Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki sambor a prosze napisz jeszcze  bedę  to przerabiał to w poziomie będzie kolejnośc  zawór odcinający , filtr,pompa, zawór zwrotny, zawór odcinajacy i na samym rogu odpowietrznik automatyczny bo bedzie spadek około 5 cm i podłączenie do nitki z starego cwu .

20201230_101054.jpg

Opublikowano (edytowane)

Sambor ja pytam po prostu czy jest sens wykorzystać nitke cwu którą nie używam bo według mnie się mi nie opłaca i juz drugi rok nie korzystam i teraz wymysliłem że zastosuje jako pompe przewałowa ale sie nie znam i nie wiem czy to dobry pomysł czy nie ?nie wiem co złego moze mi to narobić a co dac dobre , myślałem tak jak na filmikach youtube ze jest zawó 4 d i pompa przewałowa dołozona i jest temperatura powrotu taka jak zasilania

Edytowane przez dandzin
Opublikowano

Daj pompę na powrót 4D i nie kombinuj. Masz pexy więc robota lajtowa.

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 10.01.2019 o 23:04, gmaj22 napisał(a):

Daj pompę kotłowa z płynną regulacją i niech kręci cały czas.  Dodatkowy czujnik i cykliczne włączanie tej pompy tylko zdestabilizuje instalację.

Np. taką  to jest Wilo Yonos Pico

887630966_yonospico.png.7dab378feea8ec517d6ace04ccc34ec7.png

PS: Przyszło mi do głowy, żeby pompę kotłową zasilać z wyjścia pompy c.o. (zmostkować razem). Załączenie pompy CWU w priorytecie wyłączy obie pozostałe pompy i zamknie mieszacz. Podczas ładowania bojlera o ochronę powrotu nie musisz sie martwić. 

Nie musisz tak łączyć, jeśli sterownik kotła programowo wyłącza wszystkie pozostałe pompy po załączeniu pompy CWU w priorytecie. Po drugie to zależy też od obciążenia styków przekażnika pompy C.O.  Wtedy podłączasz pompę kotłową jako dodatkową i zaznaczasz ją jako stale włączoną. Możliwości jest kilka.

Mając taką pompę jaka charakterystykę pracy wybrać do ochrony powrotu na powrocie z zaworu 4d

Opublikowano

Stało obrotową, pierwszy bieg

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, dawido napisał(a):

Stało obrotową, pierwszy bieg

W pompie Wilo Yonos Pico jest tylko tryb proporcjonalny i stale ciśnienie. Nie ma stalo obrotowy 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

W tej, której zdjęcie wkleiłeś jest tryb stałoobrotowy I II i III. Na pewno masz tą pompę ze zdjęcia?

Opublikowano

Że też nie zauważyłem tego ciekawego tematu wcześniej, skoro już jest wątek o pompach kotłowych to i ja się podpytam o nią bo chce jakąś założyć. Obecnie mam jedynie pompe zasilająca jak na zdjęciu , ale nie wiem czy nie lepiej założyć ją na krotki obieg , bo z tego co tu czytam lepiej sorawdzu sie ze stała wydajnością, a na zasilanie kupić nową? Oszczędność prądowa w ogóle mnie nie interesuje ani na jednej ani na drugiej. Jeśli już zmienić to za czym się oglądać? Instalacja ze sporą ilością wody 7 grzejników po 20 żeberek na dwoch pietrach. Lepsza elektroniczna czy zwykła nie bacząc na pobór prądu ?

20250915_165800.jpg

Opublikowano

U siebie na grzejnikach żeliwnych ( ok 400 l wody, 2 piętra ) mam Wilo Atmos Pico i chodzi na stałych obrotach na 2 biegu, bez zaworów termostatycznych, sterowanie ogrzewaniem tylko pokojówką. W zupełności mi to wystarcza.

Sądzę że taka będzie u Ciebie dobra, lub każda inna elektroniczna ( Wilo, Grundfos, Lfp, IBO, itd ).

Opublikowano

Może być. Krótki obieg nie potrzebuje różnych bajerów z pomp elektronicznych. Ma stale przerzucać wodę.

Elektroniczne z priorytetami ciśnienia sprawdzają się w układach grzejnych gdzie są zamontowane termostaty i następuje ich przymykanie.

• Przydało się 1
Opublikowano

U mnie właśnie termostaty na grzejnikach. Te IBO np beta to w końcu są dobre jakościowo pompy, bo czesc odradza czesc zachwala? Czy lepiej dołożyć do grundfosa alpha czy wilo pico? Instalacja co prawda stara, ale pompa może zostać na nową za te 15lat jak ta moja lfp 😅. Ciekawe czy te nowe tyle pochodza aby zwrócił się jej zakup w porównaniu do tych starszych bez bajerów.