Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli prawdziwa jest teza, że "samoczyszczące się" kotły na paliwa stałe po prostu nie istnieją... :))

Kompresja popiołu - zbędny bajer. Każdy kocioł trzeba po prostu minimum raz w miesiącu porządnie wyczyścić...

Edytowane przez Benton661
Opublikowano (edytowane)

Po miesiącu to tam nie ma co robić. Ten kocioł tak wygladał po dwóch latach pracy. Główne elementy wymiennika były czyste. Wydaje Ci sie kompresja popiołu bardzo fajna sprawa - długo nie byłem przekonany bo jako opcja w kotłach był zdecydowanie za drogi, ale tu się to sprawdza doskonale. Generalnie sie przyjmuje że 1 mm osadu na wymienniku to utrata sprawności około 4-5%

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Puławiak napisał:

Po miesiącu to tam nie ma co robić

Możliwe, jak palisz certyfikowanym (drogim) pelletem...

Jest w Lagunie opcja stałej pompy CO, praca na małej mocy, po wygaszeniu wykorzystanie dużej histerezy kotła  i sterowanie obiegiem mieszacza pogodówką?

Jest to w opcjach kotła czy trzeba dodatkowo rzeźbić?

Opublikowano (edytowane)

Tu akurat człowiek palił dobrym pelletem ale certyfikatów niestety nie posiadał. Nie nie ma sterowania mieszaczem wiec i pompa nie będzie pracowała tak jak piszesz. Akurat u włochów sterowanie mieszaczem raczej nie występuje i sterowania kotłem i pracą instalacji tak jak u nas nie istnieje. Tam generalnie jest sterowanie proste - zimno w domu to załącz się i grzej modulując mocą dogrzałeś to wyłącz się i czekaj sobie cierpliwie aż znowu będziesz potrzebny. 

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano

A jakby ktoś uparł się na stałą pompę, musi dostawić bufor i dopiero za buforem mieszacz i pompa, ale sterowane oddzielnym sterownikiem?

Opublikowano
21 minut temu, Puławiak napisał:

Tam generalnie jest sterowanie proste - zimno w domu to załącz się i grzej modulując mocą dogrzałeś to wyłącz się i czekaj sobie cierpliwie aż znowu będziesz potrzebny. 

Rozumiem, w większości przypadków to się świetnie sprawdza. Ale po co w Lagunie w takim razie tak duża pojemność wodna?. Nie lepiej gdyby było mniej wody, tak jak w Blackstarze, wtedy kocioł momentalnie sie nagrzewa i szybciej temp. w domu zostanie osiągnięta?

Opublikowano

Z 60 Litrów to dużo nie wyciągniesz. Na długo nawet 30 stopniowa histereza Ci nie wystarczy, a za buforem to już rób co chcesz i steruj sobie jak chcesz - generalnie jak dla mnie to fajne rozwiązanie bo możesz sam sobie dobrać co Ci pasuje. Robią wyjście sterujące stykowe do sterowania kotłem, do cwu/ bufora masz możliwość wyboru albo sterowanie sondą temperatury lub wyjście stykowe do jakiegoś innego sterownika i po sprawie dalej to już wena instalatora jak chce sobie to rozwiązać. 

Opublikowano
1 minutę temu, Benton661 napisał:

Rozumiem, w większości przypadków to się świetnie sprawdza. Ale po co w Lagunie w takim razie tak duża pojemność wodna?. Nie lepiej gdyby było mniej wody, tak jak w Blackstarze, wtedy kocioł momentalnie sie nagrzewa i szybciej temp. w domu zostanie osiągnięta?

A tu to byś się zdziwił bo od rozpalenia to Laguna bardzo szybko łapie temperaturę aż sam byłem zdziwiony bo Red miał 28 litrów i fajnie sie nagrzewał szybko a laguna 60 to już specjalnie nie liczyłem że to będzie jakiś expres a tu zdziwko bo nastąpiło to błyskawicznie jak na taką pojemność wodną 

Opublikowano

Może dane mi będzie kiedyś zobaczyć to na własne oczy heheh...

Dzięki Puławiak za szczere odpowiedzi :)

Opublikowano

Nakło nad Notecią?

Opublikowano

Prawie 200 km :(. Ja mieszkam w okolicach Turku... Tam , gdzie robią te smaczne serki, wiesz ;))

Opublikowano (edytowane)

Pleśniowe :)). 

Opublikowano
13 minut temu, Puławiak napisał:

A tu to byś się zdziwił bo od rozpalenia to Laguna bardzo szybko łapie temperaturę aż sam byłem zdziwiony bo Red miał 28 litrów i fajnie sie nagrzewał szybko a laguna 60 to już specjalnie nie liczyłem że to będzie jakiś expres a tu zdziwko bo nastąpiło to błyskawicznie jak na taką pojemność wodną 

Cos kosztem czegos...

Troche lekka = 280 kg. Przynajmniej tak znalazłem. Z jednej strony szybko sie nagrzewa ale z drugiej to cienka ta blaszka w srodku? Oczywiscie moze byc tez calkiem inne rozwiazanie odbioru ciepła (inny wymiennik)

Opublikowano

Sposobem, sposobem... jak wszystko a nie mięśniami.

Opublikowano

A i też może się wydawać lekka bo wymiennik jest naprawdę niewielki w porównaniu z naszymi kotłami popatrz na przekrój który wrzuciłem sam wymiennik jest malutki tak na oko to 90x40x50 cm  ale kiedyś sprawdzę jakie ma wymiary 

Opublikowano

Napisali waga z opakowaniem = 280 kg.

Cokolwiek to jest opakowanie? Paleta na której stoi :) Ale sam wymiennik - ten bedzie jeszcze chudszy... ? Wazne ze szybko sie nagrzewa - to PLUS.

Opublikowano (edytowane)

A w instrukcji jak byk stoi 280, mogli by sie zdecydowac.

Untitled.png

Edytowane przez PioBin
zalacznik
Opublikowano
8 minut temu, Puławiak napisał:

i na fakturach mam wpisywaną wagę 354 kg

To Cie kurierzy skubia na przesyłce - nie daj sie.

Te wieksze ciezsze = 320

Untitled.png

Opublikowano

Czy dobrze widzę,że w Lagunie wylot spalin jest na dole kotła?