Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 11.09.2017 o 08:51, palacz66 napisał:

Podaj numer na PW to zadzwonię coś zaradzimy.

Witam

Szukam pomocy w ustawieniach palnika kipi. Kocioł pelletowy 43kW. Sterownik ecoMAX920P1-K TOUCH. Test wydajności podajnika pokazał 1940g pelletu na 6min teście. Potrzebuje informacji jakie dobrać parametry zaczynając od początku?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Np. słaby ciąg kominowy.

Opublikowano

Witam,

Może mi ktoś wyjaśnić co znaczy parametr "Mnożnik szybkości podawania paliwa

Econet - Parametry serwisowe, zakładka  Praca

Screenshot_2021-02-09 ecoNET(1).png

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. 

Mam palnik kipi 36kw. Może ktoś pomoże mi go ustawić. Mam słaby płomień i wyrzuca rozżarzone granulki pelletu.

W dniu 1.02.2021 o 12:11, kartonik194 napisał:

Witam .orientuje się może ktoś co jest przyczyną dymu w podajniku na pellet 

I dużo wychodzi pelletu

Opublikowano

Przy pełnej mocy oczywiście .

żeby pomóc należało by wiedzieć jakie kolega ma nastawy obecnie , 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Miesiac temu wymienilem piec na p3llet a dokladnie slimko 24 kw z palnikiem kipi. Zostaja spieki w piecu i kociol przy zadanej 65 st czesto przekracza wartosc 75 st i wygasza sie temperatura spada do 55 i znowu sie rozpala i tak co 1-1,5 h. Pale pelletem klasy a1. Prosze o jakas pomoc. Serwis rozklada rece...

Opublikowano (edytowane)

Błędne nastawy za duża histereza kotła  . Kocioł goły czy panel pokojowy , chodzi na modulacji   mocy FL czy standard ,funkcja  Termostat kotła włączona czy wyłączona ?

Jaka moc kotła/palnika  ustawiona , jakie zapotrzebowanie budynku ?

Jaki model sterownika ?

Spieki w pelecie to zazwyczaj wina peletu .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

@mac65jeszcze dopytam kolegę czy posiada  ecoster? Tak jak kolega napisał podaj wszystkie parametry będzie łatwiej coś pomóc.

Opublikowano

Niestety nie posiadam uznałem że mam zbyt blisko do kotła żeby wydawać na to kasę chociaż przydał by się chociaż by do statystyk

Opublikowano (edytowane)

Miało być dopytaj kolegę. Czyli czy @Wapsta ma! Chodzi o ecoster 200 bądź touch a nie o econet.

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Panel pokojowy ester x 80 nastawiony na 22.5 st chodzi na fl.termostat kotla wlaczony.moc kotla max 24 nadmuch 34 % srednia h2 4 st srednia moc kotla 12 kw srednia moc nadmuchu 28 % min h1 2 st min moc 6 kw  nadmuch 24 % histeresa kotla 10 st wyd podajnika 12 kg/ h. Sterownik ecomax 860p3

Opublikowano
29 minut temu, palacz66 napisał:

Miało być dopytaj kolegę. Czyli czy @Wapsta ma! Chodzi o ecoster 200 bądź touch a nie o econet.

Sory nie doczytałem ale już sporo wiemy .

15 minut temu, Wapsta napisał:

Panel pokojowy ester x 80 nastawiony na 22.5 st chodzi na fl.termostat kotla wlaczony.moc kotla max 24 nadmuch 34 % srednia h2 4 st srednia moc kotla 12 kw srednia moc nadmuchu 28 % min h1 2 st min moc 6 kw  nadmuch 24 % histeresa kotla 10 st wyd podajnika 12 kg/ h. Sterownik ecomax 860p3

Co do ustawień max mocy kotła to ona daje zakres ustawień dla palnika , rozumie że masz palnik 6-26 kW czyli te ustawione 24 powinno być w zgodzie ze sztuką. Co do ustawień , jeśli pracujesz z panelem pokojowym to proponuje zmniejszyć histerezę kotła  na 2-3 C w przeciwnym razie przy sterowaniu FL kocioł będzie miał możliwość przeciągania temperatury o wartość histerezy czyli T ustawiona + 10 C a to zdecydowanie  za dużo . Jeśli kocioł wygasza się mimo sygnału z panelu pokojowego wynika to z nadmiaru mocy dlatego było pytanie o zapotrzebowanie budynku na ciepło .

Na początek skoro nie znasz zapotrzebowania budynku na ciepło proponuje przełączyć palnik z FL na standard ( ustawienia kotła tryb regulacji )  i obserwować w jakim zakresie mocy kocioł pracuje najdłużej ( info będziesz miał na wyświetlaczu)  . Przy starcie będzie pracował z mocą max aż do momentu wzrostu temperatury do h1 (  zwiększ ten parametr do ok 7-8  C ) i wtedy przejdzie do mocy pośredniej i jeśli i to będzie za dużo to temperatura wzrośnie do h2 ( zwiększ do 3-4 C )   i kocioł przejdzie na moc minimalną . Z tych obserwacji będzie można określić ile faktycznie dom potrzebuje na bieżąco i czy ustawienia palnika dla FL są optymalne dlatego że palnik w FL korzysta z tych samych ustawień  co dla  trybu standard  ale dąży zawsze do zadanej pracując z max ustawioną mocą .

Jeszcze nadmuchy i moc dla minimalna OK , nadmuch powinien być prawidłowy . Pośrednia powinna być wypośrodkowana pomiędzy min i max czyli 11-12 ale tu już nadmuch ciut większy niż masz ok 34 % i dla mocy 24 kW to już ok 40 -42 % pomocne dane w tym temacie post   14935 dane z analizatora spalin . Oczywiście paliwo masz pewnie inne ale warto sie do czegoś odnieść i obserwować wymiennik czy nie ma nalotu sadzy ( mało powietrza )  i czy wymiennik nie jest zbyt biały w środku ( za dużo powietrza )  , palnik czy nie dymi ( mało powietrza jak dymi  )

Jak na razie to wygląda że mocy masz trochę za dużo ale poobserwuj .

Opublikowano

No ok sprobuje dzieki za duza podpowiedz 😉

Opublikowano
3 godziny temu, mac65 napisał:

Sory nie doczytałem ale już sporo wiemy .

Co do ustawień max mocy kotła to ona daje zakres ustawień dla palnika , rozumie że masz palnik 6-26 kW czyli te ustawione 24 powinno być w zgodzie ze sztuką. Co do ustawień , jeśli pracujesz z panelem pokojowym to proponuje zmniejszyć histerezę kotła  na 2-3 C w przeciwnym razie przy sterowaniu FL kocioł będzie miał możliwość przeciągania temperatury o wartość histerezy czyli T ustawiona + 10 C a to zdecydowanie  za dużo . Jeśli kocioł wygasza się mimo sygnału z panelu pokojowego wynika to z nadmiaru mocy dlatego było pytanie o zapotrzebowanie budynku na ciepło .

Na początek skoro nie znasz zapotrzebowania budynku na ciepło proponuje przełączyć palnik z FL na standard ( ustawienia kotła tryb regulacji )  i obserwować w jakim zakresie mocy kocioł pracuje najdłużej ( info będziesz miał na wyświetlaczu)  . Przy starcie będzie pracował z mocą max aż do momentu wzrostu temperatury do h1 (  zwiększ ten parametr do ok 7-8  C ) i wtedy przejdzie do mocy pośredniej i jeśli i to będzie za dużo to temperatura wzrośnie do h2 ( zwiększ do 3-4 C )   i kocioł przejdzie na moc minimalną . Z tych obserwacji będzie można określić ile faktycznie dom potrzebuje na bieżąco i czy ustawienia palnika dla FL są optymalne dlatego że palnik w FL korzysta z tych samych ustawień  co dla  trybu standard  ale dąży zawsze do zadanej pracując z max ustawioną mocą .

Jeszcze nadmuchy i moc dla minimalna OK , nadmuch powinien być prawidłowy . Pośrednia powinna być wypośrodkowana pomiędzy min i max czyli 11-12 ale tu już nadmuch ciut większy niż masz ok 34 % i dla mocy 24 kW to już ok 40 -42 % pomocne dane w tym temacie post   14935 dane z analizatora spalin . Oczywiście paliwo masz pewnie inne ale warto sie do czegoś odnieść i obserwować wymiennik czy nie ma nalotu sadzy ( mało powietrza )  i czy wymiennik nie jest zbyt biały w środku ( za dużo powietrza )  , palnik czy nie dymi ( mało powietrza jak dymi  )

Jak na razie to wygląda że mocy masz trochę za dużo ale poobserwuj .

Po zmianie na tych ustawieniach temp dluzej jest w okolicach temp zadanej ale dalej przebija o 10 st za duzo i wygasza sie. Grzejniki szybko stygna i w domu szybko robi sie zimno.

Opublikowano

No to wiemy że mocy ma za dużo ,a nie o to chodzi żeby mieć huśtawke temperatury w domu tylko lepiej niech za bufor robi budynek . No to wejdź w ustawienia kotła / modulacja mocy / moc max zmniejsz do 20 kW i nadmuch na ok 37% a moc minimalną postaraj sie ustawić   na 5kw i obniż nadmuch o 1 % . Jak nie będziesz mógł ustawić tych 5 kW bo braknie ci skali to trzeba wejść w ustawienia serwisowe i /moc kotła i tu zmniejszyć na 5 kW  . To co pisałem powyżej palnik ustawia sie tylko w zakresie ogólnej mocy kotła  a nie wiem co tam masz wprowadzone . Jak na razie to źle to wygląda bo na mocy minimalnej kocioł powinien spokojnie pracować a to że sie wyłącza to oznaka bardzo małego zapotrzebowania na ciepło , chyba że na tych 24 kW sie tak rozbujał . Potestuj

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam! Mam problem z ustawieniami pieca na pellet (palnik kipi , sterownik ecomax 920 plum)

Pierwszy problem to taki ze glowny podajnik podaje za duzo pelletu gdzie 2 niejest w stanie tyle wypluc i co chwile zrzuca mi rure ktora podaje pellet , co za tym idzie piec sie wygasza a pellet laduje na ziemi . 
2 problem to taki ze plomien w piecu jest duzy a czujnik pokazuje tylko kilka procent . 

Opublikowano
Godzinę temu, Lelodokolana napisał:

Pierwszy problem to taki ze glowny podajnik podaje za duzo pelletu

Wystarczy zmniejszyc dawkę podawania.

2 problem to taki ze plomien w piecu jest duzy a czujnik pokazuje tylko kilka procent

Wyczyścić oko ew. rurkę jak jest, fotokomórki.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Outsider napisał:

Wystarczy zmniejszyc dawkę podawania.

Wyczyścić oko ew. rurkę jak jest, fotokomórki.

W kipi to tak nie działa .

Witam! Mam problem z ustawieniami pieca na pellet (palnik kipi , sterownik ecomax 920 plum)

Pierwszy problem to taki ze glowny podajnik podaje za duzo pelletu gdzie 2 niejest w stanie tyle wypluc i co chwile zrzuca mi rure ktora podaje pellet , co za tym idzie piec sie wygasza a pellet laduje na ziemi . 
2 problem to taki ze plomien w piecu jest duzy a czujnik pokazuje tylko kilka procent . 

Po pierwsze kąt ustawienia podajnika 1 nie może być większy niż 45 stopni , następnie musisz wykonać test podajnika i zważyć pelet po teście i otrzymaną wartość w gramach wpisać w sterownik . Resztę zrobi sterownik sam .

Niski procent płomienia wynika ze zbyt dużej ilości peletu na palniku co wynika ze zbyt dużej dawki podajnika nr 1 . Po wykonaniu testu wagowego podajnika 1 ( czas 6 minut jest odpowiednia pozycja w sterowniku )i wprowadzeniu wagi do sterownika należy wprowadzić jeszcze jeden parametr " kaloryczność paliwa "  - jeśli nie masz tej wartości na workach z peletem to wprowadź 5 kWh/kg . Wszystkie parametry znajdziesz  w ustawieniach serwisowych . Przed testem podajnika kocioł należy wyłączyć sterownikiem i dopiero później wejść w sterownik i wykonać poszczególne  czynności bez uruchamiania palnika .

Edytowane przez mac65
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Piec Purmo, palnik Kipi 20 kw, sterownik Eecomax 860.. Za diabła nie potrafi mi dojść  do temperatury zadanej. Zatrzymuje się o 2 stopnie poniżej i jedzie w cyklu praca. Na ciepłej wodzie do bojlera idzie normalnie, dojdzie do zadanej temperatury i wyłącza pompę..:(..Pellet zawsze ten sam już 3 rok, przeważony w cyklu 6 minutowym. Dzwoniłem do serwisanta i kazał się przysłuchać czy w trybie praca jest czyszczenie ( charakterystyczne stukanie), i nie ma tego. Pocieszył mnie że to może być potrzeba wgrania programu? lub..... wymiana sterownika !..:(.. Załamka.. Czytałem o FL i tam ponoć nie trzeba niczego ustawiać, regulować tylko zadać temperatury. Prawda to li czy też trzeba robić jakieś ustawienia?

Pozdrawiam

Opublikowano

A podaj jakie masz histerezy kotła H1 i H2? Jakie poszczególne moce?

Opublikowano (edytowane)

Odpiszę później proszę, bo jadę teraz do lekarza...

Dziękuję..

Edytowane przez Ryszard
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ok.. Tak to wygląda:

Informacje ogólne

Moc kotła------ 12 kw

Moc nadmuch---31 %

Strumień paliwa---2,44 /godz.

Modulacja mocy:

Minim moc kotła-----8 kw

Max moc kotła------19 kw

Max moc nadmuchu--33%

Średnia hister. H 2 ----3 st.

Śred. moc kotła-----12kw

Średn moc nadmuchu---31 %

Minimalna hister H 1--- 1 st.

Minimalna  moc nadmuchu---28%

Masa paliwa test 6 min. ---1,920 kg.

Piec chodzi cały czas, nie przechodzi na nadzór:(.. żre pellet jak szalony :(..

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, joz60 napisał:

Witam.

Dzwoniłem do serwisanta i kazał się przysłuchać czy w trybie praca jest czyszczenie ( charakterystyczne stukanie), i nie ma tego.

Musisz wejść w ustawienia serwisowe / ustawienia palnika / czyszczenie  i tam masz parametry czasu bez czyszczenia i procent czyszczenia ( obrót palnika )  , oba parametry nie mogą być na 0  , tam powinny być już wprowadzone jakieś wstępne nastawy chyba że ktoś je zmienił . Jeśli podczas wygaszania kotła nie słychać stukania ( czyszczenie jest wymuszone ) to serwis może mieć rację .

Co do FL nastawy skrajne dół i góra jak dla standard , jak ustawiłeś w standard to dla FL jedynie korekta w tym zakresie . Co do pracy kotła to wygląda że pracuje prawidłowo , modulacja mocy działa skoro utrzymuje 2 C poniżej zadanej . Chcesz wiecej to podnieś zadana temperature o te + 2 C , temperatura będzie wyższa na kotle ale będzie pracował dokładnie tak samo . Skoro " żre " to znaczy że budynek tyle potrzebuje .

Czy oprócz regulacji temperaturą kotła masz jeszcze jakieś inne regulacje temperatury w budynku  ( termostaty grzejnikowe , termostat pokojowy etc. )

Edytowane przez mac65