Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam u siebie bufor 1000l i kocioł pelletowy 12kw. Czas ładowania bufora to ok 4h czas przestoju 18-26h. Przy 0 na zewnątrz to ok 22h.

Opublikowano

Rozumiem im większy tym lepszy ale u mnie duży zład wody i bufor nawet 1000 szybko by się rozładował. Sprzęgło daje radę ale trochę widzę że jakby było trochę tej wody w obrębie kotła więcej to myślę że lepiej by to działało. 

Opublikowano

Skoro teraz czas w podtrzymaniu masz ok 2 godzin to z buforem kocioł może się śmiało całkowicie wygasić na te kilkanaście godzin.

Opublikowano

Jestem za tym żeby kocioł działał jednak w trybie wygaszania a potem miał trochę większy zapas wody żeby szybciej startował z trochę większą ilością ciepłej wody tego obecnie mi trochę brakuje

Opublikowano

Tylko do bufora jakiś zawór temperaturowy musi być by ładować go odrazy gorąca wodą. U siebie mam afriso 65*.
Poniżej wykres temp z ostanich 24h z pracy samego bufora.wasne-wykresy-temperatur(6).jpg.91f707b2fda3a51ea11c7e1435a3337c.jpg
Bufor 1 to góra z Bufor 4 to sam dół zbiornika.

Opublikowano

No powiem ze wygląda to bardzo dobrze. Myślałam o większym buforze i przeróbce całej instalacji (stara instalacja od 2 cali) trochę tej wody jest rury dobrze ocieplone i to też działa trochę jak bufor. Forum "podpowiada" żeby nie ruszać. Wiadomo że jakbym wszystko przerobił na cieniutki materiał wstawił 1000l to pewnie blisko byłbym twojego wyniku ale to też koszty. 

Opublikowano

Też bym nie ruszał tych grubych rur. Chyba że jakiś fragment jest słabo ocieplony np powrót pod posadzkami na parterze.

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze jeżeli znalazłby się u mnie taki buforek i zastąpił sprzęgło jak to traktować jak 100% bufor czy większe sprzęgło i jak tym zasterować. Tak jak do tej pory czujki pozostawić czy bufor góra dół? 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 12.02.2024 o 17:46, aparatowypl napisał(a):

Rozumiem im większy tym lepszy ale u mnie duży zład wody i bufor nawet 1000 szybko by się rozładował. Sprzęgło daje radę ale trochę widzę że jakby było trochę tej wody w obrębie kotła więcej to myślę że lepiej by to działało. 

Nie do końca się z tym zgadzam ale mogę się mylić. Na podstawie obserwacji i testów na swojej instalacji dla pelletu optymalnie 40l na 1kw. No ale u każdego może być inaczej.

Bufor 600l grzałem różnymi mocami od 12 do 18kw i 15kw wydaje się być najlepszym ustawieniem w moim przypadku.