Skocz do zawartości
IGNOROWANY

@ Palnik rynnowy "witkowski"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.02.2019 o 19:27, ano napisał:

Właśnie zacząłem eksperymentować z  nadmuchem ale na razie nie jestem  usatysfakcjonowany, tak na  sto procent,  za dużo  powietrza, to spieka  , mniej,  to niby jest lepiej,  właśnie testuję,  dobę. Zobaczymy.  Pytanie dlaczego tak się dzieje,  jak dwa sezony było ok, a nic nie zmieniałem. Zaczynam podejrzewać mocno dostawcę  KTK że ekogroszek nie trzyma parametrów, nadto , zawsze był w miarę suchy, w tym sezonie sporo wilgoci, jest mokry, zakupiony w czerwcu.

wilgoć to pierwsza przyczyna spieków. Zbyt duży wiatr też może się przyczynić. ale zacznij od wyczyszczenia palnika. u mnie było tak samo. paliło się ładnie pięknie a potem coraz gorzej. dopiero telefonem zrobiłem zdjęcia i okazało się że prawie połowa otworów była zalepiona. ciężko było je wydłubać a le potem jak ręką odjął . 

Gość berthold61
Opublikowano

A na mój palnik psioczyli (pps15kw) a ja nawet nie wiem jak zrobić te spieki lub niedopały , co bym nie wrzucił od Wesołej,Rydułtów,Retopala,Chwałowic to efekt zawsze ten sam idealnie spalanie jedynie z Retopala trochę sadzy ale to już pikuś .

jak wykonam tego plagiata sv200 to zobaczymy czy to jest w czymś lepsze ,

w planie jeszcze przeróbka obecnego palnika przez dodanie 1/;3 dodatkowej koronki aby palnik zrobił się głebszy i bardziej natleniony .

Opublikowano

Miałem podobnie. Paląc wilgotnym eko, otwory napowietrzające szczególnie te pod deflektorem często zapychały się takim jakby skoksowanym miałem, co powodowało obniżenie sprawności napowietrzania palnika jak i całego procesu spalania. Nie mając zbyt wiele miejsca w kotłowni na osuszanie ekogroszku wymyśliłem więc z pozostałego mi zestawu automatyki po starym piecu, taką amatorską mini suszarnię. Wydajność 75kg/3h z mokrego na suchy jak pieprz ( 1h z farelką+2h samym wentylatorem)

P_20190119_145001_BF.jpg

Opublikowano

Przepraszam kolegów za OT, ale berthold bardzo lubi ten temat.

2 godziny temu, berthold61 napisał:

co bym nie wrzucił od Wesołej,Rydułtów,Retopala,Chwałowic to efekt zawsze ten sam idealnie spalanie

Berthold, Twój palnik tak ogólnie jest fajką? Jak to robisz, że spalasz trudne węgle? Nie chodzi o czysty płomień i niedopały, bo to wiem że da się ogarnąć, ale jak to robisz, że się nie zatyka, nie klinuje na smołach, itd.? Przecież to były główne trudności fajek i po to weszły bruceropodobne rynny z przeciwzwojem, żeby to pokonać.

Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem , może po aktualizacji mojego sterownika , bo na samym początku podawanie było 18sek na 42 przerwy a teraz 6 sek na 24 przerwy średnio , bo to chodzi w pid więc się zmienia ale fakt faktem ja tam nigdy nie widziałem zadnych spieków czy niedopałów co na samym początku się zdażało ba nawet wygasał mi często , teraz każde barachło czyli ekogroszek robiony z węgla silnie koksującego typ 34,2 idzie jak po maśle a popiół jak z papierosa ,  chyba zamiast obecnego retopala następny sezon będzie z kop Bielszowice typ chyba 33 lub 34 o mocy ponad 30Mj i spiekalności ok 30-40Ri , skoro szedł taki o spiekalności 80 RI to bedzie tylko lepiej , , co prawda w mojej koronce dowierciłem sporo dodatkowych otworków i nawet one nie zapychały się miałem jak testowałem miał ale że szło go za dużo jak na swoją cene odpuściłem .

Teraz tak sobie myslę być może to jest to że ten palnik tak po prawdzie idzie od 35-60% swojej mocy tylko bo kociołek to 10kw a moc palnika niby do 15kw max ale jego moc jest ograniczona do właśnie 10kw a w 95 procentach czasu on idzie na mocy od 3 KW do 6KW i mało kiedy skoczy do 8 jak młody opróżni cały bojler 140 litrów tak są tacy giganci że korkiem sie wylewa a kranem dopuszcza tym bardziej że nie trzeba za to płacic .

Edytowane przez berthold61
Opublikowano
W dniu 27.11.2018 o 19:00, YaroXylen napisał:

20181127_184718.thumb.jpg.158b1bb4b451088992ad57c62e93b799.jpg

Witam.

Chcecie? To ze zdjęcia za 2 stówki oddam, takie tam przepychadło spaladło.....

Spali wszystko i teściową w kawałkach, jakość spalania na tyle skuteczna że będzie ona dokuczała jedynie w nosie dokuczała jako pył i dużo sadzy...... i tyle.

Do ciągłego palenia może być.  Słabo moduluje bo słabo pali na małych mocach , na dużych nawet możliwie.

Nie polecam do małych kotłów a już nie daj boże przewymiarowanych. Podatny na cofki ale to chyba rynny tak mają.

Pozdrawiam.YARO

A ja nie zamienił bym na inny. Zero problemów z paleniem i ustawieniem. Paliłem miałem, ekogroszkiem, mieszankami. Wystarczyło zmienić kaloryczność w sterowniku i to wszystko. 

Jedyny błąd jaki ludzie robią to dają dużo powietrza i robią z tego rakietę. 

Tylko APR + SKZP-02 innego zestawu sobie nie wyobrażam, tym bardziej że zamontowałem kilka takich zestawó i zero problemów.

Opublikowano

A mam takie pytanie do użytkowników rynien. Witkowski ma palenisko na kształt litery V. Inne rynny miewały np. bardziej U
https://anoda-m.pl/produkty/332-glowica-palnika-rynnowego-12-28-kw
A inne miewały na wzór szuflad całkiem płaską podłogę. Palnik sv200, ale pojawiają się i inne nie-retory, np. z TermoTechu, mają też płaski ruszt.

Jak to widzicie? Jakie mogą być zalety i wady kształtu V? Co to zmienia i po co tak robią? Przy płaskim ruszcie rozumiem argumentację, że równa warstwa o równej grubości daje lepszą kontrolę napowietrzenia. A może właśnie lepiej, żeby to powietrze dochodziło stopniowo do centrum? A jak lepiej z niedopałami, szlakowaniem?

Opublikowano

Mi się wydaje,że w palniku W.jest tak zrobione dla równiejszego prowadzenia opału w rynnie.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Pytanie.

Panowie czy ktoś próbował rynnę witkowskiego na pellecie?

Opublikowano

Na youtube sa jakies tam filmiki z tegonpalnika i pelletu. W rynnie spalisz prawie wszystko, mam rynne innego producenta i palilem na probe pelletem. Pali sie super, czysto z zapachem lasu, niestety ale cenowo wiadomo o wiele drozej..

Opublikowano

Jako że ja mam peleciaka, rodzice mają Uni Defro to oczywiście pokusiłem się rok temu na dzień palenia pelletem. Przestawilem tylko w sterowniku na pellet i pojechałem na nastawach standardowych, ładnie to wyglądało, nawet nie było jakoś wiele niespalonych "kulek". Tyle że to ekonomicznie nieopłacalne bo szło tego sporo. W takim kotle to zawsze będzie bardziej utylizacja niż spalanie. 

Opublikowano

Pytam z czystej ciekawości bo paliłem miałem, mieszanką miału z trocinami i paliło się super. Z czystej ciekawości chyba kupię z 2 worki pelletu i zobaczę jak będzie. Mam do spalenia prawie 2 tony miału i wtedy przejdę na ekogroszek.

Podobno moja rynna dobrze chodzi na pellecie ale nigdy nie próbowałem.

Wiem że pellet jest drogi ale jak tak się słucha tych wszystkich cymbałów w tv to ma się wrażenie że będziemy siedzieć w zimnym bo na gazie to trzeba zarabiać jak te cymbały w sejmie

Opublikowano (edytowane)

Jak się skończy węgiel czy zrobią go w jakichś strasznie wysokich cenach to przerobie rodzicom kocioł na pellet.

Edytowane przez eliks
Opublikowano

Dlatego jestem ciekaw jak apr witkowski chodzi na pellecie

Opublikowano

Witam kolegów ja paliłem pelletem na rynnie witkowskiego oczywiście palnik spali wszystko pellet owies zrębki i eko groszek jest mój filmik na YT . Palnik pracował na SKZP 02 i ten zestaw naprawdę robi robotę , dobre ustawienia i można się cieszyć . 

Opublikowano

Klaudiusz, czy jest możliwa opcja zakupu kotła od pana Witkowskiego z 5 klasą ale palnikiem APR? Spełni wymogi? 

Opublikowano (edytowane)

Dawno nie zamawiałem palnika rynnowego i tak naprawdę nie znam odpowiedzi na to pytanie proponuje zadzwonić do Witkowskiego i zapytać , osobiście wątpię aby rynnowe palniki uzyskały 5 klasę oczywiście mogę się mylić dlatego wykonaj telefon i się dowiedz jak to jest .

Sam palnik nadal jest w ofercie 

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano

Zrobię jak radzisz. Ja chciałbym taką opcję bo podoba mi się ta rynna ale za 3 lata wchodzi zakaz używania kotłów bez 5-ki. Miałbym kocioł z 5 i palnik fajny. I PAPIEREK:)

Jeżeli się tak nie uda, to tylko ewenualnie Skamp pv z sv200n . Dzięki za odzew.

Opublikowano (edytowane)

No Uni z Defro robi 5 klasę. Rodzice mają 3 sezony, zero problemów. 

Takie coś z zapalarka https://allegro.pl/oferta/defro-sigma-uni-16kw-7884565013

Edytowane przez eliks
Opublikowano (edytowane)

Eliks dzięki za info , jaki sterownik tam jest zamontowany stawiam że Tech , i szkoda bo nie do końca pasuje mi sam sterownik o serwisie nie wspomnę .

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano

Ja mam sigmę, ale już na pellet. Wcześniej uni i też ster tech. Żadnych problemów i z serwisem także.

I tak jest po dzisiejszy dzień :)

Pozdrawiam

Opublikowano

@Klaudiusz  pamiętasz może  wstępne nastawy ?

Opublikowano

Jeśli pytasz o nastawy SKZP do rynny to zobacz mój filmik , ale wiem ze miałem wpisane 10 kw i modulacje od 5-100 powietrze chyba 7-100 kurtki czas podawania i palił super , mimo tego że powietrze było odblokowane do max wartości to nic złego się nie działo w kotle siwo i czysto ,miałem ten palnik na testy od Witkowskiego i cały ten okres palił super .

Opublikowano
12 godzin temu, witek1234 napisał:

Klaudiusz, czy jest możliwa opcja zakupu kotła od pana Witkowskiego z 5 klasą ale palnikiem APR? Spełni wymogi? 

Może trzeba by przemyśleć obliczyć jakiej mocy potrzebny jest kocioł i do tego ewentualnie dobrać moc palnika  ,Dobrze zaprojektowany kocioł 5 klasy ma to już odpowiednio dobrane moc palnika do wymiennika jak również sterownik  i jego oprogramowanie .

Opublikowano

Nie jest to temat na ten sezon bo musiałbym tłuc młotkiem te 4 tony Ziemowita ale lubię myśleć na przyszłość i mieć jakiś ogląd sytuacji i możliwości. 

Dlaczego rynna? Myślę o czymś co lyknie łatwiej trudniejsze paliwa ale jest równocześnie czymś przyjaznym . Przekonują mnie filmiki Klaudiusza czy Kamila Miernika.

Zadzwonię, popytam. W grę wchodzi jedynie kocioł z 5 klasą , rynna i timel f. Może fajny indywidualny program w timelku pod moje potrzeby i rynnę? Nie wiem czy jest taka możliwość...Mam prostą instalację i grzeje 100 m2 nieocieplonego domu. Średnia to 6 kW? Coś koło tego. 

Wyników z ciepłowlasciwe nie podam bo mam uszkodzony komputer ale wychodzi ok. 14 kW. W razie czego mogę ogrzewać 140 m2.

Jeżeli ten plan okaże się nierealny, padnie na Skam-pv z sv200n. To postanowione.