Trx9 Opublikowano 5 Stycznia 2021 #301 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Nie ma co się napalać na długowieczność kotłów HG. Ceramika na pewno polegnie w którymś momencie, ale to element eksploatacyjny. Tak jak @maronka pisał kwestia czym się będzie palić jak kłodami to Blaze comfort jakoś średnio to widzę, a jak drobniejszym sortymentem\brykietem to może by strzał w 10. Wszystko rozbija się o cenę kWh opału + robota przy tym. Na MPM dalej czekamy :/ wybor kotłów pod drewno na palcach jednej ręki :( 1 Cytuj
domownik12 Opublikowano 5 Stycznia 2021 #302 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Witam po długiej przerwie. Ja byłem. Blisko zakupu kotła od blaze. Dostałem cenniki. Nawet podesłała mi polska firmę która miała mi to sprowadzić. Firma ta nie miała tajemnej wiedzy że może to zrobić na mniejszym vacie. Gdy im to uświadomiłem i w końcu przyznali mi rację. Od blaze miałem wiadomość że szukają dystrybutora w Polsce i firmę która może zatwierdzić instalacje. Gdyby to było przez nich już ogarnięte być może zdecydowałem. Się na ich kocioł ale w między czasie wszystko ponownie przemyślałem i stanęło na atmosie. Pale już kilka miesiecy i póki co jestem zadowolony. Teraz liczę na to że taki stan potrwa z 15 lat Cytuj
Alewalneło2 Opublikowano 5 Stycznia 2021 #303 Opublikowano 5 Stycznia 2021 @domownik12 Jaki masz model atmosa i jak ten atmos się sprawuje? Cytuj
marcin25 Opublikowano 6 Stycznia 2021 #304 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Ile mialby kosztowac blaze z mniejszym vatem? Cytuj
Marcin1977 Opublikowano 6 Stycznia 2021 #305 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Podejrzewam, że już mają noworoczny cennik... Cytuj
marcin25 Opublikowano 6 Stycznia 2021 #306 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Chodzi mi o ten mniejszy VAT, jaka to niby stawka? Ogólnie kociołek ten jest bardzo drogi. Cytuj
Alewalneło2 Opublikowano 6 Stycznia 2021 #307 Opublikowano 6 Stycznia 2021 8% chyba. Jest drogi bo jest na niemiecki rynek i mogą sobie dać cenę jaką chcą Niemcy i tak kupią. Cytuj
PioBin Opublikowano 6 Stycznia 2021 #308 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Godzinę temu, Alewalneło2 napisał: 8% chyba A nie 0% ? Wewnątrz EU. Cytuj
Ryni Opublikowano 6 Stycznia 2021 #309 Opublikowano 6 Stycznia 2021 8% na cele mieszkaniowe, ale jest to mocno ograniczone i dotyczy raczej budowy nowych domów, a nie modernizacji, czy remontów. 3% można zyskać kupując kocioł w Czechach, tam stawka podstawowa VAT wynosi 20%. Cytuj
maronka Opublikowano 7 Stycznia 2021 #311 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Jak poczują temat ,to powinni wejść na Polskę i i ceny trochę obniżyć,by kocioł schodził ,u nas to będzie dopiero rynek zbytu,jak wieś zacznie wymieniać swoje śmieciuchy a nie każdy chce się w pellet bawić ,o węglu nie wspominam bo to i tak się skończy prędzej czy później Cytuj
bercus Opublikowano 7 Stycznia 2021 #312 Opublikowano 7 Stycznia 2021 My Czesi obnižyc cene? U nas prawo rynku nie ma zastosowanie : liepiej sprzedac 1 kociol drogo,niž 3 troche taniej i zarobic wiecej.Dla czego tak jest,nie wiem..... Mam autoserwis i polski dostawcy czesci zamiennych walcuja tych czeskich(jesli sa jescze czeskie :-),wiekszosc juž zkoloniowanych) niezjedzonych. Mam 2 roki za dostawcow 2 polskie firmy na czeskim rynku i bajka.Szybko,tanio,ja zadowoleny,klienci tež :-) 1 Cytuj
marcin25 Opublikowano 7 Stycznia 2021 #313 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Nie sądzę ze obnizyliby ceny wchodzac na Polski rynek,maja przeciez inne rynki zbytu. Zastanawiam sie nad tym zapotrzebowaniem na takie kotły u nas, czemu np. Defro zakończyło produkcję HG?. Mysle ze gdyby byl u nas narynku DS do spalania drewna,tylko dobry, mialby duze zainteresowanie. Załadunek od gory, polana 40cm,zeby nie bawic sie w jakies przeróbki,przystepna cena dla zwyklego Kowalskiego. Cytuj
bercus Opublikowano 7 Stycznia 2021 #314 Opublikowano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Drewno darmowe,kociol tež? Nie oplaca sa rozwijac nowych produktow dla Kowalskich i Pepikow,co szukaja gdzies kawalki darmowego drewna.I tak nie kupia. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez bercus Cytuj
Trx9 Opublikowano 7 Stycznia 2021 #315 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Drewno nie jest darmowe, kosztuje prace przy nim. Nie raz człowiek miał ochotę rzucić piłą i iść do roboty, zarobić na wungiel tylko taka loteria z jakością węgli że też się później odechciewa. Coś za coś. A podejście producentów kotłów, widać za mało klientów w Polsce, a chopy na wsi spala byle jak w byle czym, nie wydając 15k zł . Cytuj
maronka Opublikowano 8 Stycznia 2021 #316 Opublikowano 8 Stycznia 2021 No to jak tak Czesi podchodzą do biznesu to raczej nie wejdą ,ale np atmos ma ceny całkiem ,i działają ostro w Polsce od długich lat,czyli da się,a rynek wbrew pozorom jest wielki ,kilka milionów kotłów do wymiany przez najbliższe 8 lat Cytuj
marcin25 Opublikowano 8 Stycznia 2021 #317 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Nie ma co czepiać sie Czechów, przeciez ten stan rzeczy moze wykorzystac jakas Polska firma. Lepiej by nasze pieniadze zostaly u nas. Cytuj
bercus Opublikowano 8 Stycznia 2021 #318 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Ja kupilem polski,bo prosto je dobry i dlugie lata sa podajniki w polsce dopracowywane.U nas "nowosc". Z kotly na drewno odwrotnie,no...Amerikanskich nie ma :-) Cytuj
maronka Opublikowano 8 Stycznia 2021 #319 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Znalazłem handlarza tymi kotłami https://sprzedajemy.pl/sprzedam-elk-2-a1d299-nr61091470 Cytuj
marcin25 Opublikowano 8 Stycznia 2021 #320 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Na zdj jest z lambda czy mi sie wydaję? Cytuj
RamZez Opublikowano 8 Stycznia 2021 #321 Opublikowano 8 Stycznia 2021 @marcin25 Nasi producenci kotłów przebranzawiaja się na pompiarzy, bo marże wyższe, a paliwa stałe dzięki nagonce ekologistów i PAS dostały nalepkę "średniowiecze". Nie liczyłbym na nic odkrywczego w dziedzinie spalania drewna wśród polskich produktów. Dla mnie najważniejszy jest komfort rozpalania i czyszczenia, a w tym czeskim wygląda to ciekawie. Szkoda że nie mamy przynajmniej kilku testów tego kotła wśród zwykłych użytkowników. Sent from my H8324 using Tapatalk Cytuj
Ryni Opublikowano 8 Stycznia 2021 #322 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Ten kocioł przed zakupem trzeba rozebrać na kawałki w sensie przejrzeć wszystkie dostępne opcje dodatkowe, opcją jest na pewno układ ochrony powrotu, podobnie będzie z lambdą, nie jestem pewien, ale chyba również sterowanie powietrzem może być automatycznie, to może oznaczać, że te kotły wyposażane są w rożne sterowniki, a to wszystko będzie miało wpływ na cenę poszczególnych wersji. Pewne jest to, że ten kocioł może pracować bez bufora, a to oznacza kilka tysięcy oszczędności w porównaniu z tradycyjnym HG. Cytuj
marcin25 Opublikowano 8 Stycznia 2021 #323 Opublikowano 8 Stycznia 2021 RamZez Drewno jest odnawialnym źródłem energii,wiedza to w Niemczech czy Szwajcarii. W programie Czyste Powietrze nie mozna wymienic strarego kopciucha na HG dlatego ze ma sie przylacze gazu. Ludzie, co jest bardziej eko z punktu widzenia tego co mozna odnowic. Cytuj
emigrant Opublikowano 8 Stycznia 2021 #324 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Godzinę temu, maronka napisał: Znalazłem handlarza tymi kotłami https://sprzedajemy.pl/sprzedam-elk-2-a1d299-nr61091470 O, "handlarz" z Ełku - mam dość blisko ~30 km. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2021 #325 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Możliwe że te Balze z Ełku są z Litwy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi