shogunzlasa Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor #376 Opublikowano 7 Lutego 2018 Amelinium w piecu śmierdzi niestety - nie tyle że się topi, ale go czuć...Jeśli dwustan - cienka miska, jeśli praca ciągła - miska / garnek i można pozwolić sobie na dodatkowe żeliwo jak kolega wyżej. Cytuj
krisgie Opublikowano 7 Lutego 2018 #377 Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) Trzeba się liczyć z temperaturami ok 1000C. Nierdzewka nie powinna sie stopić, ma ok 1500C, co najwyżej wyeksploatować, przepalić. Z lżejszych metali miedź też powinna wytrzymać ale też zależnie od domieszek. A ten materiał jest dość łatwy w obróbce i chyba łatwo dostępny w postaci arkuszów blachy wiec można coś wyklepać. Edytowane 7 Lutego 2018 przez krisgie Cytuj
kecajbi Opublikowano 7 Lutego 2018 #378 Opublikowano 7 Lutego 2018 Tak tylko ciekawi mnie temat w Alu i Cu. Bo mają bardzo dobra przewodność cieplną i ciepło lub jego większość wydalane jest drugą stroną. Co w efekcie może spowodować lepszy rozkład ciepła w piecu. Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Jockey Opublikowano 7 Lutego 2018 #379 Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) Patelka aluminiowa już była przerabiana w tym temacie i wytrzymała tylko godzinę w kotle... :P Maska pegaz by nie zawadzała przy jej usuwaniu z kotła... Edytowane 7 Lutego 2018 przez Jockey Cytuj
mac65 Opublikowano 7 Lutego 2018 #380 Opublikowano 7 Lutego 2018 (edytowane) Raczej nic by z tego nie wyszło. Znajdujemy się w strefie kotła (komora dopalania), gdzie temperatury gazów powinny być wysokie. W takich warunkach cząsteczki gazów palnych, gazów spalinowych oraz pyłów są rozrzedzone i "wyłapywanie" takich pojedynczych, pełnych energii osobników będzie zapewne utrudnione. Gdy gazy spalinowe nieco ochłoną i zwolnią, to tak skumulowane pyły zdecydowanie łatwiej będzie można wyłapać. Są pewne technologie poprawiające efektywność elektrofiltrów, zwą się "Kondycjonowaniem Spalin". Zgadza się tylko że cały problem w tym żeby tę drobnice jakoś zatrzymać w komorze palnika i nie puszczać jaj na wymiennik bo to pogarsza sprawność wymiany a i kocioł by się rzadziej czyściło . Niestety gorące spaliny to super nośnik dla takich pyłów . Edytowane 7 Lutego 2018 przez mac65 Cytuj
Jockey Opublikowano 7 Lutego 2018 #381 Opublikowano 7 Lutego 2018 Podzielę się swoimi obserwacjami. Lubię mieć czysto w kotle i nigdy jakoś specjalnie nie narzekałem na zabrudzenie wymiennika. Czyściłem kocioł co tydzień z pyłu i zawsze temperatura spalin po czyszczeniu średnio spadała o 20 stopni. Raz jeden wyczyściłem kocioł po 2 tygodniach, to spadek był rzędu ok 35 stopni. Trochę mi się wymiennik przybrudził, gdy Shogun założył ten wątek, a ja zacząłem eksperymentować z deflektorami. Pisałem o tym na bieżąco. Natomiast po zastosowaniu ostatniej mojej kombinacji, kocioł wyczyściłem po 2 tygodniach i temperatura spalin spadła tylko o 15 stopni. Więc efekt jest jak najbardziej wymierny i zauważalny. W tym garnku zbiera się dość dużo pyłu i jak się w niego puknie, to opada. 1 Cytuj
adamu Opublikowano 8 Lutego 2018 #382 Opublikowano 8 Lutego 2018 (edytowane) Jak widać można poprawiać po fabryce . U mnie w kotle 30kw i dużym palniku 35kw ekoenergii zastosowano deflektor 200mm i zawieszono 45cm . Obniżyłem go do poziomu 30cm , proszę powiedzieć czy obniżyć jeszcze bardziej ? Spowoduje to spieki lub ich wyeliminowanie ? Jeszcze jest taka kwestia ,że deflektor jest moim zdaniem za mały ogień muska może połowe deflektora a większość przechodzi bokiem . Zastosowanie większego np. 240mm-300mm powinno coś dać ? Prócz tego ,że zasłoni ogień to z czym mogę się liczyć mniejszą ilością sadzy w wymienniku , mniejsze spalanie ? oryginalnie : https://zapodaj.net/da77e76587834.jpg.html po obniżeniu : https://zapodaj.net/09d7f8e8d36fb.jpg.html Edytowane 8 Lutego 2018 przez adamu Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 8 Lutego 2018 #383 Opublikowano 8 Lutego 2018 adam - dlaczego ten deflektor jest z boku? Chyba powinien być powieszony dokładnie nad paleniskiem bo tak to wisi dla ozdoby Cytuj
mac65 Opublikowano 8 Lutego 2018 #384 Opublikowano 8 Lutego 2018 (edytowane) Partacze ! Palnik niedopasowany do kotła a deflektor to można na dobrą sprawę wyrzucić bo wisi jak kinkiet na ścianie w stosunku do palnika . Założyli gotowca bo im mocą pasował i na tym się skończyło .Ręce opadają . Masz bardzo długi płomień (przynajmniej na fotce ) pewnie palisz miałem a deflektor do tego płomienia to nawet za nisko . Płomień powinien jedynie lekko muskać deflektor od spodu w samym jego środku . Przetestuj garnek albo doniczkę i przesuń ten deflektor nad palnik bo on nic w tej chwili nie daje . Do takich zabaw i testowania to przydaje się łańcuszek z haczykiem i na nim powiesić deflektor . Szybkie i bezproblemowe zmiany ustawienia a potem można pomyśleć o czymś solidniejszym . Edytowane 8 Lutego 2018 przez mac65 Cytuj
Lorlen Opublikowano 8 Lutego 2018 #385 Opublikowano 8 Lutego 2018 Z tym "muskaniem" deflektora przez płomień to tak nie do końca może się sprawdzić. Deflektor który ma też promieniować gorącem w stronę palnika, ma powodować dopalanie węgla na całej jego powierzchni. Gdy będzie za wysoko......to może ta funkcja nie zadziałać. Podają różne źródła, że deflektor ma wisieć w odległości +/- 13 do 18 centymetrów nad palnikiem. Cytuj
adamu Opublikowano 8 Lutego 2018 #386 Opublikowano 8 Lutego 2018 Deflektor wisi na środki kotła tam tez jest hak montażowy . Trochę go obniżyłem ,ale sytuacja jest podobna .Palnik jest dość duży dlatego może montaż większego pozwoli zakryć komorę spalania ? Cytuj
Lorlen Opublikowano 8 Lutego 2018 #387 Opublikowano 8 Lutego 2018 Na pierwszych stronach tematu jest zdjęcie deflektora prostokątnego, specjalnie przeznaczonego pod palnik "Ekoenergii". Zobacz. Cytuj
adamu Opublikowano 8 Lutego 2018 #388 Opublikowano 8 Lutego 2018 Pale ekogroszkiem w pid wyglada to tak : https://zapodaj.net/d5ea5c10be541.jpg.html Ok zainteresuje się tym deflektorem ewentualnie telefon na serwis do defro może niech sami go wymienia ? Cytuj
adamu Opublikowano 8 Lutego 2018 #389 Opublikowano 8 Lutego 2018 Po kontakcje zaproponowali mi deflektor ceramiczny do kotła o mocy 25kw średnica ok.220-250mm . Zgodziłem się dobre i to ciekawe czy będzie jakaś poprawa . Co do zawieszania to zbyt nisko też nie można ,żeby się nie przepalił ? Cytuj
Lorlen Opublikowano 8 Lutego 2018 #390 Opublikowano 8 Lutego 2018 Masz za mało węgla na palniku. Możesz przepalić koronę palnika w jeden sezon bo płomień wychodzi jakby wprost ze ślimaka. Na palniku powinien być kopczyk z węgla +/- 3 cm ponad wierzch korony palnika. Cytuj
dormario Opublikowano 8 Lutego 2018 #391 Opublikowano 8 Lutego 2018 (edytowane) Zaciekawiony garnkiem w roli deflektora postanowiłem wypróbować go w swoim piecu. Nagrałem filmik w zwolnionym tempie dla lepszej obserwacji. Edytowane 8 Lutego 2018 przez dormario 2 Cytuj
mac65 Opublikowano 8 Lutego 2018 #392 Opublikowano 8 Lutego 2018 No i oto chodzi pięknie widać jak skwarki wracają w popielnik. @adamu wybacz ale takie bajki o dopalaniu czegokolwiek co znajduje się na palniku to mogą opowiadać totalnym ignorantom . Ciepło odbite od wypukłej powierzchni się rozprasza a nie skupia .Tak też jest w tym przypadku bo ciepło odbite od deflektora promieniuje na ścianki wymiennika .Dużo lepszą robotę zrobiły by spaliny trafiając prawie prostopadle w ściany wymiennika ale do tego potrzebny jest większy i odpowiednio ukształtowany deflektor i niestety spaliny muszą już być dopalone bo inaczej zaraz pojawi się sadza . Sam widzisz że psia miska robi więcej dobrego jak fabryczny deflektor którego notabene w kotle V klasy tego producenta nie uświadczysz . https://sprzedajemy.pl/kociol-defro-sigma-20kw-dotacje-kozienice-2-a1d299-nr46859392 Cytuj
adamu Opublikowano 8 Lutego 2018 #393 Opublikowano 8 Lutego 2018 Kocioł ustawiony w pid podawanie min.2sek max 10sek przerwa min.30 max 60. Moge ustawić min.3 max 6-8 może będzie poprawa , lecz z innego punktu widzenia nie mamy dostępu do menu serwsiowego(kod znam) i w takim wypadku na złość można ich wezwać niech sobie wpisują kod bo ustawiając moc kotła powinien sam sobie dostrajać dawkowanie a zakres jak widać mam duży . Cytuj
Jockey Opublikowano 9 Lutego 2018 #394 Opublikowano 9 Lutego 2018 (edytowane) Sam widzisz że psia miska robi więcej dobrego jak fabryczny deflektor którego notabene w kotle V klasy tego producenta nie uświadczysz . Można by nawet rzec, że garnek w kotle w roli deflektora, został w tym temacie opatelkowany :lol: Edytowane 9 Lutego 2018 przez Jockey Cytuj
mac65 Opublikowano 9 Lutego 2018 #395 Opublikowano 9 Lutego 2018 (edytowane) Kocioł ustawiony w pid podawanie min.2sek max 10sek przerwa min.30 max 60. Moge ustawić min.3 max 6-8 może będzie poprawa , lecz z innego punktu widzenia nie mamy dostępu do menu serwsiowego(kod znam) i w takim wypadku na złość można ich wezwać niech sobie wpisują kod bo ustawiając moc kotła powinien sam sobie dostrajać dawkowanie a zakres jak widać mam duży . Oczywiście zmieniając ustawienia jesteś w stanie przesunąć świeczkę płomienia na środek palnika albo jeszcze dalej bo ta ekoenergia ma ogromną japę ale to i tak nie zmienia faktu że deflektor nie jest podwieszony bezpośrednio nad palnikiem bo palnik jest za płytko w kotle .(przecież to widać nawet na Twoich fotkach i nie trzeba do tego miarki ) Daj sobie spokój z tym serwisem jak sam się nie nauczysz co i jak działa to wiecznie będziesz miał jakieś problemy nawet po zmianie paliwa . Więcej odwagi ,przecież to Twój sprzęt . Na marginesie to fotki możesz wklejać w posty , zewnętrzne odnośniki na tym forum są niepotrzebne w przypadku zdjęć . Edytowane 9 Lutego 2018 przez mac65 Cytuj
Daret Opublikowano 9 Lutego 2018 #396 Opublikowano 9 Lutego 2018 Witam. Oto moja wersja filtra . Zrobiony jest z nierdzewnego drutu 1,2mm. Podczas pracy palnika na "wysokich obrotach" druty szybko rozgrzewają się do czerwoności i wypala się sadza która tam osiadła podczas postoju kotła. Przerabiałem też odwróconą puszkę po farbie i talerz z blachy 1,5mm ale te nie rozgrzewały się tak jak drut. Wiem że wygląd paskudny ale to tylko eksperyment. Cytuj
adamu Opublikowano 9 Lutego 2018 #397 Opublikowano 9 Lutego 2018 Ogólnie widzę ,ze u was deflektor na wysokości sięgania końcówek ognia . U mnie w kotle po przejściu na dwustan bez różnicy czy nadmuch 20% czy 40% to płomień jest wysoki tak jak na pierwszym zdjęciu które załączyłem czyli wychodzi na to ,ze oryginalnie zawieszony deflektor powinien zostać na danej wysokości jedynie trochę większy od obecnego . Dobrze rozumiem czy nie :) ? Cytuj
Jockey Opublikowano 9 Lutego 2018 #398 Opublikowano 9 Lutego 2018 Dormario z tym zwolnionym tempem, to fajny pomysł. ;) Poniżej płomień na mocy 10 kW. Rzeczywisty kolor jest żółty, a nie taki biały. Cytuj
adamu Opublikowano 12 Lutego 2018 #400 Opublikowano 12 Lutego 2018 W starym kotle z podajnikiem tłokowym iskra 35 kw żywy ogień z z nad rusztu walił prosto w pólkę z woda podgrzewając . W obecnych kotłach widzę chcę się uniknąć tego i za wszelką cenę ogień chowa pod deflektor . Może się mylę ,ale w takim przypadku jak ten garnek gdzie całe ciepło i ogień w niego promieniuje to na półki i w kanały wylotowe do komina idzie mniej ciepła więc grzanie / utrzymanie temp. kotła będzie gorsze niż standardowo ? Co do wysokości deflektora jeżeli wisi 30cm nad paleniskiem i powstają spieki to co dać jeszcze wyżej ? Kiedy obniżyć ? Wgl przy moim dużym palniku niezależnie czy 20% czy 60% nadmuchu ogień wysoki zawsze przebije deflektor . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi