Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, bex0 napisał(a):

Jak to jest z tą wymaganą temperaturą powrotu? W instrukcji jest wymagane zastosowanie zaworu temperaturowego 55 stopni, mam taki ale jak kocioł pracuje na minimalnej mocy to często temperatura powrotu spada poniżej 55 do na przykład 47. Czy w takim przypadku jest ryzyko korozji niskotemperaturowej? (albo utraty gwarancji)

Inny przykład - co jeśli ktoś sobie ustawi temperaturę kotła na 50 stopni? Siłą rzeczy wtedy powrót nie osiągnie

Producent w instrukcji określa też minimalna temperaturę zadaną z jaka kocioł musi pracować,

przeważnie 60-65 stopni i jest ona zawsze większa od wymaganej  temperatury powrotu.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
W dniu 19.12.2024 o 23:55, rambo5 napisał(a):

Producent w instrukcji określa też minimalna temperaturę zadaną z jaka kocioł musi pracować,

Akurat ten producent (NBE) nie określa minimalnej temperatury. Zadaną temperaturę kotła da się ustawić od 0 do 85

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Też zauważyliście że brakuje porządnych instrukcji do RTB Feniks w których są dokładnie opisane poszczególne ustawienia? Może ktoś ma jakieś zagraniczne po angielsku albo duńsku gdzie wszystko jest opisane?

Chodzi mi na razie o te parametry:

Korekcja pelletu - instalator mówił żeby zawsze ustawiać to o 100g więcej niż zmierzona wydajność podajnika. Do czego jest stosowany ten parametr? Do wyliczania konsumpcji?

Trip 1/ Trip 2/Pojemność zasobnika - pojemność to zakładam że to wyświetla ile jest obecnie pelletu w zasobniku w kg na podstawie zużycie. Ale trip 1/trip 2 nie mam pojęcia

Untitled.png

Edytowane przez bex0
Opublikowano (edytowane)

Raczej z tą korekcją pelletu to powinno się ustawić 10% mniej i teoretycznie służy to tylko do prawidłowego (mniej więcej) wyswietlania przez sterownik zużycie pelletu ale to taki trochę pić na wodę i osobiście testowałem to kilka razy w stosunku do rzeczywistego zużycia i  tyle o ile się to zgadza.Co do opcji Trip to możesz sobie ustawić np.Trip 1 na początku sezonu grzewczego ile ci zje przez np. rok a Trip 2 np. całościowo ci leci.Sa to takie powiedzmy międzyczasy zużycia pelletu przez jakiś okres gdzie sam możesz to sobie ustawić i wtedy należy (tak mi się wydaje)przy każdym zasypie wklepac w Pojemność zasobnika ile się wsypalo.Instrukcja niestety jest jaka jest i raczej z tymi opcjami zaawansowanymi musimy radzić sobie sami na forum bo wydaje mi się że producent stwierdził że piec jest na tyle bezobsługowy że nie trzeba zaglądać do opcji dystrybutora.I tak na prawdę 99% użytkowników tak robi i tylko te parę osób na forum coś tam grzebie żeby poznać dokładnie sprzęt który ma w kotłowni 😁

Edytowane przez wonski