Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Puławiak napisał:

Tak wymiennik występuje jako cześć zamienna. Palnik możesz wymontować ale co do montażu w innym kotle to raczej niemożliwe

No, to jeszcze może kolego Puławiak, zapodasz cenę samego wymiennika, to będzie wiadomo o czym jest gadka. Bo zapewne jego cena jest tak samo zawyżona, jak i kompletnych kotłów.

Opublikowano
2 minuty temu, Dragster napisał:

Z tym przewymiarowaniem kotła to bym tak nie przesadzał. Typowy pelleciak ma byczy wymiennik, bo niby dla czego ma tak niską temperaturę spalin? Wystarczy odpowiednio spowolnić spaliny i można z przewymiarowanego kotła zrobić pelleciaka.  To nie jest tak, że teraz jak zmienimy na piękne, kolorowe pelleciaki i będziemy spalać 10kg/doba mniej. Pelletu spalimy tyle ile chałupa potrzebuje. Ja wiem jedno w komin pelletu nie puszczam. 

Dokładnie kocioł spali tyle pelletu ile do niego wsypiemy i ile chałupa jest w stanie odebrać 

Opublikowano

Dragster, pyrkaj sobie całą dobę w swoim kotle z mocą palnika 5 kW to zrozumiesz o czym piszę :)

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie wiem jak to jest. Bo już prykałem. Kondensat w kominie. A i ~40kg/doba.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
4 minuty temu, Dracogo napisał:

No, to jeszcze może kolego Puławiak, zapodasz cenę samego wymiennika, to będzie wiadomo o czym jest gadka. Bo zapewne jego cena jest tak samo zawyżona, jak i kompletnych kotłów.

568 Euro netto goły wymiennik

Opublikowano
7 minut temu, Puławiak napisał:

nie bo nie możesz zdemontować samego paleniska osprzetu itd Wyobraź sobie taką sytuację masz silnik od nowego mercedesa sam słupek i chcesz go wsadzić do malucha - będzie działał ? 

Marcedesy (np. Kipi) ludzie montuja w maluchach i jada. Nie mnie to oceniac jak szybko i za ile.

Opublikowano
9 minut temu, Dragster napisał:

Dokładnie wiem jak to jest. Bo już prykałem. Kondensat w kominie.

A wymiennik w kotle jak wyglądał?

Opublikowano
13 minut temu, Benton661 napisał:

Puławiak, wytłumacz nam tak na chłopski rozum jak działa ten system LEONARDO?

Pomiar ciśnienia w dolocie powietrza i odpowiednim miejscu paleniska - i na tej podstawie są korygowane podstawowe ustawienia dawki paliwa 

Opublikowano
1 minutę temu, Benton661 napisał:

A wymiennik w kotle jak wyglądał?

Normalnie. Błękitny.

Opublikowano (edytowane)

Puławiak, tyle to wiem, ale czy masz w zanadrzu jakąś wizualizację, dokładny opis?

Edytowane przez Benton661
Opublikowano
4 minuty temu, Puławiak napisał:

nie bo nie możesz zdemontować samego paleniska osprzetu itd

No widzisz kolego.

A palnik pelletowy, który nie jest nierozłącznie zintegrowany z kotłem, możesz zamontować w wielu innych kotłach, które można kupić bardzo tanio, w stosunku do wymienników, które występują jako element zestawu pelletowego.

Tak zrobił mój znajomy, który kupił sobie oddzielnie palnik ze sterowaniem, oraz oddzielnie nowy kocioł do którego ten palnik zapakował.

Jako, że nie korzystał z żadnych dofinansowań, to certyfikaty nie były mu potrzebne. Ale za to cały zestaw, nie kosztował kilkanaście tysięcy, tylko coś koło 6,5 tys.

A z różnicy w cenie, to jeszcze ma na zakup pelletu na kilka sezonów grzewczych.

Opublikowano
4 godziny temu, robin60 napisał:

Dziękuję w końcu z ust kolegi @Kroitzman dowiedziałem się na temat bufora.

Dobrze by było jakby jeszcze do dyskusji merytorycznej dołączył kolega @sambor choć jego zdanie jest ogólnie znane na temat bufora nie miej jednak  między poważnymi kolegami ciekawa była by dyskusja.

Pozdrawiam

Widzę kolego @robin60 że w kwestii bufora  znowu dało ci do myślenia.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, PioBin napisał:

Marcedesy (np. Kipi) ludzie montuja w maluchach i jada. Nie mnie to oceniac jak szybko i za ile.

jak ty chcesz włożyć do kotła taką składankę palnik laguny to całkiem sporo małych części a nie jeden gotowy element

Edytowane przez Puławiak
  • Lubię to 1
Opublikowano
13 minut temu, Puławiak napisał:

568 Euro netto goły wymiennik

No to jeszcze musisz w takiem razie podać, ile będzie kosztowało przełożenie całego osprzętu, żeby ten wymiennik, stał się kompletnym kotłem pelletowym. Proste, prawda?

Opublikowano
1 minutę temu, Dracogo napisał:

No to jeszcze musisz w takiem razie podać, ile będzie kosztowało przełożenie całego osprzętu, żeby ten wymiennik, stał się kompletnym kotłem pelletowym. Proste, prawda?

a ile kosztuje w samochodzie przełożenie silnika ? Samego słupka ? 

Opublikowano

Fajna dyskusja pomijając jakieś g****burze pomiędzy - a tu czasu brak by się wypowiadać.
Wróce na chwilę ze swoją "pseudofilozofią" z racji iż się sprawdza :) Za swoje utarczki też grono przepraszam.
A teraz walne elaborat:

Kilka spraw które warto poruszyć, które przejawiają się na 2 wątkach (drugi to Kocioł na pellet):

1. 30% mocy palnika określane jako minimum przyzwoitości wynika z badań 5 klasy - nic więcej, to nie znaczy, że jakiś kocioł pelletowy (czy tam palnik) leci ze sprawnością na łeb na szyje poniżej. Bardziej te "zestawy" pelletowe starają się kombinować z mocą, żeby to 30% wyrobić w spalinach i tak przykładowo jeden z pierwszych kotłów węglowych - Ogniwo, żeby dostać klasę 5tą przesunął granicę górną z 16kW na 20kW żeby 30% mocy wyszło wyżej i przejść badania, bo niżej była d***.

2. Ciesze się, że przejawia się opinia, że zestaw z palnikiem powinien kosztować max 10 tys - w końcu pewnie palnik kosztuje z 4 tys. netto ze sterownikiem, zespawanie kotła też trochę - reszta to już przegięcie. Powyżej tego lepiej inwestować w konstrukcje pelletowe.

3. Kiedy stosować / nie stosować bufora lub nie ma takiej potrzeby? A no jak w węglaku! W kotle na węgiel nie stosuje się bufora - tam się dąży do pracy ciągłej, stałego odbioru po to by nie było problemów ze spalaniem - czyli zmieniamy moc palnika PROPORCJONALNIE do obciążenia (tak jak to robią pelleciaki). Np. podłogówka bez termostatów, CWU na stałe itp. Jak ktoś ma np. nagrzewnicę w zakładzie to wstawia bufor - żeby palnik nie dostał po tyłku i nie wzrosło zapotrzebowanie nagle na palniku bo rozwali cykl spalania. Węglak tu ma jeden problem - nie wyłączy się jak pelleciak po osiągnięciu minimum - dlatego moc musi być dobrze dobrana.

Co jak pelleciak z modulacją - taki porzadny zjedzie poniżej minimum które obsługuje? Wyłączy się, tylko że przy takim odbiorze temperatura na kotle spada powoli - tak jak CWU na lato - ile razy kocioł się włączy przez dzień mimo, że w lecie ma włączoną na stałe podłogówkę w łazience? 

Bufor się opłaca do takich "zestawów z palnikiem" po to, żeby chodziły na jednej, optymalnej mocy lub minimalnej modulacji, bo to robią najlepiej. Bufor nie służy tu żeby go dogrzać na max bo straty postojowe są duże - to nie zasypowiec, że innej opcji nie ma. Wykorzystujemy histereze w jakiejś logicznej granicy - np. 55-75 stopni, czyli 20 stopni i to jest użytkowe.
Przy mocnej zimie - bufor pracuje jak sprzęgło jak już tu ładnie powiedziano - ale pracuje ze swoją optymalną mocą, wydajnością, sprawnością czy jak tam zwał.

Czyli jak zwykle kocioł musi być dobrany pod instalację czy tam na odwrót i nie da się rozpatrywać jednego bez drugiego. To że jakiś producent omija bufor - ma rację - tylko warunek jest taki, że instalacja (i sterowanie) mają być do tego dostosowane!

• Lubię to 3
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

W ASO? Toyota 12000.

Co to ma do kotla?

Opublikowano

Odpowiedz nie glupia tylko realna bo tyle zaplacil kolega po czym za 3 lata sprzedal i powiedzial ze wiecej badziewia nie kupi i odradza.

Moze lepiej kontunuujmy temat kotla.

Opublikowano

A tak wygląda w rozbiorze " Duńczyk" . Palnik co prawda dostawiany, ale tu była inna filozofia. Producent zaczął 20 lat temu od palników, i do palnika stworzył wymiennik oraz sterowanie. Jednak jest to jeden spójny system z własnym integralnym sterowaniem.  

BS 10-16-25(exploded).png

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, shogunzlasa napisał:

...

ile razy kocioł się włączy przez dzień mimo, że w lecie ma włączoną na stałe podłogówkę w łazience? 

...

A to dobre (zreszta nie tylko to :) ). Kazdy moze sobie sprawdzic jak ja ocieplil i pomnozyc pozniej o reszte budynku a pozniej o 365 dni w roku lub sezon jak kto woli.

Zreszta to bardzo ladnie widac na matach elektrycznych...

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
3 minuty temu, Kroitzman napisał:

A tak wygląda w rozbiorze " Duńczyk" . Palnik co prawda dostawiany, ale tu była inna filozofia. Producent zaczął 20 lat temu od palników, i do palnika stworzył wymiennik oraz sterowanie. Jednak jest to jeden spójny system z własnym integralnym sterowaniem.  

BS 10-16-25(exploded).png

Jakby taki "latwiejszy" ale czy gorszy? drozszy? mniej sprawny?

Opublikowano

Wg papierów niby mniej sprawny, ale z drugiej strony mniejsza pojemność wodna.

Opublikowano

Bardzo sprawny, chociaż ja jestem zdania, że ogień w palenisku powinien iść naturalnie w górę a nie w bok, który trzeba ocieplać i szamotować.