Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła powietrze - woda - czy to się opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale zgłosić panele też musiałeś i nikt cię nie zjadł , więc przy pompie inaczej nie będzie .

Opublikowano

Przy pompie jest trochę papierologii , ale idzie to przeskoczyć.  Ja jutro wysyłam ostatnie papiery i czekam na zwrot.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maniek83 napisał:

OPERATOR, czyli właściciel pompy ciepła, ma obowiązek założyć Kartę w CRO:
do 15 dni od daty dostarczenia – dla urządzeń typu monoblok (hermetycznie zamkniętych);
do 15 dni od uruchomienia pompy ciepła typu Split (niehermetycznie zamkniętych).

Kontrolę nad przestrzeganiem prawa sprawują inspektorzy WIOŚ. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, mają obowiązek nałożenia kary finansowej – niemałej, np. za spóźnienie z kontrolą szczelności instalacji chłodniczej; za brak wpisu do CRO informacji o przeprowadzonej próbie szczelności.
Jak widać, kluczową sprawą dla OPERATORA jest przestrzeganie terminów i obowiązków wynikających z Ustawy F-gazowej.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tylko większość pomp ciepła trzeba zgłosić, kto z was o tym wiedział? Zaraz będą mandaty jak się okaże, że straż miejska jak już zwalczy węgiel to będą latać po domach i sprawdzać kto ma nie zgłoszoną pompe ciepła. Do tego dochodzą serwisy itd.

A taki mandat może wynieść nawet 10 tysięcy.

Oni nam nie dadzą spokoju to nie koniec tylko początek. Najlepiej w tym kraju mieć wiatę z chrustu i być bezrobotnym wtedy masz zasiłki i wszelkie prawa bo nie mają ci czego zabrać :)

Jak już coś cytujesz, wykonaj to rzetelnie.
Więc ja odniosę się to tego co powyżej napisałeś oraz zacytowałeś. Stwierdzam, że nie ma to nic wspólnego z prawdziwością.

ps.
By uwiarygodnić moją tezę, posłużę się przykładem zaczerpniętym z sieci.

https://www.mitsubishi-les.com/media/download/me_f-gas_brochure_pl_rz_web.pdf

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

Z tego wynika że nie wszystkie pompy wymagają zgłoszenia .

Opublikowano

Ludzie - pod zgłoszenie pod książkę i przegląd są Splity. Monobloka może sobie stefan w garażu założyć i nic się nie dzieje. Jak wstawiacie lodówkę do domu, czy dobijacie klimę w aucie to latacie po urzędach? 

Opublikowano (edytowane)

Obecnie żadna pompa ciepła do użytku domowego, nie wymaga rejestracji w CRO (Centralny Rejestr Operatorów).
Chyba, że ktoś ma zamiast domu durszlak, lub chce ogrzewać np. kościół i plebanie. 

18 minut temu, shogunzlasa napisał:

Ludzie - pod zgłoszenie pod książkę i przegląd są Splity. ,,,

Te słowa także z prawdziwością nie mają nic wspólnego.

O tym czy dane urządzenie podlega rejestracji, decyduje rodzaj czynnika chłodniczego oraz jego ilość (waga) w urządzeniu grzewczo-chłodniczym. 

Opublikowano

Hmmm a teraz sprawdźmy ile czego jest w monoblokach i splitach, dopasujmy to do warunków domowych (większości) i wyjdzie, że monobloki się nie łapią, splity tak...
Po prostu monobloki mają mniej czynnika bo są zamknięte w jednej puszce...

Opublikowano (edytowane)

@shogunzlasa proponuje, Ty wyszukaj danych o pompach ciepła, typu monoblok.
Ja poniżej zamieszczam dane klimatyzatorów ściennych firmy Kaisai (bardzo popularnych ze względu na dobry stosunek cena-jakość).

Klimatyzator ścienny Kaisai Fly KWX-12HRBI/KWX-12HRBO
- moc grzewcza 3,8 kW
- czynnik chłodniczy R32
- fabryczna ilość czynnika (do 5 m) 0,55 kg
- cena detaliczna 1 807 zł brutto

Klimatyzator ścienny Kaisai Fly KWX-18HRBI/KWX-18HRBO
- moc grzewcza 5,6 kW
- czynnik chłodniczy R32
- fabryczna ilość czynnika (do 5 m) 1,0 kg
- cena detaliczna 2 599 zł brutto

Klimatyzator ścienny Kaisai Fly KWX-24HRBI/KWX-24HRBO
- moc grzewcza 7,3 kW
- czynnik chłodniczy R32
- fabryczna ilość czynnika (do 5 m) 1,6 kg
- cena detaliczna 3296 zł brutto

Opublikowano
38 minut temu, Witek-z-Ulicy napisał:

dane klimatyzatorów firmy Kaisai (bardzo popularnych ze względu na dobry stosunek cena-jakość).

0wink.gif

Opublikowano

Swoją pompę ciepła musi zarejestrować właściciel urządzenia, które zawiera:
– co najmniej 5 ton ekwiwalentu CO2, dla urządzeń niehermetycznie zamkniętych (≥ 5 ton ekw. CO2),
– co najmniej 10 ton ekwiwalentu CO2, dla urządzeń hermetycznie zamkniętych (≥ 10 ton ekw. CO2),

Parametry-pomp-ciepla-Szczurek240tabela2

I tak np. panasonik T-CAP SPLIT 9kW WYMAGA REJESTRACJI, a monoblok już nie.

Skończcie straszyć dzieci kominiarzem i że się komuś niebo na łeb zwali...
Splita nie może założyć gościu bez F-Gazowych uprawnień, więc jestem pewny że uświadomi klienta o konieczności rejestracji.
Monobloka może sobie założyć każdy - bo gdyby tak nie było - nie mógłby być transportowany z napełnionym układem - zupełnie jak lodówka...

Opublikowano

Rejestracja to nic potem musisz pamiętać o przeglądach czyli kontroli szczelności.

Jeśli chodzi o czynnik R32 to będzie mały problem bo GWP ma dobry z innymi czynnikami już nie jest tak fajnie. Jeśli chodzi o splita to z tego co piszą nie masz prawa nawet go kupić a oni sprzedać jeśli nie masz uprawnień/umowy na montaż z kimś kto ma uprawnienia..

Gość berthold61
Opublikowano

Za 10 -20 lat to nawet gumy do majtek nie kupimy bo unia stwierdzi że po strzale może ktoś ucierpieć , głosujecie na DURNI  to jest jak jest .

Opublikowano

Nie na durni tylko na karierowiczów, przecież zawsze chodzi o kasę i nawet mówią o tym głośno nie będziecie skakać jak my chcemy to zapomnijcie o kasie.

I ten dziwny rodzaj zamordyzmu czyli nadawanie wszystkiemu praw a skoro są prawa to są obrońcy tych praw a skoro są obrońcy to są wrogowie a wrogowie to oczywiście my wszyscy, społeczeństwo, czyli my jesteśmy podejrzani i musimy mieć kontrolę. Jak to nie chcesz mieć kontroli nie wpuścisz nas do domu, a co masz tam do ukrycia pewnie coś masz za uszami. Tak usprawiedliwiają ciągłe ograniczanie wolności no i mamy obrońców wszelkiej maści finansowanych przez filantropów :) A ja chcę sobie tylko pompę ciepła zamontować a nie reaktor atomowy.

Gość berthold61
Opublikowano

Są już takie ale ceny muszą być baaardzo wysokie bo inaczej byłby to kiepski towar , w ajfonie też marża 60 procentowa bo jak by była 6 procentowa to świadczyłoby to że to badziewie , idiotyczne ale to działa .

Opublikowano
W dniu 15.09.2020 o 19:37, carinus napisał:

Tylko osoba nierozsądna lub zmuszona sytuacją życiową,pozwoli sobie na uzależnienie się od jednego źródła energii

Pomimo ze sie z tym zgadzam i rozumiem co chciales przekazac, to kotly idealnie pokazaly jak mozna to wykorzystac. Nie tylko wegiel i drewno przyjmowaly do spalenia...

Opublikowano (edytowane)

Pompy na CO2 są od dawna ciekawe dlaczego tak mało popularne skoro ten CO2 to taki idealny czynnik. R744 widać ekologom nie zależy na ekologii tylko na walce o ekologie. Czyli coś jak walka z bezrobociem.

Edytowane przez maniek83
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Bo w CO2 są kilkukrotnie wyższe ciśnienia, np. 70 barów. A to już wymaga zupełnie innej konstrukcji całego układu.

Opublikowano

To nie problem w układach wtrysku samochodowych występują ciśnienia rzędu 2000 bar więc takie 70 to nic. W zwykłej butli samochodowej potrafi być 25 barów i przenosi to zwykła plastikowa rurka Faro. Uważam, że to nie powód.

Opublikowano

Powód jest taki że było by za ekologicznie i za tanio.

Gość berthold61
Opublikowano

Otóż to , to nie może kosztować 8 czy 10 tys zł bo miszcze z mety by mordy darły że to szmelc i dziadowstwo wszelakie a jak dowali ponad 30 tys o toż to dzieło ponad dzieła i tylko to .

Opublikowano

Dlatego nie ma co zwlekać i czekać z nadzieją że coś będzie lepsze i tańsze, bo takim sposobem można czekać do śmierci.

Opublikowano (edytowane)

Temat z pompą ciekawy, ale zamiast: "Pompa ciepła powietrze - woda - czy to się opłaca" powinien brzmieć: "Jaka pompa ciepła powietrze woda, bo nie chce mi się dźwigać worków z opałem" .-)

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
42 minuty temu, o6483256 napisał:

Temat z pompą ciekawy, ,,,
,,,  powinien brzmieć: "Jaka pompa ciepła powietrze woda, bo nie chce mi się dźwigać worków z opałem" .-)

To jest Twoja subiektywna ocena,  zasadności wdrażania nowych technologii,  w celu pozyskiwania alternatywnej energii cieplnej.