Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł zasypowy z innej planety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma co się napalać na długowieczność kotłów HG. Ceramika na pewno polegnie w którymś momencie, ale to element eksploatacyjny. Tak jak @maronka pisał kwestia czym się będzie palić jak kłodami to Blaze comfort jakoś średnio to widzę, a jak drobniejszym sortymentem\brykietem to może by strzał w 10. Wszystko rozbija się o cenę kWh opału + robota przy tym.

Na MPM dalej czekamy :/ wybor kotłów pod drewno na palcach jednej ręki :(

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam po długiej przerwie.  Ja byłem. Blisko zakupu kotła od blaze.  Dostałem cenniki.  Nawet podesłała mi polska firmę która miała mi to sprowadzić.  Firma ta nie miała tajemnej wiedzy że może to zrobić na mniejszym vacie.  Gdy im to uświadomiłem i w końcu przyznali mi rację.  Od blaze miałem wiadomość że szukają dystrybutora w Polsce i firmę która może zatwierdzić instalacje.  Gdyby to było przez nich już ogarnięte być może zdecydowałem. Się na ich kocioł ale w między czasie wszystko ponownie przemyślałem i stanęło na atmosie.  Pale już kilka miesiecy i póki co jestem zadowolony.  Teraz liczę na to że taki stan potrwa z 15 lat 

Opublikowano

8% chyba.

Jest drogi bo jest na niemiecki rynek i mogą sobie dać cenę jaką chcą Niemcy i tak kupią.

Opublikowano
Godzinę temu, Alewalneło2 napisał:

8% chyba

A nie 0% ? Wewnątrz EU. 

Opublikowano

8% na cele mieszkaniowe, ale jest to mocno ograniczone i dotyczy raczej budowy nowych domów, a nie modernizacji, czy remontów. 3% można zyskać kupując kocioł w Czechach, tam stawka podstawowa VAT wynosi 20%.

Opublikowano

Jak poczują temat ,to powinni wejść na Polskę i i ceny trochę obniżyć,by kocioł schodził ,u nas to będzie dopiero rynek zbytu,jak wieś zacznie wymieniać swoje śmieciuchy a nie każdy chce się w pellet bawić ,o węglu nie wspominam bo to i tak się skończy prędzej czy później 

Opublikowano

My Czesi obnižyc cene? U nas prawo rynku nie ma zastosowanie : liepiej sprzedac 1 kociol drogo,niž 3 troche taniej i zarobic wiecej.Dla czego tak jest,nie wiem.....

Mam autoserwis i polski dostawcy czesci zamiennych walcuja tych czeskich(jesli sa jescze czeskie :-),wiekszosc juž zkoloniowanych) niezjedzonych. Mam 2 roki za dostawcow 2 polskie firmy na czeskim rynku i bajka.Szybko,tanio,ja zadowoleny,klienci tež :-)

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie sądzę ze obnizyliby ceny wchodzac na Polski rynek,maja przeciez inne rynki zbytu. Zastanawiam sie nad tym zapotrzebowaniem na takie kotły u nas, czemu np. Defro zakończyło produkcję HG?. Mysle ze gdyby byl u nas narynku DS do spalania drewna,tylko dobry, mialby duze zainteresowanie. Załadunek od gory, polana 40cm,zeby nie bawic sie w jakies przeróbki,przystepna cena dla zwyklego Kowalskiego.

Opublikowano (edytowane)

Drewno darmowe,kociol tež? Nie oplaca sa rozwijac nowych produktow dla Kowalskich i Pepikow,co szukaja gdzies kawalki darmowego drewna.I tak nie kupia.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Drewno nie jest darmowe, kosztuje prace przy nim. Nie raz człowiek miał ochotę rzucić piłą i iść do roboty, zarobić na wungiel tylko taka loteria z jakością węgli że też się później odechciewa. Coś za coś.

A podejście producentów kotłów, widać za mało klientów w Polsce, a chopy na wsi spala byle jak w byle czym, nie wydając 15k zł .

Opublikowano

No to jak tak Czesi podchodzą do biznesu to raczej nie wejdą ,ale np atmos ma ceny całkiem ,i działają ostro w Polsce od długich lat,czyli da się,a rynek wbrew pozorom jest wielki ,kilka milionów kotłów do wymiany przez najbliższe 8 lat

Opublikowano

Ja kupilem polski,bo prosto je dobry i dlugie lata sa podajniki w polsce dopracowywane.U nas "nowosc". Z kotly na drewno odwrotnie,no...Amerikanskich nie ma :-)

Opublikowano

@marcin25 Nasi producenci kotłów przebranzawiaja się na pompiarzy, bo marże wyższe, a paliwa stałe dzięki nagonce ekologistów i PAS dostały nalepkę "średniowiecze".

Nie liczyłbym na nic odkrywczego w dziedzinie spalania drewna wśród polskich produktów. Dla mnie najważniejszy jest komfort rozpalania i czyszczenia, a w tym czeskim wygląda to ciekawie. Szkoda że nie mamy przynajmniej kilku testów tego kotła wśród zwykłych użytkowników.

Sent from my H8324 using Tapatalk

Opublikowano

Ten kocioł przed zakupem trzeba rozebrać na kawałki w sensie przejrzeć wszystkie dostępne opcje dodatkowe, opcją jest na pewno układ ochrony powrotu, podobnie będzie z lambdą, nie jestem pewien, ale chyba również sterowanie powietrzem może być automatycznie, to może oznaczać, że te kotły wyposażane są w rożne sterowniki, a to wszystko będzie miało wpływ na cenę poszczególnych wersji.

Pewne jest to, że ten kocioł może pracować bez bufora, a to oznacza kilka tysięcy oszczędności w porównaniu z tradycyjnym HG.

Opublikowano

RamZez

Drewno jest odnawialnym źródłem energii,wiedza to w Niemczech czy Szwajcarii. W programie Czyste Powietrze nie mozna wymienic strarego kopciucha na HG dlatego ze ma sie przylacze gazu. Ludzie, co jest bardziej eko z punktu widzenia tego co mozna odnowic.

Opublikowano
Godzinę temu, maronka napisał:

Znalazłem handlarza tymi kotłami

https://sprzedajemy.pl/sprzedam-elk-2-a1d299-nr61091470

O, "handlarz" z Ełku - mam dość blisko ~30 km.