Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Setlans Selvan 11 kW - zalety, wady, spostrzeżenia

emigrant

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.04.2024 o 18:27, Pablowski napisał(a):

co do otworu w palniku to niestety jest to nie wypał a dlatego że wystarczy że drewno wrzucone przez przypadek większe niż otwór potrafi go zablokować i z palenia nici, po poszerzeniu ten problem nie występuje,a co najlepsze pali się o wiele sprawniej, szybciej się nagrzewa

Moim zdaniem w każdym powiększonym otworze palnika powinny być skosy, które zapobiegają zablokowaniu i powodują że nawet przy małych mocach płomień się utrzymuje i spalanie jest prawidłowe. Taki otwór:

10-09-27-IMG_20190307_144137.jpg.29367502101c8599c35e83d6d4524cf6.thumb.jpg.b0ef4ba903fdd94c3c43eb63cfdbde99.jpg

daje taką możliwość, bo podciśnienie wynikające z różnicy średnic otworu przegrody ( skosy), oraz okrągły, a nie kwadratowy kształt otworu nie pozwolą na zanik czy przerwy w paleniu nawet przy małych mocach (sprawdzone doświadczalnie na swoim przypadku). Radzę o tym nie zapomnieć, bo to jest bardzo ważne i przy każdym ciągu skupia płomień w palniku.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1

• 3 miesiące temu...

O, Selvan z pionowym wymiennikiem. 

Ciekawie, czy będą równolegle produkować Selvana i tego Eko Drewa. Chyba bez sensu. To ten sam kocioł tylko jeden ma poziomy a drugi pionowy wymiennik. Pewnie Selvan zniknie z rynku.

Zastanawia mnie tak wysoko podawanie PP zakładając, że dół będzie zaślepiony. Czy nie będzie fukać dymem przez klapkę. W Selvanie klapka PP w drzwiczkach załadowczych jest dość nisko osadzona, bo górę kotła zajmuje poziomy wymiennik. Fajnie, że dali wybór/możliwość podawania PP górą, albo dołem. Każdy sobie dopasuje. 

@emigrant a w którym konkretnie miejscu PW wchodzi w palnik w tym kotle?

W Selvanie? Z tyłu kotła jest jedna, wyśrodkowana rozetka PW. W palnik wchodzi na tylnej ściance palnika przy samym dole/podłodze palnika - jedna, długa szczelina na całej szerokości palnika. Wydaje mi się, że to jest niepoprawne. 

Edytowane przez emigrant

Czyli dziury do PW są w podłodze palnika?

Nie, nie w podłodze, ale przy podłodze na tylnej pionowej ściance. To nie są dziury tylko jak pisałem, jedna podłużna szczelina na całej szerokości palnika. 

Tutaj widać tę szczelinę 

A raczej jej nie widać, bo jest zacieniona, ale w tym miejscu jest PW w palniku. Jak widać podłoga palnika jest pod skosem. 

Na tej fotce widać szczelinę PW IMG_20231219_080447.jpg

Edytowane przez emigrant

To trochę za daleko - patrząc na ten przekrój kotła, ale nie wiadomo czy przekrój na rysunku odpowiada realiom? 

Lepiej by palił jakby dostał PW w 1/3 do do 1/2 długości przewężenia wejścia do palnika. 

Na tylnej ściance pionowej mieszanie gazów będzie gorsze i przy małych mocach PW będzie uciekać do komina np. przy większym ciągu.

Nie mam pojęcia, czy ten PW działa poprawnie i czy w ogóle działa. W tym nowym kotle PW jak w MPM. 

Jak by był wizjer płomienia to widać by  było czy jakiś zakres regulacji wpływa na cokolwiek? 

Wizjer płomienia - ważny szczegół, bo każdy ma inne warunki kominowe, ciągu, różną granulację, rodzaj opału i według barwy płomienia można to doregulować zamiast latać i spoglądać na komin.

Jest wizjer na bocznej ściance kotła, ale na samej górzej, gdzie ten pionowy "komin" łączy się już z poziomym wymiennikiem. De facto to jest wyczystka z wizjerem. 

A widać przez nią płomień i jego barwę przez ten wizjer coś takiego jak np. tu:

czy tu:

Żeby było można to jakoś kontrolować i rozróżnić efekty regulacji i zmian jakie robimy.

Możesz nagrać jakiś filmik co tam widać przez ten wizjer w Setlansie?

Pomogło by to osobom na forum, które borykają się z wyborem kotła.

To po co ten wizjer jest? - żeby można było go ując w reklamie producenta? czy z jakichś innych powodów? - jakich?

Pytaj producenta po co dali ten wizjer. 

• Przydało się 1

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkich.Po miesiącu użytkowania w nowym domu  nowego kotła Setlans mulilog 15kw dziś nastąpiła niespodzianka zapaliła się rura wylotowa do komina około 100cm długości i temperatura w kominie skoczyła do 800 stopni rura kompletnie czerwona od rury wylotowej stoi bufor około 50 cm zaczęła się kurczyć i prawie palić izolacja buforu i rur.Cała kotłownia w dymie pierwsza reakcja co się dzieje nie wiadomo.Po ostygnięciu rozkręciłem tył kotła ,rurę wylotowa do komina kompletnie zapchana tak jak by ktoś trociny w nią nasypał i smoły do pełna.Jakim cudem to się tak zapchało i zasmoliło?? palone drewnem bukowym ze stolarni kompletnie suchym i dokładałem ostatnio do tego trochę brykietu. Temperaturę dobijałem do 75 na kotle.Zawory ochrony powroty wszystko założone.Dlaczego tak się zasmoliło kto mi powie? w komorze załadowczej trochę smoły est.w korze dyszy dość ładne a w ostatniej komorze ścianka już oblepiona smołą dalej rura do komina kompletnie zapchana

20241013_200150.jpg

20241013_200141.jpg

20241013_195603.jpg

20241013_195559.jpg

Konstrukcja dmuchawy wyciągowej tego kotła średnio przemyślana i udana. Potrafi coś wpaść do dmuchawy na łapaki mielą i śrutują hałasuje i czasem dmuchawa nie startuje bo ją blokuje jakiś kawałek popiołu z komory.W złym miejscu dmuchawa  bo bo jak coś wpadnie to nie ma gdzie to się podziać i blokuje

13 godzin temu, Dominik007 napisał(a):

Jakim cudem to się tak zapchało i zasmoliło??

Przez słabe spalanie/nie pełne,

przez dmuchawę, która robiła za duży przepływ powietrza ( nie spalin) i wychładzała wymiennik, rurę czopucha i komin,

przez 1 m rury nie ocieplonej od czopucha, który  działa jak chłodnica ( wykraplanie spalin i zarastanie rury i komina).

Cudów nie ma, to fizyka i trzeba z nią współdziałać, a nie przeciwko, bo się zemści. 

Dlaczego nie palisz na naturalnym ciągu?

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1

Jak naturalny ciąg? skoro kocioł jest wyposażony  w komputer i dmuchawę wyciągową fabrycznie.

Nie wiem jak ustawić powietrze wtórne i pierwotne stale inaczej raz wydaje się dobrze a za chwilę źle.Najgorsze ze czasem zdarzają się ogromne wybuchy w piecu aż strach aby go nie rozerwał. dym wydostaje się przodem przez drzwignie sterowania powietrzem.

Pale z pidem ustawione spaliny na max 200 stopni zalecają niby mniej nawet temperaturę spalin.

Nie widziałem jeszcze ocieplonej rury spalin obojętnie co na niej by było to przecie by uległ spaleniu lub stopieniu,a w kotłowni jest bardzo ciepło więc z otoczenia to się nie wychładza

20241014_201525.jpg

20241014_201544.jpg

może ciąg dmuchawy zmniejszyć?

2 godziny temu, Dominik007 napisał(a):

Nie wiem jak ustawić powietrze wtórne i pierwotne stale inaczej raz wydaje się dobrze a za chwilę źle.

Bo zapotrzebowania na powietrze jest mocno zmienne w czasie palenia więc nic dziwnego, że raz jest dobrze a raz źle jak ustawisz na sztywno jedną wartość.

• Zgadzam się 1

4 godziny temu, Dominik007 napisał(a):

Nie widziałem jeszcze ocieplonej rury spalin obojętnie co na niej by było to przecie by uległ spaleniu lub stopieniu,a w kotłowni jest bardzo ciepło więc z otoczenia to się nie wychładza

Tą rurę ociepla się wełną skalną i folią aluminiową z zewnątrz ( nie pianką). Wełna skalna nie pali się nawet przy 1000'C a takich temperatur w czopuchu nie osiągniesz.

Ustawienia na zdjęciu PP na ful i PW troszeczkę będą produkować za dużo dymu przy tak drobnym opale. Do tego dmuchawa  na ful i wymiennik/komin będzie tak wyglądał jak wygląda, bo palnik tego nie przetrawi.  Spróbuj odwrotnie to wybuchów nie będzie ( PP trochę, PW więcej). 

Kocioł najlepiej ustawić do parametrów w jakich pracuje najdłużej ( po rozgrzaniu ), bo one są inne przy rozgrzewaniu, a inne po rozgrzaniu ( jak @PredatorC wcześniej napisał). 

4 godziny temu, Dominik007 napisał(a):

Pale z pidem ustawione spaliny na max 200 stopni zalecają niby mniej nawet temperaturę spalin.

Pid  ustawień PP i PW za Ciebie nie ustawi.

• Zgadzam się 1