona mam zaznaczone.

Wygląda to tak że: jak uda się wyłączyć pompę to siłownik nie wie że ma przejść w tryb spoczynku tylko w miarę jak spada temperatura zasilania na grzejniki to stopniowo otwiera siłownik aż do MAX. Brak synchronizacji, choć jednego ranka było ok. 

Wygląda jakby sterownik żył własnym życiem

43 minuty temu, pospisz napisał:

Pieklorz ustawił dmuchawe na analizatorze pod 25mj i dlatego zmieniła się jej charakterystyka w pełnym zakresie po po prostu została przesunięta. 

Skąd Ty bierzesz takie teksty?

Powtarzam Ci któryś raz SKZP to produkt Timel i softy oni piszą

Tak mam analizator, tak aktualnie palę ekomiałem 25MJ ale co to ma wspólnego z aktualnym softem Tomka to nie bardzo rozumiem.

Analizatora używałem mocno wcześniej w innych kwestiach i sofcie, tu mnie nikt o taka pomoc nie prosił. 

Tyle mam z tym wspólnego, że dostałem soft ciut wcześniej i udostępniłem paru osobom i tyle.

• Lubię to 1

Rozmawialiśmy, mówiłem wyraźnie, że to.produkt Tomka i jego firma.

Weszły takie zmiany, krótko napisałem o co z nimi chodzi. To wszystko.

Cel był taki, aby w kotle było czyściej i bardziej szaro. Pojawiły się uwagi, doszedł suwak i wyświetlanie kaloryczności. Wraz z tym softem A doszła jeszcze zmiana z czyszczeniem palnika. 

Kto ma nowy soft, to niech zgłasza, jak zauważy jakiś błąd,aby można było to wyłapać i poprawić zanim będzie to soft oficjalny.

W dniu 20.03.2020 o 20:13, Pieklorz napisał:

Z mojego punktu widzenia ja będę miał więcej pracy. Mi serwisowo i technicznie grzebanie w powietrzu nie pasuje. Wy tutaj na wątku dusiliscie. Ja z analizatorem dobrałem zakresy, spisałem do mocy palników, kotłów na dmuchawy i to wszystko poszło teraz w krzaki. 

Tak to.jednak jest ,jak ktoś chce iść dalej. Gdzieś następuje głębsza korekta.

Podobnie było z A+ po zmianie na grupowy nadmuch który robi perfekcyjną robotę, ale też wszystko wywrócił w danym momencie.

Przypominam też każdemu, że nie ma przymusu wgrywania, może pracować na starym. Jest weekend, kwarantanna, jak komuś się chce, to posiedzi i się pobawi. Rozmawiać o zmianach można po paru dniach pracy.

Tak gwoli przypomnienia

Ale co mi przypominasz? Co Ci się tu nie zgadza?

Mi serwisowo te zmiany mniej pasują, bo miałem wszystko sprawdzone do wcześniejszego softu. Na starym podłączałem analizator, spisałem sobie nastawy dla danych mocy i tyle. Tu na wątku były wzmianki o powietrzu, że za mały zakres, aby zmienić. Takie zmiany są w tym sofcie. One zmieniły wszystko to, co miałem opracowane do starszych wersji. Teraz potrzebne nowe nastawy.

Co to.ma wspólnego z tym, że mam analizator i palę ekomiałem 25MJ jak na podstawie tego można sobie dopowiedzieć, że soft to moje dzieło czy że.mam coś z nim wspólnego? Wyhamuj trochę,bo się zapędzasz za mocno

Edytowane przez Pieklorz

9 godzin temu, shaft7 napisał:

Coś mi wychodzi ze kaloryczność nie do końca się zgadza , jakby zaniżalo kaloryczność w wersji 2.35A

Też mam takie odczucie :) 

jednak mi to nie przeszkadza . Możliwe że to taka sztuczka na tych co dzwonią i mówią panie bo na worku "pisze" 28. To akurat akceptuje jak by co . Koleje takie odczucie co do wersji A to hmm . Niby mam wszystko ustawione jak wcześniej , niby wszystko ok . A gdzieś jak by mu brakowało jaj . Dynamika 4 , wiatr ok . Tylko ster jakby dłużej mysli . Możliwe że to efekt wgrywania na brudno , jak znajdę czas ( a wszyscy go znajdziemy ) to wyczyszcze ustawienia i wgram na nowo.

-----------

wczesniejsza wersję też wgralem na brudno . Wszystko było dobrze , szedł ten sam węgiel co teraz . Po ustawieniu minusów ster pracowal poprawnie . Przy wersji z A ster ma skłonności do przebijania zadanej . Tego nie mogę coś opanować . 

oczywiście zdaje sobie sprawę że to może być moja winna :)

Edytowane przez FAFAŁ