Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Najwidoczniej nic więcej nie potrzeba u ciebie .notując zawór 4d już tak różowo nie jest minimum pompa kotłowa musi byc

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Ale to się wiąże z sama instalacja zresztą przez zakupie pieca jak to już było wspomniane jest schemat instalacji co i jest pokazane jakie minimum musi być spelnione

Ostatnio testowalem sterownik na roznych mocach....pogoda w miare stabilna byla.

Przy ustawionej mocy na 11kw....modulacja wachala sie  w granicach 40-60%,przy 13kw-....30-50%,przy 16kw-...20-35%.

Ktora opcja najlepsza?:)

Ostatnio testowalem sterownik na roznych mocach....pogoda w miare stabilna byla.
Przy ustawionej mocy na 11kw....modulacja wachala sie  w granicach 40-60%,przy 13kw-....30-50%,przy 16kw-...20-35%.
Ktora opcja najlepsza?:)
Ta w której kocioł najmniej spali eko

Ta najmniejszia,z ktorej strony ?

Ktora trwa cala zime :-)

Edytowane przez bercus

To bym wybrał przy której jest najczyściej w kotle pod warunkiem że przy dużym spadku temperatury na dworze nie wzrośnie drastycznie spalanie

Wiem o co chodzi ja też miałem jeszcze 3 lata temu kopciucha a teraz spalam mniej i nie muszę co godzinę latać do kotlowni

35 minut temu, krisgie napisał:

nie wiem czy 5% min to najlepsze wyjście. Im niżej zejdzie to tym wyżej wyjedzie i z powrotem i kółko się zamyka. Ja bym odczytał z wykresu średnią moc kotła i minimum ustawił z 10% niżej + odpowiedni czas przekroczenia. Ale to trzeba sprawdzić jak to zadziała i nie jest to stałe ustawienie bo zależy od temperatur (średnich mocy).

Idziemy tym samym tropem, tak robiłem. To nic nie daje, np najniższą modulację deklaruję 30%, sterownik w temperaturę zadana wchodzi z mocą 60%, przebija zadaną o 2-3°C i trzyma cały czas 30% modulacji. Wraca do temperatury zadanej (np po 20 minutach) i ciągle jest 30% modulacji, te 60% modulacji z którą przekraczał zadaną osiąga jak zadana będzie mniejsza o 2-3°C  i dopiero zaczyna się nadganianie temp.  Tak jak napisałem wcześniej, bez krótkiego obiegu skzp pracuje jak interwał !! Jeśli ktoś ma inne zdanie to poproszę dowody :)

Pewnie masz na myśli wyjście ciepłej wody z kotła nie z bojlera. Też tak kiedyś myślałem, (nawet tak onegdaj podłączyłem), pytałem po co jest parametr delta w sterowniku (bez re, nikt nie wie). Ale proszę mnie zrozumieć, uważam że CWU by kocioł kosztuje mnie drożej niż prąd (długie przyłącze) i chciałbym palić w PID, a nie mogę, bo skzp tego tematu nie ogarnia.

1 godzinę temu, abcde napisał:

mam tylko 1 pompe ktora mi zasila co i cwu......cwu ograniczam zaworem-recznie.

Ja mam tak samo. Jak komuś montuję nowy piec też tak. Jedzcze nikt nie narzekał. Całe sedno tkwi w prostocie.

Ot cała kałabania jak powiadał klasyk

Żeby była praca dwustanowa to musi być praca cały czas z tymi samymi ustawieniami opału i wiatru plus czuwanie ale jak się źle ustawiony pid to siłą rzeczy można z niego zrobić"dwustan":-)

Teraz, Oldek napisał:

Pewnie masz na myśli wyjście ciepłej wody z kotła nie z bojlera. Też tak kiedyś myślałem, (nawet tak onegdaj podłączyłem), pytałem po co jest parametr delta w sterowniku (bez re, nikt nie wie). Ale proszę mnie zrozumieć, uważam że CWU by kocioł kosztuje mnie drożej niż prąd (długie przyłącze) i chciałbym palić w PID, a nie mogę, bo skzp tego tematu nie ogarnia.

Ja sprobuje na wekendzie pobawic sie troche w oszukiwanie sterownika.Wpisze mu korekte na czujniku powrotu zeby pokazywal tyle samo co na wyjsciu i zobacze  jak sie zachowa sterownik.A potem zrobie odwrotnie czyli duzą roznice i tez poobserwuje

10 minut temu, Oldek napisał:

W wersji testowej z3 strony Timela jedt opcja podbicie modulacji zależnie od różnicy na powrocie. Spróbuj zaktualizować sterownik. Może Tobie pomoże.

Wersja oficjalna bedzie w grudniu z tego co mówił mi przez telefon Pan Tomasz.

W wersji testowej z3 strony Timela jedt opcja podbicie modulacji zależnie od różnicy na powrocie. Spróbuj zaktualizować sterownik. Może Tobie pomoże.
Wersja oficjalna bedzie w grudniu z tego co mówił mi przez telefon Pan Tomasz.
A może wiesz co ona będzie zawierała oprócz tego co jest w wersji testowej która mam u siebie

Abcde - koniecznie opisz nam zachowanie stera. Pamiętaj żeby dać mu czas na dostrojenie się. 

Czekam na efekty. Napisz tylko jaką masz wersję oprogramowania.

Teraz, 8010 napisał:

Abcde - koniecznie opisz nam zachowanie stera. Pamiętaj żeby dać mu czas na dostrojenie się. 

Czekam na efekty. Napisz tylko jaką masz wersję oprogramowania.

mam 2.10...czyli ostatnia...i pewnie ze sie pobawie ....wiem jak moduluje  teraz ...zobacze jak bedzie po zmianach ...i opisze.

Niestety nie wiem wiele więcej. Ma dodatkowo pokazywać na głównej stronie temp.podajnika. co fo funkcji palenia nie wiem. Jeszcze testują.

Przy okazji rozmowy zapytałem o wpisywanie mocy kotła w menu. Pan Tomek mówił że powinno się wpisywać moc jaką może faltycznie mieć kocioł. Czyli jak mamy niby 15kw z marketu ktory ma mala pow grzejną ro powinniśmy moim zdaniem trochę zaniżyć bo insczej będą strsty kominowe. Jak mamy 15kw a piec jest naprawde wiekszy to wpiszmy np19kw. Ja wstawiałem u kolegi kocioł 15kw a pow.grzewcza była jak przy 19kw i tak wpisałem. Od września do tej pory nie wie co to piec poza wurzucaniem popiołu i doklafaniem grochu. Dodam że ma instalację w stali grzejniki żeliwne bojler 120l i jedną pompę bez żadnych bajerów. Temp zadana 40st. 

Jak ja zmieniłem u siebie z 25kw na 15kw to w kotle było trochę czyściej a modulacja przy 25kw była między 10-40 a przy 15kw była 10-70 spalanie podobne teraz mam ustawione 20 kw i czekam na efekty przez pierwsze 4 godzin spalanie spadło 0.5kg w stosunku do poprzedniego

10 minut temu, Oldek napisał:

Podbicie modulacji działa jak maść na szczury

Ja też próbowałem ale z wyłączonym podbiciem działa mi lepiej ;) . Jakoś tak mam że powrót mam bardziej leniwy (bardziej stoi niż zasilanie) i opóźniało mi to reakcję.

BTW, jeśli ustawienia spalania masz dostrojone i pompa CWU poprawia pracę PID to wygląda że problemem w Twojej instalacji jest słaby przepływ przez kocioł i duża bezwładność - za późno się zbiera a potem nie potrafi szybko rozgonić ciepła po instalacji Ja się z tego doktoryzowałem w ub sezonie jeszcze na innym sterze. 

Więc albo CWU na stałe, albo pompa kotłowa albo sprzęgło albo pogodzić się z tym co jest ;) 

No ale oldek dlaczego nie wstawisz pompy na powrocie z zaworu 4d wtedy będzie śmigać jak ta lala

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu