Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie 250 m do ogrzania 23 stopnie palę ruskiem spalam około 20kg na dobę.

Edytowane przez Dominoo
Opublikowano
  W dniu 25.03.2017 o 08:02, slawek56 napisał(a):

Ja też palę czeskim podobny dom,podobne spalanie,tylko powiedz czy masz czysto w kotle,czy czarno od sadzy?

bo przy paleniu czeskim ktoś pisał że sadza będzie.

Witam. Niema sadzy, Nadmieniam, parter stu letniej kamienicy nie ocieplony okna plastik, żadnego ocieplenia z 4 stron, sąsiadom z piętra robię za podłogówkę. Teraz spalanie ok 7kg, ale podałem średnią 20kg za całą zimę bo przy minus 20 to i 30 kg potrafi zeżreć,Spaliny oscylują na poziomie 60-90 st. a co dziwne teraz na kotle mam 56 a spaliny 40-60 st.

Opublikowano

Dzięki,a jaka moc dmuchawy,oraz jakie ustawienia powietrza itd.?

Opublikowano

Widzę sporą aktywność więc proszę o odp.

Pale ekogroszek platinum o kaloryczności rzekomo 29.5Mj a nie mogę uzyskać pracy dwustanowek.

Moc 5-100% modulacja

Wiatr 12-50%

Paliwo 28

Podajnik 16.8 w auto3s

Opublikowano (edytowane)

Aby uzyskać modulacje musi być zapewniony odpowiedni przepływ wody przez kocioł i odwrotnie aby pracował dwustanowo przepływ wody przez kocioł musi być mały.

Edytowane przez broda1301
Opublikowano

@Sławekżag

U mnie piec odstawia się obecnie na czuwanie po średnio 16 godz. na dobę :) spalanie niby 6kg do 7kg ale też i temp na zewnątrz nie są powalające.

Jednak czytając o osiągach rzędu jednocyfrowego spalania przy minusowej dwucyfrowej temp zimą, to naprawdę zacząłem się zastanawiać nad celem jaki przyświecał co niektórym forumowiczom ...

Dołączyłem do grona tego forum w grudniu, gdy nie mogłem znaleźć odpowiedzi na podstawowe pytania przy programowaniu tego sterownika, jak i w ogóle mając pierwszy raz kontakt z kotłem napędzanym przez podajnik.

Wówczas to zgłupiałem widząc niektóre wyniki i maniakalną walkę o jak najrówniejszy wykres.

Dzisiaj patrzę już na to inaczej i wiem o co walczę w kotłowni, ale do tego trzeba niestety dojrzeć. 

Współczuję już dzisiaj każdemu następnemu który będzie się przekopywał przez ten temat tak jak ja od początku, ale chcąc zrozumieć i pojąć ten sterownik, to niestety trzeba to przejść :)

Pisałem że wracam do wersji 1.86 i tak też zrobiłem.

Jednak ponieważ lubię wyzwania to podjąłem je ponownie po krótkim odpoczynku i dzisiaj jadę na 1.94

Wydaje mi się że na chwilę obecną jakoś go opanowałem i poskromiłem, na tyle że mogę zostawić pod opieką małżonki kocioł.

Tak więc jednak zastąpiłem dobre, lepszym ;)

Największym moim problemem było wypalanie się paliwa na palniku, co zapewne pamiętają Ci którzy czytali moje nie dawne posty. 

Chyba to opanowałem i to co mnie w sumie zaskoczyło zaskoczy pewnie nie jednego z was koledzy.

Otóż, powróciłem do swoich poprzednich ustawień, praktycznie "prawie" niezmienionych.

I tak:

Kocioł 12kW producent Malina z podajnikiem.

Modulacja minimum:

post-71238-0-27523400-1490445181_thumb.jpg

Potencjał:

post-71238-0-68298700-1490445287_thumb.jpg

Powietrze:

post-71238-0-51448600-1490446030_thumb.jpg  post-71238-0-18909400-1490445326_thumb.jpg  post-71238-0-85431000-1490445339_thumb.jpg

Podajnik: i Moc Kotła:

post-71238-0-21974600-1490446249_thumb.jpg  post-71238-0-28598300-1490446259_thumb.jpg

I wydaje się że to najważniejsze ustawienia, tak przynajmniej o tym myślałem ja i zapewne duża część użytkowników tego sterownika tak myśli.

Kombinowałem z dawkami czasem podawania, też bardzo ważny, kalorycznością itp.

Otóż jest jeden z bardzo ważnych składników w ustawieniach który tak naprawdę odpowiada za kopczyk i start kotła po wybudzeniu z czuwania ...

post-71238-0-58015200-1490446506_thumb.jpg

To ustawienie odpowiada za to jak wygląda kopczyk gdy piec ustawiamy w pracę sterowana programatorem lub gdy wchodzi nam w czuwanie.

Wystarczyło że dałem dłuższy czas podawania, skróciłem przerwy, podniosłem nadmuch i zaczęło się to normować.

W chwili obecnej poprawiam już głównie czystość w kotle. Szlaki po za małymi grudeczkami nie ma, trochę popiołu 

i trochę za ciemny osad na ściankach pieca ale do opanowania.

Tak więc polecam ku uwadze parametr czuwania, gdyż jednak od niego zależy bardzo wiele, a szczególnie start po czuwaniu.

A takie mam pozostałe ustawienia od 24-03-17 godzina 20:20:

post-71238-0-19804100-1490446973_thumb.jpg

post-71238-0-60158300-1490447003_thumb.jpg

post-71238-0-40969200-1490447033_thumb.jpg

post-71238-0-11794300-1490446957_thumb.jpg

za dwa trzy dni spalanie będzie oscylować ok 6.5kg na dobę. Potencjał podawania skalibrowany, na 20 minut ciągłego podawania wypluł 5,5kg węgla.

Pozdrawiam i życzę powodzenia, ja do kotłowni wracam w maju :)

PrzeMal

Opublikowano
  W dniu 25.03.2017 o 11:54, KBkalwi napisał(a):

Widzę sporą aktywność więc proszę o odp.

Pale ekogroszek platinum o kaloryczności rzekomo 29.5Mj a nie mogę uzyskać pracy dwustanowek.

Moc 5-100% modulacja

Wiatr 12-50%

Paliwo 28

Podajnik 16.8 w auto3s

co ty komina nie masz  że 50% dmuchasz?

ustaw jak najkrótszy czas Max przekrocz.temperatury no i ważne jakie masz spadki temp na CO i samym piecu.

Ja takie odstawki nawet przy minus 10 uzyskiwałem, choć nie po 4 czy 5 godzin, ale po dwie bywało.

No i ja ogrzewam raptem 60m2 użytkowych, a sterowanie mam po przez panel pokojowy. 

Opublikowano
  W dniu 22.03.2017 o 15:31, carlo napisał(a):

Po co w ogóle te bezsensowne dyskusje. Jeśli ktoś ustawia sobie potencjał podajnika tak by spalanie (wg sterownika) wychodziło mu mniejsze to jego problem. Jeśli ktoś tak robi to oszukuje przede wszystkim siebie.

W dniu 24.03.2017 o 12:01, PrzeMal napisał(a):

właśnie nie do końca tylko siebie. Oszukuje też forumowiczów publikując nie prawdę i tego dotyczyła moja wypowiedź której co niektórzy koledzy nie zrozumieli.

Czytaj ze zrozumieniem, nie napisałem "tylko"

Opublikowano
  W dniu 25.03.2017 o 13:07, PrzeMal napisał(a):

@Sławekżag

za dwa trzy dni spalanie będzie oscylować ok 6.5kg na dobę. Potencjał podawania skalibrowany, na 20 minut ciągłego podawania wypluł 5,5kg węgla.

Pozdrawiam i życzę powodzenia, ja do kotłowni wracam w maju :)

PrzeMal

Super. Kiedyś też tak paliłem. Jednak spalanie ciągłe jest bardziej opłacalne, temp.kotła waha się w granicach 2-3 st. u Ciebie jest prawie 20 st. różnicy i palnik musi to nadrobić i po nadrobieniu stoi i czeka, później dmucha aż dojdzie do  wzrostu i nadrabia temp. o kilka stopni to działa tak jakbyś ustawił  inwertał. Moim zdaniem,  ustaw większy max. czas przekroczenia temp. i obserwuj ew. mieszaj w powietrzu .Pozdrawiam Sławek

ps .dlaczego wracasz w maju do kotłowni ja palę cały rok.

Opublikowano

W maju bo taką mam pracę, nie będzie mnie ok 5 tygodni.

Chyba poniższa fotka wprowadza w błąd :)

post-71238-0-33973700-1490467465_thumb.jpg

Niebieski powrót do kotła (50.50C) to czujka wyjścia wody na CO z kotła, pomiaru dokonuję w dwóch miejscach. 

Powrót natomiast, jest wyświetlany u samej góry (60.10C) chyba to jest miejsce na podłogówkę której nie mam.

Z pompę kotłową robi u mnie pompa na bojlerze podłączona jako cyrkulacyjna, z tąd podobna temp na powrocie i bojlerze.

Gdy rusza CO a następnie kocioł, chociaż nie zawsze, to różnica temperatur wy i we nie przekracza 100C

Nie ma sensu by przy temp w ciągu dnia ok 100C kocioł ciągle pracował i wydmuchiwał złotówki przez komin.

Taka modulacja na siłę nie daje kompletnie nic oszczędności.

Zimą gdy temp były minusowe kocioł u mnie modulował w ciągłej pracy i miało to swoje uzasadnienie, bo wówczas dochodziło do spadku poniżej 10 stopni na kotle.

No a po za tym, najlepszą oceną opłacalności jest ilość puszczanych z dymem złotówek. Przy takiej pracy jak obecnie, mam ich więcej na koncie :)

Kocioł nie pracuje u mnie w interwale, zaznaczam. Czujnik w panelu pokojowym decyduje o sterowaniu pompą CO, no a dalej kotłem. Nigdy nie wiem kiedy się załączy CO i kocioł, bo to nie jest zaplanowane.

Histerezę na czujniku pokojowym mam +/- 0.20C.

O takim prowadzeniu kotła wyczytałem na tym forum w wypowiedzi któregoś z doświadczonych kolegów, tzw testerów sterowników, więc komu innemu wierzyć jak nie takim właśnie kolegom ?

Pozdrawiam

PrzeMal

Opublikowano

WItajcie, sezon powoli zbliza sie ku koncowi, przynajmniej dla mnie. Jak tylko w nocy temp. nie spadnie ponizej 7-10 stopni wylaczam piec.

Teraz mam w domu ciagle 23 stopnie przy grzaniu podlogi 25 stopniami. Na kotle 59 stopni i spalanie po skorygowaniu wydajnosci podajnika pokazuje 8,2 kg/doba

Od Pazdziernika 2016 do dzisiaj spalilem rowno 2 t dokupilem jeszcze 500 kg ekogroszku tak mokrego ze w dloni sie kleil ale juz po 2 tyg mam juz w miare suchy

Sterownik jest bajeczny, drugi sezon palenia sporo mnie nauczyl i juz wiem na tyle duzo ze moge sobie porownywac prace kotla moich znajomych i mojeogo.  

W tym sezonie byl swiety spokoj zero lazenia do kotlowni w mrozy -16 musialem tylko troche pobawic sie zaworem 4D i biegem pompki CWU

Najlepsza fukncja sterownika jest chyba rysowanie wykresow one pokazuja co sie dzieje w ukladzie, do tego stale monitorowanie temperatury powrotu i zasilania CO i mamy pelna kontorle nad ogrzewaniem domu.

I w koncu tez odkrylem jedna wazna rzecz, co bym nie regolowal i tak spalanie bedzie podobne jezeli temp. na zewnatrz domu bedzie sie utrzymywac np. -10 stopni

Dopiero wzrost temp. na dworze powoduje mniejsze spalanie i tez mam mozliwosc zmniejszenia temp. na kotle, ktora utrzymuje w przedziale 57-cieple dni do 66 -ostre mrozy

W najchlodniejsze dni spalanie mialem okol o 18 kg/doba a w cieple dni srednia to okolo 9 kg/doba

Dla tych co szukaja ustawien ktore pomoga zaoszczedzic na spalaniu ekogroszka - moja rada, upewnijcie sie, ze naprawde dobrze macie docieplony dom i kotlownie. ja nie docieplilem dobrze stropu 2 lata temu i efekt spalanie o 50 % wyzsze.

Opublikowano

w związku z coraz cieplejszymi dniami i nowym softem blokującym pracę pomp kocioł stoi z czuwaniu. i tu mam problem z ustawieniem proszę podajcie jakie macie ustawienia w czuwania.

Opublikowano

w związku z coraz cieplejszymi dniami i nowym softem blokującym pracę pomp kocioł stoi z czuwaniu. i tu mam problem z ustawieniem proszę podajcie jakie macie ustawienia w czuwania.

Opublikowano

Zaktualizowałem dzisiaj sterownik i panel z wersji 1.93 do wersji 1.94 i nadal pozostał problem pompy cyrkulacyjnej. Mogę zmniejszać parametry pracy impulsowej ale nie mogę ich zwiększyć. Proszę o sprawdzenie tego na panelu (ci którzy mają). 

Opublikowano
  W dniu 26.03.2017 o 17:20, szeryf napisał(a):

Doprowadź by chodził na małej mocy cały czas.

Opublikowano
  W dniu 26.03.2017 o 19:51, wojszym2244 napisał(a):

Zaktualizowałem dzisiaj sterownik i panel z wersji 1.93 do wersji 1.94 i nadal pozostał problem pompy cyrkulacyjnej. Mogę zmniejszać parametry pracy impulsowej ale nie mogę ich zwiększyć. Proszę o sprawdzenie tego na panelu (ci którzy mają). 

Problem rozwiązany. Zostały wartości około 60s a sterownik przyjmuje maksymalne wartości odpowiednio 20 i 30s.

Opublikowano
  W dniu 26.03.2017 o 19:51, wojszym2244 napisał(a):

A jak wrzucałeś 1.93 tez tak miałeś? Ponoć jak z 1.93 na 1.94 nie trzeba resetowac do ustawień fabrycznych, spróbuj to zrobić.mimo ze małe różnice w sofcie to jednak są i to może mieć znaczenie.jak przetestujesz daj znac
Opublikowano (edytowane)

A jak wrzucałeś 1.93 tez tak miałeś? Ponoć jak z 1.93 na 1.94 nie trzeba resetowac do ustawień fabrycznych, spróbuj to zrobić.mimo ze małe różnice w sofcie to jednak są i to może mieć znaczenie.jak przetestujesz daj znac

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu