Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktos wie co moze byc powodem wytwarzania sie w dużych ilościach  tego typu sadzy, jej postać przypomina trochę mąkę bardzo lekka/lotna,  przy potrzasaniu drży  jak galareta(piec na ekogroszek) dzieki za pomoc,pozdrawiam 

20190303_121458.jpg

Gość berthold61
Opublikowano

Podobno za mało tlenu w palniku , za zimne ścianki kotła (wyłożyć szamotkami) dać inny deflektor aby lepiej dopalało. no i chyba gwóźdź programu czyli ekogroszek i tu bym szukał winowajcy bo jeden sadzi mocno drugi słabiej ale każdy sadzi , a najważniejszym wręcz szefem winowajców jest palnik i jego konstrukcja .

Opublikowano

To też trzeba czyścić .ale tak jak kolega wyżej pisze zależy jaki groch . Jakie ustawienia i wiele wiele innych czynników .

Opublikowano (edytowane)

W skrócie dany ekogroszek, z jednego więcej a z drugiego mniej. Jest to porywane razem z płomieniem przez dmuchawę i osiada po drodze, najłatwiej osiada na płaskim

Tu na takich kolanach ma o tyle łatwiej,że spaliny są tutaj wychładzane, możesz tą rurę wełna ocieplić (zostawiając dojście do wyczystki), to będzie ciut lepiej

Czyścić trzeba, bo mocniej przytkany wylot z tej rury, to gorsze spalanie, dym się może cofać

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Witam.

A czy ktoś z fachowców zapytał się chociaż o piec czy ustawienia?

Bo niestety ale więcej Panowie podali informacji z dziedziny chemicznej przeróbki węgla, metalurgii czy ceramiki wysokotemperaturowej ¯\_(ツ)_/¯...... niż zadali trudu np. jakie ma obroty dmuchawy.

Myślę że troszkę zagalopowaliście się z tymi wywodami teoretycznymi.... ㋡

A ja pojadę po bandzie  i zapytam....Jaki kolego masz kocioł, co ogrzewasz, jaki ekogroszek, i jakie ustawienia sterownika.

Pozdrawiam YARO.

Opublikowano

Nie dziw się ostatnio panuje przekonanie na forum że nie ma czegoś takiego jak spalanie węgla bez sadzy  wiec po co pytać o resztę jak sadza i tak musi być.

Opublikowano
  W dniu 4.03.2019 o 16:48, marcus312 napisał(a):

nie ma czegoś takiego jak spalanie węgla bez sadzy  wiec po co pytać o resztę jak sadza i tak musi być.

Rozwiń  

Witam.

Sadza musi być...teraz jest ciemniejszy bo ciepło i chodzi na 1-3kW ale i tak czarnoooo ..... zdjęcia sprzed 5min. :-))

YARO

20190304_175132.thumb.jpg.af355ef0c0f708f644084f0c7dc858e6.jpg20190304_175040.thumb.jpg.808a091457fb9f9b5a9bc2eeab55935a.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Yaro  -  Chapeau bas  (kapelusz z głowy)  szacun.

Opublikowano (edytowane)

Niektórzy by powiedzieli że ten kolor  świadczy o tlenkach azotu NOx , albo że sypane było wapno . 

Edytowane przez marcus312
Opublikowano (edytowane)

Yaro zrobił fotkę kotła z przed castoramy. 23.gif

Widać, że już tam długo stoi i to z otwartymi drzwiczkami, bo nawet do środka zdążyło się nakurzyć...

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Witam koleżeństwo.

Widzę że humory dopisują ᕦ(ツ)ᕤ

W dniu 4.03.2019 o 17:21, marcus312 napisał(a):

Niektórzy by powiedzieli że ten kolor  świadczy o tlenkach azotu NOx , albo że sypane było wapno

Rozwiń  

Spoko... do syfowatego ruskiego węgla jakim palę wapna nie potrzeba bo ono jest w nim ☝(ツ)...a niebieskawy kolor tym razem nie z nadmiaru powietrza i temperatury....tylko z powodu syfowatego flesza w telefonie....

W dniu 4.03.2019 o 17:26, Jockey napisał(a):

Yaro zrobił fotkę kotła z przed castoramy.

Rozwiń  

Mój egzemplarz jest bezcenny..... ich nie stać by było na niego [̲̅$̲̅(ツ)$̲̅] ✌(ツ)

YARO

Opublikowano

U mnie też niestety pociemniało...:(  - ciepło się zrobiło. Ale ogólnie jak na 1.5 m-ca bez czyszczenia nie ma jeszcze tragedii, bywało gorzej  . Pionowy czyściłem gdzieś w grudniu i na razie tam nie zaglądam ;) 

IMG_20190227_112626.jpg

Opublikowano (edytowane)

@YaroXylen, co to  jest, to białe na ściankach Twojego kotła?

Edytowane przez Cemol
Opublikowano (edytowane)

Del

Edytowane przez krisgie
Opublikowano

Mąka powiadasz? Czy to nie Ty piszesz na forum Kafeteria jako Sambora?

Opublikowano
  W dniu 4.03.2019 o 21:23, krisgie napisał(a):

Ale ogólnie jak na 1.5 m-ca bez czyszczenia nie ma jeszcze tragedii,

Rozwiń  

Całkiem nie zle to jeszcze wygląda dobry wynik jak na taki długi okres nie czyszczenia , miejmy nadzieję że  nie będziesz czekał tak długo z czyszczeniem jak autor tematu aż zarośnie sadzą cały wlot do komina . 

W dniu 4.03.2019 o 17:42, YaroXylen napisał(a):

Spoko... do syfowatego ruskiego węgla jakim palę wapna nie potrzeba bo ono jest w nim ☝(ツ)...a niebieskawy kolor tym razem nie z nadmiaru powietrza i temperatury....tylko z powodu syfowatego flesza w telefonie....

Rozwiń  

No to się wyjaśniło  wystarczy palić  odpowiednio dobrej jakości węglem powietrze i temperaturę trzymać na wodzy , flash w telefonie przez różowe okulary i mamy odpowiednio wymiennik  ładnie sfotografowany 

Opublikowano

Hm,widzie,ze maly yaro wyliczal te ustawenia bezprosrednio na kotle. :-)

Opublikowano
  W dniu 4.03.2019 o 23:30, marcus312 napisał(a):

Całkiem nie zle to jeszcze wygląda dobry wynik jak na taki długi okres nie czyszczenia , miejmy nadzieję że  nie będziesz czekał tak długo z czyszczeniem jak autor tematu aż zarośnie sadzą cały wlot do komina

Rozwiń  

Pięknie to nie wygląda ale w ostatnim czasie kocioł się często odstawia bo odbiór zmalał a paliwa słabszego nie mam.

Pewnie zostanie tak już do wiosny bo na razie trochę nie po drodze z czyszczeniem ;) 

PS. Z retortą bywało gorzej po tygodniu :P .

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 5.03.2019 o 07:12, bercus napisał(a):

Hm,widzie,ze maly yaro wyliczal te ustawenia bezprosrednio na kotle. :-)

Rozwiń  

(ヅ) Pamięć z wiekiem słabnie......kartkę z notatkami mogę gdzieś wcisnąć i nie znaleźć....... pieca raczej nie jestem wstanie zgubić☝(ツ)

A jak nie będę mógł znaleźć pieca i kotłowni ......... to i notatki nie będą potrzebne.... (ツ) ✌(ツ)

20190305_082927.thumb.jpg.dd1c24132d02174984c4fd2c3e98607a.jpg20190305_082857.thumb.jpg.5236ebd0de2f5b4ce8816f0552a9df56.jpg

W dniu 4.03.2019 o 21:42, sambor napisał(a):

Pewnie mąka wrocławska.

Rozwiń  

Krupczatka Panie.... krupczatka ᕦ(ツ)ᕤ

W dniu 4.03.2019 o 21:30, Cemol napisał(a):

@YaroXylen, co to  jest, to białe na ściankach Twojego kotła?

Rozwiń  

Namiastka zimy.....śniego mało ..... w kotle biało.....

Mam nadzieję że nie są to pozostałości Czernobyla......ಠ_ಠ

Pozdrawiam kolegów. YARO

Edytowane przez YaroXylen
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

W dniu 4.03.2019 o 16:48, marcus312 napisał(a):

Nie dziw się ostatnio panuje przekonanie na forum że nie ma czegoś takiego jak spalanie węgla bez sadzy  wiec po co pytać o resztę jak sadza i tak musi być.

Rozwiń  

Markus312, jeśli nie zrozumiałeś tematu "sadza" w elementarny sposób opisanego w Wikipedii i kilkakrotnie wklejanego na tym forum praktycznie w całości, to się chociaż nie kompromituj.

Co kolorów nalotów w moim kotle, u mnie niestety nie wygląda to najlepiej, - najgorzej na ruszcie wodnym. Podobno tak już to musi być, natomiast jakby ktoś miał pomysł jak poprawić spalanie, tzn. zamienić nalot szary na biały w moim kotle, to byłbym niezmiernie wdzięczny.

piec.jpg

Opublikowano

Podwieś deflektor pod te rury - może być stara tarcza hamulcowa od samochodu - to tak na początek łatwo i szybko możesz zrobić.

Tarcza, śruba, 2 duże podkładki i minuta roboty.

• Lubię to 1
Opublikowano

No ale przecież ma teraz dobrze biało w kotle przynajmniej tak widać na zdjęciu , ja bym się bał podwiesić tarczę hamulcową żeby nie zahamowała dobrego procesu spalania .

Opublikowano

Przed ostatnio pewnie było jak ostatnio tylko może było więcej wiary lub niewiedzy .