Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, eliks napisał:

Leonardo to patent. To nie tylko pomiar ciśnienia "na żywo" ale szereg czujników i odpowiedni algorytm to obsługujący. Żaden polski kocioł tego nie ma. Podobną optymalizację ma RED czy Windhager.

Tu opis LEONARDO

Tu pokazane jak w tym przypadku piecyk radzi sobie z małą niespodzianką

Czy sobie poradzil to moglby ocenic np. @heso. Ja sie nie podejme.

Opublikowano
Godzinę temu, eliks napisał:

Jeszcze taka ciekawostka, jeśli mamy pellet drzewny ( a nie drewno podobny) i uważamy że mógł by spalac się lepiej, wysyłamy próbkę do Edila a oni w razie potrzeby mogą skorygować nastawy  kotła. 

Respect

Opublikowano (edytowane)

Ja tam się zastanawiam jak będzie z tym pelletem "drewnopodobmym". Bo na dobrym pellecie za 1000+ to każdy wymiennik tak będzie wyglądał jak kolegi @eliks. Próbował kolega  przemysłówki? Ja będę powtarzał jak mantrę. Spalimy tego pelletu tyle ile budynek odbierze. Fizyki nie oszukamy i na świeczkach w mrozach ujechać się nie da. Panowie tutaj zaraz zaczną zaginać czasoprzestrzeń.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
2 godziny temu, eliks napisał:

Ja mam 70 rozpaleń i 187h pracy kotła bo też się bawiłem :)

A tak wygląda komora spalania przy "kiszeniu" przy wysokich temperaturach zewnętrznych .

20181016_165715.thumb.jpg.2efcae889a86e3485e2e85c0c2ac637a.jpg20181016_165732.thumb.jpg.0228f88c96e2c5f08d0a028d864ac239.jpg20181016_165757.thumb.jpg.fd7e80be579453b047c908ceb627c478.jpg

Mam kilka pytań:

Przy tym "kiszeniu" na 3kW jaka temperatura jest utrzymywana na kotle i jaka jest temp. spalin?
Ten kocioł sam zapewnia właściwą temperaturę powrotu? (np. zawór termostatyczny z pompą)
Chciałbym zobaczyć jak wyglądają płomieniówki po takim paleniu, a nie tylko okolice palnika.

Opublikowano

Przyłączam się do pytania. 3kW, temperatura kotła i temperatura spalin?

Opublikowano

Kotły na pelet poprzez spalanie peletu wytwarzają gorącą wodę zasilająca grzejniki i/lub panele grzewcze ogrzewania podłogowego w całym domu.i/lub płyty grzewcze ogrzewania podłogowego w całym domu.
Kotły na pelet mogą być również podłączone do istniejących instalacji grzewczych i pracować wraz z bateriami słonecznymi.

Przy pomocy specjalnych zestawów kotły na pelet mogą wytwarzać ciepłą wodę użytkową do łazienek i kuchni; gorąca woda może być gromadzona w specjalnych bojlerach dla zapewnienia ciągłej dostępności wody w żądanej temperaturze.

Taka informacja jest na stronie firmy w  czesci kotly na pelet. Czesc formatowania oryginalna czesc zmieniona.

Czy sprzedawcy mogliby odniesc sie o co tu chodzi?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PioBin napisał:

Kotły na pelet mogą być również podłączone do istniejących instalacji grzewczych i pracować wraz z bateriami słonecznymi.

Przy pomocy specjalnych zestawów kotły na pelet mogą wytwarzać ciepłą wodę użytkową do łazienek i kuchni; gorąca woda może być gromadzona w specjalnych bojlerach dla zapewnienia ciągłej dostępności wody w żądanej temperaturze.

Podejrzewam, ze to nieudolne tlumaczenie. Czyli bufor, boiler w polaczeniu z PV. Ew. panele z glikolem.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano
12 minut temu, Puławiak napisał:

temperatura kotła pewnie około 67-70 st a temperatura spalin tak pewnie 55-60 st C pompa wbudowana w kocioł + VTC 300 55 st C

A jak to? To już grzejesz spaliny....

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Visitor1230 napisał:

.... Czyli bufor, boiler w polaczeniu z PV. Ew. panele z glikolem.

Jesli tak to milo ze firma wspiera takie pomysly.

Chetnie dowiedzialbym sie czegos wiecej...

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
30 minut temu, Dragster napisał:

Ja tam się zastanawiam jak będzie z tym pelletem "drewnopodobmym". Bo na dobrym pellecie za 1000+ to każdy wymiennik tak będzie wyglądał jak kolegi @eliks. Próbował kolega  przemysłówki? Ja będę powtarzał jak mantrę. Spalimy tego pelletu tyle ile budynek odbierze. 

Pisałem już przecież..... palę no nejmami do 700zł....Teraz mam 2 rodzaje. Początek był na przemysłowych.

Temperatura zadana kotła 70st.

Temp. spalin ok. 80st.

Zawór termiczny Esbe 55st.

Opublikowano
2 minuty temu, Puławiak napisał:

To się ładnie nazywa hybryda. 

To wiemy. A jak to dziala?

Opublikowano (edytowane)

Spytaj Visitora, kolego PioBin

Edytowane przez Benton661
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, eliks napisał:

Temperatura zadana kotła 70st.

Temp. spalin ok. 80st.

Zawór termiczny Esbe 55st.

No to już konkret odpowiedz. O to mi chodziło.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
1 minutę temu, Puławiak napisał:

Dane ze sterownika czy pomiar na rurze spalinowej ?

Ze sterownika. Rura nigdy nie będzie tak gorąca żeby można było się oparzyć 

Opublikowano
5 minut temu, Benton661 napisał:

Spytaj Visitora, kolego PioBin

Kolega @Visitor1230 nie ma takiego kotla i sterownika.

Opublikowano
8 minut temu, Puławiak napisał:

To się ładnie nazywa hybryda. 

5 minut temu, PioBin napisał:

To wiemy. A jak to dziala?

4 minuty temu, Benton661 napisał:

Spytaj Visitora

Glownym zrodlem ciepla na instalacje jest bufor. Dogrzewany przez kociol i panele PV

Opublikowano
1 minutę temu, eliks napisał:

Ze sterownika. Rura nigdy nie będzie tak gorąca żeby można było się oparzyć 

EEE to lipa. Pokazywałem Ci gdzie masz czujnik temperatury spalin. Pomiar w połowie wymiennika to tam zawsze będziesz miał spaliny gorące - zmierz na rurze. 

Opublikowano (edytowane)

Poniżej temperatury wymiennika to na pewno nie spadnie. Powinno mierzyć się o w odległości od kotła o dwie średnice rury spalinowej. Ale na pewno jest ok.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

W kotłach energetycznych temperatura pary często jest wyższa, od temperatury spalin.

Opublikowano
2 minuty temu, Dragster napisał:

Poniżej temperatury wymiennika to na pewno nie spadną. Powinno mierzyć się o w odległości od kotła o dwie średnice rury spalinowej. Ale na pewno jest ok.

A mnie to nie dziwi. Spaliny u mnie przekraczają temp kotła tylko przy wyższych mocach. Przy niskich są w połowie pomiędzy temp kotła a powrotu. 

Czujnik w czopuchu ok 5 cm od kotła.

Z tym że inny kocioł, paliwo itp..

Opublikowano
12 minut temu, Visitor1230 napisał:

Glownym zrodlem ciepla na instalacje jest bufor. Dogrzewany przez kociol i panele PV

Bardziej mnie interesuje jak firma Edelkamin to rozwiazuje od strony kotla/schematow czy sterowania.