marcin25 Opublikowano 8 Stycznia 2021 #326 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Maronka był pierwszy:) To mozesz dowiedziec sie cos wiecej o tym kotle z 1 reki 1 Cytuj
Alewalneło2 Opublikowano 8 Stycznia 2021 #327 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Godzinę temu, Ryni napisał: .Pewne jest to, że ten kocioł może pracować bez bufora, a to oznacza kilka tysięcy oszczędności w porównaniu z tradycyjnym HG. Za kilka tysięcy to chyba bufor 10000litry a nie wróć ja kupiłem beczkę 15000litry za 2.5k. Cytuj
Ryni Opublikowano 8 Stycznia 2021 #328 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Jakoś tak wyjdzie: bufor, pompa, zawór ochrony powrotu, kilka rurek, złączek, zawory odcinające itp., jeszcze robocizna i uzbiera się kilka tysięcy. Cytuj
Alewalneło2 Opublikowano 8 Stycznia 2021 #329 Opublikowano 8 Stycznia 2021 A kocioł HG na grawitacji nie może pracować czy będzie wodę podgotowywać? Cytuj
maronka Opublikowano 9 Stycznia 2021 #330 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Wg mnie może ,zasilanie ma na 6/4 czyli tak jak mpm,i u mnie to śmiga bez gotowania ,fakt że blaze ma tylko 40l wody a mój z 60 ale w razie czego masz regulację mocy,na forach niemieckich nikt tego problemu nie zgłaszał,blaze za dopłatą ma jeszcze taki wewnętrzną ochronę powrotu ,ale czy to jest konieczne to szczerze wątpię ,zawsze kolejne ustrojstwo co się może zaciąć i źle działać ,nie ma to jak natura,czyli grawitacja jak u mnie albo zewnętrzna ochrona powrotu u pozostałych,ale nawet jak na pompce paliłem pierwsze dwa sezony to nic się nie działo z powrotem ,fakt mam cwo na krótkim biegu i gonię kocioł do minimum 70 a przy pompce oznacza to powrót na 55 lub na grawitacji minimum 80 i powrót też wtedy 55 Cytuj
mikkei Opublikowano 9 Stycznia 2021 #331 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Maronka - ten kocioł musi pracować na min 70;c i na 100% swojej mocy, Jak bedzie sie w nim palic słabo bedzie gnił, albo z komina lokomotywa bo bedzie kisił. Tego rodzaju piece potrzebują automatyki -tj zaworu 4d i dużego bufora aby móc bezproblemowo oddawać moc inaczej nie da rady tego spokojnie i bedzproblemowo uzytkować. Apropos tej ceny co podałeś - nie zdziwie sie jeśli jest to cena netto. Cytuj
maronka Opublikowano 9 Stycznia 2021 #333 Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, mikkei napisał: Maronka - ten kocioł musi pracować na min 70;c i na 100% swojej mocy, Jak bedzie sie w nim palic słabo bedzie gnił, albo z komina lokomotywa bo bedzie kisił. Tego rodzaju piece potrzebują automatyki -tj zaworu 4d i dużego bufora aby móc bezproblemowo oddawać moc inaczej nie da rady tego spokojnie i bedzproblemowo uzytkować. Apropos tej ceny co podałeś - nie zdziwie sie jeśli jest to cena netto. brutto,niekoniecznie ,u mnie jest odbiór około15 kw i jak taki kocioł blaze bym kupił z czystym spalaniem przy 50% mocy to czego chcieć więcej ,chyba że to reklamowy bełkot ,u mnie pracuje na 90 więcc z tym by nie było problemu,ale jak się potwierdziło by że ten kocioł spala czysto na 7,5kw mocy to będę go polecał Edytowane 9 Stycznia 2021 przez maronka Cytuj
KristofM Opublikowano 9 Stycznia 2021 #334 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Jest polski dystrybutor tego kotła .BLAZE kupuje od nich palniki paletowe do swoich kotłów to firma kipi dostałem od nich polski cennik. Cytuj
Animus Opublikowano 9 Stycznia 2021 #335 Opublikowano 9 Stycznia 2021 https://pl-pl.facebook.com/pg/blazeharmonysk/posts/ Cytuj
mikkei Opublikowano 9 Stycznia 2021 #336 Opublikowano 9 Stycznia 2021 56 minut temu, maronka napisał: taki kocioł blaze bym kupił z czystym spalaniem przy 50% mocy to czego chcieć więcej ,chyba że to reklamowy bełkot ,u mnie pracuje na 90 więcc z tym by nie było problemu,ale jak się potwierdziło by że ten kocioł spala czysto na 7,5kw mocy to będę go polecał juz tu na forum w 2011 czy 2012 ktoś pisał że kupił taki czeski kocioł i ma problemy z paleniem w nim. Ps jeśli ktoś przetestuje i bedzie ok to warto kupić , ale wydać 12k za kocioł + jeszcze ze 2000 za podłączenie i prace hydraulika przy fakcie że kupujemy kota w worku ........ no chyba że ktoś ma 14000zł na takie testy. Cytuj
Animus Opublikowano 9 Stycznia 2021 #337 Opublikowano 9 Stycznia 2021 https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/46084-kotel-blaze-harmony.html Cytat igorek 23.12.2014 14:27 Dobry dzień, Kocioł eksploatuję niecały rok i jestem bardzo zadowolony. Podoba mi się możliwość podłączenia grzałki stałej - dodaję raz dziennie - kocioł pali się ok. 7 godzin na obniżonej mocy a potem czeka w grzałce stałej do podłączenia. Po 24 godzinach od poprzedniej aplikacji, jak wychodzę z pracy, po prostu aplikuję (nie podgrzewam) i kocioł uruchamia się i powtarzam to codziennie - operator kotła około 3 minuty dziennie. Wentylator pracuje cicho. Jednostka sterująca steruje zaworem trójdrogowym, który miesza wodę w grzejnikach. Kontroluje również ładowanie kotła. Jak wyjechałem na wakacje mam jeszcze wężownicę grzejną na akumulatorze i którą kocioł może załączyć gdy temperatura w akumulatorze spadnie, mam tu nastawioną relatywnie niską temperaturę żeby się zbytnio nie załączała, ale da się też wyłączyć. Do kotła podłączony jest również czujnik ekwitermiczny, który z kolei ustawia temperaturę na zaworze mieszającym wodę w kaloryferach (jesienią ogrzewa do ok. 45 st. A zimą do ok. 60 st. - kaloryfery cały dzień są jeszcze ciepłe - kobieta jest w domu). W nocy mam niższą temperaturę na termostacie i co za tym idzie grzanie w grzejnikach zatrzymuje się - pompa i zawór są wyłączane a ciepło w akumulatorze zostaje zaoszczędzone. Rano, zanim wstaję, znów jest całkiem ciepło. Mam kocioł podłączony do akumulatora mocną rurką miedzianą bez pompy. Obserwowałem jak wyłączyli zasilanie, że kocioł na kotle się wyłączył i spadła temperatura na kotle - bałem się tego, bo w poprzednim kotle musiałem mieć pętlę dochładzania, która wtedy podniosła moje ciśnienie grzania i musiałem upuścić wodę. Kocioł posiada termostat na wlocie, który miesza wodę tak, aby nie rdzewiała. Ogrzewam korą, krajobrazy tu i tam, zrębki i trociny (spala się na trocinach krócej i musi być lekko przeplatane drewnem). Pan Štelcl wykonał instalację i propozycję podłączenia z dwoma innymi osobami, po 2 dniach znów się utonąłem. Cytuj
RamZez Opublikowano 9 Stycznia 2021 #338 Opublikowano 9 Stycznia 2021 I o to chodzi, bufor to skarb. Z opisu działania całkiem nieźle to wygląda. Sent from my H8324 using Tapatalk Cytuj
Animus Opublikowano 9 Stycznia 2021 #339 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Ktoś jeszcze pisał, że jak te kamienie ceramiczne na dole popękają, to kupę kasy trzeba znowu wsadzić w remont kotła. Cytuj
RamZez Opublikowano 9 Stycznia 2021 #340 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Kocioł wart uwagi na pewno przy braku bufora. Ktoś, kto może sobie pozwolić na komfortowy, wielki bufor może pomyśleć w zasadzie o tańszym kotle.Komora spalania w Blaze jest oddzielona od załadunkowej, czyli czyszczenie dużo łatwiejsze i sprawność utrzymuje się dłużej. Ceramika w kotłach ulega zużyciu,coś za coś. Nawet pompa ciepła i gazrura nie są bezobsługowe. Tam serwis też kosztuje, niższe kwoty, ale częściej. Sent from my H8324 using Tapatalk Cytuj
Alewalneło2 Opublikowano 9 Stycznia 2021 #341 Opublikowano 9 Stycznia 2021 A w tym Blaze nie wali zadymą na kotłownie przy dokładania jak w DS skoro nie ma wentylatora wyciągowego tylko jest nadmuchowy? Cytuj
RedEd Opublikowano 10 Stycznia 2021 #342 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Pewnie "wali", zauważ dwa stopnie/zabezpieczenie otwarcia komory załadunkowej... Cytuj
mikkei Opublikowano 10 Stycznia 2021 #343 Opublikowano 10 Stycznia 2021 10 godzin temu, Animus napisał: https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/46084-kotel-blaze-harmony.html czytaj dalej.: Cytat Byłbym bardzo ostrożny, mają zrobione kotły i kto wie gdzie. Firma bez historii, dziś są jutro, już do nich nie zadzwonisz i nie mówię o częściach zamiennych. Drogi kocioł, nie bierz. Cytuj
bercus Opublikowano 10 Stycznia 2021 #344 Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) To jest zapis idiota,firma ta funkcionalna na 100%,nawet na europejskim rynku. I z wyciagowym wentylatorom ciežko bedzie walic dymu.... Edytowane 10 Stycznia 2021 przez bercus Cytuj
Alewalneło2 Opublikowano 10 Stycznia 2021 #345 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Na stronie producenta pisze , że jest tam turbo dmuchawa nie wentylator wyciągowy. Cytuj
bercus Opublikowano 10 Stycznia 2021 #346 Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Na zdejcjach tego kotla widac Turbo wyciagowa dmuchawa na wyjscu jak grom. https://www.blazeharmony.com/cs/www/kotle-na-drevo/zplynovaci-kotel-blaze-harmony Edytowane 10 Stycznia 2021 przez bercus Cytuj
Animus Opublikowano 10 Stycznia 2021 #347 Opublikowano 10 Stycznia 2021 5 godzin temu, mikkei napisał: czytaj dalej.: Byłbym bardzo ostrożny, mają zrobione kotły i kto wie gdzie. Firma bez historii, dziś są jutro, już do nich nie zadzwonisz i nie mówię o częściach zamiennych. Drogi kocioł, nie bierz. To już historię teraz ma, tyle lat. Cytuj
Alewalneło2 Opublikowano 10 Stycznia 2021 #348 Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Tu się postarali i chociaż nie ma smołuwy na ściankach komory zasypowej jak w DS. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez Alewalneło2 Cytuj
emigrant Opublikowano 10 Stycznia 2021 #349 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Ten skos w ceramice jest bardzo łagodny, więc nic nie będzie się wieszać. Chyba na animacjach komputeorwych, czy renderach skos był dość spory. Z tego co widać w rzeczywistości tak nie jest. Cytuj
Animus Opublikowano 10 Stycznia 2021 #350 Opublikowano 10 Stycznia 2021 Jak to nie ma smoły, do filmu wyczyścili, a w kotle demonstracyjnym palone kilka razy. Widać na blaszce cienie gdzie się przypalała. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi