Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obnizyc mac kotla by sie nie odstawial

Opublikowano

Co o tym sadzicie?

Powiem niezle to wyglada jak tego dokonales widze ze masz dwa uklady c.o to na nich tak ladnie idzie czy zasobnik robi jako bufor a pompa cwu idzie caly czas.

Powiedz

Opublikowano

No ladnie rysuje symetryczne przebiegi ta moc z 50% na 65% to modulacja

Opublikowano

rafal 725 cos milczy nie chce sie podzielic informacjami

Opublikowano (edytowane)

Dziś na noc wyłączyłem regulator domowy tak aby ster pracował cały czas. Chciałem sprawdzić różnicę w spalaniu. Okazuje się, że żadnej nie ma co do spalania. Ściągnąłem deflektor mojej roboty bo piec nie był wyposażony, ale w tym wypadku spalanie wzrosło. Teraz dzięki temu sterownikowi można robić testy bo po 2-4 godzinach widać efekty. Przelicznik dla spalin 1.

post-4242-0-94705000-1452430811_thumb.jpg

post-4242-0-05722800-1452430837_thumb.jpg

post-4242-0-17392700-1452430863_thumb.jpg

post-4242-0-26916200-1452430889_thumb.jpg

Edytowane przez hamerg
Opublikowano

witam

panowie zmienilem moc kotla z 100 na 50

narazie wykres rysuje sie w miare, tylko troche brakuje wegla

pytanie dla was jak zareaguje piec na zmiane na moc 50 

czy to jest lepiej czy gorzej dla pieca i czy spadnie spalanie ?

Proszę poczytać na stronie zawijan.wordpress.com oczywiście są to przemyślenia i wypowiedź na podstawie doświadczeń, ale wiele można się nauczyć. Proponuje wejść na podstawy i tam szukać odpowiedzi.

Opublikowano

Piec dozy do zadane wiec jak ma np.ust.5 sek to jak nie bedzie umial nagonic do zadanej to skroci czas miedzy podawaniami tak to chyba wyglada .

Spalanie jezeli dom potrzebuje tyle ciepla co ma zadane to piec tle da , wazne by sie nie odstawial a szedl ciagle na malej mocy no powiedzmy .

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie zaworu mieszającego z siłownikiem , jak zachowuje się u was  bo w moim przypadku wachluje temperaturą np 

ustawiona temperatura 44st (wyliczona przez sterownik, piec chodzi 24h ) i siłownik skacze od 40 do 68 %  , temp skacze i potrafi dobić za

zaworem do 49 stopni i zawór zaczyna się przymykać i przymyka się tak że temperatura spada do 39 st  i od nowa karuzela.

Opublikowano

To jest taka mala bolaczka tego stera ale ma byc to poprawione , czekaj cierpliwie , ja tez mam tak podobnie .u mnie na grzejniki idzie 29 st w domu 20,5 st tyle starcza .

Opublikowano

W kolejnej (styczniowej) aktualizacji praca zaworu będzie głównym tematem.

Dochodzą dodatkowe parametry: minimalne otwarcie, maksymalne otwarcie, czas próbkowania.

Dochodzi też możliwość korekt czujników pokojowego i pogodowego.

Jeszcze w testach. Ale na pewno w styczniu opublikuję.

pozdrawiam Tomek

Opublikowano

Aha .Dobra czekamy na aktualizacje , podobno ma się ukazać w styczniu.

Tak przy okazji , czy w menu gdzie ustawia się temperaturę pokojową nastawy są co 0,5 st np 20,5 i potem 21 st .

Skoro czujnik mierzy 0,1 st to czy nie powinno być tak jak w sterowniku Auraton nastawa co 0,2 st np 21,2 nastepna wartość 21,4 .

Byłby większy komfort.

Opublikowano

Witam

U mnie w instalacji zawór 4D pracuje/pilnuje temperatury z dokładnością do ok 1,5 C na wahania otwarcia zaworu nie zwracałem uwagi. Może trzeba się przyjrzeć przepływom w instalacji.

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

U mnie same grzejniki otwarte na max na nie idzie 29 st przez zaw.3d  pompa 14W wilo

Opublikowano

Witam

pompa ktora jest polaczona miedzy wyj.z kotla a powrotem i caly czas kreci.

To przerobiłem wczoraj instalacje,  wywaliłem 3d termostatyczny i założyłem z siłownikiem dołożyłem rurkę z drabinek do powrotu aby część wody wracała na kocioł 

na ta chwile poprawił się przepływ w podłogówce, kocioł chodzi bardziej stabilnie (nie dwustanowo)

podłogówka teraz nie wyłączą sie na kilka godzin jak wcześniej a potem przez kilka godzin chodziło nonstop 100%

teraz jestem ciekaw co z spalaniem będzie się działo  

Opublikowano (edytowane)

Wylaczylem pompke CWU bo spalanie mialem rzedu 35 kg / dobe 

Instalator stwierdzil ze jak zostawie uklad to sie wygrzeje i grawitacja na obiegu kotlowym zacznie dzialac.

Jak sadzicie? na zdjeciu widac rozklad temperatur czyli chyba dziala choc dT jest spora 20 stopni ale przeciez zasilanie CO (grzejniki w lazienkach) idzie 42 stopnie i na podloge 31 stopni powrot z tych dwóch ukaldow moze miec gora 32 stopnie choc watpie bo wody w podlogowce jest znacznie wiecej niz obiegu z 2 grzejnikami lazienkowymi wiec realnie mysle ze powrot z ukladow CO i podlogowki ma gora 29 stopni.

Mam teraz powrot  okolo 50 stopni przy 68-72 na kotle. 

zawor 4D jest ustawiony na 4 / 10

Kociol pracuje w dwustanie i spala 22 kg/dobe  w domu mam 23 stopnie 24h/dobe a na zewnatrz -3 (dzien) -8(noc)

Jedyny minus tego wszystkiego to sporo sadzy w kotle (pewnie w zwiazku z dlugim czuwaniem)

gdy probuje wymusic obieg pompka CWU powrot mi rosnie o 10 stopni ale woda na CO stygnie do 33 a podlogowka po 2-3 godzinach takiej pracy tez zaczynala sie wychladzac do 28 ( a to za malo aby dogrzac mi teraz dom przy - temp na zewnatrz)

Co o tym sadzicie? czy obieg grawitacyjny jednak dziala?  50 stopni na powrocie to raczej kociol jest bezpieczny a w domu mam cieplutko spalanie pewnie bym zmniejszyl gdybym przykrecil podlogowke do 29 stopni wtedy powrot na kotle robi sie cieplejszy 

post-62909-0-65528600-1453291453_thumb.jpg

post-62909-0-22407400-1453291738_thumb.jpg

Edytowane przez wadus
Opublikowano

Witam

Widzę że temat powoli zamiera .

Wie ktoś kiedy będzie aktualizacja , podobno miała być w styczniu .

Pozdrawiam