Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Setlans Selvan 11 kW - zalety, wady, spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Dominik007 drewno masz ok, nawet bardzo ok. Którędy tam płynie powietrze pierwotne? Z jaką mocą w pracuje wyciąg żeby przy rozpalaniu dojść do zadanej tem spalin 200, a potem ją utrzymać? 

Tak jak napisał Predator powietrza nie ustawisz ręcznie w sposób "raz a dobrze", możesz wybrać sztywną nastawę jak najepszą dla całego okresu spalania wsadu drewna, ale to też ideał nie będzie. 

Edytowane przez maracz
Opublikowano

Cześć, biorąc pod uwagę wcześniejsze posty z półokrągłym palnikiem, doszedłem do wniosku, że "zabezpieczę" fabryczny palnik który po dwóch latach wygląda jakby miał się zaraz rozlecieć.

Mając dostęp jedynie do stali, zrobiłem taką przesłonę. Od 3 tygodni testuję i sprawdza się, drewno dokładniej się spala i nic nie zatyka. Przymocowana na próbę śrubami do starego palnika. Może komuś sie przydadzą wymiary.1729158028382.thumb.jpg.38cfd8d00fdffd2f7c20621d4191ae2b.jpgpalnikoslona.thumb.jpg.5a7cb5a934ef9fd9d0c49cc950b514da.jpg1729158028357.thumb.jpg.7f5639083fa4d3ea9eb120d1d52ed3b0.jpg

• Przydało się 1
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 14.10.2024 o 20:33, Dominik007 napisał(a):

Nie widziałem jeszcze ocieplonej rury spalin obojętnie co na niej by było to przecie by uległ spaleniu lub stopieniu,a w kotłowni jest bardzo ciepło więc z otoczenia to się nie wychładza

@Dominik007 przykładowo @maronka ma ocieploną rurę spalinową - można to zobaczyć tutaj:

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @maracz pisząc o stali dodając że zwykłej to słuszna uwaga, bo nierdzewka sobie radzi bardzo dobrze a wiem bo mam bramkę 5 i palnik 2 z nierdzewki

Kol @Matejko1 też mam nieocieploy czopuch i nie martwię się  utratą ciepła. Kotłownie mam centralnie i ciepło w kotłowni robi mi ogrzewanie podłogowe po drugie musiał bym dobrze ocieplić  wszystkie rury i zbiornik kondensacyjny po trzecie ciepło wysusza mi opał i to tyle w temacie. Jak napisał Kol @maronka komin to dodatkowy kaflak a ja mam jeszcze podłogowkę. Kol @Piecuch19ma rację ale ja mam bardzo dobry ciąg kominowy.

Pozdrawiam

• Lubię to 1