Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Biopellet pro 18 kw - termostat i zawor 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj rowniez podlaczylem termostat bezposrednio do kotla tak jak to ma zrobione   kolega @maniek3008. i sytuacja ta sama. Na wyswietlaczu pojawia sie jedynie, ze termostat pokojowy osiagnal temperature i nic, zero reakcji kotla. Dziwne to bo tak naprawde jak pisze @Puławiakzadnej filozofii tam nie ma. Dwa kabelki do kotla, zmiana na zdalne sterowanie ON. I powinno hulac...

• Lubię to 1
Opublikowano

Spróbuje go do fabrycznych cofnac i zobaczymy. Oby pomoglo.

Opublikowano

U mnie było to samo na początku, termostat pokojowy podłączony do kotła pokazywał, że temp. została osiągnięta, ale kocioł nie reagował. Restart do fabrycznych pomógł.

Opublikowano

Czy macie problemy z rozpalaniem?

Mi często wyskakują błędy ER12 (kilkanaście) i ER15 (ten 3 razy). Serwisant przestawił ustawienia TH (kilka parametrów) o 5 stopni w górę. Na razie raz się nie rozpalił...

Opublikowano

raz mi wyskoczył błąd "wznowienia rozpalania" jakoś tak, nie pamietam który numerek, ale stwierdziłem, że to kwestia zasyfienia palnika, bo nie było nas w domu parę dni a piec pracował. Zresetowałem błąd, wyłączyłem piec, wyczyściłem, włączyłem i działa. Później miałem błąd związany z przegrzaniem, nie wiem o co chodziło, ale ten sam zabieg jak wyżej i chodzi już ponad tydzień od tego błędu.

Opublikowano

@adikila     @maniek3008   czy problem ON/OFF kotła od sygnału termostatu pokojowego rozwiązany?

Opublikowano
2 godziny temu, g69 napisał:

@adikila     @maniek3008   czy problem ON/OFF kotła od sygnału termostatu pokojowego rozwiązany?

Udało się ! Termostat pokojowy działa poprawnie. To czynność które wykonałem:

Witam udało mi się uruchomić termostat pokojowy FERROLI RF. Kocioł się odpala i gaśnie przez sygnał z termostatu. Więc jest wszystko ok.  Już ci opisuje krok po kroku co trzeba zrobić:

1. Zmienić parometr A01- 0

2. Zmienić parometr P26 -2

3. Ja zmieniłem w menu systemowe/czasy parometry:

T=30 s T17 =  30 s T18 =  30  s T22 =  30 s  dzięki temu wydaję mi się że kocioł stabilniej pracuję

4.Zmien P36 -14 dzięki temu widzieć będziesz diodę na sterowniku że pracuję pompa C.O

Jak to wszystko zarobisz wyłączasz piec z prądu podpinasz termostat w styki w kotle i włączasz napięcie. Następnie wchodzisz w zdalne sterowanie przekraczasz na ON. I teraz tylko przekręcasz gałkę termostatu pokojowego i kocioł się włączy. 

Opublikowano

Skąd wiadomo, które T, za co odpowiada? Wydaje mi się, że nie jest to wszystko jasno w instrukcji opisane :/

Opublikowano (edytowane)

Akurat o tych T co piszę w instrukcji jest napisane!!! Widocznie jej nie czytałeś

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Widocznie nie tak dokladnie jak Ty. Troszkę wyluzuj.

Opublikowano

Ustawienia jakie zaproponowal @maniek3008

zdaja egzamin. Kociol reaguje na termostat pokojowy i pracuje wedlug jego nastaw. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy do tego kotła można podłączyć inny bezprzewodowy termostat pokojowy? Jakiś fajny z dużym dotykowym wyświetlaczem? 

Opublikowano (edytowane)

Co to znaczy? Tak chłopskim językiem 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

To chyba za dużego wyboru nie ma. Nawet te bezprzewodowe są zasilane (np umieszczane w puszce podtynkowe). 

Opublikowano

Normalny zwykły dwustanowy. Jak klikniesz w szukajke "termostat pokojowy", "czujnik pokojowy" to 99% z tego co znajdzie będzie pasować. 

Opublikowano

Aha, źle zrozumiałem. Dzięki za info. A lepsze są przewodowe czy bez? Chodzi mi o przesył danych i ogólnie współpracę z kotlem. Nie mam puszczonego kabla pod tynkiem ale jestem na etapie glazury w kotłowni, także jeszcze mogę to naprawić. Tylko czy jest sens? 

Opublikowano

4  żyłowy , najlepiej jest go umieścić tam gdzie nie ma grzejnika , a najlepiej gdzie jest suma temperatur okolicznych pomieszczeń.